Wojciech Tymowicz 11.02.2004 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Cześć ! Chciałem wnieść temat dla zainteresowanych montażem solarów.Zawsze ten temat był mi bliski ponieważ trochę energii, która nie jest obłożona przez Państwo opłatami stałymi się marnuje.Jednak równocześnie chciałbym, aby myśląc o montażu kolektorów słonecznych zrobić to dobrze.Punkty na które chciałbym zwrócić światło to:- same panele i ich możliwości bo czarne panele odchodzą już w zapomnienie- ich sam montaż ostrożnie z przejściami przez dach- same przewody ich materiał i łączenie.- dobór ich bez zaniżania.- uzyskanie jak największej ich sprawności poprzez odpowiednie zapotrzebowanie na wodę tzn. zasobnik i jego dobór lub ewentualnie podłogówka czy basen.- nie glikol czy inne wynalazki do zalewania.a poza tym korzystać z darmochy.Jeśli ktoś chętny służe poradą.Pozdrawiam Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 11.02.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 No właśnie myslę o solarach w celu wyłącznie podgrzewania wody w zasobniku. Zasobnik będzie na prąd, instalacja z cyrkulacją (nie jest jeszcze wykreślona). dom z poddaszem użytkowym, ok. 140m2, dach dwuspadowy, tam gdzie chcę umieścić solar skierowany na południowy-zachód; dachówka cementowa, docelowo-maksymalnie czterech domowników, dom bedzie w Polsce środkowej, okolice Łodzi, płaski teren-pola, dużo słońca, silne wiatry. Interesuje mnie: odpowiedni dobór paneli, jakie, ile i jaka moc? podobno najlepsze są próżniowo-rurowe, ale też chyba najdroższe? na co zwracać uwage przy montazu, czy trzeba odpowiednio w tym miejscu wzmocnić konstrukcję dachu?, czy umieszczać na wybudowanych dachu, czy "wpuszczać w dach" rezygnujac w tym miejscu z dachowek? jak wielki dobrac zasobnik na wode? jakie firmy polecasz (Łódź), jaki jest szacowany koszt takiej inwestycji i CZY TO MI SIĘ WOGÓLE OPŁACI? Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 11.02.2004 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Właśnie !!!Czy czas amortyzacji nie jest zbyt długi?? Jak to wygląda, czy to tylko bajer czy rzeczywiście można coś zaoszczędzić?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czyzb 11.02.2004 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 MAM PROBLEM,ZA GODZINĘ PODPISUJEMY UMOWE NA WYKONANIE NASZEGO DOMU, W UMOWIE JEST KLAUZULA O GWARANCJI, TYLKO NIESTETY JA NIE WIEM NA ILE PRZEWAŻNIE WYKONAWCY DAJĄ GWARANCJĘ. cZY 10 LAT TO DUŻO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 12.02.2004 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 czyzb- to chyba nie ten wątek? dostałam dzis tez info na priv tej samej treści, uważam, że to lekkie przegięcie! wojtek-czekam na odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 12.02.2004 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Cześć ! HONORATA - sorry za późniejszą odpowiedź, ale już jest.Jeżeli chodzi o zasobnik do ciepłej wody z grzałką elektryczną to jest okey, ale pamiętaj że solary w 100% nie załatwią ci ciepłej wody w całym roku.Zawsze niestety jest potrzebny kocioł do podgrzewu.Nawet najlepsze solary mają szczerze mówiąc średnioroczną sprawność rzędu 65-70% - to jest fakt. Niestety miesiące listopad-luty ze względu na krótki dzień i wysokość operowania słóńca zaniżają tą sprawność skutecznie.Jeżeli chodzi o mocowania z tym jest i nie ma problemu.Jak na dach cz blachodachówkę to trzeba określić tylko rodzaj żeby zamówić odpowiednie uchwyty.Jak montowane w połać to trzeba to wcześniej przyjąć żeby faktycznie kupić mnie materiału ale od razu przy montażu trzeba dobrego dekarza do obróbki, żeby jakieś cuda się nie działy.W połać można zamówić malowanie obudów solarów na kolor dachu.Czy próżniowe są najlepsze - tak bardzo dobre tylko nie wszystkie bo są tak jak wszędzie podobne wyroby. Jeżeli chodzi o te najlepsze to napiszę ci prywatną pocztą, aby żaden producent nie zarzucił mi że kogoś reklamuję na forum a redakcja nie dała mi czerwonej kartki.W okresie dobrego nasłonecznienia nie będzie wody ci brakować nawet z płaskich solarów, solary te dobre próżniowe po części absorbują światło rozproszone i mniejszą wagę trzeba przywiązywać do ich usytuowania. Jeżeli chodzi czy to nie bajer to odpowiadam napewno działa, a czy się opłaca to też ponieważ sama eksloatacja jest prawie darmowa, tak piszę na wszelki wypadek bo ktoś z forumowiczów mógłby mi odpisać że jest prąd do pompki i koszty konserwacji i będzie miał rację.Niestety jest koszt zakupu no ale jest to inwestycja niestety, której nasze Państwo nie promuje, a innym malkontentom można zadać pytanie kiedy tak naprawdę zwraca się samochód prywatny.Pozdrawiam Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iras 12.02.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Wojtku, a jak dobrze dobrać ilość kolektorów płaskich do zasobnika dla np. 5-cioosobowej rodziny, tak, by komfort używania wody ciepłej był jak najlepszy, oraz ( w chłodnej porze roku ) by nie ogrzewać niepotrzebnie setek litrów wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 12.02.2004 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Wojtek, dzięki za odpowiedź na forum i na priv, nie oczekiwałam az tak długiej, tylko może bardziej konkretnej bo ogólne rozeznanie mam. Tak jak piszę, jakiej wielkości zbiornik na wode proponujesz (żeby nie był za mały ale i nie za duzy), ile kolektorów płaskich, jaki szacujesz koszt materiałów i wykonania? Rodzina-docelowo 4 osoby, dane budynku juz mniej wiecej masz (2 łazienki, w sumie: 1 prysznic, 4 umywalki razem z kuchenną, 1 wanna, 1 bidet). Potwierdzasz, ze solary moga pokryć zapotzrebowanie na ciepłą wodę w prawie 100% od maja do września? Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 12.02.2004 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 IRAS i HONORATA - jeśli chodzi o zasobnik na te ilości osób co podajecie to 300 litrów jest ogólnie optymalnym wariantem aby nie brakło i nie było za dużo do podgrzewu jakby boga Słońca brakło.Jeżeli chodzi o ilość solarów to dobre próżniowe jeden duży starczy, jak o płaskie to dwa duże muszą być.Dobrze by było gdybyście za zasobnikiem zamontowali sobie to polecam zawór termostatyczny do ciepłej wody - oszczędności i wykorzystanie wody optymalne to się napewno zwraca. 100 % procent nie potwierdzę bo to nie jest prawda ale 85-90 jest realną wielkością w tym okresie a jak jest ten zawór i grzałka elektryczna to może nawet być dużo bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czyzb 12.02.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 czyzb- to chyba nie ten wątek? dostałam dzis tez info na priv tej samej treści, uważam, że to lekkie przegięcie! Bardzo przepraszam jeśli moje pytanie przeszkodziło Ci w czymkolwiek, widać nie jesteś osobą skłonną do pomocy, a chyba pomoc innym w udzielaniu odpowiedzi jest jednym z celów tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna Glowacz 12.02.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Witam, Wojtku, równiez poproszę o namiary na dobrego producenta...mamy na oku jeden zestaw: 2 kolektory płaskie+300l zasobnik na wodę i pozostałe "śrubki" koszt. ok 13700 PLN. NIestety zasobnik ma 2 wężownicę do c.o. (gaz - ten producent w swej głównej ofercie posiada kotły gazowe )a u nas gazu ziemnego brak, na płynny się nie zdecydujemy więc wybieramy ogrzewanie elektryczne. Tutaj pojawia się problem czy można 2 wężownicę zamienić na grzałke elektryczną???Dystrybutor twierdzi, iż w Polsce takich rozwiązań się nie stosuje natomiast "na zachodzie" owszem i być może uda mu sie takie cudo sciągnąć....już się boję ceny jaką przedstawi. Moje pytanko: czy jest coś w nieco niższej cenie co zaspokoi nasze zapotrzebowanie na ciepłą wode (3 osoby)???i czy to coś może posiada również grzałkę elektryczną???Czy nie za wiele wymagam ? Aaaa... jeszcze jedno, wprawdzie nasze państwo inwestycji takowych nie dofinansowuje jednak w BOS'iu można uzyskać preferencyjny kredyt (2,78%)i to też będziemy dokładniej sprawdzac w przyszłym tygodniu. Czy to prawda, że VAT na same kolektory wynosi 22% natomiast na cały system 7%??? pozdrawiam i z niecierpliwością oczekuję odpowiedzi Asieńka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 12.02.2004 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Cześć ! Cześć! - dobór ich bez zaniżania. Co przez to rozumiesz? - nie glikol czy inne wynalazki do zalewania. Tu mnie zaciekawiłeś. Co więc stosujesz zamiast wynalazków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddkdarek 12.02.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Cześć ! Jeżeli chodzi o zasobnik do ciepłej wody z grzałką elektryczną to jest okey, ale pamiętaj że solary w 100% nie załatwią ci ciepłej wody w całym roku. Zawsze niestety jest potrzebny kocioł do podgrzewu. Witam! Wtrącę się do rozmowy, bo również jestem bardzo zainteresowany solarami do CWU. Jak to jest, mamy 300l zbiornik (z grzałką) i jeżeli w ciągu dnia solary podgrzeją wodę, to praktycznie grzałka się nie włączy (latem),wykorzystujemy wodę do wieczornej kąpieli, np. zużywamy 200 l i ponieważ jest noc to włącza się grzałka (słoneczko śpi) by tę wodę podgrzać. Może mój tok rozumowania jest nieprawidłowy, jakaś automatyka ... Proszę o wyjaśnienie i pozdrawiam wszystkich próbujących wykorzystywać naturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 12.02.2004 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Wtrącę się do rozmowy, bo również jestem bardzo zainteresowany solarami do CWU. Jak to jest, mamy 300l zbiornik (z grzałką) i jeżeli w ciągu dnia solary podgrzeją wodę, to praktycznie grzałka się nie włączy (latem),wykorzystujemy wodę do wieczornej kąpieli, np. zużywamy 200 l i ponieważ jest noc to włącza się grzałka (słoneczko śpi) by tę wodę podgrzać. Może mój tok rozumowania jest nieprawidłowy, jakaś automatyka ... Rano też potrzebujesz ciepłej wody, nieprawdaż? Masz kilka wyjść: - zainstalować więcej kolektorów i większy zbiornik - zostawić grzałkę w świętym spokoju i tak do tej pory grzałeś prądem - wyłącz grzałkę i oszczędzaj ciepłą wodę albo szybciej się obudzisz myjąc się w zimnej - zakup specjalny zasobnik umożliwiający ładowanie zbiornika w sposób warstwowy (cena klasycznego X2) Tyle na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 12.02.2004 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2004 Wojtku, bede wdzieczny za opinię fachowca na temat zestawu promocyjnego firmy Hewalex:http://www.hewalex.com.pl/hewalex/h.php?action=p&op=promo1&lang=pol Czy warto te 5tys wydac czy moze lepiej dolozyc jeszcze 2tys i miec cos co bedzie dzialalo? czasami tak niestety jest z promocjami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iras 13.02.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ja też myślałem o Hewalexie, ale zestaw z 3 kolektorami z szybą pryzmatyczną i zasobnik 300l. Cena ok. 6600zł.Pozdrawiam. Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 13.02.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ja z mężem zastanawialiśmy się mocno nad załozeniem takiego sytemu solarnego w nowym domu. Ale doszlismy do wniosku, że cenowo nas trochę ta inwestycja ogranicza. Pozwolimy sobie na nią w pózniejszym czasie. To jest bardzo dobra rzecz, gdzyż zimą mamy cwu z co a od wiosny do jesieni z systemu solarnego. Żeby cenowo było bardziej przystepne Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 13.02.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Witam wszystkich, Też mnie interesuje ten temat i mam jedną wątpliwość: co dzieje się kiedy w lecie wyjedziemy na dwa tygodnie i nikt nie będzie wykorzystywał c. wody? Czy woda nie zagotuje się w zbiorniku? I jeszcze powtórzę pytanie Adala: co zamiast glikolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekg 13.02.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Wojtku;Proszę o twoją opinię na temat firmy Solar. Mają podobno kolektory z absorberem Sunselect w dość rozsądnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 13.02.2004 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Witajcie ! JOANNA GŁOWACZ - stosuje się rozwiązania stosuje i w Polsce.Można to zrobić w dwojaki sposób albo do polskiego zasobnika dodać 3grzałki po 2 kW na 230V, lub do różnych zasobników 1 grzałkę 6KV na siłę. Wcale nie masz za dużo wymagań możesz chcieć chyba zrobić coś dobrze.Tak to prawda że na zestawy jest 7% jeszcze.Prywatnie coś ci doradzę z nazwami. ADAL - chodziło mi o nie zaniżanie pola powierzchni kolektorów i o stosowanie zalecanych przez producentów płynów aby gdyby zdarzył się rzadki wypadek że wężownica jest nieszczelna nie wpłyneło to na ludzkie zdrowie. DDKDAREK - adal odpowiedział ci wyczerpująco ja też polecam zasobniki warstwowo ładowane ze stali szlachetnej. KAIM - nie będę nic pisał na temat tej firmy czy innej ale ja zawsze się dobrze orientuję jeżeli widzę różnicę cenową powyżej 20% od średnich cen. IRAS - to samo co Kaim. Pozdrawiam Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts