Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Firma montująca daje gwarancję na 25 lat na wszystko - na urządzenia, na elementy montażowe i na swój montaż.

M.in. taki zapis w ofercie:

"gwarancja na prace montażowe - firma gwarantuje, że w ciągu 25 lat od wykonania instalacji, naprawi ewentualne uszkodzenia będące następstwem wykonanej instalacji".

BTW - to nie jest zapis z mojej umowy :)

No to podaj z jakiej, bo wygląda to na zapis firmy, która ma w planach zwinąć się po paru latach działalności.

Może Columbus ma taki zapis, no, ale za to trzeba swoje zapłacić.

Po za tym - co to znaczy "naprawi ewentualne uszkodzenia będące następstwem wykonanej instalacji"

Bo to raczej nie obejmuje wymiany modułu tylko np pękniętą i przciekającą dachówki (uszkodzenie będące następstwem montażu instalacji)

Edytowane przez fotohobby

Spółka Akcyjna przekształcona na początku 2021 roku ze Spółki z o.o. która powstał w 2019 roku :)

Co oznaczają dane zapisy to jeszcze nie wiem bo tylko konsultuję różne przesłane oferty...

Zamawiający raczej bezkrytyczne (bez głębszej analizy) przyjmuje oferty.

Udzielają gwarancji na element który zamontowali.

Zamawiającego nie interesuje kto i jakiej gwarancji udzielił np. na haki montażowe.

Generalnie takie zapisy umowne są piękną bajką którą bezkrytycznie przyjmuje przeciętny Zamawiający.

PS Nikt nie wie czy np. SolarEdge będzie istniał za 25 lat.

A od nich masz taką gwarancję na optymalizatory.

Zamawiającego nie interesuje kto i jakiej gwarancji udzielił np. na haki montażowe.

Generalnie takie zapisy umowne są piękną bajką którą bezkrytycznie przyjmuje przeciętny Zamawiający.

idąc tym tropem, to bardzo uważaj a najlepiej nie wychodź z łóżka bo się możesz przewrócić i nie dożyć średniego wieku obliczonego przez ZUS :)

Mi tal "lata" czy jest gwarancja 25 lat i czy za 25 lat będzie SE lub inna firma instalująca.

Zama firmy które dają gwarancję "dożywotnią" tyko nie wiem o czyje / jakie "dożywocie chodzi w udzielonej gwarancji.

Moje, firmy (jak długo dożyje) czy produktu.

Produkt miał gwarancję dożywotnią i skończył swoje życie po 3 latach. I jest koniec gwarancji :D

PS Czytaj ze zrozumieniem.

Moje posty dotyczyły Twojego wpisu

są już panele z gwarancją produktową na 25 lat..., i falowniki z 12 lat gwarancją

i ewentualnej wiary w te gwarancje.

:D

Mi tal "lata" czy jest gwarancja 25 lat i czy za 25 lat będzie SE lub inna firma instalująca.

Zama firmy które dają gwarancję "dożywotnią" tyko nie wiem o czyje / jakie "dożywocie chodzi w udzielonej gwarancji.

Moje, firmy (jak długo dożyje) czy produktu.

Produkt miał gwarancję dożywotnią i skończył swoje życie po 3 latach. I jest koniec gwarancji :D

PS Czytaj ze zrozumieniem.

Moje posty dotyczyły Twojego wpisu

i ewentualnej wiary w te gwarancje.

:D

zawsze należy oszacować ryzyko - jeżeli cena panela z 25 letnią gwarancją produktową jest wyższa o 150-200 pln niż cena panela tego samego producent ale z 12 letnią gwarancją to kupię ten z 25 letnią - gdyby różnica była w okolicach 500 pln to pewnie bym pozostał przy tym tańszym - każdy sobie sam podejmuję decyzje. A tak przy okazji Henry Ford zaczął produkować samochody na początku 20 wieku - ze sto lat już będzie :)))

Nie piszemy hakach montażowych, tylko o modułach (falownikach)

I prędzej za 25 będzie działał SE, Huawei, Fronius, Longi, niż Solis, Phono Solar, czy firma, która montowała moją instalację.

Przy czym istnienie tej firmy NIE JEST konieczne, aby wyegzekwować gwarancje na optymalizator

Edytowane przez fotohobby

zawsze należy oszacować ryzyko - jeżeli cena panela z 25 letnią gwarancją produktową jest wyższa o 150-200 pln niż cena panela tego samego producent ale z 12 letnią gwarancją to kupię ten z 25 letnią - gdyby różnica była w okolicach 500 pln to pewnie bym pozostał przy tym tańszym - każdy sobie sam podejmuję decyzje. A tak przy okazji Henry Ford zaczął produkować samochody na początku 20 wieku - ze sto lat już będzie :)))

Masz 15-20 paneli czyli kupisz instalację ok. 3000-4000 zł droższą?

Płacąc więcej o 200 zł za moduł ok. 380 Wp to końcowa cena wzrasta o 800 zł/kW.

Ja bym się nie zdecydował.

Wolę za 12-15 lat ewentualnie kupić nowszy i mocniejszy moduł.

Nie piszemy hakach montażowych, tylko o modułach (falownikach)

I prędzej za 25 będzie działał SE, Huawei, Fronius, Longi, niż Solis, Phono Solar, czy firma, która montowała moją instalację.

Przy czym istnienie tej firmy NIE JEST konieczne, aby wyegzekwować gwarancje na optymalizator

Masz rację pisząc o gwarancji na falownik, moduł czy optymalizator. Nie jest potrzebna firma montująca.

Ale ta firma montująca może wykonać wymianę elementów na gwarancji - płatną lub bezpłatną - w zależności na czym polega ta ich 25-cio letnia gwarancja.

Gwarancja firmy dotyczy też montażu drobniejszych i tańszych elementów jak kable solarme czy zabezpieczenia AC , DC.

Masz 15-20 paneli czyli kupisz instalację ok. 3000-4000 zł droższą?

Płacąc więcej o 200 zł za moduł ok. 380 Wp to końcowa cena wzrasta o 800 zł/kW.

Ja bym się nie zdecydował.

Wolę za 12-15 lat ewentualnie kupić nowszy i mocniejszy moduł.

taka ciekawostka - mam panele QCells z 25 lat gwarancji (G9+) - instalacja 6kw , chcę dokupić jeszcze 8 paneli aby razem mieć około 9kw. Nie ma szans aby dokupić te panele w Corabie przynajmniej do końca roku - więc kupię te z 12 letnią gwarancją (G9) :)))

Masz rację pisząc o gwarancji na falownik, moduł czy optymalizator. Nie jest potrzebna firma montująca.

Ale ta firma montująca może wykonać wymianę elementów na gwarancji - płatną lub bezpłatną - w zależności na czym polega ta ich 25-cio letnia gwarancja.

Gwarancja firmy dotyczy też montażu drobniejszych i tańszych elementów jak kable solarme czy zabezpieczenia AC , DC.

No dobrze, ale przytłaczająca większość firm na te elementy daje gwarancję 2-5 lat.

A my rozmawiamy tu o gwaracji 25lat na PANELE.

Do skorzystania z tej gwarancji wymagane jest, żeby za np 24lata istniała firma, która je WYPRODUKOWAŁA, nie ZAMONTOWAŁA.

taka ciekawostka - mam panele QCells z 25 lat gwarancji (G9+) - instalacja 6kw , chcę dokupić jeszcze 8 paneli aby razem mieć około 9kw. Nie ma szans aby dokupić te panele w Corabie przynajmniej do końca roku - więc kupię te z 12 letnią gwarancją (G9) :)))

Są m.in. na allegro.

Black czy normalne i jakiej mocy?

Kup te zwykłe G9 i dzięki temu zobaczysz co będzie po upływie 12 lat :)

Edytowane przez d7d