oszczednyGrześ 19.12.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Ok powiedzmy że sprawił bym sobie pompę ciepła powietrze-powietrze Czy mogą ja podłączyć do instalacji wentylacyjnej od kominka ? Mam rury elastyczne pociągnięte do każdego pokoju Nie wiem jak masz to rozwiązane. Jakie kanały? Jak ten system jest spięty że tak powiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.12.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Możesz tylko ustaw wentylatorem odwrotnie do kominka. W przeciwnym razie pompa będzie dmuchała w palenisko i nie zapanujesz nad temperaturą, również ze względów ekonomicznych może być to nieopłacalne (większe zużycia drewna) ObserwatorzePC co obserwujesz przy pompach? Jestem ciekaw Twoich obserwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 19.12.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 ObserwatorzePC co obserwujesz przy pompach? Jestem ciekaw Twoich obserwacji W szczególności wpływ faz księżyca na lepkość czynnika R410A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.12.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 W szczególności wpływ faz księżyca na lepkość czynnika R410A Poważnie się pytam a ty mi odpowiadasz jak dzieciak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 19.12.2015 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Rozumiem, że nowym klientom rzetelnie przedstawicie również wady takich konstrukcji? Daleko szukać nie trzeba. W USA i Kanadzie mają to rozpracowane od lat. Konstrukcja szkieletowa grzana ciepłym powietrzem = sucho jak pieprz. Tam mają tani prąd i instalują nawilżacze po 3 - 4 kW. A u nas? Co doradzicie? Ja grzeję dom szkieletowy nadmuchowo i nigdy wilgotność zimą mi nie spadła poniżej 40%, w tej chwili mam 55% Od wilgotności jest wentylacja a nie nadmuch powietrza W domu przerzucam głównie to powietrze które jest wewnątrz, więc wilgoć sama nie wyparuje. dostarczam do domu ok 50-150m3 powietrza świeżego a nadmuchem przerzucam około 2000-3000m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.12.2015 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Ja grzeję dom szkieletowy nadmuchowo i nigdy wilgotność zimą mi nie spadła poniżej 40%, w tej chwili mam 55% Od wilgotności jest wentylacja a nie nadmuch powietrza W domu przerzucam głównie to powietrze które jest wewnątrz, więc wilgoć sama nie wyparuje. dostarczam do domu ok 50-150m3 powietrza świeżego a nadmuchem przerzucam około 2000-3000m3. Witaj. Jaką masz pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 20.12.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Mitshubishi heavy industries, 11,2 kW, kanałówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.12.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Mitshubishi heavy industries, 11,2 kW, kanałówka Czyli wszędzie masz nawiewy? Gdzie zlokalizowane? Masz jakieś dodatkowe źródło ciepła? Prócz kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 20.12.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Wszędzie mam nawiewy, na górze i w dolnej łazience nawiewy są w suficie, na parterze są w podłodze, mam nagrzewnicę back-up 6kW, ale nigdy jej jeszcze nie włączałem, a zamiast kominka mam "kozę" piecokominek, przy -24 st, pompa dawała rady utrzymać zadaną temperaturę nocną 21 stopni. w dzień mam minimum 22,5 stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.12.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Wszędzie mam nawiewy, na górze i w dolnej łazience nawiewy są w suficie, na parterze są w podłodze, mam nagrzewnicę back-up 6kW, ale nigdy jej jeszcze nie włączałem, a zamiast kominka mam "kozę" piecokominek, przy -24 st, pompa dawała rady utrzymać zadaną temperaturę nocną 21 stopni. w dzień mam minimum 22,5 stopnia Rekuperacje masz? Sory że tyle pytań ale u nas takie systemy to rzadkość. Masz pod licznik podpiety pod pompę? A cwu? Ja robię systemy pompa plus grzejniki/maty/ kable a pompy daje mniejsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 20.12.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 reku nie mam, ale kiedyś będzie, podlicznik na pompie oczywiście jest, CWU - bojler 80l grzany wysoko, na razie wystarcza, alę myślę o jakieś małej pompie do CWU, przy pompie pp nie potrzebne są grzejniki czy maty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.12.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 reku nie mam, ale kiedyś będzie, podlicznik na pompie oczywiście jest, CWU - bojler 80l grzany wysoko, na razie wystarcza, alę myślę o jakieś małej pompie do CWU, przy pompie pp nie potrzebne są grzejniki czy maty Ja nie jestem fanem przewymiarowania pod kątem największych mrozów które są stosunkowo rzadko. Czesto twoje mitshubbishi dziala na on/ off bo przy temp. przejsciowych pewnie przegrzewa?. Pompa 3,5 kW grzeje słabo izolowane 100m2 nawet w mróz -7c awaryjnie sa grzejniki. Powiedz sprawdzales może ile minimalnie może pobierać twoja pompa? Jaki był koszt tego systemu? Co do cwu to małe dobre pompy są poniżej 4 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 21.12.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Ja też chyba dziś bym wybrał mniejszą, tak koło 8-9 kW, pompa działa czasami on -off, ale mi to nie przeszkadza, ba ma inwerter więc rozruch jej tak nie męczy, poza tym żona lubi sobie palić w kozie, więc wtedy też pompa się wyłącza. przegrzewać nie przegrzewa, jak dom ma odpowiednią temperaturę to się po prostu wyłącza i tyle. Wahania temperatur mam około 0,5 stopnia. Wiem ile pompa zużywa maksymalnie, ale minimalnie nie sprawdzałem, koszt systemu chyba dziś nie wiele już powie, bo system montowałem 5 lat temu, ale za kompletną instalację ogrzewania, klimatyzacji, i dostawy świeżego powietrza zapłaciłem o połowę mniej niż jak bym robił wszystkie te instalacje osobno (czyli ogrzewanie podłogowe, klimatyzacje na cały dom, wentylację mechaniczną) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.12.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Ja też chyba dziś bym wybrał mniejszą, tak koło 8-9 kW, pompa działa czasami on -off, ale mi to nie przeszkadza, ba ma inwerter więc rozruch jej tak nie męczy, poza tym żona lubi sobie palić w kozie, więc wtedy też pompa się wyłącza. przegrzewać nie przegrzewa, jak dom ma odpowiednią temperaturę to się po prostu wyłącza i tyle. Wahania temperatur mam około 0,5 stopnia. Wiem ile pompa zużywa maksymalnie, ale minimalnie nie sprawdzałem, koszt systemu chyba dziś nie wiele już powie, bo system montowałem 5 lat temu, ale za kompletną instalację ogrzewania, klimatyzacji, i dostawy świeżego powietrza zapłaciłem o połowę mniej niż jak bym robił wszystkie te instalacje osobno (czyli ogrzewanie podłogowe, klimatyzacje na cały dom, wentylację mechaniczną) Co do przegrzewu to nie myślałem akurat, że przegrzewa w domu bo tam jest termostat lecz o tym, że robi przegrzew sama sobie i się wyłącza dostając już za ciepłe powietrze na powrocie w stosunku do tego co chcemy mieć w domu i działa on off. Inwerter najlepiej jak chodzi w miarę jednostajnie bez włącz wyłącz chociaż zależy od częstotliwości tych on/off. Co do poboru maksymalnego to jak to wyglądało? Jak dasz radę sprawdź ile potrafi brać na minimum jak chodzi... Co do instalacji to za wm z reku, grzejnikami, pompą ciepła kanałową, pompą do cwu i montażem na taki dom jak Twój zmieściłbym się spokojnie poniżej 25 tys zł. I ogólnie jak jesteś zadowolony z tego rozwiązania? Powietrze nie jest suche? W te mrozy o których pisałeś grzałka też nie działała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 23.12.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 jestem zadowolony, powietrze nie jest za suche - bo od tego jest wentylacja, w mrozy grzałka nie chodziła, ogólnie do domu szkieletowego ten system jest najlepszy. a klima latem niezbędna ... Co do poboru to jak będę miał chwilę to sprawdzę, max pobór to 4kWhco do twojej ceny to wiesz, ważne jest na jakich podzespołach, pompa mitsubishi do tanich nie należy ale jest dobra ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 08.01.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 OK mam już OZC tak jak pisaliście i teraz chciałbym dobrać do tego powietrzną pompę ciepła z ogrzewanie m podłogowym i wentylację mechaniczną.Zapotrzebowanie na ciepło 10394 kwh/rok projektowa strata ciepła przez przenikanie 5197w proszę również o oferty na email [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2016 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 OK mam już OZC tak jak pisaliście i teraz chciałbym dobrać do tego powietrzną pompę ciepła z ogrzewanie m podłogowym i wentylację mechaniczną. Zapotrzebowanie na ciepło 10394 kwh/rok projektowa strata ciepła przez przenikanie 5197w proszę również o oferty na email [email protected] System dobiera się konkretnie pod budynek i jeszcze trzeba to dobrze zrobić bo zaczynam obserwować że temat ruszył w zakresie grzania kanałówkami ale pojawiają się takie karygodne błędy jak nieodpowiedni dobór kanałów, złe umiejscowienie powrotów czy nawiewów, zbyt "dławiące" zawory nawiewne i na powrocie itd. Trzeba też pamiętać, że pompy nie warto przewymiarowywać żeby nie działała często na zasadzie on/off oraz aby mogła zejść jak najniżej z poborem a jak najwięcej z wydajnością. Prawda jest taka, że na czym niżej wydajności one chodzą tym bardziej "dają". tzn lepszy cop. ja teraz chce przerobić we własnym zakresie splita pod kanałówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 08.01.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 projkt domu http://extradom.pl/projekt-domu-apoloniusz-WRP1357?lustro=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 08.01.2016 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 No cóż, wybierać teoretycznie jest w czym, ale wysypu ofert to się nie spodziewaj, raczej sam musisz pofatygować się do wykonawców z zapytaniem. U mnie przy zapotrzebowaniu 6 kW przy -20C , mam dobranego panasonica 9 kW, bo do obciążenia cieplnego budynku musisz doliczyć jeszcze rezerwe na CWU. W drugą stronę raczej pomp się nie dobiera. Na panasonica wykonawców znajdziesz na ich stronie i tam poszukaj kogoś z twojej okolicy. Z innych pomp tu na forum popularne są Daikin i najdroższe Mitsubishi. Ewentualnie tańsze meetingi. Niestety, ale z pompami to lekko nie jest bo rynek jeszcze niewielki. Możesz też zaoszczędzić sporo czasu i nerwów zadzwonić do jakiegoś montażysty i zasięgnąć informacji, a potem tu wrócić na forum i przedyskutować to co ci facet powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 08.01.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 chciałbym jeszcze dodac że berdzo dużo cennych informacji otrzymałem od kolegi asolt i również ozc zostało przez niego wykonane Bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts