klaudiusz_x 23.10.2021 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 (edytowane) Każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie. Ja sporo jednak ciągnę dodatkowo z sieci, dlatego dla mnie G12w jest bezkonkurencyjna. Bez żadnego pilnowania - róznica pomiędzy G11 a G12w to minimum 20% taniej. ja robię i jedno i drugie...instalacja południowa, nachylenie około 40 Jak rozliczać energię Twój ZE? Bo z tego co wiem, to proporcjonalnie. Sam sobie zawaliłem sprawę i zamówiłem pv idealnie na styk przy ekspozycji na południe. Niestety przegapiłem fakt, że z tej miejscówki będzie od połowy września do marca sporo cienia po południu. Będę miał 9kWp przy rocznym zużyciu niespełna 7800kWh. Teraz przy fotovoltaice, będę miał zwiększone zużycie w drogiej taryfie, ze względu na PC, która teraz pójdzie samopas. Stąd zastanawiam się, że jeśli Tauron rzeczywiście tak rozlicza, to lepiej pozostać przy tej taryfie i przechodzić na G11 z g12w. Co do rozliczenia proporcjonalnego, jeszcze w sierpniu mnie o tym zapewniali. Chciałem dobrać 2 moduły. Niestety mój dostawca pv w tej chwili nie da rady mi ich załatwić. Głównie zajmuje się montażem pc i klim, a pv od czasu do czasu Edytowane 23 Października 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 23.10.2021 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 @klaudiusz_x - nie doradzę ci, bo mój przypadek jest inny niż większość tutaj. W moim konkretnym przypadku idealnie sprawdza się G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.10.2021 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 @klaudiusz_x - nie doradzę ci, bo mój przypadek jest inny niż większość tutaj. W moim konkretnym przypadku idealnie sprawdza się G12w. Napisz tylko, czy rozliczenie jest faktycznie proporcjonalne. To mi wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 23.10.2021 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Napisz tylko, czy rozliczenie jest faktycznie proporcjonalne. To mi wystarczy. Po wcześniejszych wpisach widzę że Tauron więc rzeczywiście proporcjonalne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.10.2021 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Po wcześniejszych wpisach widzę że Tauron więc rzeczywiście proporcjonalne No to rzeczywiście nie opłaca się zmieniać taryfy. Bo te 1000kWh które zabraknie, rozliczą proporcjonalnie i część będzie w taniej, część w drogiej. Sumarycznie rachunek wyjdzie mniejszy niż w G11.. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 24.10.2021 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 (edytowane) https://sadeczanin.info/gospodarka/koniec-darmowego-pradu-ze-slonca-fotowoltaiczna-branza-bije-na-alarm Nie bardzo rozumiem - czyżby te zmiany miały objąć również obecnych prosumentów? Chodzi o pierwsze zdania: "Ta wiadomość spadła jak grom z jasnego nieba na tych, którzy zainwestowali w przydomowe instalacje fotowoltaiczne. Rząd zamierza zmienić bardzo korzystne warunki rozliczanie energii, bo takie są unijne wymogi. To oznacza koniec darmowego prądu ze słońca". Artykuł z piątku. Edytowane 24 Października 2021 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 24.10.2021 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 https://sadeczanin.info/gospodarka/koniec-darmowego-pradu-ze-slonca-fotowoltaiczna-branza-bije-na-alarm Nie bardzo rozumiem - czyżby te zmiany miały objąć również obecnych prosumentów? Chodzi o pierwsze zdania: "Ta wiadomość spadła jak grom z jasnego nieba na tych, którzy zainwestowali w przydomowe instalacje fotowoltaiczne. Rząd zamierza zmienić bardzo korzystne warunki rozliczanie energii, bo takie są unijne wymogi. To oznacza koniec darmowego prądu ze słońca". Artykuł z piątku. Do tej pory nigdzie nikt nie wspominał że zmiany miałyby dotyczyć już obecnych prosumentów chociaż i takie posunięcie obecnego rządu może być możliwe. Artykuł o którym wspomniałeś jest bardzo pobieżny i nie do końca odzwierciedla to co już pojawiło się w branżowych portalach i tak jeżeli mowa o prosumencie zbiorowym czy wirtualnym to zostało to "odłożone w czasie" Jak również budzą wątpliwość wyliczenia prezesa sądeckiej firmy gdzie podaje że generując 5 tyś kWh przez rok z instalacji 5kW zaoszczędzimy 3 tyś zł. Wygląda że artykuł sponsorowany to i redaktor nie wszystko musi wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.10.2021 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 (edytowane) Dopytam.Aktualnie jestem na etapie montażu pv na gruncie.Niestety mam od września do marca zacienienie na pv od 2 godziny po południu czasu słonecznego.Do teraz.Za kilkanaście dni, zacienienie będzie wchodzić na pv zaraz po południu.W związku z tym rozważam możliwość zmiany nachylenia modułów pv w zależności od pory roku.Czy to ma sens?Ile na tym można zyskać?Jakie kąty są odpowiednie dla każdej z pór roku?Proszę o podpowiedzi.Dziękuję Edytowane 24 Października 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek.kowal 27.10.2021 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 (edytowane) Ja robiąc instalację fotowoltaiczną zdecydowałam się na wybór firmy . Nie są to tanie rzeczy, więc od dostawcy paneli wymagałam naprawdę wiele i się nie zawiodłam! Mój dach ma dosyć niespotykaną konstrukcję, więc tym bardziej cieszę się, że trafiłam na profesjonalistów, którzy wiedzieli jaki typ paneli zastosować i jak je poprawnie zamontować. Instalacja działa od kilku lat bez zarzutu i jakbym mogła, to na pewno wybrałabym tę firmę jeszcze raz. Pozdrawiam Edytowane 27 Października 2021 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.10.2021 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 27.10.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 (edytowane) Czy jest ryzyko, że w momencie, gdy dokumentacja dotycząca pv zostanie złożona do pge na początku listopada czyli w przyszłym tygodniu może dojść do sytuacji, że nie uda się zdążyć z załapaniem się na obecne warunki prosumenckie? Wiem, że licznik musi być zamontowany jeszcze w tym roku więc w sumie chodzi mi o ogólną opinię czy jeśli instalacja zostanie wykonana do końca przyszłego tygodnia + zostaną złożone dokumenty to nie ma prawdopodobieństwa, że coś pójdzie nie tak? Zakładamy, że dokumentacja będzie ok ale weźmy też pod uwagę drugi wariant, że coś będzie w dokumentach nie tak i pge nakaże poprawić papiery. A wiadomo, pge się raczej nie spieszy...Będę wdzięczny za opinie. Edytowane 27 Października 2021 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 27.10.2021 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 (edytowane) Były zapewnienia że poprawnie wypełnione z potrzebnymi załącznikami zgłoszenie ZM złożone do końca listopada a z przyczyn niezależnych od właściciela instalacji nie zdążono zamontować licznika dwukierunkowego to taki właściciel staje się prosumentem na zasadach obowiązujących w 2021. I tu jak zwykle w podobnych sprawach o tym kto zawinił zdecyduje OSD, ew. sąd po wniesieniu oskarżenia prywatnego Tu macie link do posiedzenia komisji dot branży, posłuchajcie jak partia rządząca wprowadza poprawki "korzystne" dla tych którzy zostaną prosumentami " też szczęśliwymi" od roku 2022 https://www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/transmisje_arch.xsp?unid=FBDC24FABEDF7077C125876C0048EC5B&fbclid=IwAR2mpgEPRM8uQzhvXDrLs9iPpmLzJ-IgnPWvMkovccWI1d6c-LHJ8Lyw-EE Edytowane 27 Października 2021 przez Jancia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.10.2021 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Cecha charakterystyczna naszego prawodastwa to nieustanne zmiany, prawie zawsze na gorsze i w ostatniej chwili.Jak prowadzić biznes skoro ciągle zmieniają się warunki ? W przypadku PV dotyczy to i Inwestorów i firma zajmujących się montażem PV i handlem elementami PV.Tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.10.2021 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 (edytowane) Faktycznie to co się dzieje w Polskim PV to jakiś kosmos, zmiany, zmiany, ciągłe zmiany. Ponieważ za dużo na tym uwaga... ZARABIAMY.Przestaliśmy płacić wysokie rachunki za prąd.Wg. partii rządzącej, oni doskonale wiedzą że państwo na nas zarabia - np. sprzedając naszym sąsiadom nasz prąd po standardowej stawce, ale nigdy Wam tego nie powiedzą. Jesteśmy szkodnikami, nie płacącymi wyższych podatków za energię elektryczną. Gdyby do szerokiej opinii publicznej dotarło że nie dość że sprzedają nasz prąd i jeszcze zabierają nam 20% to co by Kowalski z Harnasiem w ręku pomyślał? Przecie rząd daje 500+, 13 - tkę, 14 - tkę a my wiemy że rząd niczego nie daje aby dać musi zabrać, lub drukować kasę kosztem inflacji.Czytałem ostatnio jakieś statystyki i ponad połowa Polaków uważa że nie płaci żadnych podatków. Pewnie kupują bez VAT`u, paliwo mają pod ladą od Bajtka, pensje dostają brutto, a emeryci też dostają emeryturę brutto. Wracając do tego pana od Harnasia on pewnie tam pracuje i pływa w kadzi z harnasiem i w domu już może nie piję. W myśl zasady co się nie wypije to się wchłonie i będziemy się polewać. Powiedzą opinii publicznej że odbieramy nasz prąd a właściwie 80%, ale nie powiedzą że zimą kiedy sprawność węglówek jest dużo większa ponieważ w rzekach jest zimna woda W lato spada bo woda ma prawie 20*C Edytowane 27 Października 2021 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajkomen 28.10.2021 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Witam.Mam pytanie może to już ktoś przechodził a mianowicie :Instalacja zamontowana oddana zgłoszona działa do czerwca 2021 2,5 KWp = sofar 1600Zgłoszona do programu mój prąd (czekam na zwrot jak każdy)Chciałbym rozbudować o drugą instalacje Tej nie mogę i nie chcę ruszać ze względu na dofinansowanie.Druga będzie wiatą za samochód ok 2.5 Kwp z drugim falownikiem Czy uda mi się to zgłośnić do Taurona jako rozbudowę i 2 falownik na 2 fazie (lub miktofalowniki)Niestety "Miła Pani" z infolinii nic nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenobcy 28.10.2021 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Czy jest ryzyko, że w momencie, gdy dokumentacja dotycząca pv zostanie złożona do pge na początku listopada czyli w przyszłym tygodniu może dojść do sytuacji, że nie uda się zdążyć z załapaniem się na obecne warunki prosumenckie? Wiem, że licznik musi być zamontowany jeszcze w tym roku więc w sumie chodzi mi o ogólną opinię czy jeśli instalacja zostanie wykonana do końca przyszłego tygodnia + zostaną złożone dokumenty to nie ma prawdopodobieństwa, że coś pójdzie nie tak? Zakładamy, że dokumentacja będzie ok ale weźmy też pod uwagę drugi wariant, że coś będzie w dokumentach nie tak i pge nakaże poprawić papiery. A wiadomo, pge się raczej nie spieszy... Będę wdzięczny za opinie. Jest szansa na wydłużenie okresu przejścia. Przynajmniej tu tak piszą: https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/nowe-zasady-rozliczania-fotowoltaiki-jednak-pozniej-istotne-poprawki-sejmowej-komisji/d5gqqfq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 28.10.2021 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Witam. Mam pytanie może to już ktoś przechodził a mianowicie : Instalacja zamontowana oddana zgłoszona działa do czerwca 2021 2,5 KWp = sofar 1600 Zgłoszona do programu mój prąd (czekam na zwrot jak każdy) Chciałbym rozbudować o drugą instalacje Tej nie mogę i nie chcę ruszać ze względu na dofinansowanie. Druga będzie wiatą za samochód ok 2.5 Kwp z drugim falownikiem Czy uda mi się to zgłośnić do Taurona jako rozbudowę i 2 falownik na 2 fazie (lub miktofalowniki) Niestety "Miła Pani" z infolinii nic nie wie Druga instalacja na osobnym falowniku jest traktowana jako rozbudowa (o ile będzie przyłączona do tego samego licznika). Możesz ją wykonać, bez obawy o utratę dofinansowania. Odpowiadając na twoje pytanie, czy uda ci się ją zgłosić?- zgłosić możesz po zainstalowaniu i wysłaniu kompletnej dokumentacji, więc sam musisz odpowiedzieć sobie na to pytanie. Aby natomiast pozostać w systemie opustów, ZE do końca roku powinien wykonać odbiór. Ma na to 30 dni, wg ustawy. Każda rozbudowa, a właściwie jej odbiór zrealizowany już w 2022 prawdopodobnie wykluczy prosumenta z opustów. Piszę prawdopodobnie, bo ostatecznego kształtu ustawy jeszcze nie znamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 28.10.2021 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Piszę prawdopodobnie, bo ostatecznego kształtu ustawy jeszcze nie znamy... ... ale wiemy, że wczorajszą poprawką na komisji sejmowej przesunęli ewentyalne wejście jej w życie o miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 28.10.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 (edytowane) Witam.Mam prośbę o doradzenie odnośnie wyboru falownika.Sprawa jest taka - panele na dachu będą miały moc 6kWp.Do wyboru mam falownik FoxESS T5 lub T6. Pierwszy 5kW, drugi 6kW.Instalator doradza wziąć T6 bo w przyszłości można do niego jeszcze podpiąć więcej paneli.Jednak ja mam taką sytuacje, że raczej nie dam więcej paneli ponieważ na dachy mam dość wysoki komin i zacienia. Czyli dodatkowe kilka paneli by weszło ale nie wiem czy to miało by sens. Tego po prostu nie wiem ale może faktycznie warto to wziąć pod uwagę. Tak więc na chwile obecną te 6kWp jest ok. Kierunek dachu jest południowo-wschodni.Tak to by wyglądało z panelami:https://zapodaj.net/a91270a970222.jpg.htmlT5 byłby "przeciążony" o te 20% co nie jest złe i tym argumentuję wybór jednak T5. Natomiast instalator mówi, że nawet, gdy dam T6 to i tak straty wynikające z braku przewymiarowania nie będą duże.Koszt obu falowników jest podobny.Falowniki mają takie same parametry (pomijając T6, który ma większą moc) oprócz "Zakresu napięcia MPPT (przy pełnym obciążeniu), który dla T5 wynosi 210-850 a dla T6 250-850V. nie wiem na ile ten parametr jest istotny. Będę wdzięczny za Wasze opinie, który falownik jest sensowniej wybrać. Edytowane 28 Października 2021 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 28.10.2021 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Jeżeli kierunek południowy to dałbym T-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts