Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla powietrzna

arecki1338

Recommended Posts

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale wracając do tematu zainteresowanie powietrznymi pompami ciepła bardzo wzrosło. Aby dowiedzieć co jest chwytem marketingowym producentów a co jest prawdą, instaluję w tym tygodniu rejestrator temperatur zewętrznej, wewnętrznej, zasilania i powrotu instalacji CO oraz podlicznik energii w nowym dobrze ocieplonym domu o pow.200 mkw. z zamontowaną powietrzną pompą ciepła o modulowanej mocy 3,5 - 12,0 kW. Po tym sezonie grzewczym wykresy z rejestratora i odczyty z podlicznika pozwolą wiarygodnie odpowiedzieć na pytanie autora wątku: czy w ogóle warto w ten temat się pchać ?

Dobrze ocieplony, 200m2 - czemu taką mocną tą pompę montujesz?

Może dlatego ze pompa powietrzna wraz z obniżeniem temperatury zewnętrznej mocno traci na COP a dom wtedy potrzebuje coraz więcej mocy. COP przeważnie jest podawana dla temp zewnetrznej +7, A przy niższej temperaturze to już ona nie będzie miała 12kW, Edytowane przez 1igor1

Faktycznie 1igor1 ma rację. Moc powietrznych pomp ciepła zależy od wielu czynników. Najważniejsze to temp. otoczenia, temp. zasilania górnego źródła, ∆T górnego źródła i kilka innych. Wydajność powietrznych pomp ciepła najczęściej podawana jest dla temp. otoczenia +7 stopni i przy niej mamy do dyspozycji ok. 12 kW. Przy temp +2 moc pompy spada do ok. 9 kW, przy -7 mamy 8,4 kW a przy -15 już tylko 6,7 kW. Dlatego pompa powietrzna 12 kW montujemy w dobrze docieplony domu o pow ok. 150 mkw. Na dom 200 mkw. moim zdaniem powinna być nieco większa. Ale inwestor mając tego świadomość podjął taką decyzję i dodatkowo docieplił dom. Dlatego na tej instalacji zakładam rejestratory. Wielu inwestorów godzi się na dobór mocy powietrnych pomp ciepła na zasadach dotyczących pomp gruntowych i potem ma zresztą słuszne pretensje do firm instalatorskich. Przewymiarowanie powietrznej pompy ciepła nie jest błędem. Przy zmniejszeniu zapotrzebowania na ciepło dla budynku inverter sam ogranicza moc pompy. Przy +10 pompa pracuje z mocą 3,5 kW pobierając tyko 0,8 kW z sieci. Za to przy -20 czas pracy grzałek wspomagających jest bardzo krótki. W skali roku jest to dodatkowo ok. 200 - 300 zł za energię. Przy tak dobranej powietrznej PC możemy uzyskać średnioroczne COP nawet 3,2.

• 8 months później...

Witam, mam pytanie do lepiej zorientowanych:

Czy dla PC p-w większości firm, wartość COP jest podawana z uwzględnieniem całkowitej mocy pobieranej [sprężarka+wentylator+pompa obiegowa]?

Czy tylko dla samej sprężarki?

Oczywiście, dla zakresu temperatur gdy nie są załączane grzałki.

Edytowane przez Zigobar

Ja nie jestem do końca obiektywny .Ja je montuje i jestem zafascynowany .Jak na razie zero problemów.Nawet nie zapraszają na konserwacje.Mam też taką w domu.

Przy gazie ziemnym nie proponuje .A w innym wypadku rewelka .Nie polecam też kolektorów słonecznych.

Dlaczego nie proponujesz przy gazie ziemnym?. Gaz coraz drozszy a pompa chula na elektryke?. Jaka pompe byscie zaproponowali tak aby byla wiarygodna ale jednoczesnie nie ta z najwyzszej polki?. Ja mam piec na gaz jednofunkcyjny, zamknieta komora i mysle aby pompe ciepla zesprzeglic z piecem gazowym?

Jeśli generalnie wszystkie urządzenia mają tylko 2 lata gwarancji, to jak można przyjmować okres zwrotu inwestycji np. 10 lat?

Atutem pompy LG jest to, że jednostka zewnętrzna to typowy agregat klimatyzacyjny, więc bez problemu z serwisowaniem, lub ewentualne z jego wymianą na nowy.

No właśnie od klimatyzator Dobrze chłodzi gorzej grzeje .Tak zaprojektowany i tak zoptymalizowany .Samochód też może jechać tyłem.

Teraz montuje się agregaty dedykowane do pomp.A serwis( nie daj boże ) jest taki sam.

Co ma gwarancja do amortyzacji.Przecież po gwarancji też działa:bash:

• 5 months później...

Witam,

Odświeżę nieco wątek.

Zastanawiam się nad powietrzną pompą ciepła, poprosiłem o wycenę pewną firmę i dostałem propozycję pompy Danfoss DHP-AQ. Jest to niby jakaś nowość, więc proszę specjalistów z tego forum o opinię, czy ktoś może coś więcej o niej powiedzieć.

Kwestia zasadności instalacji pc powietrznej to temat rzeka, ale zapytać nie zaszkodzi.

Z góry dzięki.

Ja jestem już zdecydowany na pompę P-W, ale tego Danfoss-a chyba bym nie kupił - cena dosyć powalająca, a parametry raczej nie powalają. Jeśli ktoś chce wydać tyle kasy to w tym segmencie myślę że Mitsubishi Zubadan będzie zdecydowanie lepszym (mam na myśli relacja cena/co oferuje) wyborem.

Zaznaczam, że nie jestem specjalistą z forum :-)

Witam,

Odświeżę nieco wątek.

Zastanawiam się nad powietrzną pompą ciepła, poprosiłem o wycenę pewną firmę i dostałem propozycję pompy Danfoss DHP-AQ. Jest to niby jakaś nowość, więc proszę specjalistów z tego forum o opinię, czy ktoś może coś więcej o niej powiedzieć.

Kwestia zasadności instalacji pc powietrznej to temat rzeka, ale zapytać nie zaszkodzi.

Z góry dzięki.

Najlepsze są splity .ja montuje Atlantica (fijitsu) dobre i dobra cena .Oczywiście zubadan to marka ale i cena .Nie jestem pewien czy warta ceny .

Bo te moje też dają sobie radę w -25 C

Popatrz proszę na Hevalex'a. Cena ok.4000 zł. -brutto. Ale to tylko ciepła woda. Pytanie jest dodatkowe: czy u Ciebie jest dostęp do gazu ziemnego? Bo zamontowanie powietrznej pompy ciepnej z napędem na gaz , to obniżenie kosztów eksploatacyjnych o 50%. Niestety w Polsce taki system jest dostępny dla większych budowli i jego moc zaczyna się od 25 KW. Koszt jest więc horendalny i odpada. Natomiast ja w poszukiwaniu takiego sprzętu znalazłem go kiedyś w Niemczech: jest to połączenie pompy cieplnej na gaz wraz agregatem prądotwórczym. Sprawność systemu jest duża, bo całe ciepło (no dobrze - prawie całe) nadmiarowe, z wytwarzania prądu może być wykorzystane do ogrzewania wody użytkowej czy też wg potrzeby do c.o. Wtedy koszt tego sprzętu był ok. 3000 - 4000 Eu.

Niestety ani marki sprzętu ani firmy już nie pamietam, a chętnie wróciłbym do tego tematu (bo w tym roku będę miał gaz).