doro 10.08.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Znalazłam ostatnio żarówki z czujnikiem zmierzchowym ( jeśli dobrze zrozumiałam).Ciekawa jestem jak się to sprawdza - czy faktycznie można sobie darować osobny czujnik ?Chciałabym dowiesić jedną lampę na podjeździe z opcją samozapalania się wieczorem i świecenia przez noc i znacznie ułatwiłoby mi to robotę,( mam zwykły kinkiet do wykorzystania a pozostałe są z czujnikami ruchu ) ale czy to działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 10.08.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Co to za żarówki? Mają jakąś nazwę? Może jakiś link? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doro 10.08.2010 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Na stoiskach z żarówkami - są i Os. am , są i Philips. Z wyglądu normalne żarówy tylko mają na obsadce czerwone " oczko" - niby ten czujnik. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 18.08.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam.Używam takiej żarówki (świetlówki energooszczednej) Osram już 3 rok, służy do nocnego oświetlenia podjazdu. Sprawuje się nie najgorzej, niestety nie ma regulacji progu zadziałania. Mam ją na ścianie pod balkonem w pochmurny dzień potrafi zapalić sie troche za wcześnie, ma mały pobór prądu ( moc tylko 15W) a skuteczność świecenia jest naprawdę przyzwoita. Ważne, aby klosz pod jakim będzie był przezroczysty. Ja dodatkowo dałem ją za wyłącznikiem, aby mieć nad nią pełną kontrolę (świetło pali się w ogrodzie czy na tarasie to te jest niepotrzebne)link do strony takiej żarówki:http://www.osram.pl/osram_pl/Dla_profesjonalistow/Oswietlenie_ogolne/Swietlowki_kompaktowe/Przeglad_produktow/Inteligentne_swietlowki_energooszczedne/OSRAM_DULUX_EL_SENSOR/index.html Edytowane 19 Sierpnia 2010 przez rusek007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 18.08.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2010 Co to za żarówki? Mają jakąś nazwę? Może jakiś link? Używam już 3 lata takiej świetlówki Kanlux - http://www.kanlux.pl/8,produkt.html . Zamontowana jest jako oświetlenie zewnętrzne przed gankiem wejściowym - żarówka sama się zapala jak się ściemni i sama gaśnie jak widnieje. Nie ma potrzeby pamiętania o zapalaniu światła przed wejściem wieczorem czy też o jego gaszeniu rankiem ... Moja to energooszczędna o mocy 20W . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.09.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Powiedziało się A - trzeba powiedzieć B - w dniu dzisiejszym - pierwszy raz od ponad 3 lat świetlówka nie zapaliła się po zapadnięciu zmroku ... Wykręciłem sprzęt z oprawki - kontrola organoleptyczna świetlówki nie przyniosła żadnych efektów - rozebrałem więc oprawkę aby dostać się do elektroniki - po otworzeniu oprawki od pierwszego rzutu oka było widać przyczynę - spuchł i wybrzuszył się elektrolit 6,8uF 400V ... Po wymianie kondensatora świetlówka działa jak nowa. To tak BTW przy okazji dyskusji o tym typie oświetlenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts