Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do L House

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hejka

napewno czekasz na opinie wytrawnych znawców tematu ,ale mam nadzieję ,że fascynaci nowoczesnej architektury tez moga dorzucic słówko,więc:

podziwiam,podziwiam i kształt , i przeszklenia ,które mnie powalaja zawsze i moge tylko życzyć wytrwałości i czekac na efekt koncowy.Sami budujemy nowoczesny domek ale nie mam odwagi rzucić się na pastwę komantarzy-chyle czoło i kibicuję!!

Wielkie dzięki za pierwsze komentarze, miłe Panie :) Dla mnie wszystkie opinie sa równie ważne i równie cenne. Każde spojrzenie świeżym okiem może zaowocować korzystnymi zmianami w projekcie i realizacji. Siedzę już nad projektem kilka ładnych lat, ale może ktoś w 10 minut dostrzeże jakieś ewidentne błędy czy niedociągnięcia :) To już ostatni dzwonek na "społeczne konsultacje" :)

Dziękuję za zaproszenie...

Na początek gratulacje za zaprojektowanie domu samemu.

Jak to zawsze mówił jeden z moich ulubionych prowadzących: ten projekt jest bardzo dobry... ale:

Kompozycja bryły wydaje się całkiem fajna - oceniam jednak z płaskich rysunków elewacji. Przydałoby się więcej widoków bryły - może nawet z krawędziami ale nie tak prześwietlonych jak na załączonym widoku. Kompozycja otworów jednak mnie już nie powala ;) Po Twoim opisie chyba jednak rozumiem skąd się to bierze.

Mam wrażenie, że projektując dom "od środka" niezbyt chyba brałeś pod uwagę działkę, jej otoczenie istniejące ale też to potencjalne. Dlaczego tak myślę? Wszystkie pokoje prócz dziennego odwracają się od bodaj najciekawszego elementu zagospodarowania działki czyli basenu - nawet jeśli go nie będzie to jest to strefa najbardziej na działce prywatna, wyciszona. Może to jakiś specjalny zamysł ale ja starałbym się otwierać większość pomieszczeń na tę przestrzeń a nie jak Ty - pokoje dzieci na sąsiednią działkę, na której pewnie powstanie niedługo jakiś "straszny dwór" a kolejny pokój i sypialnię na drogę albo... No właśnie: co to za prostokąt jest przed drogą i dlaczego dom tak mocno od niej odsunięty? Może to coś mi wyjaśni...

Rzuty trochę małe - nie do końca mogę rozczytać wszystkie pomieszczenia.

W środku funkcję masz pewnie mocno przemyślaną niemniej proporcja powierzchni prywatnej łazienki do powierzchni pokoi dzieci wydaje się nieco zachwiana ;) Wydaje mi się też, że w pokojach dzieci może być za ciemno. Uwielbiam portfenetry ale nie dają one za dużo światła.

Czy ja dobrze widzę warstwy? 2x papy na lepiku na styropianie na tarasie, papy na styropianie na dachu? Jeśli nie chcesz mieć problemów radzę poszukać nieco nowszych i przede wszystkim pewniejszych rozwiązań - takie stosowało się w Polsce 30 lat temu i nie sprawdziły się...

Nie widzę też prawidłowo rozwiązanych warstw podłóg niezadaszonej powierzchni przy łazience (czy to namiastka południowej łazienki pod gołym niebem?). Po co te balustrady takie wysokie? 110cm to wymóg dla budynków wielorodzinnych i użyteczności publicznej. Chyba, że wynika to z proporcji brył... Wtedy rozumiem ;)

Generalnie dom całkiem udany więc za bardzo się nie przejmuj - ja zawsze szukam dziury w całym ;) Oby więcej takich domów!

pozdrawiam

Dziękuję Robercie za wizytę.

Liczyłem na nią i się nie zawiodłem :). Obserwuję wątek o nowoczesnej architekturze, wiem że masz na koncie podobne projekty i liczę na Twoje uwagi poparte doświadczeniem. Cieszę sie przede wszystkim z tego, że ogólna koncepcja i proporcje brył są dla Ciebie do przyjęcia. To budujące usłyszeć, że "opakowanie" moich wnętrz dobrze wygląda :) Powiem Ci, że ustawienie domu względem stron świata i otoczenia analizowałem dość długo i starałem się aby wyszło optymalnie. Okna pokoi dzieci wychodza na zachodnią stronę ponieważ:

a) z tej strony nie ma lasu i myslę, że będzie jednak więcej swiatła,

b) nie dałem rady tak ustawić wnętrza na piętrze, żeby znalazły się od strony wschodniej (wejście po schodach na piętro zaraz przy wejściu do domu),

Okna z sypialni chcieliśmy od północy ze względu na mozliwość zerkania na to co dzieje się przed domem/garażem itp. Priorytetowy był piekny widok z salonu i taki jest.

Działka jest długa więc postanowiliśmy dom nieco odsunąć od drogi, żeby mieć troszkę zieleni również z przodu. Poza tym chcemy tu zmieścić oczyszczalnię i zakopany zbiornik gazu. Zauważyłeś zachwianie proporcji powierzchni pokoi ;) Masz rację, coś jest nie tak, ale .... tak miało być :) Zawsze marzyliśmy o wielkiej sypialni, ogromnej garderobie i potężnej łazience. Nie chcemy się już cisnąć. Zakładamy że te 14m2 z wydzieloną garderobą dla dzieci powinno im wystarczyć (w tej chwili córka ma w bloku pokoik 5,5m2). Pewnie że większe byłyby lepsze ale cóż ... coś za coś. Mamy duzy salon i ogród to się wybiegają ;). Piszesz o małej ilości światła w pokojach. Tu musimy przemyśleć sprawę. Wydawało mi się, że okno 120x250cm jest spore, ale może i nie? Balustrady są wysokie bo chcemy mieć na tarasie jak najwiecej prywatności stąd taki wybór, ponadto jak sam zauważyłeś wynika to też z proporcji brył.

Osobnym tematem jest kwestia warstw podłóg. Nie znam się na tym kompletnie i cieszę się że wskazujesz, że można zrobić to lepiej. Omówimy to z konstruktorem, ale jeśli byłbyś uprzejmy podsunąć jakieś sprawdzone nowoczesne rozwiązanie byłbym wdzięczny. Zwrócimy też uwagę na rozwiązanie warstw podłogi tego otwartego fragmentu łazienki do którego wykonania zresztą zainspirowały mnie wklejane przez Ciebie min. fotki w "nowoczesnym" wątku :)

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam!

Edytowane przez martzel

Proszę bardzo.

Zakładamy że te 14m2 z wydzieloną garderobą dla dzieci powinno im wystarczyć (w tej chwili córka ma w bloku pokoik 5,5m2)
Oczywiście, że to nie jest mało - zwracałem jedynie na zachwiane proporcje a nie na za małą powierzchnię - na rysunkach ciężko doczytać się powierzchni.

Wydawało mi się, że okno 120x250cm jest spore, ale może i nie
Na elewacji te okna wyglądają na mniejsze (na rzucie są chyba większe). Skrzydło rozwieralne o tej wielkości ciężko Ci będzie uzyskać - po drugie zajmie dość dużo miejsca po otwarciu. Przez wąskie wysokie okna wpada mniej światła niż przez taki sam otwór poziomy - a raczej mniej się to światło rozprasza.

ale jeśli byłbyś uprzejmy podsunąć jakieś sprawdzone nowoczesne rozwiązanie byłbym wdzięczn
W swoich projektach stosuję zwykle dachy płaskie w systemie odwróconym z membraną EPDM jako izolacją przeciwwodną. Są również niezłe systemy membran pcv. W naszym klimacie ważne aby izolacje były w miarę elastyczne, bo przy częstym przechodzeniu przez 0 stopni narażone są na rozrywanie na skutek zamarzania wody.

Kurcze, cenne uwagi o rozwieralnych oknach i o przewadze poziomych nad pionowymi. A ta o warstwach to już nie wspomnę! O takie spojrzenie na temat mi chodziło. Dzięki!

Proszę Szanownych Odwiedzających o więcej takich cennych spostrzeżeń :)

P.S. Ale posty z samymi pochwałami też bedą mile widziane ;)

Gratulacje. Lubie odważnych. Też jestem miłośnikiem p.Skitka czyli jego forum - towarzyszę mu już dobre kilka lat, ale też przede wszystkim czytając i próbując wyrobić sobie swoje zdanie o tym co lubię.

No ale do rzeczy:

- Po zobaczeniu zdjęcia było "ohhh, ahhh... jaka piękna działka" - jednak po zobaczeniu mapki już gorzej ... wąsko ....

- I to pewnie zadecydowało o "długości" domu ...

- zaczynając jak zwykle od końca - ŁAZIENKA - super pomysł ze szklaną ścianą, murem, oknem w murze - brawo za odwagę (przy kąpieli). To o co można się martwić to o dogrzanie tej łazienki przy minus 20 na zewnątrz - jednak okno to najzimniejsza przegroda w domu a to cała ściana pomieszczenia jest ... ja lubię ciepło w łazience. A po co tam ta kanapa? Wygląda modnie ale ....?

- SYPIALNIA - znowu super okna - i ten sam problem - może być zimno zimą ... no i pytanie: po co Ci widok z sypialni na podjazd? W sypialni bywa się rano i wieczorem, a goście na podjazd przyjeżdżają gdy się nie śpi ...

- SALON - super - choć nie lubię tych kolumn (wiem - podparcie musi być, gdy są takie okna - ale raczej bym je wmontował już właśnie w ścianę okien, bo tak one nadal są, a jeszcze zabierają powierzchnię pokoju). No i ustawienie kanapy tyłem do tego najpiękniejszego widoku ... tak miało być? Aha - a kominek będzie gazowy w ścianie? Bo inaczej to raczej by były tam kłopoty z paleniem ...

- KORYTARZ na piętrze - bardzo lubię te okna go doświetlające - dobrze, że o nich nie zapomniałeś. Choć nie lubię korytarzy ... ;)

Trochę nieczytelne są rzuty - nie można wyczytać wielkości pomieszczeń i się do nich odnieść.

Ogólnie nie powiem - chciałbym tam mieszkać!

Pozdrawiam

Andrzej

PS też właśnie zacząłem budowę mojego nowocześniaka - jednak przy Twoim chyba nie wygląda już tak nowocześnie .... aha - i też zacząłem jego projektowanie od układu pomieszczeń!

Dzięki wuja za wpis. Chciałem się zrewanżować, ale chyba nie masz dziennika, albo nie mogę znaleźć. A z chęcią zerknąłbym na Twoje rozwiazania.

Z tymi dużymi oknami w każdym pomieszczeniu był dylemat. Zakładam, że będą dobre, jak najcieplejsze, szczelne i tego ciepła aż tak dużo nie ucieknie. Chcę też w miarę dobrze ocieplić ściany i zwrócić baczną uwagę na likwidację wszystkich mostków termicznych. Dodatkowo w łazience bedą elektryczne maty grzewcze w podłodze i jeden lub dwa grzejniki .... teoretycznie powinno wystarczyć :). A z dużych okien nie zrezygnuję, najwyżej rachunki za ogrzewanie bedą ciut większe. Po za tym już nie raz słyszałem że duże przeszklenia w nawet średnio słoneczne zimowe dni potrafią wpuścić do domu tyle ciepła, że rachunki zamiast rosnąć - spadają :)

W salonie oczywiście pierwotnie nie miało być żadnego podparcia, ale po przeliczeniu okazało się że to nie ustoi. Były dwa wyjścia: dać słupy między okna, albo cofnąć w salon tak jak to w tej chwili zrobiliśmy. Po obejrzeniu wielu podobnych rozwiązań w nowoczesnych domach zdecydowałem się na drugi wariant, tak aby zachować jednolitą taflę stolarki okiennej na której mi najbardziej zależy. Ze słupami już się pogodziłem :)

Korytarzy też nie lubię ale muszą być. Jak zauważyłeś udało mi się je fajnie oświetlić ( w nocy również - światłem rozproszonym znad sufitu ).

Daj znać gdzie obejrzeć twój domek.

Pozdrawiam!

Super - z odpowiedzi wynika, że masz to wszystko przemyślane i takie sprawy Cie nie zaskakują. To najważniejsze!

Ja jeszcze nie mam dziennika - choć budowa ma już parter. Jakoś chyba nie jestem w tym wypadku ekshibicjonistą - wkurzają mnie komentarze ludzi typu "a mnie się nie podoba, bo ma za małe/duże/krzywe/skośne (niepotrzebne skreślić) okna ... " . Ale chętnie podeślę Ci wizualki i plan na maila ...

• 4 months później...

Fajnie, że domek się podoba :)

Stolarka w założeniu ma być aluminiowa, możliwe że w części bedzie z pcv. Rozważamy wszelkie opcje, niebagatelną rolę odegrają też kwestie finansowe. Największe przeszklenie, czyli to od strony lasu i projektowanego basenu będzie miało wymiary 740x250cm. Przez bardzo długi czas w którym powstawał projekt byliśmy przekonani do rolet zewnętrznych. Oczywiście ze względów estetycznych nie do tych ze skrzynką na elewacji, ale do tych w murze, nad samym oknem. Ale im bliżej realizacji tym bardziej skłaniamy sie do wersji bez rolet. Jest to rozwiązanie droższe, wcale nie zapewnia specjalnie większego bezpieczeństwa a i straty ciepła przy tym rozwiązaniu są większe. Bardzo możliwe jest więc, że rolet zewnętrznych nie bedzie.

ja mam dylemat ..jestem na etapie projektu (partetrowy z plaskim dachem) wymyslilam sobie w salonie przeszklenie 8 mertow podzielone na 4 czesci ,po bokach 2 fixy srodek 2 czesci rozsuwane na boki,okna mialy byc od podlogi do sufitu czyli jakies 2,60 wys.takie przeszklenie tylko w aluminium i bez rolet zew.jezeli chodzi o PVC to przszklenie moze byc max 6 metrow przy tym podziale na 4 jak pisalam wyzej i tu wys.max 2,30 i w tym przypadku maga byc rolety.Teraz nie wiem co wybrac i z czego zrezygnowac nie ukrywam ze napalilam sie na te rolety...jakie bierzesz firmy pod uwage ja myslamam o: PVC to jezierski albo veka, aluminium to Reynaers albo schuco nie wiem czy to trafny wybor...tak mialoby wygladac przeszklenie u mnie Edytowane przez Kamka

co prawda to cytat z forum ale uwazam dokladnie tak samo "nie jest to idealne rozwiązanie, ale dla nas jednak optymalne. Dla wyjaśnienia, czemu w ogóle uznaliśmy, że jakaś przesłona, a finalnie rolety, muszą być, chociaż wiadomo, że okna "czyste" wyglądają najładniej. Tu fragment z mojego dziennika co do ogólnego uzasadnienia:

"Wiem, że rolety nie są antywłamaniowe, jednak dają złudne poczucie bezpieczeństwa. Budujemy się na osiedlu oddalonym od wioski, jesteśmy ostatnim domem i będę czuła się bezpieczniej wieczorem i w nocy z zasłoniętymi roletami. Dzisiaj jeszcze rozmawiałam z kolegą, który już mieszka na osiedlu. Mówi, że nie ma szans funkcjonować bez rolet, bo jesteśmy na otwartym terenie i wiatr tak mocno wieje, że rolety muszą być."

Do tego dodam, że jak się wieczorem tam jedzie, to jest ciemno, bo wszyscy mają rolety. Bylibyśmy jedynymi bez. No i rolety chronią też przed ucieczką ciepła. Jak liczyłam w programie firmy MS Okna U całego okna, to przy zaznaczeniu, że będzie roleta U zmniejszało się o o ok. 0,2. Pewnie to mało, nie liczyłam ile na tym zaoszczędzimy i kiedy nam się zwróci. Główny powód rolet napisałam wyżej"

• 1 month później...