Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykorzysta? s?o?ce ?- czyli krótko o solarach.

Recommended Posts

Co do zbiornikow do cwu:

fajne rozwiazanie maja pod http://www.rotex.com.pl -> sanicube

Ogromna wezownica do cwu pozwala na produkcje cieplej wody w duzych ilosciach nawet przy temp. medium 55 st. Mozna wykozystac do ogrzewania domu, mozna podpiac kominek, pompe ciepla (55st !), kociol i grzalke elektryczna, mozna podpiac oczywiscie solary. Fajna zabawka.

Bufory:

Zbiornik 1000 l jest w stanie zgromadzic max 60 kWh. Dla domku 150 m2 oznacza to gora 8 godzin grzania.[/url]

Pompa ciepła pracująca na 55 C nie jest zbyt efektywna .... lepiej ciepło z niej puscic bezpośrednio do ogrzewania budynku w podłodze.

Wskazane rozwiązanie jest prawie idealne dla kominków bo potrafi zmagazynować sporo energii na raz.

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na niemieckich stronach tej firmy jest informacja, że przy zakupie należy się zwrócić do lokalnych władz o dofinansowanie inwestycji ;-).

A z innej beczki:

Czasem w danych technicznych pojawia się pozycja straty postojowe 1 W/K, 2 W/K, 3 W/K

Jak to czytać? jeśli zbiornik ma temp 60 stopni i stoi w pomieszczeniu +20 stopni to rocznie oddaje do tego pomieszczenia

dla strat 1 W/K -> 350 kWh dla 2 W/K -> 700 kWh.

Im wiekszy zbiornik tym wieksze straty.

Naukowcy postulują jak najgrubszą izolację szczególnie górnej części.

Problem dotyczy w tym samym stopniu zasobników cwu.

Trzeba zauważyć że z jednego m2 solara uzyskuje się rocznie ok 600 kWh.

Skala problemu jest pomijalna dla konwencjonalnych żródeł ale w walce o energię ze słońca warto o tym pamiętać.

Najbardziej optymalną formą zasobników są wysokie cylindry. Woda układając się warstwami sprzyja oddawaniu większej ilości ciepła w chłodniejszej warstwie dennej. Widziałem konstrukcje z dwiema wężownicami dolną i górną i zaworem strującym przepływem wg temperatur.

• 5 months później...

Mój instalator radzi mi tak:

Dom parterowy, 110m2, 3 osoby. Zimą co na węgiel (nie ma gazu), latem ciepła woda na solar. Bez grzałki na prąd. Trochę się boję , bo czy w pochmurny poranek czerwcowy będę się miała w czym umyć? I jak duży zasobnik wody jest niezbędny, te 300 l mnie przeraża, że to długo się będzie nagrzewać. Nie wiem, na ci się zdecydować, bo jak mam zakładac i solar (czy jeden wystarczy?) i grzałkę na prąd, to mi się to trochę rozbiega, bo po co, jakie korzyści?

Pozdrowionka dla innych pytających, a dla odpowiadających to już duuuże buźki!!!

• 9 months później...
Gość 1950

za 5 tyś, to można kupić od conajmniej dwóch lat, 2 płyty, zasobnik 200 l. automatyka + armatura,

sam musisz sobie odpowiedzieć, dość było pisane na forum,

poczytaj wypowiedzi zwolenników i przeciwników

Ok dzieki za odpowiedz , zadalaem sobie trud i przelecialem wszystko. Ja jestem zdecydowany wiec i tak kupie (najprawdopodobniej Hevalexy). Jednego tylko nie zrozumialem ZE JAK SA NA POLUDNIOWEJ STRONIE TO ICH SPRAWNOSC SPADA W STOSUNKU DO POCHYLENIA DACHU. Ja mam dach dwuspadowy kat 40 st - polacie dachu polnoc-poludnie. Wiadomo ze panele beda na stronie poludniowej tylko jak mi sie ma sprawnosc obnizec to czy moge to jakosc poprawic katem nachylenia paneli ???

Gość 1950
generalnie katy nachylenia to 45 +-15 moim zdaniem to kąt pomiędzy 55-65 jest optymalny, latem słońca i tak jest za dużo, a w okresach przejściowych wyższe kąty mają sens, bo słońce jest niżej