Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma ktoś panele fotowoltaiczne? Proszę o opinie.

Kolores

Recommended Posts

ktos wie czy dopłty juz ruszyły ? czy ci w NFOŚiGW nadal sie opierdzielaja i czekają od wypłaty do wypłaty?

Pytasz o indywidualne instalacje? Prosument dla osób fizycznych jeszcze nie - BOŚ czeka na środki z NFOŚiGW.

Co do innych programów, przez gminy, jst, spółdzielnie i wspólnoty - działają.

• Odpowiedzi 21,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

" Nie wiem czy to możliwe, żeby w ten sposób schładzać dom za pomocą kaloryferów?"

No, możliwe... technicznie...

Zdejmujesz je wiosną i montujesz pod sufitem = chłodzą.

Zdejmujesz jesienią i montujesz nad podłogą = grzeją.

Te same.

Adam M.

Po co niby miałbym zdejmować kaloryfery w zależności od funkcji? Twierdzisz, że kaloryfery na standardowej wysokości nie będą schładzać pomieszczenia? Ciekawe jak w takim razie działają chłodziarko-zamrażarki...

Proszę o poradę na zdjęciu zaznaczyłem miejsca zacienione

moc instalacji 5100 20 szt paneli Q cells 255w - 2 stringi 12 i 8 (szeregowo)

jaki wpływ na sprawność instalacji ma to zacienienie

Witaj

Zaciemnienie panela w stringu powoduje, że reszta dostosowuje swój prąd do niego, do czasu aż dioda bocznikująca go ominie.

To tak na stałe zaciemnone jest ?

--

ksysju

Edytowane przez ksysju

"Ciekawe jak w takim razie działają chłodziarko-zamrażarki... "

No, ja wiem, że zwykle wiedza, ze takie coś stoi w kuchni i działa - wystarcza.

Wsadź głowę do wnętrza lodówki i zobacz gdzie w niej jest ten ZIMNY kaloryfer.

"Po co niby miałbym zdejmować kaloryfery w zależności od funkcji?"

No jak to - po co?

- Żeby działało TAK JAK CHCESZ!

Adam M.

Witam

Proszę o poradę na zdjęciu zaznaczyłem miejsca zacienione

moc instalacji 5100 20 szt paneli Q cells 255w - 2 stringi 12 i 8 (szeregowo)

jaki wpływ na sprawność instalacji ma to zacienienie

witam

jak dla mnie to troche lipa z tymi panelami w takim układzie montowałbym cos takiego

+ Solar Edge + optymalizatory

"Ciekawe jak w takim razie działają chłodziarko-zamrażarki... "

No, ja wiem, że zwykle wiedza, ze takie coś stoi w kuchni i działa - wystarcza.

Wsadź głowę do wnętrza lodówki i zobacz gdzie w niej jest ten ZIMNY kaloryfer.

"Po co niby miałbym zdejmować kaloryfery w zależności od funkcji?"

No jak to - po co?

- Żeby działało TAK JAK CHCESZ!

Adam M.

A możesz konkretniej? bo takimi ogólnikami to każdy potrafi rzucać. Nie widzę żadnego powodu żeby kaloryfery nie mogły schładzać będąc u dołu pomieszczenia. Tym bardziej że nie interesuje mnie temp. powietrza pod sufitem - tam może być choćby i 40 stopni C.

P.S.

A zresztą najważniejsza w moim poście była prośba o namiar na sprawdzoną firmę z Mazowieckiego.

"A możesz konkretniej? bo takimi ogólnikami to każdy potrafi rzucać. Nie widzę żadnego powodu żeby kaloryfery nie mogły schładzać będąc u dołu pomieszczenia. "

Konkretniej to w gimnazjum tę wiedzę do łba pchają, na siłę, na lekcjach fizyki...

Poszukaj jakiego podręcznika i poczytaj o przepływie ciepła w PŁYNACH (ciecze i gazy to PŁYNY).

Nie widzisz powodu...

Rozumiem. Fizyka Cię nudziła, to ją omijałeś i teraz nie widzisz...

Tyle, ze ten fakt NIC nie zmienia, bo prawa fizyki są obiektywne.

To znaczy, ze mają W DUPIE czy ktoś je zna czy nie bo i tak działają!

Jest tu wątek o buforze ciepła, gdzie problem ten wałkowany jest na blisko 600 stronach.

Wprawdzie dotyczy wody, ale zasady są takie same. jak zamiast wody podstawisz powietrze a zamiast baniaka - wnętrze domu ograniczone jego ścianami.

Szczególnej uwadze polecam zjawisko KONWEKCJI, czyli UNOSZENIA jako sposobu przepływu ciepła.

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Witaj

Zaciemnienie panela w stringu powoduje, że reszta dostosowuje swój prąd do niego, do czasu aż dioda bocznikująca go ominie.

To tak na stałe zaciemnone jest ?

--

ksysju

dzieki za odp.

na stałe nie zależy od pory dnia i pory roku ale dosyc czesto mniej lub wiecej

Witam dzieki za odp.

te qcells mają jakies diody boczniukujace

a czy ten optymalizer do tego modułu mozna podłączyc jeszcze?

Diody ma dzisiaj każdy moduł - to pewien standard.

Mogą one służyć i pomagać, pod warunkiem, że moduły są odpowiednio zorientowane, czyli w twoim wypadku pionowo, ale to nie zmienia faktu, że masz te moduły zdecydowanie za blisko. Powinny być odsunięcie od elementu zacieniającego na odległość minimum równej wysokości tej przeszkody.

Witam wszystkich,

u nas w gminie jest nabór na OZE, obecnie na fotowoltaikę. Proszę o opinie tych którzy skorzystali, czy warto w to wchodzić? Czy może szukać gdzie indziej? Umowa z gminą jest nieciekawa :(

Witaj!

A z jakiego programu? Na jakich warunkach? napisz coś więcej, bo źródeł finansowania jest kilka.

PROW? RPO? NFOŚiGW?

Witam dzieki za odp.

te qcells mają jakies diody boczniukujace

a czy ten optymalizer do tego modułu mozna podłączyc jeszcze?

witam

do tego systemu nie mozna dołazyc optymizerów ,ale w twoim przypadku to i tak nie rozwiaze ci problemu poniwaz panele sa za blisko chyba komina i lukarny ,firma co ci to robiła to albo chcieli cie naciagnac na jak najwieksza liczbe pani albo maja takie pojecie ze moga panele stawiac ale na znakach a nie na domach ,przezciez ty tam cały czas bedziesz miec zaciemnienie jak nie z jednej strony to z drugiej ,nie uzyskasz dobrej wydajnosci z tej instalacji -szkoda twojej kasy ,bedziesz miec duzy kłopot przypuszczam ze instalacja sie nie zwroci a szkoda

pozdro

Witaj!

A z jakiego programu? Na jakich warunkach? napisz coś więcej, bo źródeł finansowania jest kilka.

PROW? RPO? NFOŚiGW?

Z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020. Działanie 4.1 . Wsparcie wykorzystania OZE, który swoim zakresem obejmuje min. zakup i montaż mikroinstalacji fotowoltaicznej.

Dofinansowania 65%. ( czyli my mamy płacić 35%)

Edytowane przez agamon
uzupełnienie postu

Z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020. Działanie 4.1 . Wsparcie wykorzystania OZE, który swoim zakresem obejmuje min. zakup i montaż mikroinstalacji fotowoltaicznej.

Dofinansowania 65%. ( czyli my mamy płacić 35%)

To ja sie cyba do lubelskiego przeprowadze :)

Kurde, w Krakowie nie ma cyzm oddychac, powinni byc przodownikami w takich dofinansowaniach, to oni co najwyzej piece wymieniaja...a domy jak byly tak beda wiadrolitrowe :(

To ja sie cyba do lubelskiego przeprowadze :)

Kurde, w Krakowie nie ma cyzm oddychac, powinni byc przodownikami w takich dofinansowaniach, to oni co najwyzej piece wymieniaja...a domy jak byly tak beda wiadrolitrowe :(

No tak, lubelskie ma kilka programów, ale własnie nie wszystkie wspierały fotowoltaikę.... były nastawione bardziej pod kolektory - ale tutaj widzę - miła odmiana.

Co do Krakowa - powinni przodować i przodują jak narazie w zakazywaniu spalania paliw. Jednym się to nie podoba, drudzy strajkują i zaskarżają PONE, bo zakaz dotyczy tylko Krakowa, a nie np Zakopanego, czy Nowego Sącza.... wszystkim się nie dogodzi nigdy :)