Wojciech Tymowicz 13.02.2004 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Hej to jeszcze raz ja- CIĄG DALSZY. EMEMS - dzięki za wpis są już u nas w miarę dobre ceny w Polsce. GODUŁ 1 - nie ma boja od tego jest automatyka. PIOTEKG,- Sunselect polecam jest dobra - firmy Solar akurat nie znam, ale na zachodzie Sunselect już wyparł czarne chromy solarne u nas jeszcze kilku producentów to robi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 13.02.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 stosowanie zalecanych przez producentów płynów aby gdyby zdarzył się rzadki wypadek że wężownica jest nieszczelna nie wpłyneło to na ludzkie zdrowie. Czyli cały czas glikol propylenowy, a że występuje pod różnymi nazwami handlowymi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 13.02.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Mam CWU z pojemnościowego ogrzewacza elektrycznego poj. 140 l, grzałka elektryczna o mocy 2 kW (220V). Starcza dla 5 os. rodziny. Interesuje mnie ile może mnie kosztować solar z 300l zbiornikiem? Kwoty ponad 15000zł które padły gdzies powyżej są odstraszajace.(w życiu nie nastąpi zwrot takiej inwestycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 13.02.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Mam CWU z pojemnościowego ogrzewacza elektrycznego poj. 140 l, grzałka elektryczna o mocy 2 kW (220V). Starcza dla 5 os. rodziny. Interesuje mnie ile może mnie kosztować solar z 300l zbiornikiem? Kwoty ponad 15000zł które padły gdzies powyżej są odstraszajace.(w życiu nie nastąpi zwrot takiej inwestycji) Ja bym kupił trzy kolektory (polskiej firmy, bez hi-tech i cudów) zbiornik 200l. Kolektory zasilają ten zbiornik. Po osiągnęciu w zb.200l temperatury wyższej od zb.140 dodatkowa pompa obiegowa miesza wodę w zasobnikach. Korzyści płynące z takiego układu? Cena - zamkniesz się kwotą 6000zł. Dodatkowo będziesz wykorzystywał temperatury z kolektorów rzędu np. 20degC. Zasobnik 140 z grzałką elektr. nie będzie musiał podgrzewać wody od temp. powiedzmy 12degC, jaka jest w wodociągu. Czysty zysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 13.02.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Wojciechu, ale co robi ta automatyka. Jestem tego ciekaw bo w moim ZE lubią wyłączać prąd na kilka h w trakcie kiedy jestem w pracy, a wtedy z regóły jest najcieplej:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 13.02.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 2 lata temu - rok temu ceny były straszne od 10 tys w zwyż. Teraz ceny spadły ponieważ zaczyna ta instalacja się przyjmować coraz bardziej już w tej chwili za zestaw taki jak nas interesuje ceny są od ok 5 tys w zwyż (przynajmniej takie były na targach budowlanych w maju 2003) I jestem dobrej myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 13.02.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Jeżeli ceny są takie jak piszecie to rzeczywiście to robi się interesujące. Ale czy można to zastosować, jeśli dom już ma dach i to w trakcie ocieplania? Kto się na tym zna? Co by trzeba zrobić, aby można to było zastosować w niedalekiej przyszłości? To znaczy co na etapie projektowania instalacji cwu i co z konstrukcją dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 13.02.2004 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ale się rozkręciło w tych solarach aż się cieplej robi. CZAREK C - napewno coś godnego polecenia będzie już poniżej 10 tysięcy, ta cena zależy jeszcze od standartu i jakiej firmy. W miarę dobry układze znośną sprawnością od około 8 tysiaków się znajdzie , choć uwaga napewno coś niżej poleci nam ADAL - który jest chyba producentem solarów. GODUŁ 1 - problem prądowy jest poważną sprawą ale muszę sobie to przemyśleć. MARZEK - jest to do zrobienia nie ma się co bać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 13.02.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Wojciech Tymowicz No dobra. To co musiałbym teraz przewidzieć. Jeśteś w stanie krótko to opisać. Może być na priv'a jeśli uznasz to za zaśmiecanie wątku. Aha nasz dom jest duży (230 m2) i podzielony na dwa mieszkania. Jedno na parterze 50 m2 i drugie też na parterze + całe poddasze. W tym mniejszym na razie jedna osoba (teściowa). W wiekszym na razie 3 osoby (docelowo 4). Co myślisz o propozycji Adal, który proponuje dołożyć do podgrzewacza pojemnościowego zasobnik połączony z solarami? Przyznam, że to ciekawe. I można by zrobić trochę poźniej. Bo ja się zastanawiam skąd na to wszystkie wynalazki wziąć kasę. Ja za to co mam muszę jeszcze dokończyć to co rozpoczęliśmy. A solary to by się przydały trochę później. Czy do się te moje wymagania pożenić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 13.02.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Ale się rozkręciło w tych solarach aż się cieplej robi. Wiosna idzie CZAREK C - napewno coś godnego polecenia będzie już poniżej 10 tysięcy, ta cena zależy jeszcze od standartu i jakiej firmy. W miarę dobry układ ze znośną sprawnością od około 8 tysiaków się znajdzie Rozpiętość cenowa jest ogromna. Ja zwykłem każdą instalację traktować indywidualnie, to nie lodówka. choć uwaga napewno coś niżej poleci nam ADAL - który jest chyba producentem solarów. Nie producentem a instalatorem jak Ty. Polecał konkretnego nie będę, nie zwykłem uprawiać marketingu na forum (no moze troszkę ) Ja preferuję "model szwedzki". Ma być tanio i prosto, ale to już zależy od inwestorów. Jedni mają Poloneza inni Mercedesa. Jednych i drugich rozumiem. GODUŁ 1 - problem prądowy jest poważną sprawą ale muszę sobie to przemyśleć. Ja nie myślę , daję UPS'a jeśli jest taka konieczność i życzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 13.02.2004 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 HEJ ! ADAL - no teraz wiemy że obaj grzebiemy w tym samym tak wiedziałem po twoich wypowiedziach.Myślę że na naszych opiniach skorzystają tylko forumowicze.Ja też wyznaję zasadę żeby było bez bajek i przystępnie cenowo ale zwracam uwagę na całość doboru i wygodę eksploatacji.Rozpiętość cenowa no tak jest bo zależy jaki standard zasobnika i sterowania wybierzemy - wiesz to napewno sam.Cieszę się że jest ktoś drugi na forum z doświadczeniem bo myślę że forumowiczom należą się praktyczne porady a nie tylko reklamówki i z tobą będzie łatwiej im pomóc. Pozdrawiam Wojtek z Rzeszowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 13.02.2004 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 MARZEK - teraz jak nie chcesz jeszcze inwestować w urządzenia to należałoby sobie poprowadzić przewody z dachu do pomieszczenia technicznego a całą resztę później możesz zrobić spoko. ADAL dobrze mówi bo trzeba ci będzie zasobnik z wężownicą. Pozdrawiam Wojtek. ps. co do kasy to ja nie mam pomysłu i ADAL chyba też nie haha - chyba że pokonkurujemy z mennicą państwową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2004 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Tak krótko i szczerze. Palę drewnem i cały sezon(7 m-cy)wychodzi mi ok1250zł (co+ogrzewacz). Planuję wstawienie zbiornika 500-1000 l i myślałem o solarach(cwu) ale cena ok.6000,-zł tylko na wodę ciepłą to ogrzewanie drewnem(co+cwu) przez 5lat! I tu sobie odpuściłem ,bo latem wrzuce troche śmieci i drewna i też mam ciepłą wode za grosze. Poza tym że zwrot tej inwestycji jest po .... latach,to co kiedy coś "piardnie"? Jakie są ewentualne koszty napraw?(Pamiętacie swego czasu ciężki grad który wyrządził wiele szkód-dachy ,szyby,samochody i in.). Ja sobie odpuściłem(może jak ceny znacząco spadną). Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iras 13.02.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 No właśnie, a jak jest z wytrzymałością szyb w kolektorach? Powiedzmy, że obawiam się gradobicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.02.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 GODUŁ 1 - problem prądowy jest poważną sprawą ale muszę sobie to przemyśleć. Ja nie myślę , daję UPS'a jeśli jest taka konieczność i życzenie. Jak nie ma pradu a jest slonce to kolektor jest w stanie pary - nic groznego chyba ze trwa dlugo (jezeli kolektor nie bedzie uzywany dluzej niz miesiac to sa specjalne maty/pokrowce ktorymi przykrywa sie kolektor). Temp. na kolektorze w stanie moze wynosic do 200st. w plaskich i grubo ponad 300st. przy prozniowo-rurowych. Ciekawa koncepcja z UPSem Pozdrawiam Kolegow instalatorow . Co do gradobicia (test na gradobicie - EN12975 - jakby kogos interesowalo ) to rury prozniowe maja 10lat gwarancji na gradobicie (sam kolektor 5lat). Bezodblaskowe szyby w kolektorach plaskich sa hartowane i maja 3,2mm grubosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Tymowicz 14.02.2004 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Siemanko ! GOŚĆ - zwrot inwestycji to jak pisałem pojęcie względne bo poza kosztami wytworzenia ciepłej wody dochodzą jeszcze koszty o których nikt nie wspomina a są to trzeba dodać wyraźne zmniejszenie ilości czasu pracy kotła a co za tym idzie jego zwiększenie żywotności oraz zmniejszenie żużycia części i ewentualnych z tym związanych awarii - a to już trudno przeliczyć.Już to raz pisałem pytanie - kiedy zwraca się nam telewizor lub prywatnie kupiony samochód - nigdy a prawie każdy to ma. IRAS - dobra rada ubezpieczyć trzeba cały dom bo poza gradobiciem rzadkim tak mocnym by uszkodziło solary poważnych producentów, są jeszcze uderzenia częste piorunów , ewentualne trzęsionka gleby o ataku z Kosmosu nie wspomnę haha - to był żart. RAPCZYN - dzięki za pozdrowienia, co do gwarancji miałem przypadek że u mojego klienta grad wyciął dwie rury próżniowe. Pozdrawiam Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Siemanko ! GOŚĆ - zwrot inwestycji to jak pisałem pojęcie względne bo poza kosztami wytworzenia ciepłej wody dochodzą jeszcze koszty o których nikt nie wspomina a są to trzeba dodać wyraźne zmniejszenie ilości czasu pracy kotła a co za tym idzie jego zwiększenie żywotności oraz zmniejszenie żużycia części i ewentualnych z tym związanych awarii - a to już trudno przeliczyć. Już to raz pisałem pytanie - kiedy zwraca się nam telewizor lub prywatnie kupiony samochód - nigdy a prawie każdy to ma. IRAS - dobra rada ubezpieczyć trzeba cały dom bo poza gradobiciem rzadkim tak mocnym by uszkodziło solary poważnych producentów, są jeszcze uderzenia częste piorunów , ewentualne trzęsionka gleby o ataku z Kosmosu nie wspomnę haha - to był żart. RAPCZYN - dzięki za pozdrowienia, co do gwarancji miałem przypadek że u mojego klienta grad wyciął dwie rury próżniowe. Pozdrawiam Wojtek. Sorki ,a solary są wieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jureksx 14.02.2004 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 RAPCZYN - dzięki za pozdrowienia, co do gwarancji miałem przypadek że u mojego klienta grad wyciął dwie rury próżniowe. Pozdrawiam Wojtek. Sorki ,a solary są wieczne? Wieczne//sa dwie sprawy wieczne Wieczne pióroi wieczne odpoczywanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jureksx 14.02.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Siemanko ! IRAS - dobra rada ubezpieczyć trzeba cały dom bo poza gradobiciem rzadkim tak mocnym by uszkodziło solary poważnych producentów, są jeszcze uderzenia częste piorunów , ewentualne trzęsionka gleby o ataku z Kosmosu nie wspomnę haha - to był żart. Wojtek! Mozna ubezpieczyc od ognia i gradobicia, - z ogniem to ja wszystko rozumie! Wojtek , ale powiedz mi jak ty to gradibicie zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2004 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Siemanko ! Już to raz pisałem pytanie - kiedy zwraca się nam telewizor lub prywatnie kupiony samochód - nigdy a prawie każdy to ma. Pozdrawiam Wojtek. Sory, ale co to ma do rzeczy? Czy solary zapewniając coś jeszcze poza tym, że grzeją? Jakąś dodatkową wygodę, której nie dają inne spoosby ogrzewania CWU? Przestań może uprawiać demagogię. Chcesz pomóc - chwała Ci za to, odnoszę jednak wrazenie, że jest tu kilka osób, które na solarach znają się lepiej, a Ty chesz przy okazji wypromować siebie. Słabo Ci to chyba jendak wychodzi. Nieważne. Mam pytanie do fachowców, chcę oprócz ciepłej wody mieć z solarów także ciepło do dogrzewania mieszkania. W perspektywie 5-6 lat (może dłużej zaleznie od możliwości finansowych) chcę wybudować dom przynajmniej mocno zbliżony do stadnardu domu pasywnego. Dom nie będzie duzy 150-160m2 max. Zapotrzebowanie na ciepło w granicach 3 tys kWh rocznie, liczę się oczywiscie z tym, ze nie da się całkowicie dogrzać takiego domu słońcem i solarami, ale stosując zasadę Pareto chciałbym się dowiedzieć ile kolektorów potrzeba by zapewnić 80% potrzebnego ciepła ze słońca. Całość instalacji wyobrażam sobie tak, że mam odpowiednio duże zbiorniki (pytanie jak duże) pierwszy dogrzewany jest solarami i stanowi źródło dla drugiego zbiornika, w którym jest grzałka elektryczna podgrzewająca wodę do odpowiedniej temperatury na potrzeby CWU (zimą). Dom dogrzewany jest poprzez wodny wymiennik ciepła przez powietrze wentylacyjne, w łazienkach i kuchni chcę mieć wodną podłogówkę. Na ciężkie mrozy dodatkowo lektryczne kable grzejne w ścianach lub podłodze (mniejsza o szczegóły). Proszę o ocenę takiego sytemu (mocno teoretycznego). Przyjmijmy, że chciałbym mieć zimą, także w najmniej nasłonecznionych miesiącach śrenio 40-50 kWh energi pochodzenia solarnego na dobę. Proszę powyższe pytania traktować jako sferę mocno teoretyczną na razie taki dom nie wyszedł jeszcze ze sfery marzeń Domyślam się że będę też zmuszony zbudować basen, bo coś z tą energią trza będzie zrobić latem KrzysztofP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts