Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla powietrzna

arecki1338

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja wprawdzie mam pompę g-w ale zastanawiam się dlaczego akurat chcesz p-w. Wedle mnie największym minusem takich pomp nie jest to że ci nie ogrzeją chałupy bo ogrzeją ale problem z dobrym wykorzystaniem taniej taryfy. W dzień zazwyczaj jest cieplej niż w nocy więc zyski z taniej taryfy zmaleją ze względu na mniejszą temp. dolnego źródła. Taki problem nie występuje w układach gruntowych.

Ja wprawdzie mam pompę g-w ale zastanawiam się dlaczego akurat chcesz p-w. Wedle mnie największym minusem takich pomp nie jest to że ci nie ogrzeją chałupy bo ogrzeją ale problem z dobrym wykorzystaniem taniej taryfy. W dzień zazwyczaj jest cieplej niż w nocy więc zyski z taniej taryfy zmaleją ze względu na mniejszą temp. dolnego źródła. Taki problem nie występuje w układach gruntowych.

Bo p-w kosztuje 25tyś a g-w 42tyś. Jest bardzo prawdopodobne, że różnica w cenie będzie się zwracać przez 20 lat. W ciągu tych 20-lat może dojść do awarii dolnego źródła i wtedy rónica będzie się zwracać kolejne np. 15 lat.

Moje roczne zapotrzebowanie na CO to 10000kWh do tego CWU to jakieś 3000kWh. Uzyskanie w perspektywie całego roku cenowego COP = 3 z wykorzystaniem pompy i taryf byłoby dla mnie w pełni satysfakcjonujące. Ponoć jest to realne z pompą powietrzną.

Edytowane przez am76

No właśnie ja o tej najtańszej pisz:

- pompa 12

- kolektor pionowy 19

- zasobnik 5,3

- kotłownia 3,5

- uruchomienie 1,5

....

Z innych polskich miałem oferty w granicach 70tyś.

Na pompę p-w LG dostałem taką ofertę:

pompa 9KW + zasobnik ze stali nierdzewnej 287l z osprzętem = 17550zł netto

montaż i uruchomienie z podstawowowymi materiałami = 3500zł netto

do tego + 7%VAT

- kolektor pionowy 19

- zasobnik 5,3

- kotłownia 3,5

Ile metrów ten kolektor i czy nie masz miejsca na poziomy?

Zamiast tego drogiego zbiornika weź 2 takie i połącz szeregowo http://allegro.pl/biawar-bojler-140l-wymiennik-dwuplaszczowy-140-24-i1312139955.html (mam 2 takie tyle że 120l)

Co ci takiego w tej kotłowni policzyli za 3,5tyś.? (pompka DZ, pompka GZ, pompka CCWU (jeśli posiadasz cyrkulację), trzy naczynka wyrównawcze, trochę kabli i rurek)

W 30tyś. powinieneś się zamknąć.

Edytowane przez Liwko

kolektor 160m, musi być pionowy do tego studzienka, rozdzielacz, łączenie, podłączenie do domu

w powietrznej też mogę wziąść tańszy bojler więc tego nie ma co porównywać

nie wiem co w tej kotłowni - podobno tyle to kosztuje, te wszystkie pompki, zbiorniki, rurki miedziane - take są ceny.

już gdzieś pisałem że hydraulik jak robi wszystko kompleksowo to chce na domku zarobić około 30tyś na czysto - takie są ceny. Miałem wyceny od hiberantus, od vatra i innych - to są wszystko ceny na poziomie ponad 70tyś za wszystko (bez wentylacji mechanicznej). Pewien pzredstawiciej PPC powiedzaił że kotłownia standardowo kosztuje ok. 7,5 tyś i to jeszcze nie jest wszystko w tej cenie.

Powiem szczerze że nie rozumię tych cen - one są chyba bardzo elastyczne. Jeszcze dla przykładu - pompa Vaillant Compact - cena rynkowa około 30tyś. Ale mój hydraulik ma ją za 22tyś.

kolektor 160m, musi być pionowy do tego studzienka, rozdzielacz, łączenie, podłączenie do domu

Odwierty firmy już robią za 80zł z wszystkim. Zrób 2x80m albo 3x55 i nie będzie potrzebna żadna studzienka bo rury bezpośrednio wprowadzisz do domu. Do tego tanim kosztem rozdzielacz z kolanek i trójników dostępnych w każdym sklepie z instalacjami. Tu już można zejść z ceny 6tyś.

podobno tyle to kosztuje, te wszystkie pompki, zbiorniki, rurki miedziane - take są ceny.

Góra 2tyś.

Z tą ceną to niestety nie jest tak różowo. 80 zł to cena na allegro - dla małej i taniej wiertnicy, wiercenie w glinie. Kraków leży na skałach wapiennych i to jest już całkiem inna sprawa - inna wiertnica, inny czas wiercenia. Odwierty płytkie = studzienka za 2tyś, odwierty głębokie = droższe wiercenie. Cena ostatecznie wychodzi ta sama.

Na chwilę obecną czekam - może pojawią się jakieś opinie użytkowników p-w z Małopolski. Zobaczcie na ceny profesjonalnych pomp p-w "markowych firm" - viessmann, dimplex - one muszą dobrze działać za swoją cenę.

Edytowane przez am76

Ja jak ci wczesniej już pisałem mam Fujitsu 11.2 Kw Hightpower z http://allegro.pl/wymiennik-biwalentny-300l-z-2-wez-spir-galmet-i1291282808.html takim zbiornikiem.

wsumie porównując powierzchnie wężownicy do orginalnego zbiornika jaki proponuje daikin to u mnie jest blisko 3 x większa.

a z montażem i hydraulikiem ( kolega nioe robił hydrauliki) zmieściłem się w 23 tys brutto.

Jednostka trojfazowa sama w sobie jest sporo droższa..więc popatrz na 9 Kw jednofazowe:)

Witam, ja używam pompy powietrze-powietrze firmy Mitsubishi co prawda dopiero od lipca tego roku. W październiku kiedy jeszcze nie miałem kominka średnie dobowe zużycie pompy to ok 16kw/h dom 136m raczej średnio ocieplony. Gdyby ona mogła grzać tylko w taniej taryfie to było by ok. niestety taryfa całodobowa i daje to już koszt ok 250 na mc. Za to latem kiedy na polu było 30st a ja na budowie miałem 21 to niektórzy aż się rwali do pracy przy budowie :)

Powietrzne pompy ciepła montowane kilka lat temu i obecnie to spory skok technologiczny i trudno je porównywać. Te starsze miały sporo ograniczeń, które w nowych konstrukcjach zostały całkowicie lub częściowo rozwiązane. Śledzę ten temat od trzech lat i sam użytkuję od ponad roku pompę ciepła powietrze-woda. Ogrzewam dom o pow. 120 mkw. Pompę ciepła wykonałem sam i choć jej wygląd pozostawia wiele do życzenia to działa. Do temperatury minus 10 stopni radzi sobie znakomicie. Poniżej konieczne wspomaganie ale nie dlatego, że przestaje pracować tylko jej moc przy temp. otoczenia powyżej zera wynosi ok. 4,5 kW i na 120 metrów nawet przy dobrej termoizolacji to trochę za mało. Chcę w tym roku wymienić na większą ale na razie ciągle brakuje czasu. Ponieważ mam dobry kominek z płaszczem wodnym zeszłej zimy nie zmarzłem.

Ale wracając do tematu zainteresowanie powietrznymi pompami ciepła bardzo wzrosło. Aby dowiedzieć co jest chwytem marketingowym producentów a co jest prawdą, instaluję w tym tygodniu rejestrator temperatur zewętrznej, wewnętrznej, zasilania i powrotu instalacji CO oraz podlicznik energii w nowym dobrze ocieplonym domu o pow.200 mkw. z zamontowaną powietrzną pompą ciepła o modulowanej mocy 3,5 - 12,0 kW. Po tym sezonie grzewczym wykresy z rejestratora i odczyty z podlicznika pozwolą wiarygodnie odpowiedzieć na pytanie autora wątku: czy w ogóle warto w ten temat się pchać ?

Mam pompę powietrzną LG - 9kW wraz z buforem 1000l. Całość pracuje od tego sezonu - jak na razie jestem bardzo zadowolony. Oczywiście mam prąd 2-taryfowy i pompa pracuje tylko na 2. taryfie.

Jak na razie nie było mrozów, ale na mrozy czeka kominek z płaszczem, który będzie wyręczał lub wspomagał pompe.

Koszt samej pompy to 18 tys. - krotnie mniej niż w przypadku pompy gruntowej - co myślę w dzisiejszych czasach, gdzie generalnie wszystkie urządzenia są dużo mniej długowieczne niż dawniej, ma ogromne znaczenie.

Jeśli generalnie wszystkie urządzenia mają tylko 2 lata gwarancji, to jak można przyjmować okres zwrotu inwestycji np. 10 lat?

Atutem pompy LG jest to, że jednostka zewnętrzna to typowy agregat klimatyzacyjny, więc bez problemu z serwisowaniem, lub ewentualne z jego wymianą na nowy.