Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może inaczej. Wyprodukowałeś 1000. Potrzebujesz 1200. 500 zużyłeś bezpośrednio ze swojej produkcji a 500 oddałeś do ZE. Teraz z ZE pobrałeś 700 bo tyle ci brakło. Więc za 500 zapłacisz za przesył a za 200 za przesył i prąd.

Dodam ze w cyklach pólrocznych. Styczeń-czerwiec i Lipiec-grudzień.

Czyli żeby było jasne jeśli wyprodukuję np. 1000kwh na miesiąc a zużyje w tym miesiącu 1200kwh to zapłacę za te 200kwh?

Zależy jak ci licznik to zbilansuje.

Produkujesz w dzień i automatycznie możesz mieć samokonsumpcję. Czyli nie zapłacisz nic.

Jeżeli będziesz jednak to co wyprodukujesz potem w nocy pobierał, to zapłacisz za przesył zależnie od taryfy

Szukanie, anlizowanie i pytanie nie boli.

Fakt myślę sporo o ekologii.

Budowałem dom tak aby był jak najbardziej samowystarczalny.

Woda ze swoje studni, oczyszczalnia aktywna, swój ogród, swój sad, swój staw z rybami ( już nie długo ).

Swoja hodowla danieli, kilka kóz, kilka kaczek itp.

Za 3-4 lata odchodzę na wcześniejszą emeryturę - po prostu sprzedaje firmę i żyje z oszczędności plus wynajmu kilku mieszkań.

Wtedy dojdą ule.

Zostaje jeszcze swój prąd ;)

Taki powrót do korzeni.

Teraz pracownik się wszystkim zajmuje bo roboty sporo a ja jak tylko mam wolne gnam na wieś.

Ale niedługo sam chcę wrócić do prostego życia na wsi gdzie prawie wszystkie produkt do konsumpcji i do życia przejdą prze moje min gospodarstwo.

Może inaczej. Wyprodukowałeś 1000. Potrzebujesz 1200. 500 zużyłeś bezpośrednio ze swojej produkcji a 500 oddałeś do ZE. Teraz z ZE pobrałeś 700 bo tyle ci brakło. Więc za 500 zapłacisz za przesył a za 200 za przesył i prąd.

To ja może dodam tylko, że tak jest obecnie i to pod warunkiem, że nie masz firmy, tylko robisz to prywatnie.

Teraz branża PV przelicza i myśli nad tym, co byłoby gdyby zamiast taryf gwarantowanych zastosować całkowity net metering, czyli bez ponoszenia opłaty dystrybucyjnej.

Brak bilansowania c.d.

Tak więc jestem po rozmowie z ENEA Poznań oraz po rozmowie z oddziałem. Dziś przyjechali technicy, licznik sprawdzili i wszystko działa poprawnie. To jak programują licznik zależne jest od programu jaki przesyła Poznań. Oni nic nie mogą przeprogramować aby bilansowało między fazami.

Mogą mi jedynie podpowiedzieć abym wszystko przepiął na te 2 fazy gdzie działają falowniki.

Najlepiej będzie jak całość wepnę na 1 fazę- czyli całą produkcję oraz cały dom. Przekroje kabli i zabezpieczenia spokojnie wytrzymają.

Mam też napisać oficjalne pismo do ENEA Poznań, że licznik nie bilansuje.

Tak więc teraz znawcy tematu mogą się wypowiedzieć albo podpowiedzieć jak ubrać w słowa ten mój problem i jak się okazuje wszystkich problem.

Technicy powiedzieli mi, że dokładnie w ten sam sposób programowane mają również inni klienci produkujący energię elektryczną.

Czyli, że samokonsumpocja kuleje i to bardzo, bardzo?

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że producent licznika programuje go sam z siebie.

Programuje go ENEA i inne ZE. Tylko podjednostka jaką jest Piła dostaje gotowy soft który wgrywa i AMEN.

Jak chce innym to mam walczyć czyli pisać pismo.

Dziś w godzinach od 9-16 miałem tylko 0,16kWh zakupu z sieci. Reszta samokonsumpcja. Produkcja za cały dzień to 33,4kWh.

Tylko, że ja mam przepięte już wszystko na 2 fazy na których idą falowniki. Zużycie pojawia się gdy na danej fazie jest większe zużycie niż aktualna produkcja. Na innej na której nie mam zużycia normalnie wysyłam nadprodukcję i licznik tego nie bilansuje!

Może konsultant coś pomoże, może ma jakies doświadczenia...

...Teraz branża PV przelicza i myśli nad tym, co byłoby gdyby zamiast taryf gwarantowanych zastosować całkowity net metering, czyli bez ponoszenia opłaty dystrybucyjnej.

Witam

Mam pytanie bo już się pogubiłem. Czy wchodząc w Prosumenta będę mógł kozystać z net-metering? Bo jeżeli tak to chyba nie jest to takie złe. Pomijam podatek i stos papierologi ale to firma za nas może załatwić. Chodzi mi o przypadek montażu pv na potrzeby własne.

Możecie konkretnie minusy Prosumenta napisać.

Czy ktoś może podać realne stawki opłaty za przesył jaką trzeba elektrowni zapłacić za funkcje " magazynu" i cenę energii która oni nam zapłacą za sprzedane kW chociaż to jest marginalna sprawa.

Pozdrawiam

Może konsultant coś pomoże, może ma jakies doświadczenia...

Witam ponownie,

Otóż z moich doświadczeń a w zasadzie w doświadczeń moich kolegów - instalatorów wynika, że wszystko zależy od operatora. Z Eneą masz już doświadczenia. Co do parametryzacji licznika przez Tauron - sami montują i parametryzują liczniki. Ale np PGE wymaga, aby licznik był zamontowany - we własnym zakresie. Wymaga tez parametryzacji, czy to z wykorzystaniem pracowników PGE, czy też osób do tego odpowiednich na zlecenie inwestora.

Witam

Mam pytanie bo już się pogubiłem. Czy wchodząc w Prosumenta będę mógł kozystać z net-metering? Bo jeżeli tak to chyba nie jest to takie złe. Pomijam podatek i stos papierologi ale to firma za nas może załatwić. Chodzi mi o przypadek montażu pv na potrzeby własne.

Możecie konkretnie minusy Prosumenta napisać.

Czy ktoś może podać realne stawki opłaty za przesył jaką trzeba elektrowni zapłacić za funkcje " magazynu" i cenę energii która oni nam zapłacą za sprzedane kW chociaż to jest marginalna sprawa.

Pozdrawiam

Witam, teoretycznie tak, czyli korzystając z prosumenta możesz rozliczać się na zasadach netto z zakładem energetycznym.

Oczywiście jak na dziś płacisz opłatę dystrybucyjną - sprawdź na rachunku za energię ile wynosi przesył. (ok 40% opłaty całkowitej)

Co do net meteringu - po rozmowach ze specjalistami od zapisów ustawy, wychodzi na to, że bez problemów mogą z niego korzystać osoby fizyczne, a nie przedsiębiorcy, Nawet jak jesteś przedsiębiorcą, ale chcesz prywatnie zrobić instalację i się rozliczać netto, to może być problem.

Witam ponownie,

Otóż z moich doświadczeń a w zasadzie w doświadczeń moich kolegów - instalatorów wynika, że wszystko zależy od operatora. Z Eneą masz już doświadczenia. Co do parametryzacji licznika przez Tauron - sami montują i parametryzują liczniki. Ale np PGE wymaga, aby licznik był zamontowany - we własnym zakresie. Wymaga tez parametryzacji, czy to z wykorzystaniem pracowników PGE, czy też osób do tego odpowiednich na zlecenie inwestora.

O jakim liczniku teraz piszesz i o jakiej parametryzacji ?

(...) Ale np PGE wymaga, aby licznik był zamontowany - we własnym zakresie. Wymaga tez parametryzacji, czy to z wykorzystaniem pracowników PGE, czy też osób do tego odpowiednich na zlecenie inwestora.

Oj jesteś w błędzie... chyba, że mówisz o liczniku wewnętrznym który zlicza całość wyprodukowanej energii. Jednak to już przeszłość i nowe przepisy nic nie mówią o tym liczniku. Produkujący ma natomiast obowiązek wiedzieć ile wyprodukował tej energii co kwartał wysłać sprawozdanie do ZE.

Mi chodzi jednak o parametryzację licznika głównego który montuje ZE.

Z tego co się dziś dowiedziałem to te liczniki można ustawiać podobno również zdalnie za pomocą odpowiednich komend SMS.