Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może ktoś jest w stanie zaspokoić moją ciekawość związaną z fotowoltaiką. Czy energia wprowadzona z mikroinstalacji do sieci niskkiego napięcia może wyjść poza transformator do sieci średniego napięcia. Teoretycznie zasada działania transformatora na to pozwala a jak jest w praktyce? Mam mikroinstalację (7,7kWp) wpiętą w sieć niskiego napięcia, ok. 20 gospodarstw domowych, w tym 3 mikroinstalacje. Noramlne napięcia faz to ok 235-240V. Przy intensywniejszym słońcu na poszczególnych fazach często przekracza 255V co powoduje wyłączenie instalacji pv. Stąd moje pytanie, czy nadmiar prądu nie przejdzie do linii średniego napięcia.

Może ktoś jest w stanie zaspokoić moją ciekawość związaną z fotowoltaiką. Czy energia wprowadzona z mikroinstalacji do sieci niskkiego napięcia może wyjść poza transformator do sieci średniego napięcia. Teoretycznie zasada działania transformatora na to pozwala a jak jest w praktyce? Mam mikroinstalację (7,7kWp) wpiętą w sieć niskiego napięcia, ok. 20 gospodarstw domowych, w tym 3 mikroinstalacje. Noramlne napięcia faz to ok 235-240V. Przy intensywniejszym słońcu na poszczególnych fazach często przekracza 255V co powoduje wyłączenie instalacji pv. Stąd moje pytanie, czy nadmiar prądu nie przejdzie do linii średniego napięcia.

Oczywiście że jest to możlowe i oczywiście że nadmiar przechodzi poprzez trafo

No to mi Panowie rozjaśnili ;) że nadal nic nie wiem. Jeżeli jest tak jak jak pisze Miecio 301 to rozwiązaniem byłoby "poproszenie" energetyków o obniżenia napięcia na stacji trafo a jeżeli to CityMatic ma rację to i tak nic to nie pomoże. To jeszcze jedno pytanie: jakie jest bezpieczne dla falownika i urządzeń domowych największe napięcie fazowe. Mój falownik wyłącza pracę instalacji przy 254,3V (ustawienie fabryczne). Czy bezpieczne byłoby podniesienie tej wartości np. do 256-257V?

Może ktoś jest w stanie zaspokoić moją ciekawość związaną z fotowoltaiką. Czy energia wprowadzona z mikroinstalacji do sieci niskkiego napięcia może wyjść poza transformator do sieci średniego napięcia. .

Jest taka możliwość i w przyszłości będzie, ale łączy się to z przebudową linii, transformatorów, itd.

https://www.egsystem.pl/transformatory-do-farm-fotowoltaicznych.php

Na teraz ze względu na małą stosunkowo moc instalacji fotowoltaicznych w stosunku do sztywnej sieci SN, napięcie nie transformuje się w sposób zadowalający.

Na dzień dzisiejszy i prawdopodobnie na okres kilku -kilkunastu lat, możesz ratować się instalując instalację FV wschód/zachód, albo drogim wyjściem magazynem nadmiaru energii.

Edytowane przez animuss

Oczywiście, że energia przechodzi przez transformator w obydwie strony.

ZE ustawia na nim napięcie tak, żeby przy obciążeniu na końcu linii nie spaść poniżej normy.

I teraz tak:

- jeśli linia ma dużą impedancję (głównie linie napowietrzne oraz miejsca gdzie są duże odległości odbiorców od transformatora). Z grubsza licząc przy impedancji 0,4 (bardzo dobra) masz przy 25A obciążenia (lub produkcji) spadek (wzrost) napięcia na linii i 10V. Norma dopuszcza +/-10% od 230V. Prądy w sieci NN oczywiście są znacznie większe. Stąd problemy.

- jak można się ratować? Zmniejszając impedancję linii (grubsze przewody, mniejsze odległości odbiorców od transformatora - co wymaga zwiększenia ilości transformatorów)

- zakładając transformatory z automatyczną regulacją napięcia.

Jak widać nie ma taniego sposobu. Dla ZE oznacza to koszty, duże koszty w ich odczuciu zbyteczne. Oni woleli by duże farmy wpięte do sieci SN (tam problem będzie mniejszy bo sieć SN ma zwykle automatyczną regulację napięcia).

Jeżeli jest tak jak jak pisze Miecio 301 to rozwiązaniem byłoby "poproszenie" energetyków o obniżenia napięcia na stacji trafo a jeżeli to CityMatic ma rację to i tak nic to nie pomoże.

Nie obniżą bo instalacja FV nieregularnie dostarcza prąd.

To jeszcze jedno pytanie: jakie jest bezpieczne dla falownika i urządzeń domowych największe napięcie fazowe. Mój falownik wyłącza pracę instalacji przy 254,3V (ustawienie fabryczne). Czy bezpieczne byłoby podniesienie tej wartości np. do 256-257V?

Nielegalne jest podniesienie wartości granicznej, może to powodować uszkodzenie działających urządzeń w domu z tą instalacją FV, na pewno dojdzie do szybszego zużycia urządzeń pracujących na podwyższonym napięciu, urządzenia pobiorą równierz więcej prądu, suma summarum może się okazać że to ci si nie opłaca, a nawet stracisz wuęcej niż to warte..

A na ile czasu wywala i czy wszystkim czy tylko tobie?

Edytowane przez animuss

Bardzo proszę o opinię dot. paneli firmy Amerisolar halfcut 340W. W necie prawie nie znalazłam. Jest trochę dość niepochlebnych ale sprzed ok 5 lat. Nie wiem czy coś się zmieniło i jest lepiej? W rankingach top20 też tych paneli nie widziałam. Cenowo ofertę mam ok, bo za instalację 9,86kW 3500 netto za 1kW. Co o tym sądzicie?

z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Mam sofar ale jeszcze nic nie mogę o nim powiedzieć. Poza tym, że pokazuje napięcie na każdej z faz w sieci . To akurat jest ciekawe. Nie wiem jaki jest dodatkowy koszt montażu na ceramice. Gdybyś montował na trapezówce to bym powiedział ze drogo. Na ta chwile oczywiście i to tylko IMO.

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/slask/stanislaw-przydzial-z-rudy-slaskiej-ma-panele-sloneczne-ktore-nie-dzialaja-powodem/sqr1x7h?fbclid=IwAR2xX4iLo-H7Vi9TaKBHaN-6kepz7lrPxH_BHStEiweTHk878I4Lq5N9VJI