Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowa podłoga dębowa do Wymiany ???? CO ROBIĆ- PILNE

marqius

Co zrobić?  

1. 1. Co zrobić?

• Żądać wymiany podłogi na nową na odpowiednim kleju ?
      0
    • Dać im przycyklinować teraz i zobaczyć co będzie ?
      0

Recommended Posts

Witam

Na wstępie chciałbym wspomnieć ,że jestem laikiem jeżeli chodzi o podłogi dlatego z góry przepraszam za

ewentualne nie profesjonalne nazewnictwo.

A więc po krótce napiszę jaki mam problem. Moim zdaniem duży problem.

Sprawa dotyczy nowego bloku , który jest już na etapie oddania do użytku.

Mieszkanie kupiłem w zeszłym roku natomiast wykańczanie zacząłem już od lutego.

Zawsze marzyła mi się ładna drewniana podłoga, broń boże panele. Więc postanowiłem ,że tak też będzie.

Oczywiście z samym położeniem podłogi mój wykonawca zwlekał jak najdłużej aby wilgotność podłoża w bądź

co bądź świeżym bloku była odpowiednia. Odpowiednia jego zdaniem była pod koniec czerwca ( wilgotność podłoża 1,8%).

Więc przystąpił do układania. Na podłogach leży lamparkiet dębowy ( rozmiaru nie pamiętam ale na załączonych zdjęciach mniej więcej widać). Jako,że ja się na tym nie znam zaufałem w 100% fachowcom. Położono podłogę na kleju WAKOL k430.

Surowa podłoga leżała sobie na kleju 2 tygodnie , później było cyklinowanie. Następnie jeden pokój był olejowany i lakierowany a 2 pokoje tylko lakierowane. Podłoga była gotowa na początku lipca.

I tu pojawia się PROBLEM.

Po 2 tygodniach pod kaloryferem w jednym z pokoi z desek zrobił się "namiocik". Później w innym miejscu w tym samym pokoju 2 pasy desek również się uniosły , ścisnęło maxymalnie korek i deski wyszły do góry ( na zdjęciach widać wszystko).

Tydzień później zaobserwowałem ,że już we wszystkich pokojach zaczyna się "krawędziowanie". Czyli pod ręką czuć ,że krawędzie desek są wyżej co widać w słońcu gołym okiem o po położeniu 2 metrowej poziomicy widać prześwity( na zdjęciach).

Ekipa przyszła, podrapała się po głowie i parkieciarz przyznał się ,że zepsuł robotę bo powinien od razu położyć na kleju poliuretanowym ( cytowałem.) . Co gorsza , w tym bloku jest mieszkanie pokazowe, w którym ta sama firma kładła podłogę jesionową w STYCZNIU, przy mrozach na zewnątrz i dużej wilgoci gdzie posadzka miała ok 8% ale na odpowiednim kleju. Do dnia dzisiejszego leży i NIC się z nią nie dzieje. Powiem więcej, w 4 innych mieszkaniach ten sam parkieciarz położył również już na odpowiednim kleju i też się nic nie dzieje. Dodam ,że blok nie był jeszcze ogrzewany ani razu.

Za 2 tygodnie zamierzam się wprowadzić a nie wiem co robić.

To co mi zaproponowano to: cytuję ".....naprawimy to co wyszło tak ,żeby nie rzucało się w oczy. Przeczekamy okres grzewczy, może coś jeszcze wyjdzie i na wiosnę naprawimy....". Na wiosnę? Przecież ja będę musiał na nowo wyprowadzać się z domu. Koszmar. Drodzy forumowicze moim zdaniem powinni wymienić całą podłogę i położyć ją na odpowiednim kleju bo sami się przyznali ,że zrobili nie na tym co powinni. Cyklinowanie teraz, może dać poprawę wizualną tylko na chwilę, bo wilgoć jest dalej. Teraz jak wyjęli deskę i mierzyli jej wilgotność to miała 12%.

Bardzo proszę o poradę czego od nich wymagać ,żeby mieć w 100% taką podłogę jak być powinna i jaka jest u sąsiadów.

Czy mam powołać biegłego rzeczoznawcę ? Myślę,że bez tego też jestem w stanie wyegzekwować od nich wszystko tylko nie wiem co, bo nie znam się na tym i nie wiem co będzie odpowiednie. Oczywiście wszystko na ich koszt i developera bo to jego wykonawca.

Proszę o pomoc, jutro chciałem pisać reklamację na piśmie ale nawet nie wiem na jaki przepis się powołać.

Pozdrawiam

załamany Marcin

Klej nie jest tu panaceum na prawidłowe wykonanie czy też naprawę Twojej podłogi. Problem jest bardziej złożony i zmierzałbym tu bardziej w kierunku nieodpowiednich wilgotności, czy to drewna czy też posadzki a może i tego i tego po trosze.

Zaangażuj fachowca z prawdziwego zdarzenia, który oceni sytuację i odpowiednio doradzi.

Piszesz o wilgotności posadzki 8%, jeśli ktoś Ci o czymś takim mówił, to nie traktuj tego poważnie. 8%- 9% wilgotności ma beton w trakcie wykonywania posadzki a tuż po związaniu /ok, 2 tyg./ ma już poniżej 6%. Pozdrawiam.

nie pisałem 8% tylko 1,8% :) tyle miała posadzka przed położeniem podłogi.

Teraz po wyjęciu kilku desek wyszło:

deska ok 12% wilgotności

a podłoże pod nią ok 6%

Czyli zebrała się wilgoć. Dziwne bo na innym kleju , w innych mieszkaniach (ta sama podłoga+ ten sam wykonawca) wszystko jest pięknie.

Nie ma ani jednej skazy, odchylenia , wybrzuszenia ani czegokolwiek innego.

deska ok 12% wilgotności

a podłoże pod nią ok 6%

Czyli zebrała się wilgoć. Dziwne bo na innym kleju , w innych mieszkaniach (ta sama podłoga+ ten sam wykonawca) wszystko jest pięknie.

Pisałeś również o wilgotności podłożą 8% gdzie podłoga leży bez uwag.

To, że podłoga u sąsiadów leży dobrze, nie ma żadnego wpływu na Twoją podłogę. Jak widzisz u Ciebie jest diametralnie inaczej.

Należy znależć przyczynę, dlaczego posadzka mając 1,8% wilgotności przed montażem teraz ma 6% a podłoga w tym przypadku tylko 12%.

Powyższe parametry trudno technicznie skojarzyć. Znajdż dobrego fachowca do dorady i naprawy jednocześnie. Przyczynę w postaci kleju zostaw na samym końcu. Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet

deska ok 12% wilgotności

a podłoże pod nią ok 6%

Skąd pochodzisz? w tym przypadku wszystko jest do usunięcia. W te 1,8% nie wierzę jak również w te 6%. Chyba, że nastąpił wyciek z rury pod jastrychem? czym mierzone jak się nazywa sprzęt? Czy mierzone metodą CM? Jezeli tak to na jakiej głębokości pobrano próbkę. Właśnie odpisałem post na Parkiety kto pyta nie bładzi. Klej nie wiele ma tutaj do czynienia. Niektóre kleje rozpuszczalnikowe posiadajace glicerynę mogą spowodować pęcznienie drewna, dlatego zostawia się po klejeniu na takich klejach parkiet na 2-4 tygodni przed cyklinowaniem. W tym czasie wszystkie rozpuszczalniki wychodzą z kleju przez drewno. Poza tym część Twojej posadzki jest olejowana, a więc oddycha. Prześlij zdjęcia. Również zdjętych deszczułek od spodu a takze wylewki . Czy mieszkasz na parterze a pod spodem są garaże? Jaką grubosć ma wylewka? Czy pod wylewką jest folia? Jak gruba i jak ułożona? Czy widać folię na obwodzie wylewki przy ścianach? Albo zawalił parkieciarz z przygotowaniem podłoża do układania drewna albo masz coś w rodzaju wtórnego uderzenia wilgoci ze stropu ewntualnie jakaś awaria. Prawdopodobnie musisz zlecić wykonanie ekspertyzy. Klej napewno tutaj nie zawinił. Szczególnie nie firmy Wakol. Chyba, że wadliwy! w co wątpię. Wszystkie kleje mają podstawowy parametr na wytrzymałość tj, 3,5N/mm2. Tak nakazuje norma PN EN 14293. Twój parkiet to lamele dębowe o grubości 10mm i szerokości 50mm. Stosunek szerokości do grubości jest tutaj bardzo niekorzystny. Problem lezy też w jakości podłoża (wylewki) z miksokreta!!

Skąd pochodzisz? w tym przypadku wszystko jest do usunięcia. W te 1,8% nie wierzę jak również w te 6%. Chyba, że nastąpił wyciek z rury pod jastrychem? czym mierzone jak się nazywa sprzęt? Czy mierzone metodą CM? Jezeli tak to na jakiej głębokości pobrano próbkę. Właśnie odpisałem post na Parkiety kto pyta nie bładzi. Klej nie wiele ma tutaj do czynienia. Niektóre kleje rozpuszczalnikowe posiadajace glicerynę mogą spowodować pęcznienie drewna, dlatego zostawia się po klejeniu na takich klejach parkiet na 2-4 tygodni przed cyklinowaniem. W tym czasie wszystkie rozpuszczalniki wychodzą z kleju przez drewno. Poza tym część Twojej posadzki jest olejowana, a więc oddycha. Prześlij zdjęcia. Również zdjętych deszczułek od spodu a takze wylewki . Czy mieszkasz na parterze a pod spodem są garaże? Jaką grubosć ma wylewka? Czy pod wylewką jest folia? Jak gruba i jak ułożona? Czy widać folię na obwodzie wylewki przy ścianach? Albo zawalił parkieciarz z przygotowaniem podłoża do układania drewna albo masz coś w rodzaju wtórnego uderzenia wilgoci ze stropu ewntualnie jakaś awaria. Prawdopodobnie musisz zlecić wykonanie ekspertyzy. Klej napewno tutaj nie zawinił. Szczególnie nie firmy Wakol. Chyba, że wadliwy! w co wątpię. Wszystkie kleje mają podstawowy parametr na wytrzymałość tj, 3,5N/mm2. Tak nakazuje norma PN EN 14293. Twój parkiet to lamele dębowe o grubości 10mm i szerokości 50mm. Stosunek szerokości do grubości jest tutaj bardzo niekorzystny. Problem lezy też w jakości podłoża (wylewki) z miksokreta!!

A więc. Nie byłem przy mierzeniu wilgotności ale parkieciarz przychodził przez 1,5 miesiąca co tydzień i podjął decyzję ,że jest OK dopiero po tym okresie.

Nie wiem jak mierzył ale wywiercił otwór w posadzce na jakieś 3cm.

TO jest nowy blok i wyciek nigdzie nie poszedł. 3 piętro.

Wylewka nie wiem jaką ma grubość ale folia była a posadzki były wylewane w maju roku 2009 z tym ,że blok nie był jeszcze ani razu ogrzany :). Więc ogólnie ściany itp nie są przesuszone.

Podłoże czymś tam smarował przed robotą ale co to było to nie wiem.

Wiem natomiast ,że jak przyszedł i zobaczył co się stało to widziałem wściekłość w jego oczach. Przyznał ,że spartolił robotę i nie wie co go podkusiło ,żeby położyć na tym kleju. Jak już wspomniałem w innych mieszkaniach u sąsiadów ( ten sam blok, 2 piętro itp. a nawet parter nad piwnicą)

wszystko jest OK. U mnie poza pokojem, w którym deski napęczniały i "wyszły" do góry, w 2 pozostałych pokoikach krawędzie delikatnie poszły do góry.

Czyli ten klej , już jest uszkodzony. Zdjęcia poniżej. Robione telefonem więc jakość taka sobie.

http://parkieciarz.eu/phpBB3/download/file.php?id=14

http://parkieciarz.eu/phpBB3/download/file.php?id=16

http://parkieciarz.eu/phpBB3/download/file.php?id=15

Deski przed cyklinowaniem leżały prawie 2 tygodnie na samym kleju i podobno już wtedy poszły do góry

piszesz ciągle o kleju. A mowa jest o wilgotności podłoza 6%. Skad wiadomo, że wilgotność podłoża wynosi 6%? Ze zdjeć i dodatkowego opisu wynika, ze mamy do czynienie z wilgotnością podłoza. Pomiar wilgoci podłoża na głębokości 3cm nie daje pełnego obrazu wilgoci resztkowej w wylewce. 1,8% na 3 cm pokazuje, że na głębokości 5-6cm, (a takie są najczęściej grubości wylewek) będzie wilgotność około 2,4%. A to już jest o cały 1% za dużo!!! Ten 1% za wszelką cenę prędzej czy później wyjdzie z wylewki. Jezeli masz wylewkę jeszcze grubszą, to wilgoć na dole wylewki jest jeszcze wyższa niż około 2,4%.

Nie bardzo wiem co masz na podłożu, deski czy lamele dębowe (lamparkiet)? Odpisz to ważne! Jakie mają wymiary?

Co proponuje parkieciarz? Każ zmierzyć dokładnie wilgotność wylewki metodą CM przez kogoś kto potrafi się obchodzić z tym przyrządem. Nie powinien robić tego Twój parkieciarz. Przy tych pomiarach istnieje możliwość sterowania wynikami. Możesz również postarać się o wykonanie badania wilgotności wylewki metodą grawimetryczną czyli wago-suszarką. Obie metody mam do dyspozycji jak również metodę pomiaru przyrządem DNS.

Zanim nie wykonasz tych pomiarów nie warto cokolwiek z podłogą robić, ponieważ sprawa może się powtórzyć.