Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

Witam

Jak wyglądał u Was proces podłączenia instalacji fotowoltaicznej do sieci operatora Energa? Obecnie mam taryfę G11 u operatora ENERGA i kończę budowę instalacji na 7kW (inwerter 6kW). Czy po wysłaniu wniosku o przyłącze będę musiał podpisać dodatkową umowę z operatorem, czy sam wniosek załatwia sprawę i na tym koniec? Ile trwał u Was proces przyłącza po wysłaniu wniosku? Obecnie posiadam licznik Addax NP73E.1 w instalacji 3f, czy ENERGA wymienia te liczniki na nowe czy licznik jest już przystosowany do rozliczania prosumenta. Z góry dzięki za informacje.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Szukam informacji o panelach SunPower. Ktoś ma? Jakieś opinie? Na forum przewijają się ale zwykle jako panele Premium, drogie, jakby nikt ich nie posiadał. Mam ofertę 16x SunPower SPR-P3-370 (5,92kWp) i Sofar Solar 5,5 KTL-X 5kW za 27,3kPLN (bez PIT i Mój prąd wychodzi 4,6kPLN/kW, a z dofinansowaniami 3,4kPLN/kW). Warto? Na necie znalazłem info że SunPower ma coraz gorsze wyniki finansowe, a i na giełdzie cena akcji leci w dół....

Pozdrawiam

Edytowane przez edek_211

A ja ponownie mam prośbę o opinie na temat paneli. Wygląda na to, że będę miał montowane Trina Solar MODEL TSM-DE08M.08(II). Czy to są dobre panele?

Proszę również o opinię na temat falownika, jego model to SOFAR 3.3k-12kTL-X v2.

O jakiej grubości przewody powinny być podciągnięte do tego falownika?

Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.

Edytowane przez Dolce1313

A ja ponownie mam prośbę o opinie na temat paneli. Wygląda na to, że będę miał montowane Trina Solar MODEL TSM-DE08M.08(II). Czy to są dobre panele?

Proszę również o opinię na temat falownika, jego model to SOFAR 3.3k-12kTL-X v2.

O jakiej grubości przewody powinny być podciągnięte do tego falownika?

Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.

Zestaw przyzwoitej jakość. Zarówno panele jak i falownik mają dobrą opinie.

Jeżeli chodzi o kable DC to 4mm2

Po stronie AC 5x2,5mm2

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.

Kable DC od paneli do falownika zamontują instalatorzy, to mam z głowy.

Natomiast chciałem dopytać o instalację AC - od licznika do piwnicy, gdzie będzie zamontowany falownik, mam tam podciągniętą "siłę".

1) Napisałeś, że przewody mają mieć 2,5mm2. Jeśli dobrze sprawdziłem w tabelce to ich średnica, w przypadku miedzianych jednożyłowych, powinna wynieść minimum 1,8mm? Nie pamiętam co mam puszczone od licznika do miejsca, w którym mam wyprowadzone 3 fazy i w którym będzie zawieszony falownik, muszę to sprawdzić. Jeśli 2,5mm to ok a jeśli 1,5mm to czy należy wymienić na grubsze, szczególnie w przypadku, gdy do jednej z faz zostanie podłączone jakieś dodatkowe urządzenie lub czasowo są wykorzystywane 3 fazy? Mam maszynę do obróbki drzewa, gdzie do tej instalacji podłączam falownik + wrzeciono pobierające ok. 1,5kW. Używam go sporadycznie ale wiadomo jak to w warsztacie, trzeba się liczyć, że czasami będzie się podłączało pod te fazy dodatkowe urządzenia.

2) Mam wyprowadzone 4 kable - 3 fazy i "0". Do czego jest ten 5 przewód? Mam dom z lat 80' więc nie mam uziemień w gniazdkach, tylko faza i "0"

a w warsztacie 3 fazy i "0". Czy to wystarczy czy należy coś pozmieniać?

Będę wdzięczny za wiadomość, pozdrawiam.

Do PV idzie 5 żył A jak jest układ 3F to kable powinny być grubsze 5 x4mm lub 5x6mm zawsze zapas powinien być Do PV musi być uziom tzw. żółto zielony przewód i sprawdzone zerowanie ( do 5 omów ) może być ale im niżej tym lepiej. Ja mam 1.

Masz na myśli 4mm2? Wolę się upewnić, nie jestem elektrykiem. Jeśli tak to w przypadku 3F należy pociągnąć do falownika przewody o średnicy minimum 2,5mm?

Zerowanie to pewnie będą robić bojąc jakiegoś pręta w ziemię, czyli eśli dobrze rozumuję, do falownika pójdą następujące przewody: 3F, 0 oraz uziom. Czy to tak ma być wykonane?

Masz na myśli 4mm2? Wolę się upewnić, nie jestem elektrykiem. Jeśli tak to w przypadku 3F należy pociągnąć do falownika przewody o średnicy minimum 2,5mm?

Zerowanie to pewnie będą robić bojąc jakiegoś pręta w ziemię, czyli eśli dobrze rozumuję, do falownika pójdą następujące przewody: 3F, 0 oraz uziom. Czy to tak ma być wykonane?

Nie wiem co ty chcesz podciągać? Twoim zadaniem jest zapłacić za PV i udostępnić dach, czy tam grunt. Do falownika jak i za falownik do twojej instalacji domowej ---przewody powinien spiąć jak i je dostarczyć w ramach ceny za całą PV INSTALATOR.

Tam chodziło mi o grubość bo do zasilania urządzeń 3F np. heblarki ,piły poprzeczne itp.itd. to przewody powinny być min2,5 lecz grubsze we wtyce w niczym nie przeszkadzają.A nawet są zaletą Bo np.do PC 1F trzeba dać 5x4mm i jak miało by to działać jak byś miał zalicznikowy przewód 5x2,5mm. Grubszy przewód = mniejsze opory

Edytowane przez -voymar-

Jak przyjdzie instalator to nie będzie się bawił w finezję tylko puści mi kable w peszlu po ścianie. Chcę więc sobie sprawdzić zawczasu co mam w ścianach a jeśli to nie wystarczy do podłaczenia pv to wolę sam sobie wytrasować drogę. Dlatego pytam ile i skąd.

Falownik wymaga 5x2,5mm2. Czyli w moim przypadku podciąga się do niego 3F i 0. Uziom robią instalatorzy bo to pewnie trzeba metal wbić w grunt i też podciągają do falownika.

Mam takie pytanie - czy ma znaczenie to czy do falownika biegną bezpośrednio niezależne przewody od licznika czy też można wpiąć się nim gdziekolwiek w instalacji, gdzie są dostępne 3 fazy i oczywiście odpowiednia grubość kabli?

• 3 weeks później...

Właśnie przeczytałem, że rząd planuje nałożyć na prosumentów obowiązek magazynowania energii, takie są plany. Co ciekawe, ustawa miała by objąć zdaje się obecnych posiadaczy paneli fotowoltaicznych:

https://www.money.pl/gospodarka/fotowoltaika-magazyn-energii-przy-kazdym-domu-kto-to-udzwignie-6673238594083456a.html

Czy wiecie coś więcej na ten temat?

Czy wiecie coś więcej na ten temat?

Czym Ty się chłopie przejmujesz jak będziesz miał założyć magazyn energii to od razu niech zawiną licznik - brak magazynu w sieci będziemy off grid. Wtedy dopiero dojdą do wniosku że więcej płacą za emisję CO2. I że trzeba prosumentów znów poprosić o to aby się przyłączyli - tylko nikt już się do sieci przyłączyć chciał nie będzie.

Magazyn energii 10kWh jakieś 6500 zł. sporo i nie ma szans na zwrot ale jak masz oddawać do sieci za frajer, to wolisz sąsiadowi prąd w lato dać za jakiś barter niż oddawać za darmo.

Przecie to banalnie proste. Odpowiedz sobie jak bardzo nasz nieRżad dostanie wtedy po dupie bo Twojego prądu już sąsiadowi nie sprzeda, opłat stałych płacił nie będziesz a prąd sąsiadowi dać możesz bo masz swój własny, z sieci nie korzystam bo i po co.

Edytowane przez marcinbbb

Fajnie by było ale handlowanie prądem na własny rachunek to raczej marzenia ściętej głowy. Chyba, że nie mieszkasz w Polsce :)

Tak naprawdę to się niczym nie przejmuje bo nie mam fotowoltaiki i pewnie sobie odpuszczę. Jednak, gdybym miał to pewnie zaczął bym się przejmować zmiennością decyzji naszych włodarzy na dobę.

Sorry przedłużacz mi wyleciał za płot sąsiad się do niego podłączył, no co mam zrobić. Pozwu przecie nie będę składał bo szkoda własna żadna. Powiedz mi czy jak włączę generator prądotwórczy to przedłużacz mogę dać sąsiadowi na użytek własny czy nie?

Poza tym nie wiem nie pamiętam z sąsiadem codziennie wciągamy opary z agregatu - więc sprawy nie było.

U mnie PV wisi już 6 lat, zwróciło się niech kombinują... bo off grid prawie dogadany 10kWh wyjdzie mnie poniżej 10kzł z inwerterem hybrydowym.

Masz poczucie humoru. Wiesz jak to w Polsce jest, dobry sąsiad zdarza się baaaardzo często. A szczególnie jak trzeba się będzie rozliczać ;)

A tak na poważnie, chciałbym mieć instalację na tak nieco bardziej... poważnie a nie bawić się, kto kogo przechytrzy, ja państwo czy państwo mnie. Prawdę mówiąc jak to ma tak wyglądać to mam w doopie pv. Szkoda. Wszystko urzędasy spirdolą.

Prawdę prawisz młody człowieku ( z liczby postów wróżę).

zakładałem PV za czasów kiedy rzucali kłody pod nogi 5 miesięcy rozmyślali o podłączeniu licznika 2 kierunkowego, jednak założyli. Najwyższy rachunek za prąd przez ten czas to 24 zł/2 m-ce.

Najgorsze w tym wszystkim że jeśli mowa o barterze to chleb pszenno, żytni na maślance piekę co 3 dni, a bimberek to coś zupełnie innego... inna liga nawet odznaczenie dostałem, wędlinka to też swoja własna. Uwędzona 4 dni temu ponad 6 kg.

Nie wiem czy pamiętasz czasy, gdy pierwsze osoby z ryczałtu za wodę przechodziły na liczniki. Jak było tanio. Nazbierało się chętnych, cały blok powymieniał. Co trzeba było zrobić? Podnieść tak cenę, żeby płacili za kilka m3 tyle co przedtem za ryczałt stary człowieku ;)

Widzisz, wszystko co dobre ma początek i też koniec. Trochę tych ludzi co założyło pv już jest. Może czas im dopierdolić nieco? Przecież nie będziemy sieci modernizować i zakładać własnych magazynów skoro frajerzy mogą to robić za darmo. I jeszcze powiedzą, że to fajne bo teraz mają swoje ;) Jednak o to bym się nie martwił na miejscu naszych włodarzy, że nie spiją śmietanki. Coś wymyślą. A magazyn energii za 6,5tys? Hmm. Nie wiem jak to się liczy ale skoro takiej sobie jakości no-name bateria bidonowa do roweru elektrycznego 970Wh na 18650 Li-ion kosztuje ok. 2000zł:

https://swiatbaterii.pl/baterie-do-rowerow-elektrycznych/35177-bateria-green-cell-ultra-204ah-979wh-do-roweru-elektrycznego-e-bike-48v.html

to mam obawy czy na załóżmy instalację 6kW kupisz za wymienioną przez Ciebie kwotę.

No a przecież trzeba jeszcze dokumentację zrobić, odbiór a potem przeglądy techniczne :)

Nie, to nie tak, że jestem opozycjonistą. Właśnie chciałem zakładać pv bo idea jest ok. Jednakże po przeczytanym dzisiaj artykule na temat konieczności kupowania i zakładania magazynów energii przez posiadaczy pv mina mi zrzędła. Po prostu potwierdziło to jeszcze bardziej moje obawy co do niezbyt świetlanej przyszłości posiadaczy takich instalacji na skutek jednej decyzji urzędasów. I co im zrobisz?

Mój magazyn będzie fajny te debile z energetyki, w szoku będą że taniej jest zrobić własny magazyn niż oddać prąd za frajer do sieci. No ale nad tym myślą grube głowy a nie moja po wykształceniu tylko pełnym średnim.

Wiesz Marcin, Ty masz o tyle dobrze, że już nieco poodcinałeś kupony bo instalację pewnie chwilę masz. Ale zakładać dzisiaj to naprawdę jest wielka niewiadoma. Nikt nie jest w stanie zagwarantować, że instalacja się w ogóle jakoś sensownie zwróci bo nie można być pewnym normalnych i stałych decyzji w tej materii. Ustalą takie kootasy z grubymi głowami jak to określiłeś, że masz mieć magazyn spełniający takie a takie to normy i masz być do tego podłączony do sieci i jeszcze coś tam i nie zrobisz nic. Boksować się w sądzie będziesz? Trzeba będzie wyłożyć kolejne pieniądze. Zresztą jeśli nawet będziesz chciał coś tam udowadniać, tzn. swoje racje to zanim do gmachu wejdziesz, będziesz się musiał 5 razy zaszczepić. Co to ma wspólnego? Bardzo wiele, dzisiaj można w świetle bezprawia wszystko z ludźmi zrobić. Najgorsze jest to, że tak naprawdę wszyscy mamy przerąbane. Ci co mają pv bo najprawdopodobniej będą musieli za chwilę wykładać kolejne pieniądze na magazyny (oby im umów nie zmieniono na gorsze pomimo "gwarancji", że zostaną na starych zasadach) a ci co nie mają, bo prąd będzie drożał. Mam orzech do zgryzienia z tematem zakładać pv czy nie i nikt nie jest w stanie odpowiedzieć w tej chwili czy taka inwestycja się opłaci, czy ma sens. Lecę spać, dziadek żył bez pv, ojciec też to pewnie i ja dam radę. W tym kraju najlepiej być gołodupcem, nic nie mieć.