Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesny wg projektu indywidualnego pod Olsztynem

Recommended Posts

Dobra, zaczynam dziennik. Na start kilka uwag dla czytajacych:

1. Piszę najczęściej wieczorem, czesto po piwku lub dwóch ( uwielbiam.... ), więc będą błędy ortograficzne, literówki itp.... Za dnia nie ma czasu.

2. Z uwagi na w/w brak czasu i sporo innych zajęć mogą nastapic przerwy w opisach.

3. Jak mawia moja żona - kiedy wszyscy sa na TAK, ja jestem na NIE, zawsze w opozycji, więc znajdzie to zapewne odbicie w dzienniku i niektórych decyzjach :)

Zaczęło się od dziecka. Pierwotny plan zakładał kupno dużego mieszkania - min. 100m2, gdzieś w centrum Olsztyna. Wiadomo - wygoda,bezobsługowość,dobra komunikacja, nizsze koszty, więcej czasu dla siebie. Pojawienie się Hani, a następnie dwa miesiące wakacyjne z maluszkiem spędzone u teściowej w domu w Augustowie przesądziły - szukamy działki, budujemy dom !!! Dwa miesiące poszukiwań, obejrzane wszystkie osiedla, wioski w okolicach Olsztyna i udało się znaleźć działkę w doskonałej lokalizacji i rozsądnej cenie. Dorotowo, 10 km od scisłego centrum Olsztyna, dojazd bardzo dobry, pełne uzbrojenie z gazem i TP włącznie, 600 m do pieknego, dużego jeziora, 200 m do lasu, pow. 880 m2. OKazało sie także, że była to zawsze wymarzona miejscówka mojej lepszej połowy. Krótkie i ostre negocjacje z właścicielem i oto stalismy sie posiadaczami kawałka ziemi.

Faza druga - projekt. Po przejrzeniu setek projektów gotowych uznaliśmy, że nie rozsądnego nie znajdziemy. Tu coś nie tak, tam cos nie tak..... fakt, iz jednym z naszych przyjaciół jest architekt, przesądził o zamówieniu projektu indywidulanego. Pomimo, iż róznica w stosunku do "gotowca" była bardzo duża, jesteśmy absolutnie przekonani o słuszności podjetej dezycji i na dzień dzisiejszy nie żałujemy ani jednego z tysięcy groszy wydancyh na projekt indywidualny. Jedno zdanie naszego przyjaciela - architekta przeważyło: "Chłopie, wydajesz kilka tysięcy na rower ( jestem maniakiem rowerowym ), kilkadziesiat tysięcy na auto - te rzeczy służą Ci zaledwie kilka lat, a żałujesz na projekt domu, który bedzie służył Tobie, z potem może twoim dzieciom kilkadziesiat lat, a jego utrzymanie będzie głowym wydatkiem w Twoim budżecie ?". Poza tym, jesteśmy z żoną oboje zwolennikami nowoczesnej architektury, gdyby miejscowy plan pozwalał, na naszej działce stanęłaby parterówka płaskim dachem cała w duzych przeszkleniach i geometrycznych formach, musi nas zadowolić bardziej tradycyjna bryła z dachem krytym dachówką, 35-45 st, parter i poddasze.. taki był wymóg planu miejscowego, a pod Olsztynem wszedzie są takie warunki zabudowy.... lokalizacja działki rekompensuje nam całkowicie forme domu, zresztą nasz architekt wzorowo wywiązał sie z zadania i mamy dom o nowoczesnej, zwartej bryle, jednocześnie wpisujacy się w lokalną tradycje budownictwa.....

Miały być: obszerny parter - kuchnia, jadalnia, salon - połączone z sobą, a jednocześnie kuchnia wyizolowana od salony, gabinet koniecznie z wejściem z wiatrołapu ( żeby ew. klienta nie wpuszczać do domu, a czasami ich przyjmujemy ), WC, garaż z przejsciem do domu, spizarnia. Pietro - dwa pokoje dzieci i ich łazienka, nasz sypialnia z prywatną garderobą i łazienką, pralnia z prasowalnią. Oraz - moje marzenie - salon na wysokośc dwóch kondygnacji. Nie udało sie niestety zmieścić tego wszystkiego na planowancyh 120-130 m2, dom rozrósł się w trakcie projektowania do 165m2 p.u., żona stwierdziła: dobra, jak juz wywalimy pół bańki na chałupę, róbmy to tak jak chcemy.

Technologia, instalacje itp:

Ściany - Ytong 30cm + ocieplenie 15 lub 20 cm. W projekcie jest 15 cm wełny, ale chyba zamienimy to na 20 cm styro. Czyli ściana 50 cm, ciepła :)

Ogrzewanie - gaz ziemny, piec dwufunkcyjny z zasobnikiem. Żadnego innego sposobu ogrzewania nie brałem pod uwagę. Zyję w XXI wieku i nie bedę niczym niewolnik babrał sie w rąbanie drewna albo dorzucanie pelletów. O weglu nie wspominając. Dom am byc WYGODNY I BEZOBSŁUGOWY!!! To było jedno z założeń jego budowy. Pompa ciepła odpadła - koszt inwestycji zbyt wysoki w stosunku do okresu zwrotu, zwłaszcza że pod ręką mamy gaz ziemny. Podobnie z solarami - na pewno modnie, na pewno ekologicznie, ale póki co jest to nieopłacalna inwestycja dla 3-4 osobowej rodziny, okires zwrotu inwestycji 15 lat to zbyt długo, za 15 lat moge juz przewracac sie w grobie albo miec kolejny dom. Ogrzewanie tylko podłogowe w całym domu, jedyny dodatkowy grzejnik drabinkowy elektr. w łazience i garażu. Uważam podłogówkę za najlepsze rozwiazanie, instalacja grzewcza jest uproszczona ( zadnych mieszaczy, zwrotnic itp ), brak w pokojach brzydkich grzejników ( ładne sa bardzo drogie ).

Dach - klasycznie, dachówka ceramiczna, ale zupełnia płaska, drozsza od klasycznej, ale zdecydowanie ładniejsza i pasuje do bryły.

Fundament - płyta fundamentowa. Powód - prostota wykonania połaczona z lepszą izolacyjnościa cieplną. Koszt - zapewne porównywalny.

Strop - lany beton. Wszelkie terivy i inne wynalazki - może szybciej, może minimalnie taniej, ale i tak musi wjechac grucha z betonem, trzeba zalewać, równać. W mojej i kilku znajomych opinii - lepiej lać normalny stroip, zwłaszcza w moim projekcie.

Komputer sygnalizuje wyczerpamie baterii, w glowie szumi po 3 piwku, idę spać... C.D.N. :)

Kominek - na początku z żoną stwierdziliśmy, że nie będzie. Bo: nie kręci nas, nie będzie chciało nam się rąbać drzewa, palić, sprzatać itp. Ponieważ w założeniu budujemy dom na ok 20 lat ( potem dzieci zmykają na studia, a my sprzedajemy i budujemy/kupujemy mniejszy i tańszy w utrzymaniu ), stwierdziliśmy, że kominek trzeba zrobić właśnie ze względu na potencjalnego nabywcę w przyszłości który może nie wyobrażać sobie domu bez kominka. Zatem kominek będzie, ale znając życie, będzie służył nam rzadko, od święta. Funkcja wyłącznie dekoracyjna.

Wentylacja - od początku jestem zdecydowany na mechaniczną z rekuperacją - czyste, świeże powietrze niezależnie od warunków zewnętrznych. Krystalizuje się również myśl o budowie GWC, nie tyle dla oszczędności, co dla klimatyzacji latem.

Projekt leży w domu, zaraz składamy papieru do ZUD w celu uzgodnienia przebiegu sieci, potem wniosek o PnB i od wiosny jedziemy, o ile oczywiście znajdziemy bank, który zechce sfinansować nasze marzenia :) Jak nauczę się wklejać fotki, to zaprezentuję kilka wizualizacji brył i wnętrza w moim wykonaniu :)

OGROD-CEGLA---FOR-SGH.jpg

FRONT-CEGLA---FOR-SGH.jpg

TYL-CEGLA---FOR-SGH.jpg

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Oj, nie mam czasu za często zaglądać na forum. Ceny za projekt podać nie mogę, namiar na mojego kolegę - architekta - http://www.ag-architekt.pl ( Warszawa ).Pozdrawiam.

Właśnie czekamy na decyzje o PnB, papiery leżą w Starostwie, powoli kompletujemy dokumenty do banku. W końcu, oby się udało w tym roku dopiąć formalności i w marcu wbijamy łopaty !

• 1 month później...

Zamiast rzutów załączam wizualizacje wnętrza - na razie totalny szkic, nie mam czasu jeszcze na szczegóły, ale do wiosny, przez zimę, posiedzę dłużej i będzie dokładniej.

Na parterze salon dwukondygnacyjny, jadalnia, kuchnia, WC i gabinet z wejściem z przedsionka, oczywiście także garaż z przejściem do domu przez pom. techniczne. Na pietrze nasza sypialnia z łazienką i garderobą, dwa pokoje dzieci, łazienka, pralnia i antresola. Na zał. fotkach jeszcze tego nie widać, ale będą dwa tarasy - jeden duży, powiedzmy weekendowy z wejściem z salonu między ramionami litery L, drugi od kuchni, mały, szybki, śniadaniowy :)

rzut parteru.jpg

rzut pietra.jpg

salon z wysokosci.jpg

salon jadalnia.jpg

kuchnia.jpg

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...