Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj!

Dziękuję za odpowiedź.

Swój dom mam w Świdniku Małym tj. 6 km od Lublina ( Leclerc na Turystycznej) w kierunku na Łęczną (skręt na Świdnik Duży). Co do zagospodarowania strychu-mam zamiar zrobić wejście od hallu za schodami. Wiem, że jest tam nisko ale chcę spróbować wstawić tam małe skośne drzwi i w ten sposób zrobić drugie wejście. Pralkę chcemy wstawić do przedłużonej części kuchni (nie zastawiać łazienki na piętrze). Podwójne drzwi balkonowe w pokojach na pietrze zamieniliśmy na układ okno-drzwi i zrezygnowaliśmy z balkonu sypialni (widok na sąsiada) co zmniejszyło trochę koszty. Podpiwniczenia nie robiłem, a kotlownia jest jak w projekcie. Zrezygnowalem z murowanego komina wentylacji z kuchni na pietrze, a w to miejsce będę miał rury (na poddaszu nie jest potrzebna wentylacja) ze specjalnym wyjściem ok. 30 cm nad dachem-tak poradził mi dekarz.

Jeżeli masz Ty lub inni forumowicze jakieś pytania, to chętnie odpowiem.

Zamiast podpiwniczenia chcę zrobić piwniczkę-ziemiankę. Mam dużą działkę.

A! Polecam, jeżeli macie miejsce na działce to róbcie osobny garaż, a ten w domu wykorzystajcie na coś innego lub nawet na warsztat.

Jeszcze jedno pytanie:

Jakie masz schody i jak planujesz zagospodarować przestrzeń pod nimi?

Schody mamy murowane a pod nimi schody do piwnicy,wejście z wiatrołapu.Powiem szczerze,że my również chcieliśmy zrobić oddzielne wejście do pom.gosp. właśnie z hollu i nawet taki kształy drzwi przyszedł nam do głowy ale czy nie będzie za nisko?chcielibyśmy narazie zrobić pralnie a później dodatkowy pokój.

Dzisiaj byłem w swoim domu i przymierzałem się do tych drzwi. Nie wiem jak masz zrobioną więźbe dachową, ale u mnie okazuje się, że jest możliwość zrobienia normalnych drzwi.

Na początku też myślimy nad suszarnią z możliwością wykorzystania jako pomieszczenie do gierlub jako pokój. Na razie nie robię nigdzie scisnek działowych typu garderoba i zasłanianie skosów. Wszystko jest odsłonięte.

Pozdrawiam