cangi80 28.11.2021 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Kontrolka mocy biernej u mnie pokazuje głównie gdy pracują silniki indukcyjne np lodówka, zamrażalka, pompa ciepła itp. sprzęty oporowe takie jak grzałki do wody , czajnik, kuchnia elektryczna itp nie pobierają energii biernej. Falownik nie powinien wogóle wykazywać energii biernej bo jest szkodliwa.Moc bierna to jest moc którą urządzenie przyjmuje i oddaje przez pojemność lub indukcyjność ale z niej nie korzysta. W przewodach instalacji natomiast przepływa prąd powodując straty energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 28.11.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Rozumiem.Jednak czy falownik nie może generować mocy biernej? Z tego co wyczytałem, posiada kondensatory, które mogą generować moc bierną pojemnościową. Jeśli tak jest to podczas pracy falownik może ją wytwarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 28.11.2021 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Nie chodzi o kondensatory w falowniku. Falownik pcha energię elektryczną w sinusoidę , może to być równomiernie na zbocze rosnące i malejące i wtedy nie tworzy en. biernej ale można w nim ustawić aby pakował więcej na rosnące lub opadające i wtedy będzie moc bierna. Napięcie nie będzie wprostproporcjonalne do przepływającego prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 29.11.2021 02:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Rozumiem.W moim falowniku jest zdaje się możliwość wprowadzania zmian kształtowania sinusoidy o którym napisałeś. Czytałem o tym ale nie zainteresowałem się tematem. Będę musiał poprosić serwis, by sprawdził jak to jest u mnie ustawione bo póki co tego nie ogarniam a zresztą ewentualna zmiana takich ustawień powinna być dokonywana przez osoby zorientowane w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 29.11.2021 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 (edytowane) Dziś u mnie montowano stelaż na gruncie i przyjechały panele, które miały być w piątek, ale ponieważ nie wierzę w teksty - nic się nie stanie - powiedziałem że nie wezmę za nie odpowiedzialności ani rozładowywał ich nie będę No i...ostatni, leżący na palecie panel elegancko trafiony widłami wózka Mój sąsiad miał mieć instalację gotową ponad dwa tygodnie temu, ale się okazało, że przyszły panele 'zwykłe' a nie całe czarne, za które dopłacił ok 1500zł Dobrze że nowe rozliczanie nie wchodzi od 1go stycznia, bo byśmy byli w czarnej D... Pytanie leminga - Czy kabel idący od falownika do licznika, leżący poniżej światłowodu jakieś 20cm może zakłócać neta? Edytowane 29 Listopada 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.11.2021 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Światłowód ma to do siebie że takie rzeczy mu nie straszne:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.11.2021 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Dobrze że nowe rozliczanie nie wchodzi od 1go stycznia, bo byśmy byli w czarnej D... Teraz po podwyżkach energii, węgla, gazu, może dadzą sobie na luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesus 30.11.2021 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Byłem już zdecydowany na Froniusa, ale słabo z dostępnością. Huaweia mi szanowne grono trochę z głowy wybiło Jakie alternatywy (założenia - możliwość współpracy z akumulatorem, 10kW 3 fazy) byłyby warte rozważenia? Widzę jeszcze takie modele się przweijają: - Goodwe ET 10kW - Sofar HYD10KTL-3PH 3F 10kW Oba to chinczyki, Goodwe widze troche tanszy. Jak tu z jakością wykonania, awaryjnością i potencjalnym serwisem w PL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 30.11.2021 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 hesus jakie argumenty wybiły Ci Huaweia? Ciekaw jestem jak to wygląda od strony inwestora i co przeważyło na takiej a nie innej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.11.2021 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Oba to chinczyki, Goodwe widze troche tanszy. Jak tu z jakością wykonania, awaryjnością i potencjalnym serwisem w PL? Mam GoodWe od ponad 6 lat, jeden padł wymienili na nówkę. Serwis znajduje się w Kaliszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesus 30.11.2021 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 hesus jakie argumenty wybiły Ci Huaweia? Ciekaw jestem jak to wygląda od strony inwestora i co przeważyło na takiej a nie innej decyzji. Głównie argument, że to nie jest prawdziwa hybryda, a jedynie ma możliwość podpięcia baterii. Natomiast zawsze działa on-grid. i biorąc pod uwagę zbliżoną cenę, mniejszą funkcjonalność i brak innych przewag (a przynajmniej ja do takich nie mogłem dotrzeć), to nie widzę powodów, by się na taki model zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 30.11.2021 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Głównie argument,. Ok, dzięki. Konkretnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 01.12.2021 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Witam, potrzebuję oferty na 20 kWp paneli. Wielkość paneli nie ma znaczenia, miejsce na dachu jest. W moim źródle zabrakło paneli. Jak coś to proszę info na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.12.2021 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Witam, potrzebuję oferty na 20 kWp paneli. Wielkość paneli nie ma znaczenia, miejsce na dachu jest. W moim źródle zabrakło paneli. Jak coś to proszę info na priva. Aha i to my mamy szukać firmy która ci to ogarnie? Zapłacić za ciebie też mamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 01.12.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Aha i to my mamy szukać firmy która ci to ogarnie? Zapłacić za ciebie też mamy? Nie macie szukać. Co mi ogarnie? Chcę kupić panele i tyle, resztę ogarnę. Po prostu może ktoś tutaj handluje lub ktoś dobry da jakieś namiary. Teraz dosyć ciężko znaleźć dobre źródło. Moje niestety "wyschło", dlatego piszę na forum, może ktoś pomoże. Ty nie chcesz pomóc, nie pomagaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesus 01.12.2021 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 poczytalem jeszcze trochę - Goodwe widze ma większą listę kompatybilnych magazynów energii, w detalu jest tańszy o jakieś 5k (co jest dziwne, bo w ofercie mojej mają taką samą cenę), Gwarancji oba mają po 5 lat. Sofar +50% więcej do masy Pogadam jeszcze z instalatorem. Fajne, że oba mają możliwość UPSa, więc trochę lepiej niż Fronius. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.12.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 Światłowód ma to do siebie że takie rzeczy mu nie straszne:yes: Uff.. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.12.2021 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 poczytalem jeszcze trochę - Goodwe widze ma większą listę kompatybilnych magazynów energii, w detalu jest tańszy o jakieś 5k (co jest dziwne, bo w ofercie mojej mają taką samą cenę), Gwarancji oba mają po 5 lat. Sofar +50% więcej do masy Pogadam jeszcze z instalatorem. Fajne, że oba mają możliwość UPSa, więc trochę lepiej niż Fronius. Trochę krótka ta gwarancja. Ja mam Sofara zwykłego 6.6KTL-X i ma 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesus 01.12.2021 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 no wlasnie znalazłem na www obu dystrybutorów, ze do 10 lat gwarancją objęte są falwniki on-grid. Hybrydy tylko po 5. Troche daje do myślenia Wiec mam tak -Fronius, ale trzeba poczekać -Huawei (-1k) -Sofar (-1k) -Goodwe (-2,3k) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 01.12.2021 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) Ja mam falownik FoxEss (model T6), 12 lat gwarancji + dodatkowy rok za jakieś dołączenie do grupy czy coś. Serwis w Gliwicach, odbierają telefony, starają się. Jak się będzie sprawował, zobaczymy. Na razie mam go krótko ale na pierwszy rzut oka daje się "polubić". Aplikacja podaje wiarygodne dane dotyczące produkcji i parametrów linii. Nie wiem czy wszystkie falowniki pracują cicho ale jego po prostu nie słychać (ale działa, działa). Edytowane 1 Grudnia 2021 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts