animuss 14.03.2021 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Ma to że żona robi zdalnie dzieciak zdalnie to prądu idzie więcej. -garów wiecej do zmywarki -czajnik chodzi więcej - dodatkowy laptop - w przerwach dzieciak włącza TV -oświetlenie zi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 14.03.2021 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 To graty za odwagę, samodzielnego montażu. Zimą montowałeś to będziesz musiał przejrzeć jeszcze czy nie zrobiłeś jakiegoś babola. A stodoła stoi daleko od domu? Stodoła stoi ok 15m od domu - kabla AC poszło ok 25m do rozdzielni głównej, baboli nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 14.03.2021 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Tylko że mi wszystko gra względem poprzedniego zużycia i zużycia nowego ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kac1per 14.03.2021 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Może ktoś jest w stanie zaspokoić moją ciekawość związaną z fotowoltaiką. Czy energia wprowadzona z mikroinstalacji do sieci niskkiego napięcia może wyjść poza transformator do sieci średniego napięcia. Teoretycznie zasada działania transformatora na to pozwala a jak jest w praktyce? Mam mikroinstalację (7,7kWp) wpiętą w sieć niskiego napięcia, ok. 20 gospodarstw domowych, w tym 3 mikroinstalacje. Noramlne napięcia faz to ok 235-240V. Przy intensywniejszym słońcu na poszczególnych fazach często przekracza 255V co powoduje wyłączenie instalacji pv. Stąd moje pytanie, czy nadmiar prądu nie przejdzie do linii średniego napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2021 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Stąd moje pytanie, czy nadmiar prądu nie przejdzie do linii średniego napięcia. Nie,nie jest to możliwe i to jest właśnie największy problem w sieci nn gdzie jest więcej producentów niż odbiorców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 14.03.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Może ktoś jest w stanie zaspokoić moją ciekawość związaną z fotowoltaiką. Czy energia wprowadzona z mikroinstalacji do sieci niskkiego napięcia może wyjść poza transformator do sieci średniego napięcia. Teoretycznie zasada działania transformatora na to pozwala a jak jest w praktyce? Mam mikroinstalację (7,7kWp) wpiętą w sieć niskiego napięcia, ok. 20 gospodarstw domowych, w tym 3 mikroinstalacje. Noramlne napięcia faz to ok 235-240V. Przy intensywniejszym słońcu na poszczególnych fazach często przekracza 255V co powoduje wyłączenie instalacji pv. Stąd moje pytanie, czy nadmiar prądu nie przejdzie do linii średniego napięcia. Oczywiście że jest to możlowe i oczywiście że nadmiar przechodzi poprzez trafo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kac1per 14.03.2021 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 No to mi Panowie rozjaśnili że nadal nic nie wiem. Jeżeli jest tak jak jak pisze Miecio 301 to rozwiązaniem byłoby "poproszenie" energetyków o obniżenia napięcia na stacji trafo a jeżeli to CityMatic ma rację to i tak nic to nie pomoże. To jeszcze jedno pytanie: jakie jest bezpieczne dla falownika i urządzeń domowych największe napięcie fazowe. Mój falownik wyłącza pracę instalacji przy 254,3V (ustawienie fabryczne). Czy bezpieczne byłoby podniesienie tej wartości np. do 256-257V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.03.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 (edytowane) Może ktoś jest w stanie zaspokoić moją ciekawość związaną z fotowoltaiką. Czy energia wprowadzona z mikroinstalacji do sieci niskkiego napięcia może wyjść poza transformator do sieci średniego napięcia. . Jest taka możliwość i w przyszłości będzie, ale łączy się to z przebudową linii, transformatorów, itd. https://www.egsystem.pl/transformatory-do-farm-fotowoltaicznych.php Na teraz ze względu na małą stosunkowo moc instalacji fotowoltaicznych w stosunku do sztywnej sieci SN, napięcie nie transformuje się w sposób zadowalający. Na dzień dzisiejszy i prawdopodobnie na okres kilku -kilkunastu lat, możesz ratować się instalując instalację FV wschód/zachód, albo drogim wyjściem magazynem nadmiaru energii. Edytowane 14 Marca 2021 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.03.2021 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 20 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.03.2021 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 (edytowane) . Edytowane 20 Marca 2021 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 14.03.2021 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Oczywiście, że energia przechodzi przez transformator w obydwie strony.ZE ustawia na nim napięcie tak, żeby przy obciążeniu na końcu linii nie spaść poniżej normy.I teraz tak:- jeśli linia ma dużą impedancję (głównie linie napowietrzne oraz miejsca gdzie są duże odległości odbiorców od transformatora). Z grubsza licząc przy impedancji 0,4 (bardzo dobra) masz przy 25A obciążenia (lub produkcji) spadek (wzrost) napięcia na linii i 10V. Norma dopuszcza +/-10% od 230V. Prądy w sieci NN oczywiście są znacznie większe. Stąd problemy.- jak można się ratować? Zmniejszając impedancję linii (grubsze przewody, mniejsze odległości odbiorców od transformatora - co wymaga zwiększenia ilości transformatorów)- zakładając transformatory z automatyczną regulacją napięcia.Jak widać nie ma taniego sposobu. Dla ZE oznacza to koszty, duże koszty w ich odczuciu zbyteczne. Oni woleli by duże farmy wpięte do sieci SN (tam problem będzie mniejszy bo sieć SN ma zwykle automatyczną regulację napięcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.03.2021 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 (edytowane) Jeżeli jest tak jak jak pisze Miecio 301 to rozwiązaniem byłoby "poproszenie" energetyków o obniżenia napięcia na stacji trafo a jeżeli to CityMatic ma rację to i tak nic to nie pomoże. Nie obniżą bo instalacja FV nieregularnie dostarcza prąd. To jeszcze jedno pytanie: jakie jest bezpieczne dla falownika i urządzeń domowych największe napięcie fazowe. Mój falownik wyłącza pracę instalacji przy 254,3V (ustawienie fabryczne). Czy bezpieczne byłoby podniesienie tej wartości np. do 256-257V? Nielegalne jest podniesienie wartości granicznej, może to powodować uszkodzenie działających urządzeń w domu z tą instalacją FV, na pewno dojdzie do szybszego zużycia urządzeń pracujących na podwyższonym napięciu, urządzenia pobiorą równierz więcej prądu, suma summarum może się okazać że to ci si nie opłaca, a nawet stracisz wuęcej niż to warte.. A na ile czasu wywala i czy wszystkim czy tylko tobie? Edytowane 14 Marca 2021 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinoki 14.03.2021 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2021 Bardzo proszę o opinię dot. paneli firmy Amerisolar halfcut 340W. W necie prawie nie znalazłam. Jest trochę dość niepochlebnych ale sprzed ok 5 lat. Nie wiem czy coś się zmieniło i jest lepiej? W rankingach top20 też tych paneli nie widziałam. Cenowo ofertę mam ok, bo za instalację 9,86kW 3500 netto za 1kW. Co o tym sądzicie? z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac82 15.03.2021 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 A falownik jaki?? Montaz na dachu czy ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinoki 15.03.2021 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 falownik Sofar Solar 30 lat gwarancji na liniową moc wyjściową 20 lat gwarancji na materiały i jakość wykonania 10 lat gwarancji na falownikmontaż na dachu (dachówka ceramiczna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.03.2021 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Mam sofar ale jeszcze nic nie mogę o nim powiedzieć. Poza tym, że pokazuje napięcie na każdej z faz w sieci . To akurat jest ciekawe. Nie wiem jaki jest dodatkowy koszt montażu na ceramice. Gdybyś montował na trapezówce to bym powiedział ze drogo. Na ta chwile oczywiście i to tylko IMO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 15.03.2021 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Nie wiem jaki jest dodatkowy koszt montażu na ceramice. 400-600zł więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 16.03.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 20 lat gwarancji na materiały i jakość wykonania 20 lat gwarancji na montaż. Możesz napisać jakie masz warunki tej gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstat 16.03.2021 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Może ktoś jest w stanie zaspokoić moją ciekawość związaną z fotowoltaiką. Czy energia wprowadzona z mikroinstalacji do sieci niskkiego napięcia może wyjść poza transformator do sieci średniego napięcia. Teoretycznie zasada działania transformatora na to pozwala a jak jest w praktyce? Mam mikroinstalację (7,7kWp) wpiętą w sieć niskiego napięcia, ok. 20 gospodarstw domowych, w tym 3 mikroinstalacje. Noramlne napięcia faz to ok 235-240V. Przy intensywniejszym słońcu na poszczególnych fazach często przekracza 255V co powoduje wyłączenie instalacji pv. Stąd moje pytanie, czy nadmiar prądu nie przejdzie do linii średniego napięcia. https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/slask/stanislaw-przydzial-z-rudy-slaskiej-ma-panele-sloneczne-ktore-nie-dzialaja-powodem/sqr1x7h?fbclid=IwAR2xX4iLo-H7Vi9TaKBHaN-6kepz7lrPxH_BHStEiweTHk878I4Lq5N9VJI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinoki 16.03.2021 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 a możecie coś powiedzieć o samych panelach? Czy one nie są w całej instalacji najważniejsze? Przypomnę, że chodzi o panele Amerisolar halfcut 340W. Nie ma ich w żadnych rankingach (przynajmniej nie znalazłam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts