malwes 10.08.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam serdecznie,Zakupiłam dom w stanie developerskim (2008 budowany) z kotłem gazowym Junkers Suprastar. Najwyższy rachunek w ciągu tych wszystkich lat to były 4k PLN za sezon, z tym, że było grzane do jakichś 18stC no i dom był pusty. Sporo osób radzi, aby wymienić kocioł na nowszą technologię - na kondensacyjny. Szacuję , że byłby to wydatek ok 20k PLN. Nie jestem natomiast przekonana, że taz kwota jakoś szybko się zwróci. Fakt, że na tym etapie wszystkie zmiany byłyby łatwiejsze ale potem też to mogę zrobić (tam jest wszystko pod względem instalacji/kominów przygotowane do takiej wymiany). Chciałam się poradzić kogoś, kto może modernizował piec i mógłby doradzić, czy taka zmiana jest kosztowo naprawdę odczuwalna i czy może jednak warto zrezygnować z czegoś innego a jednak zmienić ten piec przed zimą. Z góry dzękuję.Malwes Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez malwes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.08.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 ja też nie jestem przekonany że ta kwota się szybko zwróci nie sądzę że zwróci się do końca życia kotła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwes 10.08.2010 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Tak to właśnie czuję Żywotność takiego kotła to ok 8 lat choć wiem, że ludzie i 10-15 używają. Skoro już mam tego Junkersa i on sprawnie pracuje od 2 lat to różnica w rachunkach pewnie będzie znaczna ale nie na tyle, żeby cała inwestycja zwróciła się w okresie krótszym niż żywotność pieca - tak jak piszesz. Nawet biorąc pod uwagę to, że się wprowadzę się, że pełną parą ruszy wodne ogrzewanie, wzrost ceny gazu...). Zużycie pewnie zmalałoby ok 20% ale stałe opłaty już nie.... Hydraulik namawiał na wymianę (pomijam jego względy zarobkowe ) - i chyba potrzebuję upewnić się, że moja odmowa była słuszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 10.08.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 kocioł gazowy kondensacyjny 20k zł??? Możesz podać jaki model tyle kosztuje oraz jakie masz zapotrzebowanie na ogrzewania? Kocioł De Dietrich MC 45 o mocy od 8,9-45 kWmożesz mieć za ok 10k (a to jest na dom ok 350m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwes 10.08.2010 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Te 20k to za wszystko, piec, instalacja, zasobnik, panele solarne...to całość za inwestycję, którą zaproponował - szacunkowe koszty z robocizną łącznie.Nasz dom też ok 360m2.Dlatego właśnie też pomyślałam, że to nieopłacalna zmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts