mitch 10.04.2021 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Somsiadowi pewna firma zamontowała 4,4 kWp za 25 kpln na Sungrow 5 kW i Jinko Solar 440W. Całkiem zgrabnie, estetycznie.. Tylko ta cena zabija:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.04.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Nie zapominaj że 5k masz z mój prąd a resztę rozliczasz w podatku. Razem około -9k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.04.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Pod działalność to najlepiej wschód zachód dwuspadowy, wykorzystujesz cały dach, dwie połacie i zwiększenie autokonsumpcji. Przy instalacji fotowoltaicznej wschód-zachód produkcja zaczyna się tuż po godzinie 5 rano, wschodnia połać osiąga swój pik produkcji najczęściej między 7 a 10 rano. Zachodnia połać zaczyna pracę przeważnie po 12, największa produkcja jest miedzy 14 a 17, a produkcja może utrzymywać się nawet po godzinie 20. Zastanów się w jakich godzinach prowadzisz działalność i gdzie zacienienie -drzewa, słupy, inne domy, jesień-zima-wiosna masz bardzo długie cienie od drzew i innych przeszkód. Ja mam POŁUDNIE i też mi startuje 5 z minutami i zachodzi grubo po 19 nigdy dokładnie co do minuty nie mierzyłem . Lecz jak się przypomnisz w czerwcu to sprawdzę. Bywało że o godz. 6,15 było ponad 0,7kWh już zrobione. To tyle ode mnie. Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez -voymar- 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 10.04.2021 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Nie zapominaj że 5k masz z mój prąd a resztę rozliczasz w podatku. Razem około -9k Wszystko fajnie, ale cena za 1 kWp wychodzi ponad 5600 zł. Dotacja i ulga nie mają nic do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.04.2021 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Czym mniejsza instalacja to niestety droższa w przeliczeniu na kWp. 7,5 - 8 dostaniesz za cirka 30K, czyli wyjdzie w okolicy 4K za kWp. Oczywiście znajdą się firmy które wycenią taką instalację na 40 a nawet więcej tysięcy i to nie na SE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.04.2021 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Jako, że na stałe obserwuje 3 instalacje to już coś mogę powiedzieć. To tylko moje subiektywne obserwacje. !. najładniej pracuje instalacja na gruncie z idealnym kątem i idealnie zwrócona do słońca. Dodatkowo będzie lepiej chłodzona w dni gorące.Instalacja wzorcowa. Zero zacienienie. Sofar 2. Instalacja identyczna ale na dachu , blacha o skosie ok 15st to już inna bajka. Rożnica dzienna w słoneczne dni to ponad 10kW w stosunku do pierwszej. Zero zacienienia. Sofar 3. Najgorzej wychodzi instalacja na rożnych połaciach. Mimo Solaredge , większym koszcie montażu tu różnice są ponad 25kW do instalacji wzorcowej. Ta instalacja jest do przerobienia. Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 11.04.2021 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Jestem na etapie projektowania budynku pod działaność gospodarczą - jedną z istotnych kwestii jest dach, który ma być cały zabudowany PV. Dach może być idealnie na południe - z tego co pamiętam, to idealne nachylenie dachu to 35-40 stopni - jak dokładnie zaprojektować taki dach, żeby jednocześnie była jak największa powierzchnia pod montaż PV i jednocześnie dobre uzyski? Dach jednospadkowy nachylony pod kątem 35 stopni? Możesz dowolnie ten budynek ustawić? Dach jednospadowy o kącie 35 stopni to dosyć karkołomne będzie. Jaka ma być powierzchnia całego budynku (wraz z wymiarami boków) i wspomnianym położeniem względem kierunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 11.04.2021 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Nie zapominaj że 5k masz z mój prąd a resztę rozliczasz w podatku. Razem około -9k Nie będzie już 5k na PV. Jak wspominałem będzie dotacja kaskadowa jeśli zamontuje się elementy zwiększające autokonsumpcję (ładowarka, PC, baterie, bufor ciepła) to wtedy dostanie się więcej. Ale przy tych kwotach które tam zaproponowali w projekcie to tylko PC się ew. opłaca (temu co i tak planował ją montować, np. w nowym domu), reszta to skórka za wyprawkę (trochę mi to przypomina format dotacji na EV -- skorzystają tylko oszołomieni daną technologią, np. bateriami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 11.04.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ejj bo ja tak polubiłem naszą Panią moderator od sławnego męża który pracuje dla energetyki... gdzie się podziała? Schowała się jak jeden z polityków do szafy? Bo wiecie ciężkie czasy idą PV dużo się zrobiło a my nie wiemy co zaraz będzie. Może jakieś podpowiedzi, uwagi cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 12.04.2021 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Możesz dowolnie ten budynek ustawić? Dach jednospadowy o kącie 35 stopni to dosyć karkołomne będzie. Jaka ma być powierzchnia całego budynku (wraz z wymiarami boków) i wspomnianym położeniem względem kierunków? To uproszczenie, ale tak, mogę dowolnie ustawić. Powierzchnia jest w trakcie ustalania, ale generalnie mam (czy tez projektant) duże pole manewru, by dobrać to tak, zeby wyszło dobrze - albo dłuższy i węższy, albo krótszy i szerszy. Wersja minimum to około 6x8, wersja maksimum - tutaj nie jestem pewny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.04.2021 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 To uproszczenie, ale tak, mogę dowolnie ustawić. Powierzchnia jest w trakcie ustalania, ale generalnie mam (czy tez projektant) duże pole manewru, by dobrać to tak, zeby wyszło dobrze - albo dłuższy i węższy, albo krótszy i szerszy. Wersja minimum to około 6x8, wersja maksimum - tutaj nie jestem pewny Jaka moc instalacji jest planowana? Najlepiej zrobić dwuspadowy, relatywnie płaski (20-25s?) z ekspozycją na S. Jak w ten sposób nie wystarczy dachu na planowaną moc, to obrót o 90 stopni, zmniejszyć kąt (do 10-15s) i wtedy na dwóch połaciach EW. Szwagier niedawno podobny "kurnik" projektował i też uwzględniał montaż 20kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 12.04.2021 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) Ale przy tych kwotach które tam zaproponowali... Jakieś szczegóły/ konkretne kwoty? Może się okazać, że warto dokupić ładowarkę za 1kpln żeby dostać 5tysi zamiast dwóch? To uproszczenie, ale tak, mogę dowolnie ustawić. Powierzchnia jest w trakcie ustalania, ale generalnie mam (czy tez projektant) duże pole manewru, by dobrać to tak, zeby wyszło dobrze - albo dłuższy i węższy, albo krótszy i szerszy. Wersja minimum to około 6x8, wersja maksimum - tutaj nie jestem pewny Może najrozsądniejszy byłby dach płaski? Umożliwia maksymalne wykorzystanie kubatury i kosztów materiałów. I na PV znajdzie się rozwiązanie: Można te rozważyć dach jednospadowy z niewielkim spadem np 15' na południe Edytowane 12 Kwietnia 2021 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.04.2021 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Jakieś szczegóły/ konkretne kwoty? Może się okazać, że warto dokupić ładowarkę za 1kpln żeby dostać 5tysi zamiast dwóch? Wszystko będzie jak do tej pory, będzie określony cel, i zań otrzymasz 50% inwestycji ale nie więcej niż x. Przykładowo ładowarka EV kosztuje Cię 5000, 50% to jest 2500 zł ale maksymalna dotacja to 1000zł. Czyli ostatecznie ładowarka kosztuje Cię 4000. Jak pisałem, jeśli ktoś ma w planach kupować to się pokusi, nikt na zaś takich rzeczy nie będzie robić, szczególnie pomp ciepła (chociaż może jako klimę?) czy baterii (gdzie trzeba zainwestować więcej w falownik hybrydowy i potem dodatkowo jeszcze baterię). Patrząc po projektowych kwotach, to ktoś ewidentnie, szczególnie tych baterii, nie przemyślał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 13.04.2021 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Może najrozsądniejszy byłby dach płaski? Umożliwia maksymalne wykorzystanie kubatury i kosztów materiałów. I na PV znajdzie się rozwiązanie: I na chwilę obecną najbardziej się skłaniam ku temu rozwiązaniu. To po rozmowie z potencjalnym wykonawcą - skłaniam się ku płycie fundamentowej i na to postawienie gotowego prefabrykowanego budynku. Dach płaski lub z niewielkim spadkiem jest dostosowany do ciężaru PV Jaka moc instalacji jest planowana? Najlepiej zrobić dwuspadowy, relatywnie płaski (20-25s?) z ekspozycją na S. Jak w ten sposób nie wystarczy dachu na planowaną moc, to obrót o 90 stopni, zmniejszyć kąt (do 10-15s) i wtedy na dwóch połaciach EW. Szwagier niedawno podobny "kurnik" projektował i też uwzględniał montaż 20kWp. nie pisałem wcześniej, że EW nie wchodzi w grę? po co mam kombinować EW, skoro mam idealna orientacja na południe? (pomijając już fakt, ze na E jest zacieniająca przeszkoda) Na dachu będzie tylko część instalacji, reszta będzie na gruncie...moc? - ile się da czyli pewnie 40-50kWp. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.04.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Kto robi płaski dach myśląc o PV? Po za tym i zimą PV sporo potrafi kWh pyknąć . Przy płaskim dachu to zapomnij .do wiosny z produkcją . PV STOP. Wystarczy jeden śnieg i leży to tygodniami.No ale co ja tam wiem . Jak zrobisz płaski i PV to przypomnij sobie ten post. POWODZENIA. Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.04.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 I na chwilę obecną najbardziej się skłaniam ku temu rozwiązaniu. To po rozmowie z potencjalnym wykonawcą - skłaniam się ku płycie fundamentowej i na to postawienie gotowego prefabrykowanego budynku. Dach płaski lub z niewielkim spadkiem jest dostosowany do ciężaru PV Ale po co robić dach płaski, który jest drogi sam w sobie a potem podrażać jeszcze PV przez dodatkową konstrukcję? Albo robisz skośną połać na płd (jeśli jest jej wystarczająco dużo do zapotrzebowania), albo EW. nie pisałem wcześniej, że EW nie wchodzi w grę? po co mam kombinować EW, skoro mam idealna orientacja na południe? (pomijając już fakt, ze na E jest zacieniająca przeszkoda) Na dachu będzie tylko część instalacji, reszta będzie na gruncie...moc? - ile się da czyli pewnie 40-50kWp. Nie pisałeś, pytałeś o najlepsze możliwe rozwiązanie. Najlepszym rozwiązaniem jest dach dwuspadowy z ekspozycją na S, o ile wystarczy połaci na wymaganą moc, albo EW jeśli chce się więcej mocy (przy kątach jakie podałem wcześniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 13.04.2021 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Kto robi płaski dach myśląc o PV? . Nie wiem, nie mam takiego doświadczenia, tylko sugeruje rozważenie dachu płaskiego w ujęciu całej inwestycji. Bo celem istnienia tego budynku chyba nie jest posiadanie PV? Najlepszym rozwiązaniem jest dach dwuspadowy z ekspozycją na S. Najlepszy chyba byłby dach jednospadowy z ekspozycją na S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.04.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Najlepszy chyba byłby dach jednospadowy z ekspozycją na S. Tylko że koszt jego konstrukcji (podobnie jak płaskiego i dodatkowej konstrukcji na PV) nigdy by się nie zwrócił w uzyskach w stosunku do dwuspadowego EW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 13.04.2021 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Wiesz, nie mamy zbyt wielu danych i bywają różne okoliczności, ale dach jednospadowy (nawet taki 30') jest przeważnie tańszy jak dwuspadowy. I uzyski też by miał przypuszczam większe. Pomijam wykorzystanie kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.04.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Wiesz, nie mamy zbyt wielu danych i bywają różne okoliczności, ale dach jednospadowy (nawet taki 30') jest przeważnie tańszy jak dwuspadowy. I uzyski też by miał przypuszczam większe. Pomijam wykorzystanie kubatury. Nie jest tańszy (szczególnie taki o kącie 35s), a dodatkowo ma jeszcze szereg wad (konieczność starannego zabezpieczenia okapów, podatność na wyższą siłę ssącą itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts