Alessandro 21.06.2021 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 https://www.portalsamorzadowy.pl/gospodarka-komunalna/fotowoltaika-zaplonie-najblizsze-miesiace-moga-byc-gorace,290522.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.06.2021 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Jaki sens ma publikowanie linku aby którego przeczytać musisz zapłacić? To twój portal jeśli tak można zarabiać na reklamie, a nie mam płacić za dostęp do kiepskiego materiału wyssanego z palca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 22.06.2021 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 ostatnie dni kilka razy wyskoczył mi bład za wysokiego napięcia - ma sens to zgłaszać i żadać montażu urządzenia pomiarowego? Czy poczekać kilka dni - i jak się skończy ta ekstremalna pogoda i ustaną alerty, to olać sprawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.06.2021 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 ostatnie dni kilka razy wyskoczył mi bład za wysokiego napięcia - ma sens to zgłaszać i żadać montażu urządzenia pomiarowego? Czy poczekać kilka dni - i jak się skończy ta ekstremalna pogoda i ustaną alerty, to olać sprawe? Jak gęsto i ile masz w pobliżu instalacji PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 24.06.2021 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 (edytowane) Jak gęsto i ile masz w pobliżu instalacji PV? właśnie problem w tym, że żadnych nie widzę w najbliższym sąsiedztwie. Co wcale nie oznacza że gdzieś coś ostatnio nie przybyło - niektóre domy są bardzo pochowane w bocznych uliczkach, można przechodzić niedaleko i nie wiedzieć, że tam jakieś domy są. Nie jestem też pewny, czy wszystkie domy w okolicy podpięte są do tego transformatora. Podwyższone napięcie widzę tylko na 1 fazie. Problem na pewno nie ode mnie - mam 3F. W poprzednich latach problemu nie było. Poczekam na kolejne słoneczne dni i zobaczę czy problem będzie się powtarzać... DODAŁEM: Co ciekawe - właśnie przed chwilą miałem alarm niskiego na pięcia na innej fazie.... aktualnie (praktycznie bez słońca - generuje aktualnie 70W i 140W) na 1 fazie mam 242,3V, na 2 - 220,6V, i na 3 - 201V na 2 falowniku mam odpowiednio 1 - 246,9V 2-200,6V i 3 - 220,3V Edytowane 24 Czerwca 2021 przez JTKirk DODAŁEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 24.06.2021 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 właśnie problem w tym, że żadnych nie widzę w najbliższym sąsiedztwie. Co wcale nie oznacza że gdzieś coś ostatnio nie przybyło - niektóre domy są bardzo pochowane w bocznych uliczkach, można przechodzić niedaleko i nie wiedzieć, że tam jakieś domy są. Nie jestem też pewny, czy wszystkie domy w okolicy podpięte są do tego transformatora. Podwyższone napięcie widzę tylko na 1 fazie. Problem na pewno nie ode mnie - mam 3F. W poprzednich latach problemu nie było. Poczekam na kolejne słoneczne dni i zobaczę czy problem będzie się powtarzać... DODAŁEM: Co ciekawe - właśnie przed chwilą miałem alarm niskiego na pięcia na innej fazie.... aktualnie (praktycznie bez słońca - generuje aktualnie 70W i 140W) na 1 fazie mam 242,3V, na 2 - 220,6V, i na 3 - 201V na 2 falowniku mam odpowiednio 1 - 246,9V 2-200,6V i 3 - 220,3V Coś Panie nie teges. Sprawdź połączenia w swojej skrzynce bezpiecznikowej może się poluzował zacisk. A jeszcze lepiej obciąż wszystkie fazy , p[odejdź do skrzynki i posłuchaj czy czasem nie słychać << BRZĘCZENIA << Ja tak miałem na wiosnę -----Były poluzowane przewody. Dla pewności wyłącz wszystkie bezpieczniki i dokręcaj przewody na wszystkich fazach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.06.2021 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Coś Panie nie teges. Sprawdź połączenia w swojej skrzynce bezpiecznikowej może się poluzował zacisk. A jeszcze lepiej obciąż wszystkie fazy , p[odejdź do skrzynki i posłuchaj czy czasem nie słychać << BRZĘCZENIA << Ja tak miałem na wiosnę -----Były poluzowane przewody. Dla pewności wyłącz wszystkie bezpieczniki i dokręcaj przewody na wszystkich fazach. Nie zauważyłem żadnego brzęczenia przez ostatatnie dni,a byłem w pomieszczeniu kilka razy patrzę teraz regularnie na napięcia i teraz mam 245,5 224,6 i 213,6 i 251,4 213 223,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.06.2021 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Nie zauważyłem żadnego brzęczenia przez ostatatnie dni,a byłem w pomieszczeniu kilka razy patrzę teraz regularnie na napięcia i teraz mam 245,5 224,6 i 213,6 i 251,4 213 223,5 Dokręcałeś przewody? Zrób to i wtedy zobaczysz jakie będą napięcia. Prorokiem nie jestem ale na 99% to u ciebie. Przejdź się do sąsiada i zmierz u niego bo jak u ciebie za niskie to i on będzie miał takie samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.06.2021 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Dokręcałeś przewody? Zrób to i wtedy zobaczysz jakie będą napięcia. Prorokiem nie jestem ale na 99% to u ciebie. Przejdź się do sąsiada i zmierz u niego bo jak u ciebie za niskie to i on będzie miał takie samo dzięki za rady - jak zrobię pomiary u sąsiada który jest zasilany z tej samej linii co ja, to dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.06.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Więc tak - sąsiad zaraz obok mnie pomierzył i ma 246V na 1 fazie , a na dwóch pozostałych 220V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.06.2021 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 To coś jest nie tak z ustawieniem napięcia na poszczególnych fazach. Sprawdź jeszcze napięcia wieczorem po zachodzie słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.06.2021 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 To coś jest nie tak z ustawieniem napięcia na poszczególnych fazach. Sprawdź jeszcze napięcia wieczorem po zachodzie słońca. Ja obstawiam 1 lub więcej instalacji PV 1F podpięte właśnie do tej fazy....Ale coś czuję, że jednak tę reklamację złożę... Teraz już praktycznie nie ma słońca...a napięcia bardzo podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.06.2021 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Jeżeli przy ciemności nadal jest taka różnica w fazach to może jednak są jakieś niewłaściwe ustawienia po stronie transformatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.06.2021 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 d7d- dobrze mówi : Bo skoro po zachodzie słońca ( wieczór i noc ) też jest niskie napięcie -----To nie jest wina PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 26.06.2021 03:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Co sądzicie o panelach bruk bet pem.ws 375 ? To klasa premium ?Mają podobne parametry do winaico 375w.Które z tych dwóch będą lepszym wyborem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 26.06.2021 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 d7d- dobrze mówi : Bo skoro po zachodzie słońca ( wieczór i noc ) też jest niskie napięcie -----To nie jest wina PV macie rację, dlatego jednak złożę tę reklamację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 26.06.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Co ciekawe - właśnie przed chwilą miałem alarm niskiego na pięcia na innej fazie.... aktualnie (praktycznie bez słońca - generuje aktualnie 70W i 140W) na 1 fazie mam 242,3V, na 2 - 220,6V, i na 3 - 201V na 2 falowniku mam odpowiednio 1 - 246,9V 2-200,6V i 3 - 220,3V Sprawdź napięcia między fazowe. Jeśli trójkąt napięć się robi mocno niesymetryczny, to będziesz miał problemy z urządzeniami trójfazowymi. To wygląda jak brak/słaby przewód neutralny, dawniej brak prawidłowego "zera". Lata od jednej fazy do drugiej . Jeśli przy zabezpieczeniu głównym masz takie napiecia i co gorsze u sąsiada jest podobnie, to jak najszybciej to zgłaszaj, bo przy "dobrych wiatrach" telewizor może dostać tak z 300V. Swoją drogą sąsiad chyba nie pomierzył dobrze tych napięć, albo problem leży w twojej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.06.2021 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Co sądzicie o panelach bruk bet pem.ws 375 ? To klasa premium ? Mają podobne parametry do winaico 375w. Które z tych dwóch będą lepszym wyborem ? Wszystko zależy od ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 26.06.2021 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Co sądzicie o panelach bruk bet pem.ws 375 ? To klasa premium ? Mają podobne parametry do winaico 375w. Które z tych dwóch będą lepszym wyborem ? Od Bruk-betu brałem kostkę na taras i podjazdy, żadnych zastrzeżen po prawie 9 latach Ale PV nie tylko od nich ale i od Mercedesa bym nie wziął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.06.2021 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Od Bruk-betu brałem kostkę na taras i podjazdy, żadnych zastrzeżen po prawie 9 latach Ale PV nie tylko od nich ale i od Mercedesa bym nie wziął A ja bym wziął od Hyundai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts