sale 31.10.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Dzięki za szybką podpowiedź Czy ewentualnie mógłbym jeszcze liczyć na sugestie dotyczące rekomendacji producenta? O klimakonwektory nie pytam bo nie chcę się kompromitować Najpierw poczytam bo nie mam o nich zielonego pojęcia. Jeśli będę miał dodatkowe pytania pozwolę sobie wrzucić. tymczasem dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.10.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Dzięki za szybką podpowiedź Czy ewentualnie mógłbym jeszcze liczyć na sugestie dotyczące rekomendacji producenta? O klimakonwektory nie pytam bo nie chcę się kompromitować Najpierw poczytam bo nie mam o nich zielonego pojęcia. Jeśli będę miał dodatkowe pytania pozwolę sobie wrzucić. tymczasem dziękuję. Ja posiadam takowe: http://www.purmo.com/pl/produkty/klimakonwektor-vido.htm Używam drugi rok. Sprawdzają się znakomicie zarówno przy grzaniu jak i chłodzeniu:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 08.11.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 WitamObiecałem, że się pochwale jak już będzie u nas pompa działała, no i działa. Co do kosztów ogrzewania - jeszcze się nie wypowiadam bo to początek. Wygoda i komfort niesamowity, cała obsługa to używanie dwóch guzików na panelu sterowania. Największe wrażenie zrobiło na mnie wpuszczanie do podłogi "zimnej" wody. Piszę zimnej bo pompa podgrzewa wodę do 23-25 stopni i właśnie do takiej temp podłoga się rozgrzewa - mierzę pirometrem. W domu robi się 19-20st, odczuwa się przyjemny komfort cieplny (wszędzie podłogówka). Woda o tej temp jest łatwa do osiągnięcia przez pompę, niewiele kosztuje...Pompa De Dietrich Alezio 11,2kW mocy cieplnej, trójfazowa. Bardzo cicho pracuje, w "kotłowni" jest czysto , dzięki temu mogliśmy tam urządzić pralnie...Pracuje 2-3,5godz dziennie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.11.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Pirometr jest malo dokladny - zwlaszcza te tanie modele do tysiaca zl - do takiego pomiaru (w okolicach 2K). Ja mam termometr zatopiony w wylewce (on steruje praca pompy ciepla) i teraz przy temperaturze podlogi w granicach 23*C, w domu mam nieco powyzej 22*C. Byc moze masz podloge troszke chlodniejsza, niz wskazuje Twoj pirometr. Zakladam, ze to juz zamieszkaly dom a nie jakas faza budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 08.11.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2014 Dzięki za info.To ostatni etap budowy, pod koniec grudnia lub początkiem stycznia zamieszkamy, staram się nie wychładzać domu, utrzymuje 18 st. Sam pomieszkuje i obserwuje jak zachowuje się pompa i temp w domu. Na parterze nie ma jeszcze podłogi, góra wykończona całkowicie. Mam podobny dom do Pyxisa - 220-230 po podłodze ok 160-170 użytkowej, reku Zehndera, na ścianach 15cm, skosy 30 wełny, sufit 60cm wełny. Najtrudniej było przekonać żonę do pompy - podsłyszała gdzieś o wysokich kosztach ogrzewania pompami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impet 12.11.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 witamjestem nowy na forum.pompa de dietrich split invetrer 16mr-2.pracuje od 9.10.2014na razie w sterowaniu ręcznym bo konieczna jest zmiana w ustawieniach krzywej grzewczej[grzała do 40 stopni].grzeje tylko CO ,CW z kotła olejowegow sterowaniu ręcznym pracuje w przedziale od 26-28 stopni w domu jest ok.22 stopniew momencie odpalenia pompy zapisałem stan licznika i przez miesiąc bytowe+pompa CO wyszło 308kwh w taryfie G11 tj po ok 0.57 za kwhdom 220m po podłogach kubatura 610m ogrzew podł ok 40%reszta to zwykłe grzejniki i drabinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 12.11.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 [quote=impet;6667790.pompa de dietrich split invetrer 16mr-2. Duża ta pompa, kto dobierał?Czy w sieci domowej widać skoki napięć jak pompa rusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
impet 13.11.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 do stanlej79dom ma 10 lat dotychczasowe ogrzewanie to kocioł olejowy de dietrychoraz kominek z płaszczem wodnym ze względu na małą powierzchnię ogrzewania podłogowego ok 30-35%pompa powinna mieć ok 14KW ale że w kraju była 16-stka [ktoś się rozmyślił]i wyszła trochę poniżej 20k więc jest trochę więcejcałość działa jako hybryda poprzez sprzęgło pompa nie posiada grzałki więc szczytowo załączy się olejaklub jeśli rozpalę w kominku to kominekco do skoków napięć to nic takiego nie zaobserwowałemna razie jest super zero roboty i o to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sofa1719512590 10.12.2014 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Przykładem powietrznej pompy ciepła, która może działać jako samodzielny system grzewczy do wytwarzania c.w.u. lub wspomaganie i usprawnienie istniejącej już instalacji, jest Lizea Iv marki Sofath, która przez większą część roku zapewnia całkowity komfort cieplny w domu, będąc niezwykle wygodnym i zarazem ekonomicznym rozwiązaniem. Za dodatkową oszczędność odpowiada system Inverter, w który wyposażone jest urządzenie. Dzięki niemu moc działania pompy dostosowywana jest do potrzeb użytkowników i określonej przez nich wymaganej temperatury komfortu. Lizea została zaprojektowana w taki sposób, by doskonale sprawdzała się w wielu inwestycjach, gwarantując użytkownikom pełen komfort - nie tylko cieplny lecz również finansowy. Więcej informacji o produkcie znajduje się na naszej stronie internetowej: http://www.sofath.pl/lizea/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 11.12.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Wszystko fajnie tylko dzwoniłem do przedstawiciela Sofath bodajże w Busku żeby zapytać o cenę tego cuda. Informacji nie dostałem a zbyto mnie zapewnieniem że się skontaktują więc czekam...Chyba wstydzą się tej ceny bo to już parę tygodni minęło. Konkluzja-lepiej omijac firmy które nawet jeszcze przed sprzedażą mają Cię głęboko w... poważaniu. O pompie się nie wypowiem bo być może jest dobra choć zauważyłem że brak w opisie tego jak się ona zachowuje w minusowych temperaturach. Widać nie ma się czym chwalić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 11.12.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Wszystko fajnie tylko dzwoniłem do przedstawiciela Sofath bodajże w Busku żeby zapytać o cenę tego cuda. Informacji nie dostałem a zbyto mnie zapewnieniem że się skontaktują więc czekam...Chyba wstydzą się tej ceny bo to już parę tygodni minęło. Konkluzja-lepiej omijac firmy które nawet jeszcze przed sprzedażą mają Cię głęboko w... poważaniu. O pompie się nie wypowiem bo być może jest dobra choć zauważyłem że brak w opisie tego jak się ona zachowuje w minusowych temperaturach. Widać nie ma się czym chwalić.... Na temat wspomnianej firmy się nie wypowiadam ale co do pompy - mam ją pierwszy rok, na zew było już-5st i pompa normalnie śmiga. Nie wiem czy mam racje ale przy plusowych temp (zakres od 0 do +5st) pompa częściej się odszraniała niż przy temp ujemnych, być może wynika to też z wilgotności powietrza. W ciemno mogę ci polecić pompę, pamiętaj tyko o odpowiednim doborze mocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sofa1719512590 11.12.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Temperatura graniczna w trybie ogrzewania wynosi -20 st. C.Prosimy również o rozważenie dodatkowych zalet tego modelu, do których należą zwiększenie komfortu użytkowania poprzez minimalizację obsługi istniejącej instalacji grzewczej, obniżenie kosztów ogrzewania. Pompę Lizea można również zastosować w budynkach, gdzie nie ma miejsca na montaż wymiennika gruntowego. Model Lizea może pracować jako dodatkowe źródło ciepła, jednak śmiało można stosować go bez jakiegokolwiek wspomagania. Nieustannie dbamy o to, by jakość obsługi była na jak najwyższym poziomie. Dlatego dziękujemy za wiadomość. Zajmiemy się sprawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dafi22 22.12.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 witamjestem tu nowy dotad tylko czytalem o pompach ciepla no i wkoncu sam ja zainstalowalem.mam dom o pow 160mkw z 1950r slabo ocieplony bo styropian tylko 5cm.zainstalowalem we wrzesniu pompe ciepla powietrze-woda o mocy 15kw mam w domu tylko ogrzewanie grzejnikowe.calosc instalacji z montazem wyszla mnie 24tys.mam zainstalowany licznik poboru pradu i od wrzesnia do dzisiaj pompa pobrala 1500kwh.jak dla mnie jest super mam nadzieje ze zamkne sie w 3000zl na sezon.jak ktos chce blizszych informacji o pompie to prosze pisac na maila,mozna tez zobaczyc jak to dziala,mieszkam w woj.opolskim okolice kedzierzyna-kozla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.12.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Słaby marketing macie!Jak byś do tej pory zużył 1500 kWh, to na cały rok musisz liczyć nie mniej niż 6500 kWh i to przy założeniu, że zima będzie podobna do poprzedniej. Ale jak pompę się ogląda za plecami na półce, to tak właśnie jest z przewidywaniami ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 22.12.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Może i słaby marketing , ale jak w sezonie wyjdzie 6500 kw to koszt ogrzewania wyjdzie poniżej 3000 pln . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dafi22 22.12.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 dotad palilem weglem i za sezon wychodzilo mnie okolo 3000zl jezeli przy pompie wyjdzie podobniej albo troche drozej to bede zadowolony tym bardziej ze jest to bezobslugowe no i nie mam syfu w kotlowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.12.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Przykładem powietrznej pompy ciepła, która może działać jako samodzielny system grzewczy do wytwarzania c.w.u. lub wspomaganie i usprawnienie istniejącej już instalacji, jest Lizea Iv marki Sofath, która przez większą część roku zapewnia całkowity komfort cieplny w domu, będąc niezwykle wygodnym i zarazem ekonomicznym rozwiązaniem. Ale przez tydzień marzniemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.12.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Dlaczego przez tydzień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.12.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Dlaczego przez tydzień ? działa przez większą część roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekg11 23.04.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 witam jestem tu nowy dotad tylko czytalem o pompach ciepla no i wkoncu sam ja zainstalowalem.mam dom o pow 160mkw z 1950r slabo ocieplony bo styropian tylko 5cm.zainstalowalem we wrzesniu pompe ciepla powietrze-woda o mocy 15kw mam w domu tylko ogrzewanie grzejnikowe.calosc instalacji z montazem wyszla mnie 24tys.mam zainstalowany licznik poboru pradu i od wrzesnia do dzisiaj pompa pobrala 1500kwh.jak dla mnie jest super mam nadzieje ze zamkne sie w 3000zl na sezon.jak ktos chce blizszych informacji o pompie to prosze pisac na maila,mozna tez zobaczyc jak to dziala,mieszkam w woj.opolskim okolice kedzierzyna-kozla Ciekawy jestem jak zakończył się sezon ile kilowat zużyła pompa ciepła i jak temperatura byla utrzymywana w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts