azizi 31.03.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Na dziś dzień w BOŚ nie ma nic, bo staram się teraz o kredyt u nich i też o ten temat pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baumeister 31.03.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 W NFOŚiGW w stolycy jest jeden wielki burdel.... czyli mowiąc w języku biurwy - reorganizacja; będąca nastepstwem między innymi tak zwanej "dobrej zmiany" i zdobycia koryta. Krótko mowiac nikt nic nie wie, a wszysacy czekają do 10ego by kasa za codzienne robienie kawek i herbatek oraz przeporwadzone bezproduktywne dyskusje wpłynęła na konto. Ot żywot urzędnika.. oczywiście atmosfera w jednym z WFOŚiGW jest analogiczna. Cudem będzie jeżeli cos sie wyklaruje do połowy kwietnia. A ja z natury w cuda nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz J 31.03.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Co do przyjmowania wniosków to Boś rzeczywiście nic nie wie. Ani na centrali ani w wojewódzkim Olsztynie jak dla mnie. Ale w Nfoś Olsztynie powiedzieli że przyjmują wnioski. Gdzieś widziałem że jeszcze działa prosument ale tylko w paru województwach, między innymi na mazurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrówkojad 1 31.03.2016 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 Witam U mnie założyli i nie ma żadnych problemów.Obojętnie z której fazy pobieram i z jakimkolwiek obciążeniem zawsze mam darmowy prąd, byle PV dało radę. PGE Witam serdecznie . Ja rozłożyłem obciążenie na trzy fazy jest zdecydowana poprawa w konsumpcji . Przedtem miałem odbiorniki na jednej fazie i w słoneczny dzień na liczniku widać było jak niekiedy przy większym poborze ciągło z sieci . Teraz tego nie ma . Dodam że inweter trójfazowy . Niestety nie pocieszyłem się długo inwerter padł po 10 dniach użytkowania . Firma stwierdziła że wada fabryczna lub uszkodzenie w transporcie mają wymienić na nowy . Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emildziki 04.04.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 witam . to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość . mam 2 pytanka dla obeznanych z tematem 1 ) czy każda instalacje trzeba zgłosić , podpisać umowę z operatorem ? czy tylko wtedy gdy chcemy dostać kasę za przesłana nadwyżkę . inwertery zaczynają sie od mocy 200w ( to przykład )a przy takiej mocy to tylko obniżymy rachunki za energie elektryczna nie mam mowy o nadwyżce a sieć potraktujemy jako bufor . chodzi mi głównie o to ze jak obniża mi sie rachunki spodziewać mogę sie kontroli ale czy będzie kara za brak umowy . 2 ) inwerter sieciowy synchronizuje sie z siecią gdy jest w niej napięcie a co gdy jego brak wyłącza sie i mimo to ze mamy własna "elektrownie nie mamy prądu czy mace jakieś doświadczenia z synchronizacja z agregatem , up-esem ,czy innym uradzeniem by inwerter miał sie z czym synchronizować ( po za rozwiązaniem z inwerterem hybrydowym ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 05.04.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 witam . to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość . mam 2 pytanka dla obeznanych z tematem 1 ) czy każda instalacje trzeba zgłosić , podpisać umowę z operatorem ? czy tylko wtedy gdy chcemy dostać kasę za przesłana nadwyżkę . Witaj! Co do samego zgłoszenia - jeśli masz instalacje off grid w ogóle nie podłączoną do sieci to może ona pracować bez zgłoszenia - może Ci zasilać kilka urządzeń, ładować akumulatory. Jeśli chcesz oddawać energię do sieci, sprzedawać nadwyżki czy korzystać z magazynowania w sieci to trzeba to zrobić "legalnie" czyli musisz mieć odbiór z ZE, specjalny licznik odpowiednio skonfigurowany, podpisaną umowę na sprzedaż i dystrybucję energii itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passat33 05.04.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Na dziś dzień w BOŚ nie ma nic, bo staram się teraz o kredyt u nich i też o ten temat pytałem. Dzisiaj przeczytalem i dotarlo do mnie co nam PiS szykuje gdy wezma ludzie dotacje. Ja juz nic nie moge zrobic u mnie juz panele zainstalowane na kredyt z BOSu "Z kolei wyjściową pozycją Ministerstwa jest net-metering w postaci: 1:0,7 dla instalacji do 7 kWp,1:0,5 dla instalacji 7-40 kWp oraz 1:0,35 dla instalacji z dotacją." Przraza mnie to oraz 1:0,35 dla instalacji z dotacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 05.04.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 "Z kolei wyjściową pozycją Ministerstwa jest net-metering w postaci: 1:0,7 dla instalacji do 7 kWp,1:0,5 dla instalacji 7-40 kWp oraz 1:0,35 dla instalacji z dotacją." Nawet jak to wprowadzą to zanim odejdą to jeszcze z 5 razy zmienią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emildziki 05.04.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Witaj! Co do samego zgłoszenia - jeśli masz instalacje off grid w ogóle nie podłączoną do sieci to może ona pracować bez zgłoszenia - może Ci zasilać kilka urządzeń, ładować akumulatory. Jeśli chcesz oddawać energię do sieci, sprzedawać nadwyżki czy korzystać z magazynowania w sieci to trzeba to zrobić "legalnie" czyli musisz mieć odbiór z ZE, specjalny licznik odpowiednio skonfigurowany, podpisaną umowę na sprzedaż i dystrybucję energii itd. co do wyspy to " wim" ze niema tematu na miesiąc zużywam ok 150 kw wiec teoretycznie mając instalacje 500-600w pokryło by to moje zapotrzebowanie ok 5kw na dobę i do puki bym skonsumował to co wytworzyłem było by ok pytanie co w przypadku kiedy nie mam umowy a licznik wskazuje "minus " jakie będą konsekwencje po za kontrolą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.04.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 co do wyspy to " wim" ze niema tematu na miesiąc zużywam ok 150 kw wiec teoretycznie mając instalacje 500-600w pokryło by to moje zapotrzebowanie ok 5kw na dobę i do puki bym skonsumował to co wytworzyłem było by ok pytanie co w przypadku kiedy nie mam umowy a licznik wskazuje "minus " jakie będą konsekwencje po za kontrolą Jak masz elektroniczny to nadprodukcję traktuje ( widzi) jako pobór z sieci. Jak stary tarczowy to będzie się cofał, ale takiego rozwiązania bym nie polecał. Jest to pełny net-met którego nie ma w ustawie i mogą to potraktować jako kradzież a kary wiadome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 05.04.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Dzisiaj przeczytalem i dotarlo do mnie co nam PiS szykuje gdy wezma ludzie dotacje. Ja juz nic nie moge zrobic u mnie juz panele zainstalowane na kredyt z BOSu "Z kolei wyjściową pozycją Ministerstwa jest net-metering w postaci: 1:0,7 dla instalacji do 7 kWp,1:0,5 dla instalacji 7-40 kWp oraz 1:0,35 dla instalacji z dotacją." Przraza mnie to oraz 1:0,35 dla instalacji z dotacją OK, ale kredyty są brane od 1 do 15 lat standard to 4 lub 5 lat, i co po tym? Kasę masz oddaną z odsetkami czyli konto jest czyste więc nie 1:0,35 tylko 1:0,7. A co jak ktoś zrobi np. 5 kW z dotacją a po roku rozbuduje o kolejne 5 kW z własnych środków. To z pierwszej instalacji ma 1: 0,35 a z drugiej 1: 0,7 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passat33 05.04.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 OK, ale kredyty są brane od 1 do 15 lat standard to 4 lub 5 lat, i co po tym? Kasę masz oddaną z odsetkami czyli konto jest czyste więc nie 1:0,35 tylko 1:0,7. A co jak ktoś zrobi np. 5 kW z dotacją a po roku rozbuduje o kolejne 5 kW z własnych środków. To z pierwszej instalacji ma 1: 0,35 a z drugiej 1: 0,7 ? Tez sie nad tym zastanawialem ale po prostu nie wiem!!! Zyjemy w porabanym kraju Uwierzylem poprzedniej ekipie a ta mnie i wielu wpuscila w kanal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz J 06.04.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Gdzie można znaleźć informacje o tych założeniach o net-meteringu. Bo pomysł 1 na 0 7 to słyszałem ale że jak z prosumentem to 1 na 0.35 to pierwsze słyszę. Czy ktoś jeszcze o tym słyszę. Pytam jako chętny na prosumenta ale przy założeniu 1 na 0.7 a nie połowa tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passat33 06.04.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Gdzie można znaleźć informacje o tych założeniach o net-meteringu. Bo pomysł 1 na 0 7 to słyszałem ale że jak z prosumentem to 1 na 0.35 to pierwsze słyszę. Czy ktoś jeszcze o tym słyszę. Pytam jako chętny na prosumenta ale przy założeniu 1 na 0.7 a nie połowa tego. Tutaj masz pelna informacje http://gramwzielone.pl/energia-sloneczna/21152/zjednoczona-branza-pv-mowi-jednym-glosem-w-dialogu-z-ministerstwem-energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.04.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Gdzie można znaleźć informacje o tych założeniach o net-meteringu. Bo pomysł 1 na 0 7 to słyszałem ale że jak z prosumentem to 1 na 0.35 to pierwsze słyszę. Czy ktoś jeszcze o tym słyszę. Pytam jako chętny na prosumenta ale przy założeniu 1 na 0.7 a nie połowa tego. Te informacje dostarczyli nam przedstawiciele branży PV, którzy byli na spotkaniu w Ministerstwie Energii - jak wynika z rozmów z prezesem SBF POLSKA PV to wszystko jest jeszcze do negocjacji - w zakresie net meteringu, bo o taryfach chyba trzeba będzie zapomnieć, ale branża walczy dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 11.04.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Mam prośbę - możecie mi podesłać jakieś namiary na sprawdzoną firmę, która by mogła zaprojektować, zainstalować i załatwić wszystkie formalności związane z podłączeniem, dotacjami, itp.? Coraz częściej myślę o zainwestowaniu w taki system, który pozwoliłby mi obniżyć rachunki i dodatkowo uzyskać kolejne źródło ciepła dla domu (dywersyfikacja = bezpieczeństwo). Mam niskie roczne zużycie energii elektrycznej, a wysokie koszty ogrzewania, więc kombinuję coś takiego. Mam w tej chwili piec gazowy kondensacyjny cwu i c.o. - piec podgrzewa cwu w zasobniku. W paru miejscach w domu mam podłogówkę no i kaloryfery wszędzie. Nie wiem czy to dobry pomysł, ale kombinuję tak, że w zasadzie w dzień jestem w stanie tylko 1/6 energii zużyć na potrzeby własne (lodówka, TV, itp.) Chciałbym to znacząco zwiększyć poprzez zakupienie pompy ciepła do ogrzewania cwu i c.o. Tania pompa to chyba taka powietrze woda? Żeby w zimie ogrzewała, a w lecie chłodziła dom. Nie wiem czy to możliwe, żeby w ten sposób schładzać dom za pomocą kaloryferów? Kolejne pytanie czy można taką pompę równolegle wpiąć do systemu rur, które już istnieją, a które wykorzystuje piec gazowy. Gdyby to było możliwe, nie musiałbym kupować nowego zasobnika na cwu. Z koleji nie wiem czy tak się da - bo w lecie cwu trzeba podgrzewać a jednocześnie schładzać dom? Wątpię żeby taka pompa potrafiła jednocześnie pracować w 2 trybach. Być może c.w.u. lepiej podgrzewać grzałkami? Podsumowując - po zmroku i w razie potrzeby piec gazowy by podgrzewał cwu i c.o. Zaś kiedy bym miał energię z paneli to bym ją chciał użyć do zasilenia pompy/podgrzania cwu. Najlepiej jakby to pracowało z automatu, żeby całe to wspomaganie c.o. i cwu działało tylko gdy mam darmową energię ze słońca. Nie wiem jaka moc musiała by być tej pompy - piec to Vitodens 100-W WB1C (moc 6,5 do 35kW). Zasobnik vitocell 100-W typ CUG - pojemność cholera wie napisali w instrukcji 120 i 150 litrów Ta firma musiałaby to wszystko zaprojektować, dobrać odpowiednie rozwiązania i moce, żeby to wszystko sprawnie działało. Ideał byłby taki, żeby gdy jest słonko, mieć cwu i c.o. podgrzane za darmo. Piec gazowy aktualnie pracuje od 6.00 do 22.00 (nie ciągle oczywiście). Docelowo pewnie by się włączał na chwilę z rana i z raz przed 22.00 - w nocy nie ma potrzeby ogrzewania, gdyż lepiej nam się śpi w niższej temp. Poza tym np. jak w dzień jest 22st.C to od godz. 22 do 6 spada góra 2-3 st. C i to w duże mrozy. Czekam na kontakty do sprawdzonych firm (może być na pw) i ewentualne porady czy to w ogóle ma sens i ma szansę zadziałać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.04.2016 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 " Nie wiem czy to możliwe, żeby w ten sposób schładzać dom za pomocą kaloryferów?" No, możliwe... technicznie...Zdejmujesz je wiosną i montujesz pod sufitem = chłodzą.Zdejmujesz jesienią i montujesz nad podłogą = grzeją.Te same. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgs 11.04.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 ktos wie czy dopłty juz ruszyły ? czy ci w NFOŚiGW nadal sie opierdzielaja i czekają od wypłaty do wypłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.04.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 "ktos wie czy dopłty juz ruszyły ? " Wie.Wszyscy wiedzą... ruszyły.Na drugie dziecko.Jak te dzieci dorosną to pewnie ruszą dopłaty i na PV. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 12.04.2016 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Dosadna i może się okazać całkowicie prawdziwa odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts