Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Żarówki zmierzchowe ?

Recommended Posts

Znalazłam ostatnio żarówki z czujnikiem zmierzchowym ( jeśli dobrze zrozumiałam).

Ciekawa jestem jak się to sprawdza - czy faktycznie można sobie darować osobny czujnik ?

Chciałabym dowiesić jedną lampę na podjeździe z opcją samozapalania się wieczorem i świecenia przez noc i znacznie ułatwiłoby mi to robotę,( mam zwykły kinkiet do wykorzystania a pozostałe są z czujnikami ruchu ) ale czy to działa ?

• 2 weeks później...

Witam.

Używam takiej żarówki (świetlówki energooszczednej) Osram już 3 rok, służy do nocnego oświetlenia podjazdu. Sprawuje się nie najgorzej, niestety nie ma regulacji progu zadziałania. Mam ją na ścianie pod balkonem w pochmurny dzień potrafi zapalić sie troche za wcześnie, ma mały pobór prądu ( moc tylko 15W) a skuteczność świecenia jest naprawdę przyzwoita. Ważne, aby klosz pod jakim będzie był przezroczysty. Ja dodatkowo dałem ją za wyłącznikiem, aby mieć nad nią pełną kontrolę (świetło pali się w ogrodzie czy na tarasie to te jest niepotrzebne)

link do strony takiej żarówki:

http://www.osram.pl/osram_pl/Dla_profesjonalistow/Oswietlenie_ogolne/Swietlowki_kompaktowe/Przeglad_produktow/Inteligentne_swietlowki_energooszczedne/OSRAM_DULUX_EL_SENSOR/index.html

Edytowane przez rusek007

Co to za żarówki? Mają jakąś nazwę? Może jakiś link?

Używam już 3 lata takiej świetlówki Kanlux - http://www.kanlux.pl/8,produkt.html .

Zamontowana jest jako oświetlenie zewnętrzne przed gankiem wejściowym - żarówka sama się zapala jak się ściemni i sama gaśnie jak widnieje.

Nie ma potrzeby pamiętania o zapalaniu światła przed wejściem wieczorem czy też o jego gaszeniu rankiem ...

Moja to energooszczędna o mocy 20W .

• 1 month później...

Powiedziało się A - trzeba powiedzieć B - w dniu dzisiejszym - pierwszy raz od ponad 3 lat świetlówka nie zapaliła się po zapadnięciu zmroku ...

Wykręciłem sprzęt z oprawki - kontrola organoleptyczna świetlówki nie przyniosła żadnych efektów - rozebrałem więc oprawkę aby dostać się do elektroniki - po otworzeniu oprawki od pierwszego rzutu oka było widać przyczynę - spuchł i wybrzuszył się elektrolit 6,8uF 400V ...

Po wymianie kondensatora świetlówka działa jak nowa.

To tak BTW przy okazji dyskusji o tym typie oświetlenia :D