Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy !! Ściana fundamentowa na szerokość 30cm.

adamoos

Recommended Posts

Witajcie. Mam bardzo duży dylemat. Otóż w projekcie mam ścianę fundamentową laną szerokości 30cm pod ścianami nośnymi zewnętrznymi oraz szer 25 cm pod nośnymi wewnętrznymi. Na nie pójdą maxy odpowiednio 29 i 25 cm. Myślę o tym, żeby zamiast robić szalunki i lać, wymurować tą ścianę. I tu pojawiają się moje dylematy:

1) Praktycznie brak na rynku bloczków betonowych o takim wymiarze.

2) Jeśli już są, no ich cena liczona z objętości bloczka wychodzi zawsze drożej niż objętość bloczka 38x24x14 lub 38x24x12

3) W ubogiej ofercie dostępne są bloczki 30x24x12. Jeżeli bym się już zdecydował na nie, to pojawia się problem wiązania murarskiego, które w tym przypadku wynosi tylko 5 cm, gdzie przecież absolutne minimum to 10 cm.

Zatem proszę o radę co byście zrobili na moim miejscu.

1) Czy kupować bloczki na 38 i zrobić zewnętrzne ściany fundamentowe o te 8 cm szersze?

2) Czy kupować bloczki na 30, jakoś z tym przewiązaniem kombinować?

3) Czy też lać fundament w deskowaniu z gruchy i odpuścić sobie murowanie?

Wiem, że znajdą się wśród Was zwolennicy lania i murowania, dlatego czekam na opinie. Zaznaczam, że prace będą wykonywane samodzielnie przy dużym nakładzie sił własnych i rodziny. Odpada pomysł murowania na ścianie 24cm, ponieważ tak jak pisałem pójdzie na to max, który ma 30cm. Uprzedzając, kierownika budowy jeszcze nie mam. bo i pozwolenia na razie niet. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

ale co sam to będziesz murował? jeśli chcesz większe przewiązanie to część bloczków trzeba docinać ew. uzupełniać np. cegłą pełną. Bloczki 24 bądź 30 cm są tak samo dostępne i na wielu budowach używa się obu ich rodzajów. A jeśli zlecisz prace murarzowi to on sobie poradzi i z przewiązaniem, i z zamówieniem bloczków, o ile to będzie miejscowy rzemieślnik.

Zdecydowanie poleca,m wylać ściany. Nie będą się paprać z murowaniem 1-2 tygodnie tylko szalunek w jeden dzien. Następnego zalane. A na 3 dzien zdjete szalunki. Ściana gotowa. Może i drożej. Ale jesli sie rozliczas w roboczogodzinach to wyjdzie na to samo. Bo zaplacisz za ukrecenie zbrojenia i zbicie szalunkow. A najlepiej wynajac gotowe systemy szalunkowe.

Zdecydowanie poleca,m wylać ściany. Nie będą się paprać z murowaniem 1-2 tygodnie tylko szalunek w jeden dzien. Następnego zalane. A na 3 dzien zdjete szalunki. Ściana gotowa. Może i drożej. Ale jesli sie rozliczas w roboczogodzinach to wyjdzie na to samo. Bo zaplacisz za ukrecenie zbrojenia i zbicie szalunkow. A najlepiej wynajac gotowe systemy szalunkowe.

te 1-2 tygodnie to chyba przesada . Mi murarze mają to zrobić w ciągu dwóch dni ; dom na wysokości fundamentów to mniej więcej 8 /13,5 m. ( zobaczymy - dzisiaj zaczeli) ; bloczki układane w poprzek czyli wyjdzie 38 cm grubości . Nie wiem czy będzie drożej , czy taniej ( nie robiłem takiej kalkulacji ) umawiłem się na cenę za poszczególne kondygnajce ( piwnica , parter , poddasze , dach) . Ściana piwniczna też będzie z bloczków 38 cm na na to max 29 + 15 cm styropianu. . Pozdrawiam

Kalkulacja jest taka około 78 bloczków (h=14cm) = około 1m3 betonu towarowego. Jeśli koszty 78'iu bloczków + materiałów na zaprawę murarską jest większy niż 1 m3 betonu to wszystko sie robi jasne ;). Mimo, że sam mam murowane ściany fundamentowe to zdecydowanie jestem zwolennikiem wylewania ścian.