Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykorzysta? s?o?ce ?- czyli krótko o solarach.

Recommended Posts

Siemanko !

Już to raz pisałem pytanie - kiedy zwraca się nam telewizor lub prywatnie kupiony samochód - nigdy a prawie każdy to ma.

Pozdrawiam Wojtek.

Sory, ale co to ma do rzeczy? Czy solary zapewniając coś jeszcze poza tym, że grzeją? Jakąś dodatkową wygodę, której nie dają inne spoosby ogrzewania CWU? Przestań może uprawiać demagogię. Chcesz pomóc - chwała Ci za to, odnoszę jednak wrazenie, że jest tu kilka osób, które na solarach znają się lepiej, a Ty chesz przy okazji wypromować siebie. Słabo Ci to chyba jendak wychodzi. Nieważne.

Mam pytanie do fachowców, chcę oprócz ciepłej wody mieć z solarów także ciepło do dogrzewania mieszkania. W perspektywie 5-6 lat (może dłużej zaleznie od możliwości finansowych) chcę wybudować dom przynajmniej mocno zbliżony do stadnardu domu pasywnego. Dom nie będzie duzy 150-160m2 max. Zapotrzebowanie na ciepło w granicach 3 tys kWh rocznie, liczę się oczywiscie z tym, ze nie da się całkowicie dogrzać takiego domu słońcem i solarami, ale stosując zasadę Pareto chciałbym się dowiedzieć ile kolektorów potrzeba by zapewnić 80% potrzebnego ciepła ze słońca. Całość instalacji wyobrażam sobie tak, że mam odpowiednio duże zbiorniki (pytanie jak duże) pierwszy dogrzewany jest solarami i stanowi źródło dla drugiego zbiornika, w którym jest grzałka elektryczna podgrzewająca wodę do odpowiedniej temperatury na potrzeby CWU (zimą).

=====================================

Jesli tylko zbiorniki beda odpowiednio DUZE to mozesz podczas lata zgromadzic odpowiednio duzo energi na cala zime!

Mozesz tez zastosowac solary(troszeczke drozsze) ktore czerpia energie z promieni odbitych od ksiezyca.

Za kilka lat sadze jednak ze beda one juz tanie

Wtedy mozesz pomyslec o foogniwach ktore na dodatek zabezpiecza Cie w prad

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jesli tylko zbiorniki beda odpowiednio DUZE to mozesz podczas lata zgromadzic odpowiednio duzo energi na cala zime!

Mozesz tez zastosowac solary(troszeczke drozsze) ktore czerpia energie z promieni odbitych od ksiezyca.

Za kilka lat sadze jednak ze beda one juz tanie

Wtedy mozesz pomyslec o foogniwach ktore na dodatek zabezpiecza Cie w prad

Jak rozumiem promienie z księżyca to żarcik. Nie mam na myśli gromadzenia energii z lata - chcę się dowiedzieć ile trzeba soalró by mieć dość energii ze słońca zimą. fotoogniwa to raczej kwestia dalszej niz nawet 10 letniej przyszłosci (mam na myśli ekonomię, a nie możliwości techniczne).

chciałbym się dowiedzieć ile kolektorów potrzeba by zapewnić 80% potrzebnego ciepła ze słońca. Całość instalacji wyobrażam sobie tak, że mam odpowiednio duże zbiorniki (pytanie jak duże) pierwszy dogrzewany jest solarami i stanowi źródło dla drugiego zbiornika, w którym jest grzałka elektryczna podgrzewająca wodę do odpowiedniej temperatury na potrzeby CWU (zimą).

Idea takich instalacji nie jest nowa. Artykuł o takim domu zresztą był chyba właśnie w Muratorze kilka lat temu. Ciepło gromadzone w jeśli mnie pamięć nie myli jakichś kilkudziesięciu m3. Inwestycja w zasadzie eksperyment, potwornie droga. W Polsce jest zaś instalacja kolektorów słonecznych pod Warszawą, z których energia jest gromadzona w akumulatorze gruntowym, który jest zarazem dolnym źródłem pomp ciepła. Niestety to też eksperyment, zacny choć nie bardzo udany. Z punktu widzenia przeciętnego użytkownika, choć o nieszablonowym myśleniu nijak się ma to do opłacalności.

Wybacz, ale ktoś Ci bajek naopowiadał

chciałbym się dowiedzieć ile kolektorów potrzeba by zapewnić 80% potrzebnego ciepła ze słońca. Całość instalacji wyobrażam sobie

tak, że mam odpowiednio duże zbiorniki (pytanie jak duże) pierwszy dogrzewany jest solarami i stanowi źródło dla drugiego

zbiornika, w którym jest grzałka elektryczna podgrzewająca wodę do odpowiedniej temperatury na potrzeby CWU (zimą)

Przepraszam miałem jeszcze podać link do strony z programem dzięki któremu można sobie zasymulować działanie instalacji słonecznej. Tu jasno będzie widać ile kolektorów i jaki zbiornik należałoby zastosować.

http://www.getsolar.info/gsdownld.html

... co do kasy to ja nie mam pomysłu i ADAL chyba też nie haha - chyba że pokonkurujemy z mennicą państwową.

No ja mówiłem, że chciałbym tak zrobić, aby teraz tej kasy nie wydawać, bo musi starczyć na inne potrzebniejsze rzeczy. Teraz chciałbym zrobic to co potrzebne, aby potem nie rujnować.

MARZEK - teraz jak nie chcesz jeszcze inwestować w urządzenia to należałoby sobie poprowadzić przewody z dachu do pomieszczenia technicznego a całą resztę później możesz zrobić spoko. ADAL dobrze mówi bo trzeba ci będzie zasobnik z wężownicą.

Adal, Wojtek Tymowicz. No dobra zbiornik z wężownicą. Jak duży? Co jeszcze możecie w moim przypadku doradzić?

Witajcie!

MARZEK- jeśli o zasobnik chodzi to tak najmniejszy potrzebny zasobnik z 300 litrów bym proponował, aby coś tej energii zmagazynować, lub zasobnik ładowany warstwowo lecz to już cenowa zabawka jest, zaraz ktoś tak napisze.

GOŚĆ - no tak masz całkowitą rację takich teoretycznych kosmicznych tematów nie podejmę bo jestem cienki, co do promocji mojej czy ja wiem

też mógłbym z boczku wpisać się jako gość i coś pokrytykować.

Co do domów pasywnych to już jedna firma solarna ma taki w Polsce jednak jak sami mówią kociołek jest im potrzebny, choć bardzo mało.

Pozdrawiam Wojtek.

To i ja poproszę o radę.

Mam 180m domu w parterze, wszystko podłogówka + dwie łazienki + 3 osoby. Zasobnik 300L dwie wężownice + grzałka 6kW. Kominek.

Na razie grzeję kominkiem i prądem. Tego lata chciałabym dołożyć solary(nachylenie dachu 25 stopni). Kiedyś być może jeśli doprowadzą do mnie gaz druga wężownica będzie na pieć gazowy oczywiście jeśli dojdę do wniosku, że solar + kominek + prąd to za drogo albo co innego.

Pytania:

1. Podoba mi się Paradigma (rurowy), czy masz jakieś uwagi do produktów tej firmy?

2. Mam tymczasowy dach, deskowanie + papa. Czy będzie dużym problemem przemontowanie solarów jak za dwa lata będę kłaść dachówkę?

3. Jakie są zalety i wady montowania nad dachówką lub między dachówkami (poza dokładnym zrobieniem obróbek blacharskich).

4. Jaka jest zasada działania zasobnika warstwowego (może jakiś link?) Zbiornik warstwowy - czy to bardzo się opłaca (efektywność). Ja mam zbiornik emaliowany (był bardzo tani) czy takie zbiorniki są bardzo kiepskie?

5. Czy zamontowanie za dużej ilości solarów w stosunku do zapotrzebowania ma jakieś złe skutki (poza finansowymi :wink: ) i czy ma to zauważalny wpływ na wydajność w miesiącach zimowych. Czy łatwo jest przekierowywać nadmiar energi do jakiegoś np. baseniku?

6. Jakie jest działanie zaworu termostatycznego, o którym pisałeś? Gdzie go umieścić? W jaki sposób ma on wpływać na oszczędności?

7. Czy są jakieś dodakowe koszty eksploatacyjne typu przeglądy, wymiana jakichś płynów. Ile (szacunkowo)?

8. Co z tą automatyką i brakiem prądu? Czym to grozi?

Parę istotnych wątków panowie instalatorzy pomineli. Kąt nachylenia dachu (im bardziej stromo tym większe wykorzystanie w zimie) dachy bardziej płaskie większa sprawność w lecie. Złoty środek o ile dobrze pamiętam `40 stopni pochylenia (głowy za to nie dam bo piszę z pamięci, a ta jest zawodna).

Skierowanie kolektora na poł. Do 10 stopni odchyłki sprawność spada wolno, potem gwałtownie. Krótko im bardziej na równik to patrzy tym lepiej.

Problem zalania tego przerabiałem parę lat temu. Wytropiłem, że przy przecieku nie zacznie się ściemniać przed oczami tylko z jednym płynem"eko". Producent jak dobrze pamiętam Boryszew :oops: Problem jest nie do zlekceważenia bo płyny niezamarzające, które dostaną się do wody pitnej są naprawdę bardzo niebezpieczne.

Gość Docent

Może nie tyle pytanie co komentaż...

A ja to sobie obmyśliłem tak:

Chałupa wielka jak stodoła (ca 380 m2), izolacja przyzwoita więc chcę ogrzewać taniej - słoneczkiem...

W kotłowni mam miejsce dla akumulatora ciepła (zb. z wodą ca.3000L z izolacją PUR) i dwa zbiorniki 300 L w układzie tandem na CWU + wymiennik pośredniczący z nierdzewki. Większość zrobiłem sam (no poza zb. 300 L bo taniej jest kupić gotowe)

Na dachu jest miejsce na 25 m2 kolektorów - jeszcze się zastanawiam czy wybrać płaskie czy próżniowe - a może próżniowe-płaskie bo i takie też są (a według mnie mają ogromny potencjał i są dosyć estetyczne). A może coś zrobię sam - bo to wbrew pozorom NIE JEST NIEMOŻLIWE - już wiele razy udało mi się zaskoczyć "fa-hofcuf".

Z innej beczki:

Jedna rzecz na którą chciałbym zwrócić uwagę to fakt, że ogrzewanie budynku trzeba rozpatrywać jako całość - w dokładnych bilansach trzeba uwzględniać nawet mieszkańców (przy odkurzaniu jesteśmy grzałką ok. 120 W) I tu pojawia się mój ulubiony temat "AUTOMATYKA BUDYNKU". Dobra automatyka na bieżąco ocenia zapotrzebowanie na ciepło i wybiera najtańsze źródło energii (U mnie sam sterownik ma moc obliczeniową niezłego PCta i analizuje ok. 1000 parametrów budynku)

Bardzo warto też zaprogramować tzw. "program dzienny" i obniżać temperaturę kiedy nas nie ma lub wyłączać ogrzewanie w czasowo nieużywanych pomieszczeniach. Dobrym rozwiązaniem - ale wymagającym przemyślenia już w trakcie projektowania jest wykorzystanie ciepła odpadowego do ogrzewania - naprawde niedrogo można uzyskać nezłe oszczędności - szczególnie jak ktoś lubi pomajsterkować i nie boi się wprowadzać swoich pomysłów w życie.

Prawdę mówiąc inwestycja w sterownik (i jakieś 200h pracy na oprogramowanie) pozwola zaoszczędzić sporo energii (w moim przypadku jakieś 1800 L oleju rocznie)...

To i ja poproszę o radę.

Ad.1. hehe cena

Ad.2. Jarzmo ustalające mocuje się do krokwi (łatwiej to zrobić gdy nie ma jeszcze dachówki lub w trakcie jej kładzenia przez dekarzy). Jako że dach ma 25st. to można ewentualnie umocować kolektor na ramie przytwierdzonej do ściany lub pokombinować z dwoma mocowaniami (dla dachu płaskiego 30/60st. imocowaniem nad dachówką). Wypadało by pomyśleć też o rurach miedzianych które można byłoby poprowadzić przez dach podczas montażu dachówki.

Ad.3. Kolektorów próżniowych-rurowych nie montuje się między dachówkami tylko nad. Płaskie montuj się nad lub między dachówkami, gdy płaski kolektor jest zamontowany nad dachówką to występuje efekt tzw. owiewania od spodu (straty ciepła) – w próżniowo-rurowym izolatorem jest próżnia (straty te nie występują).

Ad.4 http://www.duel.com.pl/paradigma/si.html – Do kosztu zbiornika dochodzi jeszcze cena prawdopodobnie automatyki MES BW oraz stacji solar Low-flow .

Ad.5. Wydaje mi się że nie ma takiego pojęcia jak nadmiar powierzchni kolektora w zimie wystarczy ograniczeniem są zbiorniki. Co do basenu to załatwiane jest to przez automatykę MES SB.

Ad.7. Raz do roku sprawdza się jakość płynu Tyfocor LS

Ad.8. Było parę postów wyżej.

Co do Twojego domu to proponował bym kupić kolektor próżniowo-rurowy (są pakiety bez zbiorników) o powierzchni od 3m2 do 4.7m2 (jako że posiadasz zbiornik 300 litrów, dla 3 osób zalecana powierzchnia to 4m2) – i tak załatwiliśmy c.w.u.

W przyszłości możesz dokupić 500litrowy zbiornik „świeżej wody” oraz zwiększyć pole kolektora w zakresie od 5.8m2 do 12.8m2 i tak załatwiamy wspomaganie c.o.

MARZEK- jeśli o zasobnik chodzi to tak najmniejszy potrzebny zasobnik z 300 litrów bym proponował, aby coś tej energii zmagazynować, lub zasobnik ładowany warstwowo lecz to już cenowa zabawka jest, zaraz ktoś tak napisze.

Wybacz Wojtku ale trochę strzelasz. Marzek napisał o obiekcie docelowo zamieszkałym przez 5 osób. 300l z kolektorami to raczej minimalna pojeność o jakiej należałoby myśleć, ale tak naprawdę wszystko jest zależne od dobowego zapotrzebowania na ciepłą wodę, a to naprawdę nie tak trudno sprawdzić. Dopiero na podstawie tego można dobierać ilość kolektorów i wielkość zasobnika tak by instalacja "miała ręce i nogi". Uśredniając, rzeczywiście dla statystycznych pięciu osób powinny wystarczyć trzy kolektory i zbiornik 300l, pytanie tylko jak statystyka będzie się miała do późniejszego komfortu korzystania z ciepłej wody

Wojciech i Adal, dzieki za wszystkie informacje so far!

czyzb to czy jestem osoba pomocną czy nie, mogą się przekonać ci którzy przesledza moje posty, a ty nawyraźniej tego nie zrobiłeś, oczywiście forum jest do zadawania pytań, ale po pierwsze:

-normalną czcionką, unika się caps locka co oznacza krzyk,

-w przyjetych na forum ramach -czyli trzymając się wątków tematycznych a nie jak i gdzie popadnie,

-w razie indywidualnych pytań czy konkretnych namiarów tele-adresowych kontakt jest na priv, a twoje pytanie wysłane (pewnie do więksozści forumowiczów na skrzynkę) odbieram jako spam, czyli śmieć

Cześć!

HIPPO - oczywiście są producenci zarówno miedzianych w otulinach jak też ze stali nierdzewnej na szybko złącza w kawałkach nawet do 50 metrów.

ROMANP - tak kąty mniej więcej się zgadzają a co do zalania to wszystko się zgadza.

ADAL - dzięki za zwrócenie uwagi o pojemności oczywiście masz rację że może być trochę mało 300 litrów, ale tak napisałem ponieważ stosując zawór termostatyczny do ciepłej wody zawsze raczej wystarcza.

HONORATA - zawsze pomogę nie ma sprawy.

Pozdrawiam wszystkich napaleńców solarnych Wojtek.

Pozdrawiam wszystkich :)

Pytanie do fachowcó:

planuję budowę domku 130m2, przewiduję że braknie mi kasy na solarki.

Co powinienem przygotować w obecnej instalacji grzewczej (gazowej) aby bez kłopotu podłączyć później solarki?

Czy kupić piec jednofunkcyjny mniejszej mocy i jakiś zasobnik?

czy raczej dwufunkcyjny (czytałem że do takich też może być zasobnik) a zasobnik razem z solarami??

Jakie są Wasze rady?

Na zadany temat - jak wykorzystać słońce jest super artykuł w nowym muratorze. Mówimy tu o wykorzystaniu 4-5x bardziej efektywnym niż przy solarach i pewnie z 10 razy tańszym, czyli o biernym pozyskiwaniu ciepła słonecznego do celów grzewczych. Polecam

KrzysztofP

Hej !

MARTACH - przygotować teraz musisz ewentualnie przejścia przewodów na dach i można zamontować uchwyty, ale tu już trzeba wiedzieć jakie solary ze względu na rozmiary.

Kocioł musisz kupić taki , aby ci w zimie bez solarów ogrzał ciepłą wodę.

Zasobnik w kotle jeżeli jest idzie spoko wykorzystać potem przy solarach z zasobnikiem.

Pozdrawiam Wojtek.

Słuchajcie, a jak jest z tą automatyką?, bo ja nie do końca rozumiem.

Np. chodzi mi o to, że jak latem wieczorkiem wykorzystam większość ciepłej wody, to czy automatyka w nocy nie włączy mi niepotrzebnie pieca by dogrzać mi wodę potrzebną na ranne mycie? - bo mi np. do umycia ząbków wystarczy taka letnia woda; chodzi mi o niepotrzebne dogrzewanie wody - bo po co płacić za gaz , kiedy w ciągu dnia znowu słoneczko będzie pięknie grzało i dogrzewało mi wodę.

Po drugie; jeżeli mam zasobnik z 2 węrzownicami, załóżmy, że latem CWU ogrzeje słońce, a zimą wolałbym kominkiem z płaszczem wodnym (bo przecież na słońce zimą można liczyć ale na południu Europy), to czy jest możliwość przełączenia dogrzewania CWU (bo wiadomo - piec podpięty jest do drugiej wężownicy na stałe) ze solarów na kominek?

Proszę o wyjaśnienia, mam nadzieję że w miarę jasno przedstawiłem to, o co mi chodzi.