Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mikro-falowniki nie zawsze są lepszym rozwiązaniem od np. Fromiusa.

Nawet jak mamy zacienienia.

Podobnie jak optymalizacja w przypadku cienia nie jest zawsze najlepszym wyjściem (mamy diody, możemy próbować budować odpowiednio łańcuchy albo wspierać się np. shadefixem w falownikach SMA). Wspomniałem o mikrofalownikach jako alternatywie.

O ile znam realne porównanie instalacji z optymalizacją SE i bez o tyle to co poniżej to tylko materiał producenta.

sma_shadefix.jpg

sma_shadefix_2.jpg

Proszę o pomoc w wybierze zestawu, dach z dachówki, połać skierowana na południowy-wschód (azymut 117°, strata ~7%), nachylenie 40°.

Zużycie prądu ~8000 kWh rocznie, w tej chwili taryfa G12W (75% nocnej, 25% dziennej). Dom ogrzewany pompą ciepła Panasonic SDC 9kW 3f

Oferta nr 1

18x Encor 370 Wp

Sofar Solar 6.6 KTL-X

24 000 zł

Oferta nr 2

18x Encor 370 Wp

Huawei SUN2000 6KTL-M0

25 500 zł

Oferta nr 3

16x TrinaSolar 400 Wp mono TSM-DE09.08

Sofar Solar 6.6 KTL-X

23 200 zł

Oferat nr 4

16x TrinaSolar 400 Wp mono TSM-DE09.08

StecaGrid 7013

24 400 zł

W ofercie nr 3 i 4 możliwość zmiany paneli na model TrinaSolar full black 390 Wp (TSM-DE09.05)

Dzięki za pomoc :wave:

Jakie peroskity?

https://www.google.com/search?q=perowskity

W 2013 roku, jak zakładałem swoją pompę ciepła P-W też takie same teksty chodziły...

"że za 3 lata będą w cenie lodówki", "że sprężarka zaraz padnie", "że jak będzie prawdziwa zima to nie da rady", "że ustawa o f-gazach zabroni", itp, itd.

Teraz większość z tych krzykaczy już ma swoje pompy ciepła... a za parę lat będą i mieli swoje instalacje PV, a na razie czymś trzeba usprawiedliwić swój strach przed podjęciem decyzji..

Takie jest moje skromne zdanie :cool:

Porównanie bezzasadne. Przy PV aspekty prawne grają wielokrotnie większa rolę niż przy PC.

Ja mam PC PW, nie miałem wątpliwości mimo, że w otoczeniu rodzinnym i znajomych byłem prekursorem i "odważnym wariatem".

Jednak PV nie mam - drogie, nie stać mnie (mam pilniejsze i sensowniejsze wydatki), otoczenie prawne niestabilne.

Dlaczego przy tym zużyciu instalacja ograniczona do 6,4-6,7kW ?

Ceny bardzo ok. Jeśli Huawei to niech dadzą wersję M1.

Sofar i Encore to mocno budżetowe rozwiązanie.

Zakładam, że brakujące kWh i tak dokupię w nocy w taniej taryfie, a nie chcę też zbyt dużo inwestować w panele (kolejne 1,5 kW to zapewne cena +3000 zł). Początkowo i tak planowałem tylko instalacje do zapewnienia prądu w drogiej taryfie, ale ostatecznie stanęło na ~6,5kW.

W Sofar i Encore rozumiem, że nie warto się pchać, a Sofar i TrinaSolar? Czy warto dopłacić do StecaGrid + TrinaSolar?

System korzeniowy najbezpieczniejszy.

Poczekaj na perowskity Olgi Malinkiewicz

Od dekady pracują nad perowskitami i nadal nie ma w sprzedaży.

Kiedyś będą ale nie wiadomo ile będą kosztować.

Może będą tańsze i bardziej wydajne niż obecne moduły.

Edytowane przez d7d
literówka - perowskity

Mam zamiar zainstalować fotowoltaikę.

Nie mieszkam jeszcze w domu i mam problem z wyliczeniem mocy jaka będę potrzebował.

Posiadam pompę gruntową 8kw

I myślę że sama pompa weźmie 3000kwh(ale tego nie jestem pewny) Nowa budowa, wszystko na prąd, rekuperacja, płyta indukcyjna itp.

Zapotrzebowanie dla rodziny 4 osobowej 3500kwh ?

Wychodzi jakiej 6500kwh/rok

Myślę o zainstalowaniu 7.5kwp ale czy to może mi wystarczyć. Może wziąć 9kwp dla spokoju. (Musze dopłacić 5100zl)

Za listopad i grudzień pompa wzięła 600 kwh( temperatura w domu 17 stopni, w tedy jeszcze nie było mocnych mrozów a pompka obiegów DZ była non stop włączona-nie ustawiłem w tryb auto)

Perowskitami.... a nie perwoskitami :D

Masz rację "perowskity" i "perowskitami" - poprawiłem.

Nadal ich nie ma i nie wiadomo jako będzie wydajność. Chwilowo mają w laboratoryjnych warunkach do 30%.

Tylko trwałość jeszcze kiepska jest.

Cena produkcji perowskitowych ogniw ma być rewelacyjna - 10 razy niższa niż produkcja obecnych ogniw krzemowych.

Początkowa produkcja roczna to 40 tys. m2 czyli powierzchnia ok. 20-25 tysięcy modułów.

https://enerad.pl/aktualnosci/perowskity-czy-czeka-nas-rewolucja-energetyczna/

PS Może powinny nazywać się Pierowskity

Ale, że baterie ładować w taniej i korzystać w drogiej czy jak? To się składa finansowo w ogóle?

Korzystać i ładować w taniej taryfie G12, kupić mały magazyn tylko na pokrycie zapotrzebowania w godzinach od 6-13 /15-22, a potem go ładować, w godzinach od 22-6 rano.

W Tauronie strefa nocna jest bardzo tania.

Magazyn o pojemności 5 kWh, wystarcza na kilka-kilkanaście godzin zasilania domu to koszt od 6 do 10 tys. zł.

Edytowane przez animuss