Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Jak powiedziałem mnie tam to lotto podkręci sie falowniki, pytanie co zrobią Ci którzy nie mogą, a już mi zwracano uwagę że jak zmieniłem region w falowniku to tracę gwarancję - tylko mi to serwis zmienił jak sprawdził błędy w historii. SolaXy mają jakoś dziwne regiony poustawiane bo nawet przy 255V chodzą jak talala.

Tylko przy 255V mniej wciskasz do sieci.

A słońce świeci i czas leci.

Kable się gotują, panele też.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Więcej prądu zostaje w domu, bo wyższe napięcie, sprzęt się szybciej zużywa i to czasami nawet o 46% przy jakimś tam napięciu. W sensie LEDy dostają pierdylca, ale są urządzenia które mają swoje zasilacze komputery/dekodery/telefony które skoro ogarniają 110V i 230V to samo urządzenie to ich nie zabije.

Że kable się grzeją no OK może jak ktoś robi 2,5mm2 i puszcza w to 7kW.

OK, to że sprzęty (LEDy) się szybciej zużywają, to jasna sprawa, to że to, że niektóre sprzęty będą pobierały więcej energi też, ale te gotujące się z uwagi na 255V moduły i kable troszkę zdziwiły :)

2.5mm2 i 7kW ?

Ale rozumiem, że 7kW rozdzielone po trzech fazach ?

Edytowane przez fotohobby

foto oczywiście zgadywałem z tym 7kWp po jednej fazie że się kable gotują, u mnie w ramach testu na 1F poszło 5,5kW kable miały AŻ 40*C w piku, więc daleko im do gotowania. Jakie kable nie wiem może 2,5mm2 a max 3mm2 jak to w gospodarczym pod tynkiem zgaduj zgadula co zamontowali 30 lat temu (przynajmniej nie było to amelinium).

Dopytaj się jegomościa czy te kable to mu się gotują po stronie stało czy zmienno-prądowej.

a co, nie gadasz z @animuss ?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-kto%C5%9B-panele-fotowoltaiczne-Prosz%C4%99-o-opinie&p=8037424&viewfull=1#post8037424

kable się gotują

W urządzeniach pracujących przystosowanych na 230V, zwłaszcza w Chińskich produktach, gdzie żyły przewodów są coraz cieńsze.

To chyba zależy od natężenia płynącego w nich prądu ?

I przekroju .oraz pracy na maksymalnym uzysku, w urządzeniach wewnętrznych zasilanych prądem 260V i więcej natężenie rośnie. .

.

Odpowiednio dobrane przewody powodują średnio utratę 1% mocy. Niedopasowanie prądowe modułów PV to w najlepszym razie kolejny 1%, w przypadku

błędów wykonawczych może być to znacznie więcej.

Na falowniku z prosumenta traci się podobno od 3 do 7%. Ta różnica zależy od inwertera.

Teraz dodajmy jeszcze zbyt wysokie napięcie na fazie "w którą pcha" inwerter, napięcie na jednej z faz przekracza 253V

Normalnie falownik albo zacznie ograniczać moc oddawaną do sieci (Duże różnice napięć między fazami), albo zupełnie wyłącza instalację.

W zależności od modelu inwertera, reaguje na wzrost napięcia wcześniej bądź później.

Edytowane przez animuss

Teraz dodajmy jeszcze zbyt wysokie napięcie na fazie "w którą pcha" inwerter, napięcie na jednej z faz przekracza 253V

Normalnie falownik albo zacznie ograniczać moc oddawaną do sieci (Duże różnice napięć między fazami), albo zupełnie wyłącza instalację.

W zależności od modelu inwertera, reaguje na wzrost napięcia wcześniej bądź później.

Ale ja nie pytałem o sytuację, ze falownik coś musi ograniczać, czy się wręcz wyłączyć, tym bardziej że o grzaniu sie kabli i paneli napisałeś w odpowiedzi na post @marcinbbb, który napisał:

SolaXy mają jakoś dziwne regiony poustawiane bo nawet przy 255V chodzą jak talala.

TY odpowiedziałeś mu, że wtedy mniej wciska i gotują się kable i moduły.

Zainteresowało mnie jak napięcie sieci wpływa na temperaturę modułów modułów i przewodów ?

We współczesnym sprzęcie (z przetwornicami) gdy rośnie napięcie, to maleje prąd (i przewody się mniej grzeją). Sprzęty, które dostają w d... to grzałki i klasyczne żarówki.

W przypadku urządzeń z klasycznymi zasilaczami (transformator i liniowy stabilizator napięcia) wzrosną straty na zasilaczu. Te co mają przetwornice, nie odczują wzrostu napięcia (dopóki nie zostanie przekroczone ich projektowane napięcie pracy). Tyle, że one zwykle są uniwersalne. Więc wytrzymują standard każdego kraju.

Rozliczenie 1:1 zamiast obecnych opustów ale jednocześnie opłata dystrybucyjna (z rabatem). Prosument miałby możliwość wyboru czy zostaje przy starym rozwiązaniu czy przechodzi na nowe.

https://wysokienapiecie.pl/36299-co-sie-moze-zmienic-w-rozliczeniu-prosumentow/

PS. To nie są jeszcze oficjalne informacje a wartości przyjęte do obliczeń odstają od rzeczywistych (koszt instalacji, szybki koszt odtworzeniowy falownika).

Ale ja nie pytałem o sytuację, ze falownik coś musi ograniczać, czy się wręcz wyłączyć, tym bardziej że o grzaniu sie kabli i paneli napisałeś w odpowiedzi na post @marcinbbb, który napisał:

TY odpowiedziałeś mu, że wtedy mniej wciska i gotują się kable i moduły.

Zainteresowało mnie jak napięcie sieci wpływa na temperaturę modułów modułów i przewodów ?

Wyszedł jakiś skrótowiec, czegoś nie dopisałem może teraz.

Tylko przy 255V mniej wciskasz do sieci.

A słońce świeci i czas leci.

Kable się gotują, panele też.

Jest upal, moduły i przewody się gotują na słońcu, a prąd nie płynie bo falownik akurat nie może nic wcisnąć.:lol2:

Edytowane przez animuss

Artykuł chyba sponsorowany przeze big energy, znowu obrzydzić fotowoltaikę i nastawić przeciw sobie, tych co mają do tych co nie mają

cyt. " Przypomnijmy, że obecnie posiadacze mikroinstalacji do 10 kW dokonują rozliczenia energii pobranej w stosunku do wprowadzonej w ilości 1: 0,8. Przy mikroinstlacjach o mocy powyżej 10 kW rozliczenie wynosi 1;0,7. Za energię "odebraną z sieci" nie ponoszą dodatkowych opłat zmiennych, w tym dystrybucyjnych."

ale brak tłumaczenia na co jest przeznaczone te obecnie zatrzymywane 20 czy też 30 % z energii wysłanej do sieci

Jest to opłata za "magazynowanie" energii.

Wysyłanie do magazyny i pobieranie z magazynu nie jest obciążone opłatą za przesył.

Znasz tańszy magazyn niż te 20% lub 30% ?? :)

Zużył prądu za 3,61 zł, faktura na 26,43 zł. Za co właściwie płacimy w rachunku za prąd?

Bardzo ciekawy artykuł: https://www.money.pl/gospodarka/zuzyl-pradu-za-3-61-zl-faktura-na-26-43-zl-za-co-wlasciwie-placimy-w-rachunku-za-prad-6621186332830496a.html

Przeczytaj jakie pozycje masz na fakturze to będziesz wiedział za co płcisz.

To są jasne pozycje.

Można się z tymi opłatami nie zgadzać ale nie można pisać "Za co właściwie płacimy w rachunku za prąd" ;)