ryhu82 09.08.2010 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 (edytowane) Proszę o pomoc.Podjąłem się remontu wynajmowanego mieszkania w kamiennicy (46mkw) i muszę w nim zrobić wentylację (mechaniczną). Zakres robót: - dziura w ścianie z łazienki do pomieszczenia na klatce schodowej (która już jest),- przepust przez dach,- łączna długość wentylacji nico ponad 4m.,- po drodze wentylator kanałowy,- skraplacz (na trójniku) przed przejściem do łazienki podłączony do kanalizacji w pomieszczeniu na klatce schodowej. - średnica kanału 125mm (kanał zbiorczy dla kuchni i łazienki). Opinia kominiarska jest. Czy muszę przedstawić projekt takiego rozwiązania??? Administracja budynku się tego domaga.Z jakiego aktu prawnego wynika konieczność przedstawienia takiego projektu i kto może taki projekt wykonać??? Chciałem wykonać samodzielnie - jeśli spełniał by wymogi to chyba nic nie stało by na przeszkodzie. Edytowane 9 Sierpnia 2010 przez ryhu82 błąd w treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 10.08.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Zapytaj się w administracji po co im ten projekt a może chodzi o szkic wentylacji. Taki szkic powinien być w opinii kominiarskiej. Edytowane 11 Sierpnia 2010 przez M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 11.08.2010 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 szkic już dałem, pytali czy mam projekt wentylacji, mam opracowanie własne, ale i tak chyba ostatecznie zdecyduję się na reku w łazience i rozprowadzenie do obu pokoi, no zobaczymy czy będzie potrzebny projekt podbity przez inż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 11.08.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 (edytowane) Możesz sam zrobić projekt, pieczątkę przyłoży znajoma osoba mająca uprawnienia i gotowe, Edytowane 12 Sierpnia 2010 przez M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.08.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 jakie uprawnienia?do wykonania projektu wm nie potrzeba żadnych, sam możesz go narysować i dać biurokratom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruchot 15.08.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 kangaxx napisał: jakie uprawnienia? do wykonania projektu wm nie potrzeba żadnych, sam możesz go narysować i dać biurokratom Niestety nie masz racji. Nie zabierasz się do projektowania lub wykonywania czegokolwiek jeżeli nie masz do tego uprawnień. Wiem, ze tak wiele osób robi ale to nie znaczy ze nie trzeba mieć uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryhu82 15.08.2010 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Prawo budowlane mówi wyraźnie, że projektant to osoba posiadająca odpowiednie uprawnienia i kwalifikacje do projektowania więc trzeba tylko znaleźć właściciela pieczątki z czołówką inż. i numerem uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.08.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 a ja powtórzę z uporem maniaka ze do projektu wm nie trzeba uprawnień, oczywiście mam na myśli wm w domkach nie zmieniająca samego projektu domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts