Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla powietrzna

arecki1338

Recommended Posts

Spokojnie, to tylko pompy ciepła, nie religia. Napisałem, że Zubadan najlepszy, w formie pytania. Jeśli tak nie jest, to proszę napisać dlaczego. Sugerowałem się opiniami z tego forum. Z przyjemnością dowiem się czegoś więcej o Atlanticach i Daikinach. Nie zaszkodziło by rzetelnie porównać parę marek. No i poprosiłbym ceny tych urządzeń.

Tu napisano już chyba wszystko o tych maszynach.

Ja poleciłbym tobie Atlantica jako podstawę do doboru .Jeżeli coś nie bedzie pasowało to zastanowiłbym sie nad Daikinem a w ostateczności Zubadan.

Zubadan to taki czołg (dojedzie ale drogi i pali)

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.pompy-ciepla-kolektory.pl/index.php/produkt/pakiet-podstawowy-pompy-exo-air-basic-75-kw

ma może ktoś z was taka pompę?

Powierzchnia użytkowa 110 m2 + 60 m2 piwnica w której są dwa stanowiska postojowe, kotłownia i pom. gospodarcze

Rodzaj instalacji CO: podłogowa

Ilość użytkowników CWU 4

okna 3 szybowe

ściany beton komórkowy + 20cm styropian

może ktoś się wypowie...

http://www.pompy-ciepla-kolektory.pl/index.php/produkt/pakiet-podstawowy-pompy-exo-air-basic-75-kw

Powierzchnia użytkowa 110 m2 + 60 m2 piwnica w której są dwa stanowiska postojowe, kotłownia i pom. gospodarcze

Ilość użytkowników CWU 4

okna 3 szybowe

może ktoś się wypowie...

Za takie pieniądze to Atlantica TRI 11 wraz z zasobnikiem i montażem możesz mieć :)

Ilość użytkowników CWU 4

okna 3 szybowe

może ktoś się wypowie...

za takie pieniadze w 2010r. zamontowalem u siebie daikina 11,2kW ze zbiornikiem 300l

brutto

to szkoda że jednofazowa :(

LT jednofazowe łatwo można porównać z S atlantica :)

HT to tak jak TRI :)

Ale co Ciebie podkusiło z tą jednofazową...

atlantic tri tez ma podwojny sprez i brak grzalek?

nie jestem z brazy wiec pytam

co do jednofazowki - to byl moment , zdecydowalem i ... zadzwonil telefon ... i jak przemyslalem, zamowienie bylo nie do odkrecenia :(

ps. czyli ze jezeli wystarcza mi z nadmiarem odpowiednik S to znaczy ze moj domek jest oki ;)

edit - aha mam 2grzalki po 3kWh - jedna na stale odlaczona i mocy wystarcza nawet przy -25

Edytowane przez QQQQ

atlantic tri tez ma podwojny sprez i brak grzalek?

nie jestem z brazy wiec pytam

co do jednofazowki - to byl moment , zdecydowalem i ... zadzwonil telefon ... i jak przemyslalem, zamowienie bylo nie do odkrecenia :(

ps. czyli ze jezeli wystarcza mi z nadmiarem odpowiednik S to znaczy ze moj domek jest oki ;)

edit - aha mam 2grzalki po 3kWh - jedna na stale odlaczona i mocy wystarcza nawet przy -25

Sprężarka z dwustopniowym sprężaniem czynnika :)

Sprężarka z dwustopniowym sprężaniem czynnika :)

ale czynnik jeden, czy 2?

sprezarka jedna czy 2 w ukladzie PCi?

edit - jak mozesz przeslij mi na priv DTR od atlantica s i tri poczytam sobie w wolnej chwili :)

czyli maja sprezarki typu scroll - tak?

Edytowane przez QQQQ

Tu znajdziesz wszystko :)

W przeciwności do konkurencji nie robimy z tego tajemnicy :)

http://rekuperatory.co/biblioteka---atlantic.html

mialem chwilke ... i porownalem exelie tri do mojej w podanym zakresie temperatur:

:::::::::::::: exelia tri :::::::::::::::::::::::::::::::::: moja pci

temp. : pobor mocy : kW ciepla : pobor mocy : kW ciepla

-7 stC : 3,92 : 11,2 :::::::::: ::::::::: 2,49 : 6,56

-2 stC : 3,66 : 11,2 :::::::::: ::::::::: 2,45 : 7,35

+2stC : 3,45 : 11,2 :::::::::: :::::::::: 2,45 : 8,20

jezeli moj dom potrzebuje max 6,56kW ciepla/h przez 10h/dobe przy -7 ( w okresie kiedy temp. otoczenia nie przekraczaja -8stC, praca grzalki jest ograniczona przez blokade w ustawieniach) ( jeszcze jeden nawias ;) odpalilem na 2 doby przy - 5 poddasze i .. zuzycie nie wzroslo, a temp na poddaszu wzrosla o 5stC) to po co mam zuzywac wiecej energii skoro to co zuzywa moja wystarcza, okresow ( patrz poprzednie 2 sezony) ponizej -8stC jest max 5 tygodni/2 sezony ( u mnie ) to po co palic wiecej pradu?

moze sie myle ale porownanie tlantica tri i mojej PCi jest bardziej sluszne niz daikina HT i atlantica tri - chodzi o to zeby przyszli uzytkownicy zdawali sobie sprawe ze wazniejsze sa rzeczy niz dobra prowizja sprzedajacego/montujacego PCI P-W - znow wkladam kij w mrowisko ;) - ale co tam niech sie dzieje :)

p.s. wybor i dobor PCI jest indywidualna sprawa i decyzja :) ... ale warto wczesniej poczytac - ja nie mialem skad brac takich informacji, bo nawet tu byly dosc sprzeczne ...

Edytowane przez QQQQ

Do twoje pompy lepiej porównać S:)

Co do TRI to troszkę za duża różnica w parametrach pracy - jest lepsza.

Co do zużycia energii to troszkę źle to interpretujesz jest to inverter i to że może osiągnąć moc 11,2 kW to nie znaczy że taką osiągnie i że pobierze tyle prądu.

Te porównanie pokazuje także że twoja pompa 11kW już przy + 2 stopniach ma prawie 3kW mniej mocy :)

No i co najważniejsze za trójfazową pompę z parametrami pracy dużo lepszymi niż daikin LT bo cenowo to z nim można porównać oferty z montażem, zasobnikiem i sterownikiem kosztuje średnio 28k.

Pytanie ile kosztuje 11kW HT Daikina???

Pozdrawiam