Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich bardzo serdecznie ,czytałem z uwagą wiele postów i powiem szczerze mam już kompletny mętlik w głowie ,problem jest już wielokrotnie omawiany,a jednak nadal nie wiemJAKI KUPIĆ PIEC?.prosze o POMOC,parę szczegółów mam mieszkanie w kamienicy ,wysokość ok 3,5m o pow.120m.kw piec służy tylko do ogrzewania ,mam dodatkowo kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza,myślałem o piecu na ekogroszek i zboże proszę o rade ,i z góry dziękuje wszystkim
https://forum.murator.pl/topic/146547-ogrzewanie/

Witam Wszystkich bardzo serdecznie ,czytałem z uwagą wiele postów i powiem szczerze mam już kompletny mętlik w głowie ,problem jest już wielokrotnie omawiany,a jednak nadal nie wiemJAKI KUPIĆ PIEC?.prosze o POMOC,parę szczegółów mam mieszkanie w kamienicy ,wysokość ok 3,5m o pow.120m.kw piec służy tylko do ogrzewania ,mam dodatkowo kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza,myślałem o piecu na ekogroszek i zboże proszę o rade ,i z góry dziękuje wszystkim

Przy nowym budownictwie o wys. pomieszczeń do max.3m poleciłbym moc 12kW

Ponieważ jest jednak mowa o starej kamienicy w dodatku wysokiej na 3,5m radzę się zastanowić nad mocami 15-17kW

Osobiście polecam drugi wariant ze względu na opcje z lepszymi palnikami.

Kotły w mocach 15-17kW występują z palnikami II-ej generacji wykonanymi w całości z żeliwa, co gwarantuje wyższa trwałość.

Palniki II-ej generacji spalają miały oraz groszki w granulacji 0-31,5mm a nie jak konwencjonalne retorty 5-25mm.

Palniki II-ej generacji moga współspalać do 60% ekogroszku lub miału mieszanego z 40%zawartością pellet lub ziarna owsa.

Instrukcja palnika wspomina o możliwości samodzielnego spalania pellet czy ziarna owsa, polecam jednak ze względów bezpieczeństwa technikę współspalania.

Napisz na priva, mogę coś zaproponować.

https://forum.murator.pl/topic/146547-ogrzewanie/#findComment-4229875