Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla powietrzna

arecki1338

Recommended Posts

Czas odszraniania jest ustawiony na sztywno czy sterownik bierze pod uwagę zmiany warunków, zauważyłeś jakąś zależność?

Jeśli możesz to zaobserwuj podczas odszraniania czy po prostu nie zdąża się stopić całość lodu czy defrosty są zbyt rzadkie?

Wtedy będziesz miał podstawy do jakichś zmian, a w ogóle można częstotliwość defrostów zwiększyć "ręcznie" i czas procesu także?

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czas odszraniania jest ustawiony na sztywno czy sterownik bierze pod uwagę zmiany warunków, zauważyłeś jakąś zależność?

Jeśli możesz to zaobserwuj podczas odszraniania czy po prostu nie zdąża się stopić całość lodu czy defrosty są zbyt rzadkie?

Wtedy będziesz miał podstawy do jakichś zmian, a w ogóle można częstotliwość defrostów zwiększyć "ręcznie" i czas procesu także?

Problem polega na tym, ze mnie teraz przy pompie fizycznie nie ma, a wczesniej nie wpadlem na to, ze to moze byc blad w ustawieniach sterownika :(

Czestotliwosc odszraniania i jego czas mozna zwiekszyc recznie. Nie jestem pewien na 100%, ale te parametry sa ustawiane na sztywno, bez zadnej "inteligencji", tzn przy temperaturze ponizej 0st odszranianie wlaczane jest na X minut co Y minut.

Jutro poprosze ojca, zeby wylaczyl PC przy dzialajacej pompce obiegowej - moze pomoze.

Cóż, taka jest prawda, co ja za to mogę.

A że jego gruntówka działa, to tylko dlatego że to gruntówka :D

Niech Radek przede wszystkim powie co ma za maszynę bo jeśli faktycznie no-name rodem z tzw. PRC to nie wróżę sprawnego działania w naszym klimacie.

czyli jak mam twoją wypowiedż rozumieć - chińska gruntowa nie jest beee?

Że jak? Przypuszczam że masz monoblok, ale nawet jeśli tak, to przecież sama woda grzewcza nie nagrzewa bezpośrednio parownika!

No tak, blad logiczny :)

Jak sie pobawie ustawieniami odszraniania to dam znac jak poszlo - na razie sporobujemy odlodzic wymiennik plynem odmrazajacym.

Ja mam gruntową i jak na rzazie drugi sezon grzeje -a między gruntową nawet chińską a powietrzną nawet markową jak widać po wpisach inwestorów ,,nabitych' w PC pw 'duuuża różnica .

Tak, jest duza roznica - w cene instalacji. Oraz dla niektorych w ogole problem z instalacja z powodu malego podworka. Mnie wyszlo, ze warto zaryzykowac w powietrznego chinczyka majac w alternatywie gaz z cholernie droga instalacja lub wegiel zabierajacy jedno pomieszczene (o koniecznosci palenia nie wspomianajc).

RadekNet

Nie znalazłem mniejszej niż MD20D. A może chodzi o moc grzewczą 18kW, a nie MD18?

Zmiana ustawień w sterowniku powinna pomóc. Ja mam inną (też prosta konstrukcja), używaną do grzania CWU od wiosny do jesieni. Testowałem ją przy ok. 1*C. Przykładowe nastawy fabryczne wybranych parametrów (można je zmienić):

- minimalny czas pomiędzy cyklami odszraniania 45 min.

- maksymalny czas odszraniania 8 min.

- temperatura rozpoczynająca odszranianie -7*C (temperatura parownika)

- temperatura kończąca odszranianie 13*C (temperatura parownika)

Edytowane przez Zigobar

RadekNet

Nie znalazłem mniejszej niż MD20D. A może chodzi o moc grzewczą 18kW, a nie MD18?

Tfu! Za szybko pisze... oczywiscie masz racje: moj model to MD50D o "mocy" 18kW (pisze w "" bo wiadomo jak to z tym parametrem jest..)

RadekNet

Zmiana ustawień w sterowniku powinna pomóc. Ja mam inną (też prosta konstrukcja), używaną do grzania CWU od wiosny do jesieni. Testowałem ją przy ok. 1*C. Przykładowe nastawy fabryczne wybranych parametrów (można je zmienić):

- minimalny czas pomiędzy cyklami odszraniania 45 min.

- maksymalny czas odszraniania 8 min.

- temperatura rozpoczynająca odszranianie -7*C (temperatura parownika)

- temperatura kończąca odszranianie 13*C (temperatura parownika)

Bedziemy sie bawic, dzieki :)

Ja mam gruntową i jak na rzazie drugi sezon grzeje -a między gruntową nawet chińską a powietrzną nawet markową jak widać po wpisach inwestorów ,,nabitych' w PC pw 'duuuża różnica .

Jaki cop ma ta sama sprężarka pracująca w zakresie skraplanie 55oC parowanie -5oC (pompa gruntowa z tanią podłogówką) i w zakresie skraplanie 40oC parowanie -20oC (np powietrzna z dobrą podłogówką) praca wykonywana przez sprężarkę taka sama podniesienie temp. gazu o 60oC - tak nie wdając się w szczegółowy opis.

i nie mylić temp. parowania z temp. dolnego źródła

RadekNet

Zawsze należy sprawdzić dla jakich warunków grzewcza jest podawana. W tym przypadku:

A15/W35 - 16,75 kW

A7/W35 - 14,03 kW

A0/W35 - 11,62 kW

A-7/W35 - 9,45 kW

Tabelka kończy się na -7*C.

Oczywiscie przed kupnem zrobilem OZC i pompe dobralem wg jej parametrow.

Panowie (i Panie, ktorych tutaj nie widze), nastawa na mozliwe czeste odszranianie nie pomogla. Zakladam, ze sprawca jest juz urosniety lod - odszranianie pewnie dobrze dziala na cienka warstewke zalodzenia wymiennika. JAK SIE POZBYC LODU?? Grzanie mocna suszarka nic nie daje, polewanie plynem do szyb samochodowych do -30st nic nie daje. Kucie odpada ;) Jakies pomysly, zeby chociaz polowe wymiennika odslonic?

Jeśli nagrzewnicy brak, to niektórzy zalecają ciepłą wodę. Można np. postawić wiadro z wodą na PC i krótkim wężem polewać parownik (z braku długiego węża i ciepłej wody z domu).

Pytanie do instalatorów:

Jaka może być maksymalna temperatura wody do polewania parownika?

Gdy już pozbędziesz się lodu, to ustaw tak parametry, aby PC sama radziła sobie ze szronem i do oblodzenia parownika nie dochodziło.

Oczywiscie przed kupnem zrobilem OZC i pompe dobralem wg jej parametrow.

Panowie (i Panie, ktorych tutaj nie widze), nastawa na mozliwe czeste odszranianie nie pomogla. Zakladam, ze sprawca jest juz urosniety lod - odszranianie pewnie dobrze dziala na cienka warstewke zalodzenia wymiennika. JAK SIE POZBYC LODU?? Grzanie mocna suszarka nic nie daje, polewanie plynem do szyb samochodowych do -30st nic nie daje. Kucie odpada ;) Jakies pomysly, zeby chociaz polowe wymiennika odslonic?

Częste odszranianie jest błędem

A wodę możesz lać z węża ogrodowego albo konewką nawet 50 C

Jaki cop ma ta sama sprężarka pracująca w zakresie skraplanie 55oC parowanie -5oC (pompa gruntowa z tanią podłogówką) i w zakresie skraplanie 40oC parowanie -20oC

Chciałeś napisać z grzejnikami a nie z tanią podłogówką. Blado widzę wtłaczanie w podłogę 55*. Dane niestety tylko do -5, ale na dolnym wykresie dosyć dobrze widać zależności cop od różnych temperatur:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=149509&d=1353357124

Chciałeś napisać z grzejnikami a nie z tanią podłogówką. Blado widzę wtłaczanie w podłogę 55*. Dane niestety tylko do -5, ale na dolnym wykresie dosyć dobrze widać zależności cop od różnych temperatur:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=149509&d=1353357124

Czytaj z zrozumieniem temp. skraplania a nie temp. w obiegu c.o. to samo dotyczy parowania a nie temp. glikolu.

A masz gdzieś takie dokładne dane to zapodaj ? Jedno i drugie jest ze sobą dosyć mocno związane.

Porównaj copellanda zh19 pracującego w zakresie parowanie -5 skraplanie 55 i zh 30 w zakresie parowanie -20 skraplanie 40 może wtedy zrozumiesz o co chodzi w chłodnictwie i dlaczego inaczej dobiera się pompy powietrzne a inaczej gruntowe i dlaczego chyba 90% pomp powietrznych jest źle dobranych lub ma wykonane źle górne źródło - wiem że łatwiej wypisywać głupoty na temat pomp powietrznych niż zrozumieć jak działa a co za tym idzie dobrze dobrać i zrobić dobrą instalacje

• 2 months później...

Witam, od razu na początku napisze ze nie znam sie kompletnie na pompach cieplach itp ale mam nadzieje ze doradzicie mi co nieco ;-)

Planuje budowe domu- pow uzytkowa ok. 130m2, fundamenty plytowe, sciany Ytong Energo 36,5cm + styropian 10cm, okna Veka Alphaline 90, parterowy ze strychem.

Co do ogrzewania to w WZ mam wpisane ze ogrzewanie węglem/drewnem nie moze byc głownym medium.

Planuje kominek z plaszczem wodnym i myśle o pompie cieplnej powietrznej (ze wzgledu na cene nie biore pod uwagę gruntowej).

Co do gazu to jest daleko - ok. 290m, gazownia wycenila dociągnięcie na ok. 50 tys zł i stwierdzila ze dla trzech domow (bo tyle jest planowanych inwestycji) nie podlaczy. Fakt, moglibysmy ciągnąć samemu i koszt dzielic na 3 inwestorow, ale czy to sie opłaca?

I zastanawiam sie czy nie lepiej zainwestowac w pompe cieplna powietrzna niz w gaz ziemny. Co o tym sadzicie ?

Wyszłoby taniej niz grzanie gazem, biorąc pod uwage koszt dociagniecia go ? Rozwazam tez zalozenie solarów?

Myslicie ze rozwiazanie kominek z płąszczem wdonym +solary+ pompa ciepła powietrzna byłoby dobre?

Jaka musialaby byc ta pompa ciepła ? jakie ceny wchodza w gre ?

Kominkiem ogrzewamy teraz dom 150m2 i jest to jedyne zrodlo ciepla, bez plaszcza wodnego, i jest ok. Dodam, jeśli to ma jakieś znaczenie, ze nie lubimy bardzo wysokich temperatur. W nocy spimy w 19 st i jest ok.

Z gory serdecznie dziekuje za odpowiedz.

Pozdrawiam

Magda