Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupy/filary podtrzymujące ganek - za cienkie co z tym zrobić

Recommended Posts

Cześć,

Na początku żeby było wszystko jasne to powiem, że buduje na odległość i to ma niestety swoje ciemne strony.

A teraz problem:

Buduje dom w którym nad wejściem jest wypuszczone zadaszenie wsparte na dwóch słupach - ot taki ganek,

http://www.projektoskop.pl/panel/pub/img/lipinscy/8264_6d205520_w250.jpg

Moi budowlańcy w przypływie radosnej twórczości i pod moją nieobecność wykonali to zadaszenie bardzo ładnie, przykryli dachówką i zadowoleni krzyknęli - gotowe. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie jeden szczegół - grubość słupów. W projekcie jak byk stoi 25x25......, a oni mi założyli 14x14. Nie żeby nie wytrzymało bo wytrzyma, ale słupy wyglądają jak dwie zapałki.

Oczywiście reklamację przyjęli, nie bardzo wiedząc jak to się stało, że im się tak pomyliło. Nie ważne zresztą.

Zaproponowali mi kilka sposobów naprawy tego stanu:

1. wymiana na filary drewniane o właściwej grubości - ale ostrzegli, że i tak będą pęknięcia na 2-3cm

2. obudowa tych filarów drewnem/jakimiś deskami/ tak aby uzyskać 25x25 - to ponoć jest najlepsze rozwiązanie,

3. obudowa tych filarów płytą Fermacell + tynk elewacyjny

4. obudowa z kształtek i zalanie betonem (coś jak słupy ogrodzeniowe np. joniec)

na tym pomysły się skończyły.

Może ktoś z Was ekspertów jest mi w stanie doradzić, który z powyższych sposobów wybrać lub macie jakieś inne pomysły na rozwiązanie tego problemu?

Z góry dzięki za opinie.

Pkt 1 i 4 bym odrzuciła, pkt 2 i 3 są do przyjęcia .

I teraz wybór między 2 i 3 zależy od tego co ci sie bardziej podoba i co bardziej będzie pasować do elewacji. Jeśli nie masz jakiś innych elementów drewnianych to można fajnie skomponować tynk ale raczej poszłabym w coś trwałego i nie brudzącego się za bardzo np. marmolit taki jak na fundamencie.

Też mi się nie bardzo podobają opcje 1 i 4. Zastanawiam się nad zabudową płytą i położeniem tynku tym bardziej, że faktycznie nie ma tam innych elementów drewnianych. Marmolit jest fajny, ale widziałem jak coś takiego wygląda po kilku latach i nie bardzo mi się to podoba. No ale to jest kwestia wykończenia. Zastanawiam się czy Fermacell można stosować na zewnątrz bo kompletnie się na tym nie znam?

Można jeszcze chyba użyć OSB - mam nad czym myśleć.

http://i3.fmix.pl/fmi262/5f405d8600247d524c6251bb/zdjecie.jpg' alt='zdjecie.jpg'>

http://i2.fmix.pl/fmi1331/e01e92880005b5f54c625c34/zdjecie.jpg

Słupy murowane, cegła klinkierowa Bursztyn z CRH murowana na zaprawę SOPRO KMT. W 3 górnych warstwach wewnątrz wycięcie w cegłach i wmurowana szpilka M16.

Belki 25x25 byłyby chyba dość nietypowym zamówieniem w tartaku ....

pozdrawiam,

Zbyszek

Edytowane przez el_hogar

Nie pisałem złośliwie.

Mam złe doświadczenia z hermetycznego zamykania drewna na zewnątrz pomieszczeń. Zauważ, że w murze szykulcowym (przez niektórych zwanych "murem pruskim") belki są częściowo odkryte, co przeciwdziała ich butwieniu.

Wiem, że w niektórych starych stropach drewno jest zamknięte, ale po tych stropach nie leje się woda (na ogół ;-)

Czy możesz zamieścić jakieś fotki?

pozdrawiam,

Zbyszek

Wiem, że to nie było złośliwie, nie ma problemu.

Też mi się wydaje, że szczelne zamykanie drewna wcale mu dobrze nie zrobi, więc wszelkie styropiany, fermacell-e odpadają. Chyba zabuduje je płytą OSB i wykończę albo klinkierem, albo tynkiem.

Fotki wrzucę jak będę je miał pod ręką.

Fakt, są dość cienkie. Ponadto odcinają się kolorem od reszty konstrukcji, co oczywiście łatwo skorygować.

Masz już wypuszczone z tarasu okucia na słupy drewniane, wiec nic dziwnego, ze trzymasz się tego rozwiązania.

Chyba bym się zdecydował na opcję obicia słupów drewnem.

Surowieć położył bym na strychu do przeschnięcia i jesienią zamontował na wkręty kryte kołkami drewnianymi. Potem szlifowanie taśmówką i konserwacja pod kolor reszty więźby.

Widzę, że też wypuściłeś krokwie nad gankiem. Jak chcesz rozwiązać to zadaszenie? - otwarte jak teraz jest, czy zakryte pionową ścianka jak w projekcie?

Masz już zamówione drzwi wejściowe? Z doświetlem, czy 2 skrzydłowe?

Nie martw się - ja też do końca nie jestem zadowolony ze swoich słupów. Z pewnych powodów nie są takie jak chciałem ...

pozdrawiam,

Zbyszek

To zdjęcie było robione pod koniec ubiegłego roku.Dziś oprócz słupów wszystko wygląda inaczej. Wrzuce zdjęcia za czas jakiś.

Krokwie obciąłem równo z murem i całość ociepliłem. Całe zadaszenie zamykał będę płytą OSB i na to dam tynk. Drzwi zewnętrzne mam otwierane tak jak w projekcie na zewnątrz z doświetlem stałym.

• 1 month później...
Witam. Podepnę się pod wątek bo dylemat podobny. Ściana frontowa jaskółki jest murowana a z boków dostawione i zakotwione są dwa słupy na których spiera się konstrukcja dachu jaskółki. W stosunku do lica ściany słupy są przesunięte do tyłu o ok. 4cm. Przed ociepleniem ściany trzeba by wyrównać ten uskok. Pomysł jest by obłożyć go membraną (została z dachu) i na to przymocować styropian 4cm (może ryflowany). Tylko czy nie spowoduje zbierania się pod nim wilgoci? Z góry dzięki.