Krzy2iek 10.01.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Co to znaczy że nie wymagasz cudów? Jaki masz budżet na wentylację mechaniczną, Można kupić reku za 1,5 tys zł jak cudów się nie wymaga. Nie poleciłbym nikomu, chociaż znam takich co sobie chwalą . Jak poczytasz na forum to i samoróbki polecają... (jak ktoś ma czas, chęci, zdolności, pasję...) chcialbym po proasty żeby chodziła bez problemów i miała odpowiednia wydajnośc (bez zadnych wymyślnych sterowników itp) na kompletną wentylacje z rekuperatorem chciałbym przeznaczyc 10-12 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 10.01.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 o ile procent zalecacie przewymiarować moc pompy ciepła aby mieścić się w drugiej taryfie? Na pewno nie warto o więcej niż 20-30%. W razie czego są jeszcze grzałki na czarną godzinę albo po prostu parę dni pochodzi więcej niż w taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 W razie czego są jeszcze grzałki na czarną godzinę albo po prostu parę dni pochodzi więcej niż w taniej. Przewymiarowywanie się nie opłaca w żadnym z przypadków właśnie zgodnie z tym co napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal-op 10.01.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 ok, to jeśli dopasuję się z mocą pompy do wyliczenia z OZC, to muszę jeszcze dodać moc na przygotowanie CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 ok, to jeśli dopasuję się z mocą pompy do wyliczenia z OZC, to muszę jeszcze dodać moc na przygotowanie CWU? Ja potrzeby takiej bym nie widział. Ale ja nie zajmuję się pompami p-w Masz OZC? Może napisz, jak ten dom będzie zaizolowany (podłogi, ściany, dach). Wentylacja mechaniczna rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal-op 10.01.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 (edytowane) OZC było wykonane przed zmianami w projekcie, dom to prosta stodoła z jedną lukarną, 20 styro podłoga, 20 ściana, myslę o lambdzie 0,031, dach sufit 45, skosy 35 wełny 0,039, okna U=0,7, rekuperacja, fundament odcięty od sciany nośnej pustakami z wkadką z wełny, powierzchnia użytkowa 160 m2 Edytowane 10 Stycznia 2016 przez rafal-op Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 OZC było wykonane przed zmianami w projekcie, dom to prosta stodoła z jedną lukarną, 20 styro podłoga, 20 ściana, myslę o lambdzie 0,031, dach sufit 45, skosy 35 wełny 0,039, okna U=0,7, rekuperacja, fundament odcięty od sciany nośnej pustakami z wkadką z wełny, powierzchnia użytkowa 160 m2 No to szukaj czegoś o jak najmniejszych mocach Dom bdb masz izolowany. Na p-p nie będę Cię namawiał bo masz inną koncepcję ale żebyś nie dał się namówić na przewymiarowane urządzenie. Pamiętaj, że nawet jak były srogie zimy to ostre mrozy nie trwały przez 30 dni bez przerwy. Popatrz sobie na dane pogodowe historyczne dla Twojej lokalizacji i pomyśl czy warto wydawać więcej kasy gdy ta MAX moc będzie Ci potrzebna może przez parę dni albo wclae. Ostatnie zimy jakie były...prosta odpowiedź. Generalnie klimat coraz cieplejszy u nas. Kiedyś słyszałem że w Polsce problem z malarią może się pojawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 11.01.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 A jak wypadają pompy Hewalexa i buderusa w porównaniu do daikina i panasonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.01.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 A jak wypadają pompy Hewalexa i buderusa w porównaniu do daikina i panasonika Hewalex to chińszczyzna, a Buderus robi dobre gruntówki (przynajmniej na forum spotkałem sie z kilkoma pozytywnymi opiniami) natomiast o PW w ich wykonaniu nigdy nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 11.01.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 OZC było wykonane przed zmianami w projekcie, dom to prosta stodoła z jedną lukarną, 20 styro podłoga, 20 ściana, myslę o lambdzie 0,031, dach sufit 45, skosy 35 wełny 0,039, okna U=0,7, rekuperacja, fundament odcięty od sciany nośnej pustakami z wkadką z wełny, powierzchnia użytkowa 160 m2 U ciebie spokojnie 6 kW wystarczy, np. Dimplexa myślę, że poniżej 15 000 netto wyrwiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 11.01.2016 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Hewalex to chińszczyzna, a Buderus robi dobre gruntówki (przynajmniej na forum spotkałem sie z kilkoma pozytywnymi opiniami) natomiast o PW w ich wykonaniu nigdy nie słyszałem. a dzisiaj jeden montarzysta przekonywal mnie ze hewalex to taka sama półka jak panasonik, aha i wspominał mi jeszcze cos o jakimś sprzęgle ale nie zabardzo wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.01.2016 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Sprzęgło nie będzie ci potrzebne, mnie też coś takiego wciskano- za jedyne 1.1 k.Sprzęgło zmniejsza sprawność PCI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 11.01.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 a dzisiaj jeden montarzysta przekonywal mnie ze hewalex to taka sama półka jak panasonik, aha i wspominał mi jeszcze cos o jakimś sprzęgle ale nie zabardzo wiem o co chodzi Są tu tacy co twierdzą, że meeting to też ta sama półka,a ao ile taniej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 11.01.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Są tu tacy co twierdzą, że meeting to też ta sama półka,a ao ile taniej;) za 13kw ok 17tys (potrzebuje 9kw ale niby hewalex takiej nie ma) Dzisiaj rozmawiałem z 3 wykonawcami i miałem różne propozycje, ale ja bede obstawiał za daikinem lub panasonikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 12.01.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Hewalex to chińszczyzna, a Buderus robi dobre gruntówki (przynajmniej na forum spotkałem sie z kilkoma pozytywnymi opiniami) natomiast o PW w ich wykonaniu nigdy nie słyszałem. czy ktoś widział pompę ciepła bez "wkładu chińskiego"? bo ja nie, a trochę siedzę w branży. Już same sprężarki idą z Azji, gdzie wszyscy liczący się mają swoje zakłady. A co do pompy SPLIT Hewalexa to sprawdzałem na szkoleniu, sprężarka Panasonic, skraplacz Swep, pomp Wilo, sterowanie w obiegu chłodniczym Carel,, sterownik polski - większość gwoli ścisłości europejska. Na plus bym zapisał jeszcze standardowo zdalny monitoring przez internet ze wsparciem serwisu i standardowo 5 lat gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.01.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Moj nie ma ani jednej części z dalekiego wschodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 12.01.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 czy ktoś widział pompę ciepła bez "wkładu chińskiego"? bo ja nie, a trochę siedzę w branży. Już same sprężarki idą z Azji, gdzie wszyscy liczący się mają swoje zakłady. A co do pompy SPLIT Hewalexa to sprawdzałem na szkoleniu, sprężarka Panasonic, skraplacz Swep, pomp Wilo, sterowanie w obiegu chłodniczym Carel,, sterownik polski - większość gwoli ścisłości europejska. Na plus bym zapisał jeszcze standardowo zdalny monitoring przez internet ze wsparciem serwisu i standardowo 5 lat gwarancji. To może inaczej, zapodaj linka do jakiś niezależnych badań osiągów tych pomp wykonanych w niezależnych instytutach wg najnowszych norm. Panasoniki, Daikiny, Buderusy i wszystkie inne markowe pompy takie badania mają, a Hewalexa nie widziałem. To jedno, a drugie, jest tu forumowicz, który opomiarował sobie Hewalexa i stwierdził, że COP w tabelkach producenta jest drastycznie wręcz zawyżony w stosunku do rzeczywistości. Choć z drugiej strony ceny są kuszące i być może adekwatne do jakości, bo jednostka 13kW za 17tys. to nie jest dużo. Niemniej jednak jeśli jej osiągi są niewiarygodne to trzeba to uwzględniać w swoich kalkulacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 12.01.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 rozmawiałem ze znajomym i mogę zakupić pompę po dużym rabacie tylko że nie mają w ofercie panasonica. Mogę wybrać z takich : hewalex, elektromet, wolf, vaillant, junkers, de dietrich, immergas, czy któraś z nich jet godna polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 12.01.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 To może inaczej, zapodaj linka do jakiś niezależnych badań osiągów tych pomp wykonanych w niezależnych instytutach wg najnowszych norm. Panasoniki, Daikiny, Buderusy i wszystkie inne markowe pompy takie badania mają, a Hewalexa nie widziałem. To jedno, a drugie, jest tu forumowicz, który opomiarował sobie Hewalexa i stwierdził, że COP w tabelkach producenta jest drastycznie wręcz zawyżony w stosunku do rzeczywistości. Choć z drugiej strony ceny są kuszące i być może adekwatne do jakości, bo jednostka 13kW za 17tys. to nie jest dużo. Niemniej jednak jeśli jej osiągi są niewiarygodne to trzeba to uwzględniać w swoich kalkulacjach. No, jak się sprawdza w bazie EHPA to jest pompa Hewalex-a, czyli mają znak jakości taki jak na rynek DE, AT, CH i tdi, a więc muszą mieć wyniki z akredytowanego laboratorium, bo to jest podstawą do przyznania znaku. Trzeba tylko zapytać o dane producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 12.01.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 a baza EHPA jest tu jakby ktoś nie wiedział przypadkiem: http://www.ehpa.org/ehpa-quality-label/qldb/- chyba nie ma innego wiarygodnego na tyle potwierdzenia parametrów, na rynku zachodnim tylko to w zasadzie funkcjonuje od lat w branży pomp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts