d7d 13.10.2021 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Pytanie w imieniu sąsiada. Dziś montowali mu PC, był ktoś od PV i trochę go zaniepokoił stwierdzeniem, że aby mieć możliwość odliczenia instalacji PV od podatku, MUSI przed montażem być ODBIÓR domu. Czy to prawda? U sąsiada dopiero tynki wewnątrz robią a do odbioru daaleko. Chyba nie musi mieć odbioru domu ale musi mieć taryfę domową a nie budowlaną- ale mogę nie mieć racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.10.2021 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Mam jeszcze pytanie o oddalenie paneli od blachy. Nie wiem na ile w przypadku montażu do rąbków pionowych można oddalić panele od płaszczyzny dachu. Chodzi o to, że spotkałem się z opinią, iż jest dobrze, gdy panele zostaną oddalone od blachy więcej niż 5cm. Jak to jest w praktyce? Czy ma to zasadnicze znaczenie a jeśli tak to czy są elementy w systemie montażu do rąbków pionowych, za pomocą których można oddalić panele od płaszczyzny dachu? Będę wdzięczny za opinie. Im więcej tym lepiej - lepsza wentylacja modułów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 13.10.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Rozumiem. A jaka jest według Ciebie taka optymalna odległość od blachy? Zbyt duża zapewne wpływa na wytrzymałość i trwałość mocowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.10.2021 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Pytanie w imieniu sąsiada. Dziś montowali mu PC, był ktoś od PV i trochę go zaniepokoił stwierdzeniem, że aby mieć możliwość odliczenia instalacji PV od podatku, MUSI przed montażem być ODBIÓR domu. Czy to prawda? U sąsiada dopiero tynki wewnątrz robią a do odbioru daaleko. Musi być odbiór domu, by załapać się na ulgę podatkową. Nie wiem jak z mój prąd. Co do ulgi, to według mojego US można to obejść, wpłacając zaliczkę przed odbiorem, a końcową fakturę wystawić po odbiorze. Ale tutaj dopiero tynki, więc raczej ciężko to będzie załatwić z instalatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 14.10.2021 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Rozumiem. A jaka jest według Ciebie taka optymalna odległość od blachy? Zbyt duża zapewne wpływa na wytrzymałość i trwałość mocowania? Przy uchwytach "na rąbek" uzyskasz ok. 9 cm przy profilach 40x40 a o 1 cm więcej przy 30x50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 14.10.2021 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Pytanie w imieniu sąsiada. Dziś montowali mu PC, był ktoś od PV i trochę go zaniepokoił stwierdzeniem, że aby mieć możliwość odliczenia instalacji PV od podatku, MUSI przed montażem być ODBIÓR domu. Czy to prawda? U sąsiada dopiero tynki wewnątrz robią a do odbioru daaleko. I tak i nie. Ulga termomodernizacyjna, jak sama nazwa wskazuje, służy do modernizacji czegoś, co już istnieje i jest dupne. Natomiast widać podejście takie, że na dzień odliczenia ulgi termomodernizacyjnej - czyli np. 31 grudnia 2021 musi być dokonany odbiór domu. Z tego wynika, że teoretycznie jeśli montaż PV jest powiedzmy 1 czerwca 2021, a odbiór domu dopiero 29 grudnia 2021, to można odliczyć koszt PV od podatku. Ale że piszemy tu o podatkach, to co US to opinia, więc najlepiej sąsiad powinien udać się do swojego US i potwierdzić to. Natomiast jeśli odbiór domu będzie dopiero w 2022, to na 100% nie można odliczyć ulgi termomodernizacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 14.10.2021 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 (edytowane) I bida.Montaż na rąbek stojący takiego typowego elementu montażowego jak poniżej odpada.https://zapodaj.net/68f9c0e2cdbd0.jpg.htmlRozmawiałem z fachowcem montującym pv i stwierdził, że u mnie nie ma typowego rąbka stojącego takiego jaki występuje w przypadku nowych blach tylko to jest montaż starego typu z blach płaskich i te pionowe wypustki to są po prostu zagięcia blach. W każdym bądź razie do takich wypustków nie ma elementów montażowych i jeśli chcę montować stelaż to musi być wiercone. Przed chwila patrzyłem na blachy tłoczone z takim rąbkiem, faktycznie one są po prostu odpowiednio zagięte, mją kształt prostokąta - górna krawędź jest płaska. U mnie to jest zaokrąglone ponieważ było wykonywane na dachu przez fachowców ze zwykłych arkuszy blach. W latach 80' nikt u na pewnie nawet nie widział blach dachowych tłoczonych takich jak obecnie. Wszystko robiło się to ręcznie, nawet rynny - lutlampa w dłoń i naprzód. W sumie dało by się zamontować taki element montażowy i na takim zagięciu jak u mnie ale nie jestem pewny jak by to "trzymało" w czasie. Jednak firma pewnie nie chciałby brać odpowiedzialności za taki montaż i ja to rozumiem. Tym bardziej, że jeśli dobrze wyczaiłem to te współczesne blachy mają ten rąbek pionowy wewnątrz nieco "pusty" - tzn. chodzi o to, że przy dokręcaniu elementu montażowego pv na rąbku następuje jego wgniecenie w ściankę pionową rąbka i jej zagięcie do wewnątrz. W takiej sytuacji góra rąbka pełni zapewne coś na rodzaj łba śruby i w ten sposób powstanie w miarę pewny chwyt. U mnie to są po prostu sterczące zagięcie dwóch arkuszy blach z tym, że tak od połowy zgięcia jedna z blach już jest zawinięta. Coś jak tutaj:https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.rheinzink.pl%2Ffileadmin%2Fredaktion%2FRHEINZINK_PL%2FImages%2FSystem_solarny_RHEINZINK-PV_zintegrowany_z_dachami_na_rabek_stojacy.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.rheinzink.pl%2Fprodukty%2Fsystemy-dachow%2Fdach-na-katowy-rabek-stojacy%2F&tbnid=j-iMpatU90JeWM&vet=12ahUKEwjXmYLbscnzAhUH6CoKHR5GDJwQMygQegUIARDEAQ..i&docid=8cHfpfwZebmqxM&w=2000&h=1500&q=r%C4%85bek%20pionowy%20pv&client=firefox-b-d&ved=2ahUKEwjXmYLbscnzAhUH6CoKHR5GDJwQMygQegUIARDEAQNie wiem tylko czy takie elementy montażowe są dostępne i stosuje się w montażu stelaży pv bo akurat w moim przypadku były by chyba idealne. Jeśli nie to co teraz.Są dwie możliwe opcje, pierwszą którą zaproponował fachowiec to zwykły montaż do blachy za pomocą wkrętów. Dla monterów tak jest najłatwiej ale też nie wykluczam, że to w przypadku mojego dachu może być i tak najsensowniejsze wyjście. W przypadku takiego montażu starałabym się, by od spodu (strony poddasza na które można wejść) zastosować dodatkowe podkładki. Montaż do samej blachy dachowej mnie nie przekonuje do końca. To ma przecież wytrzymać lata a nie miesiące. Poza tym coraz częściej mamy dość gwałtowne wiatry.Druga opcja to montaż do krokwi czyli wwiercanie się za pomocą dwugwintowych śrub. Jednak tym przypadku fachowiec powiedział, że z czasem taka śruba zaczyna nabierać luzów, chwiać się. Też sensowne. Myślę, że jest taka możliwość. W przypadku tej firmy ma problemu z montażem jednym czy drugim, im to w zasadzie obojętne. No i co teraz? Na który montaż się decydować?Mi osobiście najbardziej słuszne w takiej sytuacji wydaje się montowanie do blachy ale z jednoczesnym zastosowaniem podkładek - a w zasadzie pasów blachy od spodu w celu wzmocnienia miejsca łączenia z dachem. No i niekoniecznie wkrętami a śrubami gwintowanymi z nakrętką od spodu blachy, bo przecież mam możliwość wejścia pod dach. Przy okazji takiego montażu można by to dodatkowo uszczelnić od spodu albo jakimiś uszczelkami/oringami albo silikonem.Będę wdzięczny za opinie.https://zapodaj.net/cd37825877517.jpg.html Edytowane 14 Października 2021 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 14.10.2021 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Hej, mam pytanie może ktoś pomoże, jakiej wielkości musiałbym założyć instalację, żeby wyprodukować ok 4000 kwh rocznie? Mam dach dwuspadowy, kąt nachylenia 30 stopni, jedna połać skierowana na 124 SE, druga na 301 NW, rozumiem, że ta druga to raczej odpada, z tego co czytałem. Ewentualnie, mam jeszcze w planach wiatę na samochód, wtedy mogłaby mieć dach nachylony na południe, ale gdybym miał robić wiatę, to ten rok jest raczej nieosiągalny jeżeli chodzi o montaż paneli. Z góry dziękuję za ewentualne wskazówki i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 14.10.2021 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 tutaj wbij dane przykładowej instalacji dla konkretnej lokalizacji i ci wyjdzie ile wyprodukuje mniej więcejhttps://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/#PVP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 14.10.2021 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Dolce1313 porozmawiaj jeszcze z jakimś innym fachowcem. Być może ten z którym masz kontakt bazuje tylko na Corabie/Baksie czy Keno. Przykładowo K2 ma coś takiego na blachę na rąbek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.10.2021 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Hej, mam pytanie może ktoś pomoże, jakiej wielkości musiałbym założyć instalację, żeby wyprodukować ok 4000 kwh rocznie? Mam dach dwuspadowy, kąt nachylenia 30 stopni, jedna połać skierowana na 124 SE, druga na 301 NW, rozumiem, że ta druga to raczej odpada, z tego co czytałem. 4000 kWh to ma być produkcja czy takie masz roczne zużycie prądu? 180 stopni to jest południe a 124 SE to jest -56 stopni na wschód od południa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 14.10.2021 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 4000 kWh to ma być produkcja czy takie masz roczne zużycie prądu? 180 stopni to jest południe a 124 SE to jest -56 stopni na wschód od południa?? Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, zużycie mam w tej chwili roczne ok 3900 kwh, i azymut będzie tak jak piszesz ok -56 od południa. Chciałbym mniej więcej wiedzieć, o jakiej instalacji trzeba by myśleć aby wyprodukować tyle, żeby pokryć moje roczne zużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.10.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Min. 5,5 kWp które wyprodukuje ok. 5.060 kWh z tego przy autokonsumpcji 25% będziesz miał do dyspozycji ok. 4.250 kWh rocznie. Ale pamiętaj że spada sprawność modułów (w pierwszym roku o 2% a później ok. 0,5-0,7 % rocznie) a rośnie domowe zużycie prądu. Podobno rośnie także przez wymianę licznika na nowy dwukierunkowy. Ja bym radził zainstalować min. 6,0 kWp. wg https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html# Building, slope 30 , azimuth -56 i np. Częstochowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 14.10.2021 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Min. 5,5 kWp które wyprodukuje ok. 5.060 kWh z tego przy autokonsumpcji 25% będziesz miał do dyspozycji ok. 4.250 kWh rocznie. Ale pamiętaj że spada sprawność modułów (w pierwszym roku o 2% a później ok. 0,5-0,7 % rocznie) a rośnie domowe zużycie prądu. Podobno rośnie także przez wymianę licznika na nowy dwukierunkowy. Ja bym radził zainstalować min. 6,0 kWp. wg https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html# Building, slope 30 , azimuth -56 i np. Częstochowa. Dzięki wielkie za wyliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 14.10.2021 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 (edytowane) I pierwszą którą zaproponował fachowiec Zmień fachowca, Kiedyś blachy robili grubsze, stare rąbki są sztywniejsze, terasz, montuje się na dachach na pojedynczych rąbkach, na cienkich blachach. Sprawdź, prawdopodobnie masz podwójny rąbek stojący. Pojedynczy. Podwójny. Możesz też usunąć kawal połaci z blachy płaskiej, poprawić konstrukcję dachu i założyć same panele, ale to tanie nie jest. Edytowane 14 Października 2021 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.10.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Dzięki wielkie za wyliczenia Proszę i powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr.e.k 15.10.2021 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 mam takie propozycje instalacji :1. Longi 370 + huwawei (9.62kwp)2. QCells 390 + huwawei (9.36kwp)3. Jinko 465 + Solis (9.3kwp)4. Trina 395 + huwawei (9.5kwp) cenowo sa powiedzmy zblizone. Czy macie jakies opinie n/t takich zestawow? (wszystkie grunt, kierunek poludniowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.10.2021 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Min. 5,5 kWp które wyprodukuje ok. 5.060 kWh z tego przy autokonsumpcji 25% będziesz miał do dyspozycji ok. 4.250 kWh rocznie. Ale pamiętaj że spada sprawność modułów (w pierwszym roku o 2% a później ok. 0,5-0,7 % rocznie) a rośnie domowe zużycie prądu. Podobno rośnie także przez wymianę licznika na nowy dwukierunkowy. Ja bym radził zainstalować min. 6,0 kWp. wg https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html# Building, slope 30 , azimuth -56 i np. Częstochowa. Że spada moc modułów to wiesz bo----tak słyszałeś? czy z własnego doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.10.2021 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Że spada moc modułów to wiesz bo----tak słyszałeś? czy z własnego doświadczenia? Tak czytałem. A Ty masz inne doświadczenia albo wykonałeś badania? A może twoje moduły się inne i rośnie im moc i sprawność w miarę upływu czasu? Edytowane 16 Października 2021 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.10.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Uff...wygląda na to, że będzie więcej czasu i mniej stresu na zamontowanie PV. "Kiedy zmiany w fotowoltaice wejdą w życie?Pierwotnie zmiany w rozliczaniu nadwyżek energii z fotowoltaiki miały wejść w życie 1 stycznia 2022 r. Istnieje jednak spore prawdopodobieństwo, że moment ten opóźni się o parę miesięcy, a może nawet o rok. Co więcej, ministerstwo wyraziło chęć wydłużenia okresu obowiązywania aktualnego systemu opustów jeszcze o kilka lat" https://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news-fotowoltaika-zmiany-dotkna-tylko-nowych-prosumentow,nId,5581468 Tak przy okazji - montował ktoś PV na dachu z wiązarami bez ich wzmacniania lub określenia zamiaru montażu PV przy projektowaniu konstrukcji dachowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts