Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z tymi kolorami?

lilan

Recommended Posts

Pytanie dotyczy koloru drzwi, schodów i mebli (szczególnie kuchennych) i stylu w jakim takie wnętrze powinno być utrzymane, żeby wyglądało sensownie. Otóż zamarzyła mi się grafitowa Arkesia w polerze i zamówiłam ją do kuchni, holu i wiatrołapu. W kuchni jest już na ścianie Hanabi bianco. Doradźcie proszę jak poskładać to w całość i co z resztą podłogi. Grafitowe płytki będą sąsiadować z podłogą salonu i schodami wewnętrznymi. Inspiracje mile widziane.

• 3 weeks później...

Misiaczek14 - dziękuję za inspirację kolorystyczną.

Powinnam uściślić o co mi biega. Zastanawiam się czy do polerowanego gresu będą pasowały proste meble dębowe [fronty a'la ekran] o wybarwieniu, które nie będzie gryzło się z kolorem stołu i krzeseł w jadalni oraz drzwiami (po głowie chodzi mi bielony dąb lub orzech).

A może lepsza będzie kuchnia biała na wysoki połysk - tylko czy do tak nowoczesnej kuchni będą dobrze wyglądały płytki, które już są na ścianie i co wtedy z resztą (jadalnia, drzwi). Tak teraz wygląda to pomieszczenie:

http://img840.imageshack.us/img840/7666/sdc15102.jpg

Ogólnie podobają mi się wnętrza proste, ale nie tradycyjne i nie laboratoria. Jeśli macie jakieś pomysły to doradźcie, proszę. Więcej zdjęć w moim dzienniku.

Edytowane przez lilan

Lilan, why???

Czemu do nowoczesnej w formie podłogi ułożyłaś ją w karo?

Kuchnia biała - nie do beżowych płytek na ścianie.

Kuchnia dębowa - tak, pod warunkiem, że: drzwi nie będą orzechowe, meble w jadalni masz lub będziesz mieć dębowe/niedrewniane.

Witaj joliska:)

Lilan, why???

Czemu do nowoczesnej w formie podłogi ułożyłaś ją w karo?

Z czystej nieświadomości. Czytałam gdzieś tutaj, że karo w nowoczesnych wnętrzach jest "be", ale dałam się na nie namówić płytkarzowi, bo przytaczał sensowne argumenty, np. "taki układ optycznie poszerzy pomieszczenie", a ja super sterylnej kuchni nie widziałam u siebie. Teraz już musztarda po obiedzie, chociaż aż tak bardzo mi to nie przeszkadza. Pytanie tylko jak pogodzić podłogę ze ścianą?

Kuchnia biała - nie do beżowych płytek na ścianie.

Kuchnia dębowa - tak, pod warunkiem, że: drzwi nie będą orzechowe, meble w jadalni masz lub będziesz mieć dębowe/niedrewniane.

Rozumiem, że biała kuchnia odpada. Mebli jeszcze nie mam, dlatego ważne są dla mnie wszelkie sugestie. Takie meble spodobały mi się u znajomych, ale nie chcę ich wiernie kopiować i nawet nie wiem, czy coś podobnego mogłabym sobie zafundować:

http://img215.imageshack.us/img215/6765/sdc14931.jpg

Te meble sąsiadują z podłogą dąb palony, drzwi są sosnowe, wybarwiane na podobny kolor ( nie wiem czy nie orzech właśnie). Tak wyglądają drzwi i podłoga:

http://img33.imageshack.us/img33/4742/sdc14929.jpg

Co do mebli w jadalni i w salonie rozumiem, że chodzi o fornir w tym kolorze? A co z kanapą? Docelowo miała być grafitowa/szara. Nie chcę białej/ecru - wszyscy nasi znajomi mają białe kanapy lub narożniki;)

Pogubiłam się: u znajomych ta podłoga dąb palony i drzwi bejcowane czy u Was?

Argument z kolorem kanapy słaby :) Ale jeśli chcesz szarą/grafitową z przyczyn niezależnych od znajomych, to ok - do dębu będzie ładnie.

moim zdaniem meble białe pasują, bo ten beż jest taki bardziej szary niż beżowy, warunek blaty ciemne. dębowe fronty też pasują. Jedyne czego bym nie dawała to białych mebli na wysoki połysk, bo juz wszystko w tej kuchni się błyszczy....co za dużo to niezdrowo. A co do karo - no cóż, stało się dobrze, ze nie zrobiłaś dywanika :)

moim zdaniem meble białe pasują, bo ten beż jest taki bardziej szary niż beżowy, warunek blaty ciemne. dębowe fronty też pasują. Jedyne czego bym nie dawała to białych mebli na wysoki połysk, bo juz wszystko w tej kuchni się błyszczy....co za dużo to niezdrowo. A co do karo - no cóż, stało się dobrze, ze nie zrobiłaś dywanika :)

I ja się zgadzam w całej rozciągłości :) Pewnie dlatego, że u siebie instynktownie udało mi się właśnie takie zestawienie popenić - z tym, że podłoge tez mam beżową.

• 6 months później...

Wciąż drążę temat kuchni:)

Z wariacji na jej temat kilka obrazków wpadło mi w oko. Szukałam i nadal szukam połączeń: grafitowa, ewentualnie szara błyszcząca podłoga i kremowo-białe ściany. Do tego blaty w kolorze ścian, ewentualnie drewniane, pod warunkiem, że przynajmniej część frontów będzie z tego samego drewna. Pomimo, że moja podłoga jest ułożona w karo, najbardziej przekonują mnie te mebelki (inspiracje z FM i inne):

http://images45.fotosik.pl/758/31c0728d357122a2.jpg

http://images49.fotosik.pl/756/3c38a28f000a3b22.jpg

http://images46.fotosik.pl/718/7a540427e91ceb67gen.jpg

Na tym ostatnim podoba mi się odcień drewna.

Wysłałam zapytanie na innym serwisie i otrzymałam takie odpowiedzi:

"Polecilibyśmy proste fronty bez uchwytów (tzn.uchwyty frezowane)z mdfu lakierowanego, z tym, że w macie, ponieważ w pomieszczeniu większość jest już w połysku. Kolorystyka zależy od tego, jak bardzo nowoczesna miałaby być ta kuchnia. "

"Ponieważ podłoga w kuchni jest dosyć ciemna, drewno, które pojawi się na stolarce drzwiowej i na schodach moim zdaniem mogłoby być jasne - w kolorach jak na wizualizacjach kuchni powyżej.

Fronty kuchenne proponowałabym z mdf-u w kolorze dopasowanym do płytek na ścianie. Szafki górne mogą być fornirowane - drewniana okleina doda ciepła i sprawi, że wnętrze nie będzie laboratoryjne. Cegła w barku może jak najbardziej się pojawić - najlepszą opcją jest postawienie ścianki lub murku z płyty g - k i obłożenie jej ciętą, starą cegłą w jasnym kolorze.

Podłogę w salonie zaplanowałabym raczej jasną, będzie kontrastem do ciemnej płytki w kuchni i holu."

Co o tym sądzicie?