juliusz2011 09.08.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich bardzo serdecznie ,czytałem z uwagą wiele postów i powiem szczerze mam już kompletny mętlik w głowie ,problem jest już wielokrotnie omawiany,a jednak nadal nie wiemJAKI KUPIĆ PIEC?.prosze o POMOC,parę szczegółów mam mieszkanie w kamienicy ,wysokość ok 3,5m o pow.120m.kw piec służy tylko do ogrzewania ,mam dodatkowo kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza,myślałem o piecu na ekogroszek i zboże proszę o rade ,i z góry dziękuje wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.08.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich bardzo serdecznie ,czytałem z uwagą wiele postów i powiem szczerze mam już kompletny mętlik w głowie ,problem jest już wielokrotnie omawiany,a jednak nadal nie wiemJAKI KUPIĆ PIEC?.prosze o POMOC,parę szczegółów mam mieszkanie w kamienicy ,wysokość ok 3,5m o pow.120m.kw piec służy tylko do ogrzewania ,mam dodatkowo kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza,myślałem o piecu na ekogroszek i zboże proszę o rade ,i z góry dziękuje wszystkim Przy nowym budownictwie o wys. pomieszczeń do max.3m poleciłbym moc 12kW Ponieważ jest jednak mowa o starej kamienicy w dodatku wysokiej na 3,5m radzę się zastanowić nad mocami 15-17kW Osobiście polecam drugi wariant ze względu na opcje z lepszymi palnikami. Kotły w mocach 15-17kW występują z palnikami II-ej generacji wykonanymi w całości z żeliwa, co gwarantuje wyższa trwałość. Palniki II-ej generacji spalają miały oraz groszki w granulacji 0-31,5mm a nie jak konwencjonalne retorty 5-25mm. Palniki II-ej generacji moga współspalać do 60% ekogroszku lub miału mieszanego z 40%zawartością pellet lub ziarna owsa. Instrukcja palnika wspomina o możliwości samodzielnego spalania pellet czy ziarna owsa, polecam jednak ze względów bezpieczeństwa technikę współspalania. Napisz na priva, mogę coś zaproponować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts