Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okucia Maco czy WinkHaus?

Recommended Posts

Dokładnie. To tak jakbyśmy się kłócili które auto lepsza Mercedes, BMW czy AUDI (no może wysoko strzeliłem , ale co tam). Za to ma znaczenie czy ma być to auto na niedzielę (okno w domu otwierane sporadycznie), auto terenowe (okno intensywnie ekspoloatowane) czy też auto super bezpieczne (okno z okuciami utrudniającymi włamanie)

Ja mam wrażenie, ze klasa okuć (poza dodatkami umożliwiającymi stosowanie dodatkowych funkcji) zależy od ceny.

Tzn. są okucia dobre (normalnie kosztujące) i bywają okucia typu "eco" - czyli odchudzone.

Dodam jeszcze, że można mieć niby markowe okucia (np. takie na S) ale jak się dobrze przyjrzeć, to z tej firmy jest tylko obwiedniówka a reszta (zaczepy, zawiasy) są podróbkami pewnej krajowej firmy! To mniej więcej tak jak by założyć sportowe, nawiercane tarcze hamulcowe a zamiast klocków hamulcowych kawałki sklejki ;)

.... To mniej więcej tak jak by założyć sportowe, nawiercane tarcze hamulcowe a zamiast klocków hamulcowych kawałki sklejki ;)
Kupiłeś Dacię ? ;)

Tak naprawdę nie ma złych okuć, są tylko źli ;) klienci nie pamiętający o konserwacji bądź bardzo agresywnie szarpiący klamkami (jak dziś, po 10 latach w HKS-ie wyrwana z jarzma dźwignia łącząca wózki)

Ważną kwestią, o wiele ważniejszą od tego czy okucia sa od S czy R czy W - jak zostały skonfigurowane w oknie - na tym też firmy oszczędzają i dają "oszczędne" okucia. Dziś telefonicznie odpowiadałem na pytanie - okno 150/150 w jednym skrzydle i... od strony zawiasów - 1 zaczep, pozioma część skrzydła - 1 zaczep, górna część - 1 zaczep, po stronie klamki - 2 zaczepy

I dziwią się później ludzie, że im wieje.

Edytowane przez jareko

• 1 year później...
Nie. Jeżeli już, to funkcje okuć, które ciebie interesują. Kupując nowy samochód kierujesz się marką opon jakie będą założone na felgi?

Marką opon nie, ale właściwościami silnika tak. Zadając pytanie nie chodziło mi o markę samą w sobie, ale o właściwości okuć. Nie jestem specjalistą w tym temacie, ale domyślam się, że każdy producent chce się pozytywnie wyróżnić na rynku oferując różne - jego zdaniem wspaniałe - cechy swoich produktów.