Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem: stojąca woda w "szachcie" wokół studni głębinowej.

Recommended Posts

Witam,

Mam następujący problem i prośbę o podpowiedzi:

Wywiercono nam studnię głębinową, rura 110mm na 30m, woda na 8m, pompa na 13m.

Wszystko było ok. do czasu zrobienia przez nas prostego „szachtu” wokół rury żeby był dostęp do pompy w przyszłości, tj. dziura na ok. 1,6m głębokości i dwa betonowe pierścienie (średnica standardowa, taka żeby się tam zmieścić). Wszystko przykryte płytą i włazem.

W trakcie kopania (w okolicach właśnie 1,6m) z głębi ziemi ze szczeliny wokół rury zaczęła wypływać woda i następnego dnia „szacht” stał w wodzie. Lustro wody ok. 1 m od powierzchni.

Lustro zatrzymało się na poziomie wejścia do rury 110. Podejrzewam, że naszłoby więcej, ale chyba spływa do rury.

Na tej samej działce w odległości ok. 20 m jest taka sama studnia i „szacht”, ale tam woda nie stoi, jest trochę grząskie podłoże, nic poza tym.

Z mapek melioracyjnych wynika, że być może w okolicy tej feralnej studni biegnie sączek, ale na głębokości 1,2-1,4 m, więc raczej byśmy go znaleźli przy kopaniu "szachtu" i tym samym odpada możliwość przebicia go przez studniarzy.

Pytania mam następujące:

1. Czy to wody gruntowe, ale jeżeli tak to dlaczego tylko po jednej stronie działki (ta część działki jest raptem kilkanaście centymetrów niżej).

2. Czy może być tak, że sączek (sączki) które akurat biegną w okolicy tej studni są zapchane i woda z okolicy znalazła sobie ujście przez otwór wokół rury? Ale dlaczego wypływa ze szczeliny do góry 8-[ a nie spływa w dół w szczelinę wokół rury?

3. Czy przez fakt, że do tej rury (mogliśmy ją zaczopować na czes nieużywania, ale jakoś nikt wcześniej nie pomyślał) wlewała się woda gruntowa i być może deszczówka i jakiś syf przez dłuższy czas eliminuje tę studnię z użytku domowego?

4. Co zrobić, żeby czerpać z tej studni normalnie wodę do domu? Jak zabezpieczyć „szacht”, żeby był odizolowaną komorą? Czy zamknięcie rury 110 po zamontowaniu pompy szczelną (?) głowicą wystarczy w tej sytuacji (głowica będzie raczej cały czas zatopiona)?

Bardzo dziękuję.

Łukasz

Mam podobnie, ale bez takiego poziomu. Właściwie miałem bo wody gruntowe znikły ostatnio. Ale na 100% zrobię myk z beczką 300 litrów zakopaną dnem do góry niedaleko kręgów. Połączę to rurą fi110 i zrobię jakby drenażową. Pod beczkę oczywiście z 0,5m żwiru a na całość geowłóknina z góry przed zasypaniem.

O studniach głębinowych było tutaj

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?135183-STUDNIA-G%C5%81%C4%98BINOWA-M%C4%98TNA-WODA-PO-1-5-min.OD-W%C5%81%C4%84CZENIA-POMPY&p=4228881#post4228881

Miałem podobny problem - woda w kręgach, ale nad poziomem rury. Zrobiłem drenaż. Zresztą w temacie jest to opisane.