Dolce1313 27.11.2021 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Jaki jest koszt rzeczoznawcy? To musi być jakaś niezależna osoba od wykonawcy? Jeśli tak to gdzie jej "szukać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.11.2021 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 No i to jest konkretna informacja!!!Senat odrzucił w całości projekt regulacji zmieniający system prosumenckihttps://globenergia.pl/super-news/pilne-senat-odrzucil-w-calosci-projekt-regulacji-zmieniajacy-system-prosumencki/ Ale już wystarczy tych uciech Pisiory z tym co mu można pluć w mordę skutecznie tę zmianę przepchną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 28.11.2021 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Witam.Mam już założoną instalację pv, falownik to Foxess T6 trzyfazowy. Falownik od strony ac został przyłączony bezpośrednio za licznikiem. Za nim są bezpieczniki "wewnętrzne" rozdzielające poszczególne fazy na 3 piętra w domu. Chciałem sprawdzić czy po wyjęciu bezpieczników nie będzie żadnego poboru prądu. Wykręciłem wszystkie ale licznik nadal wskazywał pobór prądu, ok. 10 sygnalizacji diodą na minutę co w przybliżeniu daje zużycie 1kWh co 4 godziny. Odłączyłem falownik i okazało się, że licznik przestał pokazywać pobór prądu.Nie wiem czy to jest normalne, że podłączenie falownika powoduje tak duży pobór prądu ale mnie ta sytuacja wydaje się nie do zakceptowania. To wychodzi ok 6kW na dobę co w rozliczni miesięcznym daje pobór ok 180KWh czyli kwotę do zapłaty ok. 120zł a rocznie 1400zł. To kompletnie bez sensu! Oczywiście biorę pod uwagę, że tego poboru prądu może nie być, gdy panele nie będą dawały prądu i falownik się wyłączy oraz to, że podczas pracy, gdy moc produkowana przez pv zrównoważy ten pobór. Jednak w taki dzień jak dzisiaj czyli pochmurny i ponury aplikacja foxess pokazywała, że produkcja z rana wynosiła po stronie ac 0,1A. Dodatkowo, gdy falownik się załączy rankiem bo napięcie wyniesie już te 180V ale praktycznie jeszcze nie produkuje to od strony ac aplikacja pokazuje zawsze 0,4A na każdej fazie. To nie jest produkcja falownika ale właśnie nie wiem co. Może jego autokonsumpcja?Z tego co wyczytałem, falownik jest zasilany napięciem dc więc nie powinien pobierać prądu z sieci.Nie rozumiem więc dlaczego tak się dzieje dlatego postanowiłem Was poprosić o wyjaśnienie opisanej sytuacji.Czy u Was jest podobnie? Z czego może wynikać pobór prądu, gdy do licznika podłączony jest tylko falownik? Czy to normalne działanie czy też coś jest u mnie źle podłączone albo falownik jest wadliwy lub też występuje jakiś inny problem?Będę wdzięczny za podpowiedzi, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 28.11.2021 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Wykręciłem wszystkie ale licznik nadal wskazywał pobór prądu, ok. 10 sygnalizacji diodą na minutę co w przybliżeniu daje zużycie 1kWh co 4 godziny. Odłączyłem falownik i okazało się, że licznik przestał pokazywać pobór prądu. Masz pewność, że to był pomiar zużycia, a nie oddania do sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 28.11.2021 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Witam. Mam już założoną instalację pv, falownik to Foxess T6 trzyfazowy. Falownik od strony ac został przyłączony bezpośrednio za licznikiem. Za nim są bezpieczniki "wewnętrzne" rozdzielające poszczególne fazy na 3 piętra w domu. Chciałem sprawdzić czy po wyjęciu bezpieczników nie będzie żadnego poboru prądu. Wykręciłem wszystkie ale licznik nadal wskazywał pobór prądu, ok. 10 sygnalizacji diodą na minutę co w przybliżeniu daje zużycie 1kWh co 4 godziny. Odłączyłem falownik i okazało się, że licznik przestał pokazywać pobór prądu. Nie wiem czy to jest normalne, że podłączenie falownika powoduje tak duży pobór prądu ale mnie ta sytuacja wydaje się nie do zakceptowania. To wychodzi ok 6kW na dobę co w rozliczni miesięcznym daje pobór ok 180KWh czyli kwotę do zapłaty ok. 120zł a rocznie 1400zł. To kompletnie bez sensu! Oczywiście biorę pod uwagę, że tego poboru prądu może nie być, gdy panele nie będą dawały prądu i falownik się wyłączy oraz to, że podczas pracy, gdy moc produkowana przez pv zrównoważy ten pobór. Jednak w taki dzień jak dzisiaj czyli pochmurny i ponury aplikacja foxess pokazywała, że produkcja z rana wynosiła po stronie ac 0,1A. Dodatkowo, gdy falownik się załączy rankiem bo napięcie wyniesie już te 180V ale praktycznie jeszcze nie produkuje to od strony ac aplikacja pokazuje zawsze 0,4A na każdej fazie. To nie jest produkcja falownika ale właśnie nie wiem co. Może jego autokonsumpcja? Z tego co wyczytałem, falownik jest zasilany napięciem dc więc nie powinien pobierać prądu z sieci. Nie rozumiem więc dlaczego tak się dzieje dlatego postanowiłem Was poprosić o wyjaśnienie opisanej sytuacji. Czy u Was jest podobnie? Z czego może wynikać pobór prądu, gdy do licznika podłączony jest tylko falownik? Czy to normalne działanie czy też coś jest u mnie źle podłączone albo falownik jest wadliwy lub też występuje jakiś inny problem? Będę wdzięczny za podpowiedzi, pozdrawiam. PV masz -OK A licznik już zmieniony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 28.11.2021 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 (edytowane) Chwilę mnie nie było, robiłem "testy". Masz pewność, że to był pomiar zużycia, a nie oddania do sieci? Nie wiem. Mam licznik dwukierunkowy Norax3 (Apator) i to miganie diodowe póki co jest dla mnie niezrozumiałe. Tak wygląda ten licznik: https://zapodaj.net/896834a736300.jpg.html Zasugerowałeś ewentualne miganie diody w momencie oddawania prądu do sieci. Czy to możliwe, że dioda miga również w takiej sytuacji? Założyłem, być może błędnie, że miga jedynie w momencie poboru prądu. Jednak i tak szybkość jej migania, jeśli sugerować się napisem na liczniku 2500 imp/kWh byłaby zbyt duża. Choć tego nie jestem pewny ponieważ nie sprawdziłem jaka akurat była w tym momencie produkcja. Hmm, w sumie mogła taka być czyli 0,25kWh. Czy faktycznie dioda po prawej stronie wyświetlacza tego licznika może wskazywać zarówno pobór jak i oddawanie mocy czynnej (poniżej jest dioda informująca o poborze mocy biernej - wnioskuję to po jednostce imp/kvarh)? Zrobiłem dodatkowe "testy", mianowicie po południu wykręciłem bezpieczniki. Dioda oczywiście mrugała ale okazało się, że licznik nie "nabił" poboru mocy ale wręcz moc oddaną (instalacja pv pracowała). Co prawda tylko 0,1kWh w kilkadziesiąt minut ale zawsze to na plus dla prosumenta... To w sumie dobra wiadomość ale założyłem, że może być taka sytuacja, iż pobór był mniejszy niż produkcja więc nie był to test wiarygodny. Postanowiłem jeszcze raz dokonać pomiaru o "szarej godzinie", kiedy instalacja będzie pracowała już z minimalną mocą. Założenie było takie (wydaje mi się, że słuszne), iż tej sytuacji nie dojdzie do zakłamania spowodowanego większą produkcją niż tym ewentualnym poborem. Niestety spóźniłem się nieco i falownik już nie produkował praktycznie prądu. Pokazywał jakieś tam oddawanie mocy do sieci poniżej 50W. Natomiast nie stwierdziłem, że występuje pobór mocy. Dioda "łypnęła" raz czy dwa ale to wszystko. Może faktycznie jest tak, że ta dioda pokazuje również oddawanie mocy o sieci. Jeśli tak to trochę dziwne rozwiązanie, choć pewnie możliwe. W takiej sytuacji mogli wstawić dwie diody, nie było by takich niejasności. Postaram się jutro dopytać producenta jeśli go namierzę. Edytowane 28 Listopada 2021 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 28.11.2021 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 A co pokazują kody 1.7.0. moc pobierana i 2.7.0 moc oddawana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 28.11.2021 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 (edytowane) Poddałeś bardzo dobry pomysł. Nie wpadłem na to, żeby sprawdzić aktualną moc pobieraną i oddawaną, dopiero się uczę "obsługi" tych nowych urządzeń. Jutro to sprawdzę i wówczas sytuacja powinna się zapewne wyjaśnić.Oprócz tego sprawdzę czy licznik nabija moc pobieraną w momencie małej produkcji instalacji, przy odłączonych odbiornikach choć chyba już samo sprawdzenie kodów 1.7.0 i 2.7.0 powinno wystarczyć.Bardzo Ci dziękuję za dobry trop. Jeszcze takie pytanie, trochę na wyrost ale nie wiem co jutro wyniknie z kolejnego "testu". Czy możliwe jest, że taki pobór prądu może wynikać z włączonej kompensacji mocy biernej w falowniku? Edytowane 28 Listopada 2021 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 28.11.2021 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Jeszcze takie pytanie, trochę na wyrost ale nie wiem co jutro wyniknie z kolejnego "testu". Czy możliwe jest, że taki pobór prądu może wynikać z włączonej kompensacji mocy biernej w falowniku? Tutaj masz informacje o kodach OBIS stosowanych w licznikach energii elektrycznej. Kompensacja mocy biernej wpływa na moc bierną "Q". Moc czynna ma oznaczenie "P". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 28.11.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 U mnie gdy falownik pracuje obojętnie na jakiej mocy dioda mruga tylko od mocy czynnej, od biernej nie. Jeżeli u Ciebie mrugają obydwie to może rzeczywiście być coś poprzestawiane ale to trzeba sprawdzić podczas produkcjii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 28.11.2021 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 (edytowane) U mnie gdy falownik pracuje obojętnie na jakiej mocy dioda mruga tylko od mocy czynnej, od biernej nie. Jeżeli u Ciebie mrugają obydwie to może rzeczywiście być coś poprzestawiane ale to trzeba sprawdzić podczas produkcjii. U mnie miga głównie dioda od mocy czynnej. Od biernej rzadziej ale również ponieważ ta moc jest również wprowadzana do instalacji i zdaje się również z niej wyprowadzana. Mój licznik pokazuje zresztą pobór mocy biernej, podaje to w czterech oddzielnych kodach (nie wiem czy aby uzyskać całkowitą moc bierną należy zsumować te cztery wyniki ale zapewne tak). A w Twoim przypadku w ogóle nie mruga dioda poboru/oddania mocy biernej? Nie bardzo zrozumiałem czy ogóle nie masz poboru tej mocy czy też nie występuje w pewnych określonych warunkach. Wyjaśnij to dokładniej proszę, chciałbym porównać z tym co mam u siebie. Edytowane 28 Listopada 2021 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 28.11.2021 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Kontrolka mocy biernej u mnie pokazuje głównie gdy pracują silniki indukcyjne np lodówka, zamrażalka, pompa ciepła itp. sprzęty oporowe takie jak grzałki do wody , czajnik, kuchnia elektryczna itp nie pobierają energii biernej. Falownik nie powinien wogóle wykazywać energii biernej bo jest szkodliwa.Moc bierna to jest moc którą urządzenie przyjmuje i oddaje przez pojemność lub indukcyjność ale z niej nie korzysta. W przewodach instalacji natomiast przepływa prąd powodując straty energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 28.11.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Rozumiem.Jednak czy falownik nie może generować mocy biernej? Z tego co wyczytałem, posiada kondensatory, które mogą generować moc bierną pojemnościową. Jeśli tak jest to podczas pracy falownik może ją wytwarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 28.11.2021 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2021 Nie chodzi o kondensatory w falowniku. Falownik pcha energię elektryczną w sinusoidę , może to być równomiernie na zbocze rosnące i malejące i wtedy nie tworzy en. biernej ale można w nim ustawić aby pakował więcej na rosnące lub opadające i wtedy będzie moc bierna. Napięcie nie będzie wprostproporcjonalne do przepływającego prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 29.11.2021 02:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Rozumiem.W moim falowniku jest zdaje się możliwość wprowadzania zmian kształtowania sinusoidy o którym napisałeś. Czytałem o tym ale nie zainteresowałem się tematem. Będę musiał poprosić serwis, by sprawdził jak to jest u mnie ustawione bo póki co tego nie ogarniam a zresztą ewentualna zmiana takich ustawień powinna być dokonywana przez osoby zorientowane w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 29.11.2021 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 (edytowane) Dziś u mnie montowano stelaż na gruncie i przyjechały panele, które miały być w piątek, ale ponieważ nie wierzę w teksty - nic się nie stanie - powiedziałem że nie wezmę za nie odpowiedzialności ani rozładowywał ich nie będę No i...ostatni, leżący na palecie panel elegancko trafiony widłami wózka Mój sąsiad miał mieć instalację gotową ponad dwa tygodnie temu, ale się okazało, że przyszły panele 'zwykłe' a nie całe czarne, za które dopłacił ok 1500zł Dobrze że nowe rozliczanie nie wchodzi od 1go stycznia, bo byśmy byli w czarnej D... Pytanie leminga - Czy kabel idący od falownika do licznika, leżący poniżej światłowodu jakieś 20cm może zakłócać neta? Edytowane 29 Listopada 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.11.2021 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2021 Światłowód ma to do siebie że takie rzeczy mu nie straszne:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 30.11.2021 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Dobrze że nowe rozliczanie nie wchodzi od 1go stycznia, bo byśmy byli w czarnej D... Teraz po podwyżkach energii, węgla, gazu, może dadzą sobie na luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesus 30.11.2021 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Byłem już zdecydowany na Froniusa, ale słabo z dostępnością. Huaweia mi szanowne grono trochę z głowy wybiło Jakie alternatywy (założenia - możliwość współpracy z akumulatorem, 10kW 3 fazy) byłyby warte rozważenia? Widzę jeszcze takie modele się przweijają: - Goodwe ET 10kW - Sofar HYD10KTL-3PH 3F 10kW Oba to chinczyki, Goodwe widze troche tanszy. Jak tu z jakością wykonania, awaryjnością i potencjalnym serwisem w PL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 30.11.2021 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 hesus jakie argumenty wybiły Ci Huaweia? Ciekaw jestem jak to wygląda od strony inwestora i co przeważyło na takiej a nie innej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts