Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Astroenergy vs JA Solar:

Niezawodność wg. PVEL: Panele JA Solar zdobyły wszystkie cztery nagrody TOP PERFORMER w ostatnich testach niezawodności PVEL 2019. Jest osiągnięcie o tyle bardziej znaczące, że testy wyśrubowano pod względem trudności oraz zauważono wyraźny spadek zdawalności testu wilgoci i ciepła, co może być winą technologii PERC. Panele JA Solar typu PERC zdały jako jedne z nielicznych zdały te testy.

JA Solar jest 3 największym producentem paneli na świecie. Astroenergy chyba 10 i wypadł z Tier 1 Bloomberga w Q4 2020.

Czasy się zmieniają.

Czuję się wywołany do tablicy choć zapewniam, nie mam żadnego interesu w poprawianiu pozycji Astronergy na naszym rynku. Wręcz przeciwnie. Zwiększy się popyt to i ceny mogą wzrosnąć :). Tak samo jak nie mam interesu aby umniejszać znaczenie JA Solar. Zarabiamy tyle samo niezależnie od tego z czego budowana jest instalacja fotowoltaiczna.

Ale zaraz zaraz.. czy ja dobrze widzę, że zestawiono hasło "czasy się zmieniają" z wynikami PVEL z 2019 roku? No ale przecież czasy się zmieniają a po 2019 był 2020 rok i PVEL też wypuściło kolejny raport ;)

W tym raporcie (sorki, że zrzut z naszej oferty firmowej ale tylko to mam pod ręką i musicie uwierzyć, że jest na podstawie najnowszej publikacji PVEL) znajdziemy:

pvel.jpg

PVEL_2020_Module_Top_Performers_Ranking_table_750_709_80_s.jpg

Jeszcze odnośnie Astronergy. Chint Solar (firma matka Astronergy) oddała do użytku pierwszą część dużej elektrowni pv o łącznej mocy 51,5 MWp. To duży projekt który jest realizowany w ... Polsce :). W ramach konkursu mógłbym zapytać na jakich modułach jest to realizowane ale niestety nie mam żadnych nagród ;). Więcej na ten temat TUTAJ

48059843-006b-414e-84a2-eea0818775ac.jpg

Jeszcze kilka słów o Tier1 bo widzę, że fetysz branży wiecznie żywy. Bloomberg wyraźnie napisał odnośnie swojej listy Tier1:

We strongly recommend that module purchasers and banks do not use this list as a measure of quality

Tier1 to popularność producenta wśród kredytów bankowych na duże farmy 1,5 MWp+. Tylko tyle ale i aż tyle.

Nie chcę walczyć z mitami branży. Zresztą w naszej ofercie znajduje się też informacja o Tier1 skoro nawet producent chwali się tym w karcie katalogowej.

Tak samo nie jestem purystą i nie walczę z określeniem "panele" na dachu. Trudno, większość branży używa nieprawidłowego określenia i przestało mnie to razić. Ważne, aby wiedzieć o czym mówimy i wiedzieć, że prawidłowe są zdania np.: zamontowany moduł ma napięcie 30V a panel na dachu ma 300V. Kto wie ten wie i nie będzie wytykał błędu którego tutaj nie ma.

pvel.jpg

Edytowane przez Wekto

Astroenergy vs JA Solar:

...

JA Solar jest 3 największym producentem paneli na świecie. Astroenergy chyba 10 i wypadł z Tier 1 Bloomberga w Q4 2020.

Czasy się zmieniają.

:yes:

Czasy się zmieniają ... i mamy 2021 więc:

Tier1_Q121.png

O zgrozo, na Tier1 nie ma też Winaico o których pisałem wcześniej i które również polecałem. Nie wiem jak się z tego wytłumaczę ;)

Astroenergy vs JA Solar:

Niezawodność wg. PVEL: Panele JA Solar zdobyły wszystkie cztery nagrody TOP PERFORMER w ostatnich testach niezawodności PVEL 2019. Jest osiągnięcie o tyle bardziej znaczące, że testy wyśrubowano pod względem trudności oraz zauważono wyraźny spadek zdawalności testu wilgoci i ciepła, co może być winą technologii PERC. Panele JA Solar typu PERC zdały jako jedne z nielicznych zdały te testy.

Czasy się zmieniają.

cytat za cytat ;)

„Producent modułów fotowoltaicznych Astronergy (CHINT) zdominował kartę wyników niezawodności modułów fotowoltaicznych PV Evolution Labs w 2020 r. Uzyskał łącznie 22 punkty za najlepsze wyniki oraz kluczowe zróżnicowanie pod względem kilku innych podstawowych wskaźników.

Zgodnie z analizą przeprowadzoną przez PV Tech w rocznej karcie wyników PVEL, Astronergy uzyskała status „Najlepszego wykonawcy'' we wszystkich czterech grupach testowych PVEL, które obejmują cykle termiczne (TC), wilgotne ciepło (DH) degradację indukowanym napięciem (PID) i dynamiczny test obciążenia mechanicznego (DML) dla łącznie czterech różnych modułów fotowoltaicznych. „ – PVTech.org 11.06.2020

Ile kosztuje instalacja fotowoltaiczna 10 kW z magazynem energii?

https://globenergia.pl/ile-kosztuje-instalacja-fotowoltaiczna-10-kw-z-magazynem-energii/

Kosztuje 69.500 PLN

i

Firma wykonawcza, od której otrzymaliśmy ofertę szacuje, że oszczędności uzyskane przez 15 lat eksploatacji inwestycji będą na poziomie 120 000 zł.

Okres zwrotu dla tej inwestycji bez uwzględnienia wsparcia finansowego szacowany jest na około 10 lat. W przypadku odliczenia części kosztów w ramach ulgi termomodernizacyjnej, okres zwrotu zostanie przyspieszony do około 9 lat.

Koszty-instalacji-25.png?w=940&ssl=1

@ Wekto,

Ile byś to tabelek przytoczył i postów naprodukował twoja odpowiedź pozostaje nierzetelna. Mówienie, że kupno panela od producenta który jest jednym z największych na świecie i to wieloma nagrodami to jest ryzyko a jednocześnie wychwalanie tych które się sprzedaje to mi pachnie naciągactwem. Mnie chodzi jedynie że niesłusznie zdyskredytowałeś firmę JA Solar wprowadzając taki dysonans między obydwoma firmami którego nie ma.

@ Wekto,

Ile byś to tabelek przytoczył i postów naprodukował twoja odpowiedź pozostaje nierzetelna. Mówienie, że kupno panela od producenta który jest jednym z największych na świecie i to wieloma nagrodami to jest ryzyko a jednocześnie wychwalanie tych które się sprzedaje to mi pachnie naciągactwem. Mnie chodzi jedynie że niesłusznie zdyskredytowałeś firmę JA Solar wprowadzając taki dysonans między obydwoma firmami którego nie ma.

Supervisor, zamiast wrzucać nieaktualne cytaty to po prostu przeczytałbyś wcześniejsze moje wpisy skąd różnica między Astronergy a JA Solar w naszej firmie. Tam jest wszystko w miarę prosto wyjaśnione.

Czuję się wywołany do tablicy choć zapewniam, nie mam żadnego interesu w poprawianiu pozycji Astronergy na naszym rynku. Wręcz przeciwnie. Zwiększy się popyt to i ceny mogą wzrosnąć :). Tak samo jak nie mam interesu aby umniejszać znaczenie JA Solar. Zarabiamy tyle samo niezależnie od tego z czego budowana jest instalacja fotowoltaiczna.

Ale zaraz zaraz.. czy ja dobrze widzę, że zestawiono hasło "czasy się zmieniają" z wynikami PVEL z 2019 roku? No ale przecież czasy się zmieniają a po 2019 był 2020 rok i PVEL też wypuściło kolejny raport ;)

W tym raporcie (sorki, że zrzut z naszej oferty firmowej ale tylko to mam pod ręką i musicie uwierzyć, że jest na podstawie najnowszej publikacji PVEL) znajdziemy:

pvel.jpg

[ATTACH=CONFIG]453923[/ATTACH]

Mogłeś wkleić wykres i tabelkę ze swojej strony ale bez nazwy firmy. Teraz wiadomo którą firmę reprezentujesz :)

Tabelka jest w FAQ albo w https://www.pv-tech.org/astronergy-achieves-highest-top-performer-status-in-pvels-2020-pv-module-re/

PVEL_2020_Module_Scorecard_Top_Performers_CHART.jpg

PVEL_2020_Module_Top_Performers_Ranking_table.jpg

Możesz przybliżyć jakie kryteria są brane pod uwagę a tym zestawieniu?

Wg tej tabeli to jedne dobre firmy to Astronergy i LONGI (mają 22 i 20 punktów) a reszta to chłam.

Może jeszcze CLC-SI, Trina Solar i Hanwha Q.Cells które mają po 10 punktów czyli 45% tego co ma Astronergy.

Tki JA SOlar ma tylko 2 punkty - 11 razy mniej niż Astronergy.

LG chyba ma mniej niż jeden punkt (może ma zero) bo nie jest w tabeli :)

Edytowane przez d7d

Co tam więcej... już pisałem o grubszej izolacji w okablowaniu 6mm2 czy o stosowaniu tylko oryginalnych a nie kompatybilnych MC4. Co jeszcze... montaż zrobiony profesjonalnie z dobrymi zabezpieczeniami.

Kable 6mm2 to wiem ale to jakiejś konkretnej firmy i symbol na kablu, podasz? Te z grubszą izolacją, chinole robią też miedziowane trzeba uważać.

Tak mi się przypomniało.. poproś o kopię polisę OC tej Twojej firmy instalacyjnej. A właśnie... ile będziesz miał gwarancji na montaż? Bo jak dają "15 lat" albo więcej to uciekaj od nich jak najdalej.

Dają 15 lat .:(

Co nie teges?

Nie spotkałem się z rankingami czy rozbudowanymi testami porównawczymi falowników.

Huawei chwali się brakiem szybko zużywających się części czyli wyświetlacza, przycisków i chłodzenia aktywnego. Min. dzięki temu mają usterkowość poniżej 0,5%.

Podobno to bardzo niski współczynnik. Może warto to porównać? Mieliśmy szkolenie z pasywnego chłodzenia falowników. Chińczycy pracują nad tym już od 30 lat. To przy okazji jakiś ich doświadczeń w telekomunikacji czy gdzieś tam. Ogólnie tylko tyle z tego zapamiętałem bo większości rzeczy i tak nie zrozumiałem. W każdym razie rozwiązania pasywne to jakieś mocno skomplikowane rzeczy a nie tylko zwykły radiator.

Do tego sprawność falownika. Niby wszystkie mają w okolicach 98% ale jednak różnice 1-2% mogą być istotne.

Huawei byś brał?

Ale podobno te falowniki powyżej 5kW wszystkie mają wysoką sprawność.

Niedawno odpisywałem tutaj d7d odnośnie Astronergy. Odwróciłbym pytanie... czy warto ryzykować i wejść w JA Solar czy zostać w Astronergy :)

U nas JA Solary są w ofercie w segmencie ekonomicznym. Astronergy w segmencie wyżej tj. podstawowym. Znajdź może ostatni raport PVEL i to powinno rozwiać Twoje wątpliwości.

Moduły ponad 500W? Potrzebujesz takie duże? Niewygodne do montowania, powinny mieć sztywniejszą ramę aby chronić moduł przed mikropęknięciami, inaczej pracują na konstrukcji wsporczej. Póki co nie widzę plusów. U siebie bazujemy głównie na Astronergy 360-375W. Sprawność jest identyczna tylko wielkość się zmienia.

Toś mi namieszał w głowie. :p

Mógłbyś to rozjaśnić? Ostatnimi czasy rachunki mi wzrosły a faktycznie w okolicy przybyło kilka instalacji, do tej pory nie przyszło mi do głowy, że może to mieć związek

Najpierw przysięgnij na żonę Józefa z Nazaretu, że nie pójdziesz w nocy i kamieniami nie będziesz ciskał sąsiadom w panele FV. :D

Mogłeś wkleić wykres i tabelkę ze swojej strony ale bez nazwy firmy. Teraz wiadomo którą firmę reprezentujesz :)

Nie mam się czego wstydzić :) . Zresztą wcześniej już dawałem odnośnik do tekstu o Moim Prądzie na naszej stronie Solenergo.

Nie wrzucaj za dużo wykresów bo zostaniesz uznany za współwinnego naganiania na Astronergy :).

Żarty żartami ale tak, to jest taki sam wykres wyników PVEL jak na stronie pv-tech. To kwestia techniczna bo wykorzystujemy to w ofercie i do tego potrzebujemy dobrej jakości grafiki.

Możesz przybliżyć jakie kryteria są brane pod uwagę a tym zestawieniu?

Wg tej tabeli to jedne dobre firmy to Astronergy i LONGI (mają 22 i 20 punktów) a reszta to chłam.

Może jeszcze CLC-SI, Trina Solar i Hanwha Q.Cells które mają po 10 punktów czyli 45% tego co ma Astronergy.

Tki JA SOlar ma tylko 2 punkty - 11 razy mniej niż Astronergy.

LG chyba ma mniej niż jeden punkt (może ma zero) bo nie jest w tabeli :)

Chyba to już pisałem. Nie mamy możliwości rzetelnej oceny modułów. Możemy sobie porównać cenę, wielkość i ewentualnie poczytać coś o technologii jaka jest zastosowana w danym module. Musze jednak moją ofertę na czymś opierać a chciałbym zaoferować klientowi najlepsze rozwiązanie w danym zakresie cenowym. Wiadomo, że dla każdego producenta jego produkt jest najlepszy. A przynajmniej tak mu każe mówić dział marketingu. Dlatego opierać się mogę na dwóch rzeczach tj. niezależnych testach i cenie. Trafiło na raport PVEL bo chyba jest najbardziej dokładny i jest dostępny dla wszystkich. Oczywiście Tier-1 nie mógł być brany pod uwagę. Cena natomiast decyduje w jakim segmencie instalacji pv oferuję dany moduł. Tak się złożyło, że Astronergy mamy w dobrej cenie i właśnie ich moduły dobrze wypadły w PVELu. JA Solary też mamy w ofercie. To tak pokrótce gwoli wyjaśnienia na niezasadny zarzut "naganiania".

d7d, cały raport możesz pobrać ze strony PVELu. Pokrótce jak ja to widzę.

22 i 20 to nie są punkty jako takie. Choć wygląda to dobrze i fajnie się prezentuje na wykresie to jednak nie jest to coś co służy takiemu prostemu stopniowaniu co jest lepsze a co gorsze.

PVEL stworzył rozbudowany system testowania (w sumie mają ponad 10 lat doświadczenia). Przeprowadza 4 główne testy na modułach i sprawdza ich degradację w trakcie i po każdym badaniu. Jeśli dany moduł zakwalifikuje się do wysokich, ponadprzeciętnych wyników (czyli degradacja, która zawsze wystąpi, spowoduje minimalny spadek mocy modułu) to zostaje to odnotowane w tabeli TOP Performers tej kategorii. Dla każdej kategorii jest podawany producent i moduł jaki osiągnął ponadprzeciętne wyniki.

Więc te 22 to ilość modułów, które znalazły się w TOP Performers w 4 kategoriach.

Teraz należałoby się zastanowić ile modułów (modeli modułów) danego producenta jest testowanych przez PVEL i jak to się ma do tego naszego wykresu.

Taki REC produkuje dobre moduły (przynajmniej taka jest opinia) ale dostarczył do testów 1 typ modułu. Ale tym jednym modułem zdał wszystkie testy ponadprzeciętnie. Dostał za to 4 "punkty". Czy można z tego wyciągnąć wniosek, że jego produkty są gorsze niż Astronergy który ma 22 "punkty"? To może w drugą stronę. Producent powinien zasypać PVEL dużą ilością różnych modułów. Część uzyska ponadprzeciętne wyniki co da wysoką ilość "punktów"? No też nie. Bo po pierwsze żaden producent nie ma aż tylu nowych modułów które mógłby przetestować a po drugie jeśli ma słabej jakości produkty to i tak nie wślizgnie się na początek tabeli. Longi tak zrobiło i dostarczyło dużo modeli a i tak nie ma największej ilości "punktów".

Co do np. JA Solara. 2 "punkty" na 2 różnych modułach. Jak to ocenić i czy w ogóle można? Każdy z modułów był poddawany 4 różnym testom. Czyli mógł zdobyć 8 "punktów". Zdobył 2. Czy to dużo czy mało?

Trzeba po prostu wiedzieć na co się patrzy. Dlatego uważam, że Astronergy poradził sobie bardzo dobrze. Fakt, dostarczył sporo modułów ale nie jakoś przesadnie dużo. Natomiast to co dostarczył poradziło sobie bardzo dobrze w samych testach.

Raport PVEL nie jest idealny. Jest dobrowolny więc fakt, że któryś z producentów się w nim nie znalazł nie daje podstaw do twierdzenia, że jest to kiepski producent. Do tego przeprowadzanie testów jest drogie i producent musi sporą sumę zapłacić za testowanie jego produktów. Do tego procedura testowa jest długa. Może się zdarzyć tak, że testowany model jest już niedostępny. Akurat model który my stosujemy w naszych instalacjach jest w najnowszym raporcie. Jest gruntownie przebadany i ma bardzo dobre wyniki.

Do tego dochodzi różnica pomiędzy jakością różnych fabryk tego samego producenta. Ale o tym już pisałem kilka dni temu.

Taka jeszcze ciekawostka z samego raportu odnośnie Tier-1. Tak jak napisał Supervisor producent JA Solar jest 3 producentem na świecie. Nie wiem czy w sztukach czy mocach. Nieistotne. Ale w raporcie jest też krótki opis badania zewnętrznego gdzie przeanalizowano ponad 3,5 tyś instalacji o łącznej mocy 37GWp. Robili zdjęcia w podczerwieni i sprawdzali ilość uszkodzonych modułów w zależności od producenta. Podczerwień pokaże gdzie coś się grzeje a grzeje się wtedy gdy moduł jest uszkodzony. Brano pod uwagę uszkodzenia powodujące spadek mocy 33% modułu (pewnie chodziło o zadziałanie przynajmniej 1 diody bybassowej). Moduły mogą ulec uszkodzeniu z różnych powodów ale jest to mocno skorelowane z ich jakością. I co się okazało? Że wśród tych uszkodzonych modułów są też w dużej ilości moduły producentów z Tier-1. Tego należało się spodziewać, bo fakt znalezienia się na liście Tier-1 ma się nijak do jakości wypuszczanych produktów. Czy się jest na liście Tier-1 czy nie to i tak mniej lub więcej modułów danego producenta jest uszkodzonych.

heliolytics.png

• Like 1

Kable 6mm2 to wiem ale to jakiejś konkretnej firmy i symbol na kablu, podasz? Te z grubszą izolacją, chinole robią też miedziowane trzeba uważać.

Dają 15 lat .:(

Co nie teges?

Z kablami to już kilka wpisów wcześniej się przewinęło. Nie mają grubszej izolacji ale ich izolacja jest podwójna. Znajdziesz tam link do tego na czym pracujemy.

15 lat gwarancji na montaż a firma w KRS nie dłużej niż 2 lata :) ? Jeśli ktoś stosuje taki głupi marketing to raczej wie, że za kilka lat już jego firmy nie będzie. Więc może Ci dać tyle gwarancji ile sobie zażyczysz.

Huawei byś brał?

Ale podobno te falowniki powyżej 5kW wszystkie mają wysoką sprawność.

Gdybyś był moim klientem to na pewno w którymś wariancie cenowym miałbyś Huawei :). Tak, na nim głównie pracujemy. Podobno (znowu informacje ze słyszenia) duża część instalacji w DE na nich bazuje.

Więc tak, na Twoim miejscu bym brał.

Toś mi namieszał w głowie. :p

Do usług :)

Jeszcze mi chodzi po głowie takie coś.

Instalacja do 6,5KW nie trzeba przeciwpożarowo załatwiać, a 2 instalacja do 6,5KW na jednym liczniku jak to wygląda?

Nie mieliśmy takiego przypadku ale... zgłaszasz do OSD to co masz podpięte do Punktu Poboru Energii. Jeden licznik więc jakiej mocy generator się liczy a na ilu falownikach to sprawa drugorzędna.

Chyba podobnie będzie Cię traktowała SP.