Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla powietrzna

arecki1338

Recommended Posts

a jaka spr. jest w buderusie

kolego w chodnictwie spr. ma różną moc dla różnych warunków pracy dlatego jest coś takiego jak tabele wydajności spr. teraz w epoce inwerterów doszła jeszcze jedna zmienna - modulacja

Klienta ostatecznego interesuje moc, cop i cena i nie obchodzi go bo po co czy spr. jest podkręcona na max czy działa na 50% ( ja wolałbym tą na 50% bo jest szansa że dłużej popracuje)

No ale może niedługo Z.S.R.U.E. zarządzi że spr. maja działać na 120% (coś ja te samochody 1litr 200koni i automat 9 biegów aby maiło się szybko psuć)

Dziękuję za zbadanie inteligencji przez internet poprzez forum murator istny geniuś warto mieć takiego przyjaciula co za fri zdiagnozuje

Widać zadaję za trudne pytanie. Kończę bo rzeczowej odpowiedzi nie uzyskam. Dobranoc.

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok ale to mkm zaczął o sprytnych zabiegach marketingowych. A w DTR producent jeśli ma być 100% uczciwy powinien napisać moc grzewcza np. 16kW ograniczona programowo do 9kW. Jak za np. 5 lat przyjdzie Ci wymieniać sprężarkę to zapłacisz za sprężarkę 9kW czy 16kW? Kupujesz nieświadomie urządzenie o większej mocy tak czy nie?

Przecież Panasonic zapewnia, że moc grzewcza do - 15* wynosi 9 kW. I bez wątpienia tyle osiąga. Że! mogłaby wynieść więcej?. Mogłaby np. 12 kW, ale wtedy zapłaciłbyś więcej.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Widać zadaję za trudne pytanie. Kończę bo rzeczowej odpowiedzi nie uzyskam. Dobranoc.

A dlaczego producent samochodu sprzedaje auta z silnikiem 1 litr w 2 wersjach mocy w 2 różnych cenach?

Producent pomp powinien podawać dokładne dane o mocach grzewczych urządzenia.

Do tego celu służą tabele W/A

To podstawa doboru instalacji i zasobnika CWU.

Kogo obchodzi czy jest to moc programowo ograniczona, czy nie?

Witam

Wykres wydajności T-Cap-a 9kW

Panasonic Aquarea T-Cap.jpg

Widać dość wyraźnie, że wydajność sprężarki jest celowo ograniczona. Po co? By pracowała - jak chce Silesia i chyba większość użytkowników, z częściowym obciążeniem = niższą modulacją = wyższym COP = niższym rachunkiem i zwiększoną trwałością.

Zwrócić również należy uwagę, że do jednostki o mocy 9 kW wpompowano aż 3,1 kg R410a. Są rezerwy.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Odkąd zacząłem się interesować powietrznymi pompami ciepła najbardziej skłaniałem się ku panasonicowi, ale teraz musze stwierdzić że odnoszę wrażenie że jest tu strasznie dużo naganiaczy na panasa ponieważ każda inna propozycja jest zaraz krytykowana

Jest dużo zadowolonych użytkowników, a nie naganiaczy. Tutaj na forum jest co najmniej kilkanaście osób, które maja Panasy, są niezmiernie zadowolone i dlatego bronią swego wyboru. Jak nie wierzysz to umów się z którymś na wizją lokalną;) U mnie kilku forumowiczów już oglądało pompę, jeśli i Ty chcesz to zapraszam:) Nie jestem żadnym naganiacze i nie mam nic wspólnego z branżą, jetem zwykłym zadowolonym użytkownikiem.

Odkąd zacząłem się interesować powietrznymi pompami ciepła najbardziej skłaniałem się ku panasonicowi, ale teraz musze stwierdzić że odnoszę wrażenie że jest tu strasznie dużo naganiaczy na panasa ponieważ każda inna propozycja jest zaraz krytykowana

to jako instalator ( naczelny naganiacz) P proszę cię kup co innego będziemy mieli o czym dyskutować z realnym użytkownikiem

Jest dużo zadowolonych użytkowników, a nie naganiaczy. Tutaj na forum jest co najmniej kilkanaście osób, które maja Panasy, są niezmiernie zadowolone i dlatego bronią swego wyboru. Jak nie wierzysz to umów się z którymś na wizją lokalną;) U mnie kilku forumowiczów już oglądało pompę, jeśli i Ty chcesz to zapraszam:) Nie jestem żadnym naganiacze i nie mam nic wspólnego z branżą, jetem zwykłym zadowolonym użytkownikiem.

Z miłą chęcią bym przyjechał ale niestety dzieli nas ok 500km a w mojej okolicy nie mogę znaleść nikogo posiadającego panasa. Są hewalexy, buderusy wissman i wszyscy swoje chwalą.Mogę jeszcze kupić od bezpośredniego importera pompę nibe lub vaillanta ale nie mogę o nich uzyskać opinii użytkowników tak więc chyb odpuszczę. :(:(

Z miłą chęcią bym przyjechał ale niestety dzieli nas ok 500km a w mojej okolicy nie mogę znaleść nikogo posiadającego panasa. Są hewalexy, buderusy wissman i wszyscy swoje chwalą.Mogę jeszcze kupić od bezpośredniego importera pompę nibe lub vaillanta ale nie mogę o nich uzyskać opinii użytkowników tak więc chyb odpuszczę. :(:(

nibe pw "szczególnie" polecam już jedną wymieniałem

użytkownik po wymianie na P przestał pisać na forum bo problemy mu się skończyły

Witam

Przyjedź do Opola.

Na mojej uliczce ( na razie 8 domów) jest mój T-Cap i 7 PC Toshiba Estia.

Obejrzysz porozmawiasz.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Edytowane przez Pratchawiec
zmiana 6 na 7

Niestety muszę potwierdzić co do Nibe. Kolega, który zainspirował mnie w sumie na PCi ma właśnie Nibe Split 12kW w podobnym do mojego domu. Odkąd zamontowałem Panasa przestaliśmy rozmawiać na temat pomp;), bo okazuje się, że on ma rachunki 2x wyższe, gdzie wcześniej obaj spalaliśmy po około 4t ekogroszku rocznie;)

Witam

Przyjedź do Opola.

Na mojej uliczce ( na razie 8 domów) jest mój T-Cap i 6 PC Toshiba Estia.

Obejrzysz porozmawiasz.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Boże, jak ja bym chciał mieszkać na takiej ulicy:yes: U mnie jest mój T-Cap, 2 ekogroszki i 20 śmieciuchów:sick:

Niestety muszę potwierdzić co do Nibe. Kolega, który zainspirował mnie w sumie na PCi ma właśnie Nibe Split 12kW w podobnym do mojego domu. Odkąd zamontowałem Panasa przestaliśmy rozmawiać na temat pomp;), bo okazuje się, że on ma rachunki 2x wyższe, gdzie wcześniej obaj spalaliśmy po około 4t ekogroszku rocznie;)

no ale aż 2 razy wyższe??

może nie używa G12/G12w?

jak wypada porównanie zużycia w kwh ?

no ale aż 2 razy wyższe??

może nie używa G12/G12w?

jak wypada porównanie zużycia w kwh ?

Taryfę ma tą samą G12w, mieszka 15km ode mnie, więc klimat podobny. Różnice są takie, że on zamiast klimakonwektorów wstawiał większe (przewymiarowane) grzejniki na pietrze, bo na parterze ma tak jak ja 100% podłogówki. No i największa różnica to sama pompa. Jego pompa mimo, że droższa i bardziej markowa to myśl techniczna z 2007r i pomimo znamionowych 12kW przy -15 daje coś koło 5kW, więc właściwie przez większość sezonu wspomaga się grzałką. On instalował w 2012 roku i w sumie przez pierwszy rok był bardzo zadowolony, bo chodziło mu tylko o to aby nie babrać się w węglu i płacić nie więcej niż przy węglu - i te założenia zostały spełnione. Mniej zadowolony był dopiero gdy podsumowaliśmy rok pracy mojej instalacji;) Oczywiście nie wierzył i sam sprawdzał moje podliczniki, konfrontował z fakturami, aż w końcu temat stał się Tabu;)

map78

A jesteś w stanie podać temperatury GZ występujące u niego i u Ciebie przy jakiejś przykładowej temperaturze powietrza?

W poszczególnych punktach pracy nie za bardzo, ale wiem, że w największe mrozy jakie u nas występują On musi grzać do 40-42st, a u mnie wystarczy 35st.