redlum 10.08.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Będę miał ogrzewanie domu gazem (podłogówka w całym domu), zaś do ogrzewania CWU zastanawiam się nad pompą ciepła. Dodam jeszcze że myślę nad połączeniem jej z moim miejscem pracy - gabinetem - aby schładzało mi w nim powietrze. Będę miał w nim ok 6 komputerów - które w pokoju 12m2 będą mi robić z niego piekarnik. Czy taki typ pompy ciepła da radę wyciągnąć tyle ciepła? Wiem że taka pompa działa tylko w tym czasie gdy podgrzewa wodę, więc się pytam praktyków: Czy ktoś taki model z was zastosował w praktyce? Na początku byłem przekonany do klimatyzatora w gabinecie - ale jak mogę mieć przyjemne z pożytecznym - ti chyba warto nad tym pomyśleć? PS zapomniałem dodać że będzie instalacja wentylacji mechanicznej + rekuperator Nikol + gwc glikolowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 10.08.2010 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Pompa spokojnie da radę tym bardziej, że podgrzew cwu trwa dosyć długo. Nie wiem tylko jak może być z wpuszczaniem zimnego powietrza do kanałów wentylacji, czy nie będzie się tam coś skraplać. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 10.08.2010 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Jestem na etapie budowy - to mógłbym dać dwie rury do tego gabinetu (wlot i wylot)- aby nie mieszało się to z wentylacja mechaniczną. Ciepłe powietrze mogło by brać od razu zza komputerów (gdzie teoretycznie będzie najwyższa temperatura powietrza). A jeśli da to radę bez klimatyzacji i będę miał w miarę normalną temperaturę (ok 22C) to myślę że inwestycja powinna się szybko zwrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts