oberwatorPC 14.01.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 a jaka spr. jest w buderusie kolego w chodnictwie spr. ma różną moc dla różnych warunków pracy dlatego jest coś takiego jak tabele wydajności spr. teraz w epoce inwerterów doszła jeszcze jedna zmienna - modulacja Klienta ostatecznego interesuje moc, cop i cena i nie obchodzi go bo po co czy spr. jest podkręcona na max czy działa na 50% ( ja wolałbym tą na 50% bo jest szansa że dłużej popracuje) No ale może niedługo Z.S.R.U.E. zarządzi że spr. maja działać na 120% (coś ja te samochody 1litr 200koni i automat 9 biegów aby maiło się szybko psuć) Dziękuję za zbadanie inteligencji przez internet poprzez forum murator istny geniuś warto mieć takiego przyjaciula co za fri zdiagnozuje Widać zadaję za trudne pytanie. Kończę bo rzeczowej odpowiedzi nie uzyskam. Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 14.01.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Ok ale to mkm zaczął o sprytnych zabiegach marketingowych. A w DTR producent jeśli ma być 100% uczciwy powinien napisać moc grzewcza np. 16kW ograniczona programowo do 9kW. Jak za np. 5 lat przyjdzie Ci wymieniać sprężarkę to zapłacisz za sprężarkę 9kW czy 16kW? Kupujesz nieświadomie urządzenie o większej mocy tak czy nie? Przecież Panasonic zapewnia, że moc grzewcza do - 15* wynosi 9 kW. I bez wątpienia tyle osiąga. Że! mogłaby wynieść więcej?. Mogłaby np. 12 kW, ale wtedy zapłaciłbyś więcej. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 14.01.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Widać zadaję za trudne pytanie. Kończę bo rzeczowej odpowiedzi nie uzyskam. Dobranoc. A dlaczego producent samochodu sprzedaje auta z silnikiem 1 litr w 2 wersjach mocy w 2 różnych cenach? Producent pomp powinien podawać dokładne dane o mocach grzewczych urządzenia. Do tego celu służą tabele W/A To podstawa doboru instalacji i zasobnika CWU. Kogo obchodzi czy jest to moc programowo ograniczona, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 14.01.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam Przy +7 i grzaniu podłogi mój T-Cap AD 2012 osiąga COP powyżej 6. Sprawdzone z ciepłomierzem. Pozdrawiam Pratchawiec A B tylko cop 5,11 i jak tu nie być "fanatykiem" P 5 lat "podglądanie" P i taki kiepski klon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 14.01.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam Wykres wydajności T-Cap-a 9kW Widać dość wyraźnie, że wydajność sprężarki jest celowo ograniczona. Po co? By pracowała - jak chce Silesia i chyba większość użytkowników, z częściowym obciążeniem = niższą modulacją = wyższym COP = niższym rachunkiem i zwiększoną trwałością. Zwrócić również należy uwagę, że do jednostki o mocy 9 kW wpompowano aż 3,1 kg R410a. Są rezerwy. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 15.01.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Odkąd zacząłem się interesować powietrznymi pompami ciepła najbardziej skłaniałem się ku panasonicowi, ale teraz musze stwierdzić że odnoszę wrażenie że jest tu strasznie dużo naganiaczy na panasa ponieważ każda inna propozycja jest zaraz krytykowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.01.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Odkąd zacząłem się interesować powietrznymi pompami ciepła najbardziej skłaniałem się ku panasonicowi, ale teraz musze stwierdzić że odnoszę wrażenie że jest tu strasznie dużo naganiaczy na panasa ponieważ każda inna propozycja jest zaraz krytykowana Jest dużo zadowolonych użytkowników, a nie naganiaczy. Tutaj na forum jest co najmniej kilkanaście osób, które maja Panasy, są niezmiernie zadowolone i dlatego bronią swego wyboru. Jak nie wierzysz to umów się z którymś na wizją lokalną U mnie kilku forumowiczów już oglądało pompę, jeśli i Ty chcesz to zapraszam:) Nie jestem żadnym naganiacze i nie mam nic wspólnego z branżą, jetem zwykłym zadowolonym użytkownikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.01.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Odkąd zacząłem się interesować powietrznymi pompami ciepła najbardziej skłaniałem się ku panasonicowi, ale teraz musze stwierdzić że odnoszę wrażenie że jest tu strasznie dużo naganiaczy na panasa ponieważ każda inna propozycja jest zaraz krytykowana to jako instalator ( naczelny naganiacz) P proszę cię kup co innego będziemy mieli o czym dyskutować z realnym użytkownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 15.01.2016 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Jest dużo zadowolonych użytkowników, a nie naganiaczy. Tutaj na forum jest co najmniej kilkanaście osób, które maja Panasy, są niezmiernie zadowolone i dlatego bronią swego wyboru. Jak nie wierzysz to umów się z którymś na wizją lokalną U mnie kilku forumowiczów już oglądało pompę, jeśli i Ty chcesz to zapraszam:) Nie jestem żadnym naganiacze i nie mam nic wspólnego z branżą, jetem zwykłym zadowolonym użytkownikiem. Z miłą chęcią bym przyjechał ale niestety dzieli nas ok 500km a w mojej okolicy nie mogę znaleść nikogo posiadającego panasa. Są hewalexy, buderusy wissman i wszyscy swoje chwalą.Mogę jeszcze kupić od bezpośredniego importera pompę nibe lub vaillanta ale nie mogę o nich uzyskać opinii użytkowników tak więc chyb odpuszczę. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.01.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Z miłą chęcią bym przyjechał ale niestety dzieli nas ok 500km a w mojej okolicy nie mogę znaleść nikogo posiadającego panasa. Są hewalexy, buderusy wissman i wszyscy swoje chwalą.Mogę jeszcze kupić od bezpośredniego importera pompę nibe lub vaillanta ale nie mogę o nich uzyskać opinii użytkowników tak więc chyb odpuszczę. :( nibe pw "szczególnie" polecam już jedną wymieniałem użytkownik po wymianie na P przestał pisać na forum bo problemy mu się skończyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 15.01.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) Z miłą chęcią bym przyjechał ale niestety dzieli nas ok 500km a w mojej okolicy nie mogę znaleść nikogo posiadającego panasa. Są hewalexy, buderusy wissman i wszyscy swoje chwalą.Mogę jeszcze kupić od bezpośredniego importera pompę nibe lub vaillanta ale nie mogę o nich uzyskać opinii użytkowników tak więc chyb odpuszczę. :( Witam Przyjedź do Opola. Na mojej uliczce ( na razie 8 domów) jest mój T-Cap i 7 PC Toshiba Estia. Obejrzysz porozmawiasz. Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 15 Stycznia 2016 przez Pratchawiec zmiana 6 na 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.01.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Niestety muszę potwierdzić co do Nibe. Kolega, który zainspirował mnie w sumie na PCi ma właśnie Nibe Split 12kW w podobnym do mojego domu. Odkąd zamontowałem Panasa przestaliśmy rozmawiać na temat pomp;), bo okazuje się, że on ma rachunki 2x wyższe, gdzie wcześniej obaj spalaliśmy po około 4t ekogroszku rocznie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.01.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Witam Przyjedź do Opola. Na mojej uliczce ( na razie 8 domów) jest mój T-Cap i 6 PC Toshiba Estia. Obejrzysz porozmawiasz. Pozdrawiam Pratchawiec Boże, jak ja bym chciał mieszkać na takiej ulicy:yes: U mnie jest mój T-Cap, 2 ekogroszki i 20 śmieciuchów:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.01.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Niestety muszę potwierdzić co do Nibe. Kolega, który zainspirował mnie w sumie na PCi ma właśnie Nibe Split 12kW w podobnym do mojego domu. Odkąd zamontowałem Panasa przestaliśmy rozmawiać na temat pomp;), bo okazuje się, że on ma rachunki 2x wyższe, gdzie wcześniej obaj spalaliśmy po około 4t ekogroszku rocznie;) no ale aż 2 razy wyższe?? może nie używa G12/G12w? jak wypada porównanie zużycia w kwh ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.01.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 no ale aż 2 razy wyższe?? może nie używa G12/G12w? jak wypada porównanie zużycia w kwh ? Taryfę ma tą samą G12w, mieszka 15km ode mnie, więc klimat podobny. Różnice są takie, że on zamiast klimakonwektorów wstawiał większe (przewymiarowane) grzejniki na pietrze, bo na parterze ma tak jak ja 100% podłogówki. No i największa różnica to sama pompa. Jego pompa mimo, że droższa i bardziej markowa to myśl techniczna z 2007r i pomimo znamionowych 12kW przy -15 daje coś koło 5kW, więc właściwie przez większość sezonu wspomaga się grzałką. On instalował w 2012 roku i w sumie przez pierwszy rok był bardzo zadowolony, bo chodziło mu tylko o to aby nie babrać się w węglu i płacić nie więcej niż przy węglu - i te założenia zostały spełnione. Mniej zadowolony był dopiero gdy podsumowaliśmy rok pracy mojej instalacji;) Oczywiście nie wierzył i sam sprawdzał moje podliczniki, konfrontował z fakturami, aż w końcu temat stał się Tabu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 15.01.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 nibe pw "szczególnie" polecam już jedną wymieniałem użytkownik po wymianie na P przestał pisać na forum bo problemy mu się skończyły Brakowało grzewczej, czy z innego powodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 15.01.2016 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 map78A jesteś w stanie podać temperatury GZ występujące u niego i u Ciebie przy jakiejś przykładowej temperaturze powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.01.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 map78 A jesteś w stanie podać temperatury GZ występujące u niego i u Ciebie przy jakiejś przykładowej temperaturze powietrza? W poszczególnych punktach pracy nie za bardzo, ale wiem, że w największe mrozy jakie u nas występują On musi grzać do 40-42st, a u mnie wystarczy 35st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.01.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 W poszczególnych punktach pracy nie za bardzo, ale wiem, że w największe mrozy jakie u nas występują On musi grzać do 40-42st, a u mnie wystarczy 35st. A budynki takie same? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 15.01.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 A budynki takie same? Obydwa łykały po ok. 4t węgla/rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts