Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

cyt.

"Art 4.5. Rozliczeniu podlega energia elektryczna wprowadzona do sieci dystrybucyjnej nie wcześniej niż na 12miesięcy przed datą wprowadzenia energii do sieci. Jako datę wprowadzenia energii elektrycznej do sieci przyjmuje się ostatni dzień danego miesiąca kalendarzowego, w którym ta energia została wprowadzona do sieci, z zastrzeżeniem, że niewykorzystana energia elektryczna wdanym okresie rozliczeniowym przechodzi na kolejne okresy rozliczeniowe, jednak nie dłużej niż na kolejne 12miesięcy od daty wprowadzenia tej energii do sieci."

Tu jest mowa o okresie "rozliczenia" a nie "bilansowania". Mnie interesuje, czy energia z faktury półrocznej będzie bilansowana łącznie za każde pełne 6 m-cy, czy w rozbiciu na porcje jedno- / dwumiesięczne.

Zdaje się, że wypowiadający się nie dogadali się co mają na myśli pisząc "rozliczenie". Bo chodzi o rozliczenie kasowe czy energii? Jeśli chodzi o kasowe - to zależy jakie ma kto okresy wystawiania faktur. Ja w Energa mam FV co 2 m-ce, a na fakturze jest rozbicie na każdy miesiąc. I magazyn jest aktualizowany w każdym miesiącu, ale płacę co 2 m-ce. Ktoś może mieć fakturę raz na pół roku, wtedy jeśli styczeń-marzec ma bilans na minusie, a kwiecień-czerwiec na plusie i ostatecznie produkcja przewyższy zużycie, to nic nie zapłaci. Ja w takiej sytuacji zapłacę całość za styczeń-luty i w zależności od produkcji marzec-kwiecień albo coś dopłacę albo już nie, no i maj-czerwiec nie zapłacę.

Ale:

trzeba pamiętać o tym, że to ma znaczenie tylko w pierwszym roku funkcjonowania instalacji - oczywiście przy założeniu, że instalacja jest zaprojektowana tak, by pokrywać zużycie za cały rok. Potem już niezależnie czy będę miał FV (rozliczenie) co 2 miesiące, czy co pół roku - i tak produkcja będzie kompensowała zużycie (aż panele się nie zdegradują i będzie płacz i zgrzytanie zębów :lol2: )

Jeśli instalacja jest niedowymiarowana, to tak czy inaczej będzie co roku dopłata i jedynie w pierwszym roku funkcjonowania będzie po prostu wyższy rachunek.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[quote=mitch;8045558 (aż panele się nie zdegradują i będzie płacz i zgrzytanie zębów :lol2: )

Nawet jak panele będą długowieczne, to załkamy za 15 lat przy wygaśnięciu umowy. No chyba, że zasady rozliczania się nie pogorszą. Na razie nikt nie obiecuje, że nie będzie dłubania przy ustawie, to jest jakaś szansa, ale to jeszcze daleko.:p

Nawet jak panele będą długowieczne, to załkamy za 15 lat przy wygaśnięciu umowy. No chyba, że zasady rozliczania się nie pogorszą. Na razie nikt nie obiecuje, że nie będzie dłubania przy ustawie, to jest jakaś szansa, ale to jeszcze daleko.:p

Paaanie, do tego czasu, to ja albo będę w innej chałupie siedział albo wąchał kwiatki od spodu :lol2:

miecio 301

Takie było założenie na początku aby pójść też na AC na iskiernikach na innych ochronnikach VCX z innej hurtowni.

Ale po przejrzeniu tylu materiałów gdzieś mi wpadło w oczy że przede wszystkim na DC powinny być iskierniki.

Chyba już teraz tego nie znajdę bo cała masa tego była. Podobno na AC aż tak się nie zużywają szybko.

Chyba że ktoś jeszcze na forum się wypowie w tej sprawie czy mam rację ?

Dobry wybór, tak ma być, mnie tylko te argumenty o cenie, stratach i wytrzymałości na bezpośrednie wyładowania nie przekonały

Przez 15 lat 4 razy na nich zarobisz o ile coś nei nawali

U mnie wszystko na prąd. Pompa ciepła i reku + oczyszczalnia, ale bez klimy. Wg ostrożnych szacunków inwestycja w PV powinna się zwrócić po 8 latach, optymistycznie po 7. Gdybym się załapał na "mój prąd" wg dotychczasowych zasad - o rok krócej. Optymalizację zużycia w taryfach mam od zawsze. Do tej pory średnia cena na fakturze nie przekroczyła 0,46 PLN/kWh.

U mnie wszystko na prąd. Pompa ciepła i reku + oczyszczalnia, ale bez klimy. Wg ostrożnych szacunków inwestycja w PV powinna się zwrócić po 8 latach, optymistycznie po 7. Gdybym się załapał na "mój prąd" wg dotychczasowych zasad - o rok krócej. Optymalizację zużycia w taryfach mam od zawsze. Do tej pory średnia cena na fakturze nie przekroczyła 0,46 PLN/kWh.

Zwrócić się szybciej bo ceny energii pójdą w górę. O to mogę się nawet założyć bo to pewna wygrana ;)

Te linkowane przez @mac_612 cenowo są ok, tym bardziej, że mogę sam po nie podjechać.

Pytanie tylko, co wart ten Chińczyk przebrany za "polską markę" ? :)

W Bielsku widzę Kensol w podobnej cenie, w Bochni TrinaSolar 325zł za 399zł, ale tam już nie pojadę.

Ze względów estetycznych, no ale wiem, że Ty nie znasz tego słowa.

Wrzuciłbyś na dach wszystko, co dałoby zysk, nawet gdyby było różowe w zielone kropki.

1.5 roku temu dopłata przy Longi FB wynosiła 15zł do modułu, teraz to pewnie nie ma znaczenia.

Ze względów estetycznych, no ale wiem, że Ty nie znasz tego słowa.

Wrzuciłbyś na dach wszystko, co dałoby zysk, nawet gdyby było różowe w zielone kropki.

1.5 roku temu dopłata przy Longi FB wynosiła 15zł do modułu, teraz to pewnie nie ma znaczenia.

Jasne bierz full black pieknie wyglądają . Lecz w lecie jak są duże uzyski to one obniżają uzyski w ( % ) bo czarne bardziej się nagrzewa, No ale wygląd to fakt jest spoko. Lepiej dla uzysków poli w ciemnoniebieskiej barwie. No ale jak ważna cena to nie da się poszaleć.

Jasne bierz full black pieknie wyglądają . Lecz w lecie jak są duże uzyski to one obniżają uzyski w ( % ) bo czarne bardziej się nagrzewa, No ale wygląd to fakt jest spoko. Lepiej dla uzysków poli w ciemnoniebieskiej barwie. No ale jak ważna cena to nie da się poszaleć.

Konkretnie to ile % obniżają ?

Konkretnie to ile % obniżają ?

Jasnowidzem nie jestem. A czarnych i niebieskich nie mam . PV pracuje wydajniej im niższa jest temp ( najlepiej by nie przekraczała 25*C .W styczniu osobiście zdarzyło się że uzyskałem ok.30kWh mimo krótkiego dnia. Bo uzyski w styczniu powyżej 20kWh bywały często. OCZYWIŚCIE MÓWIMY O PV 5,72kW bo 9,96 mam jak w stopce. Z racji tego że PV to nie Solary do CWU gdzie dla solarów im cieplej tym lepiej. Tak dla PV liczy się słońce a nie temperatura. Z racji tego że CZARNY bardziej się nagrzewa to i uzysk jest inny. Z tego co się na forach czyta każdy patrzy na cenę a nie na jakość tak więc te z Chin aby mieć cenę jaką mają to i wyglądają jak wyglądają. No nie da się mieć ekstra i tanio. Osobiście nie widzę potrzeby przepłacania za panele na wygląd. Choć moje REC są -spoko lecz to nie Chińczyk Druga PV jest na Chińczyku lecz porażająco nie odbiega od paneli REC .PV mam na budynku gosp. gdzie południe to szczere pola tak że estetyki nie psują Sprawa druga to to że panele zajmują cały dach .Widać kalenicę, rynny i wiatrówki

Edytowane przez -voymar-