oszczednyGrześ 15.01.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Obydwa łykały po ok. 4t węgla/rok. Jednak zmiennych jest nieco, to że łykłay po 4t węgla nie oznacza że budynki takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.01.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 A budynki takie same? Mój trochę większy 190m2 vs 170m2, ale tamten wolnostojący, a mój bliźniak. Izolacja ten sam standard. Ja jestem przekonany, że tu winna jest praca na grzałce. nie raz oglądałem tą jego pompę i widziałem, że ona potrafiła włączyć grzałkę nawet w dodatnich temperaturach. Między innymi dlatego kazałem mojemu instalatorowi oddzielnie opomiarować grzałkę w mojej pompie, bo chciałem wiedzieć ile ona faktycznie pracuje i ile pobiera. Na szczęście w moim przypadku przeżyłem miłe zaskoczenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.01.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Mój trochę większy 190m2 vs 170m2, ale tamten wolnostojący, a mój bliźniak. Izolacja ten sam standard. Ja jestem przekonany, że tu winna jest praca na grzałce. nie raz oglądałem tą jego pompę i widziałem, że ona potrafiła włączyć grzałkę nawet w dodatnich temperaturach. Między innymi dlatego kazałem mojemu instalatorowi oddzielnie opomiarować grzałkę w mojej pompie, bo chciałem wiedzieć ile ona faktycznie pracuje i ile pobiera. Na szczęście w moim przypadku przeżyłem miłe zaskoczenie:) Wiadomo, że jak na grzałce będzie jechać to zrobi różnicę. Nie wiem jakim algorytmem obsługiwana jest grzałka w tego typu pompach...? Nie powinna się włączać gdy nie ma potrzeby przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 15.01.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Jednak zmiennych jest nieco, to że łykłay po 4t węgla nie oznacza że budynki takie same I takie same wcale być nie muszą. Porównujemy dwa układy (żródło - odbiornik). Jeśli obydwa odbiorniki pobierają (mniej więcej) taką samą ilość energii, to przecież po zmianie żródeł ilość energii koniecznej do dostarczenia odbiornikom nie ulegnie zmianie. Ale w przypadku PC, ilość energii pobieranej z sieci dla różnej sprawności obu układów - będzie już różna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 16.01.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 I takie same wcale być nie muszą. Porównujemy dwa układy (żródło - odbiornik). Jeśli obydwa odbiorniki pobierają (mniej więcej) taką samą ilość energii, to przecież po zmianie żródeł ilość energii koniecznej do dostarczenia odbiornikom nie ulegnie zmianie. Ale w przypadku PC, ilość energii pobieranej z sieci dla różnej sprawności obu układów - będzie już różna. Jeszcze zależy jakim kto był palaczem, jakie ustawienia kotła i ile szło w komin. Nawet między kotłami z 4t można uzyskać inną ilość kWh. Teraz z pompami ciepła nie ma tej różnicy bo COP między producentami jest zbliżony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 17.01.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Nie chce mi sie czytac calego postu a tym samym forum i nigdzie nie znalazlem informacji co zrobić kiedy w czasie mrozow zabraknie pradu, czy nie uszkodzi sie czasem wymiennik (nie zamarznie), co robic w takich sytuacjach. Mam trojfazowa pc powierze woda. Z gory dziekuje za mądre i przydatne info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 17.01.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Nie chce mi sie czytac calego postu a tym samym forum i nigdzie nie znalazlem informacji co zrobić kiedy w czasie mrozow zabraknie pradu, czy nie uszkodzi sie czasem wymiennik (nie zamarznie), co robic w takich sytuacjach. Mam trojfazowa pc powierze woda. Z gory dziekuje za mądre i przydatne info. Nie zadawaj tych samych pytań w kilku tematach. Rozumiem, że chodzi Ci o wersję monoblock. Temat był dyskutowany wielokrotnie. Użytkowników takich PC można podzielić na: - nieświadomych ryzyka - ryzyko akceptujących - budujących dodatkowy obwód pośredniczący z glikolem i dodatkowym wymiennikiem (strata temperatury na wymienniku będzie tym większa im mniejszy będzie wymiennik, oczywiście dojdzie jeszcze jedna obiegówka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 17.01.2016 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 to jako instalator ( naczelny naganiacz) P proszę cię kup co innego będziemy mieli o czym dyskutować z realnym użytkownikiem wybrałem pompe- bedzie to buderus wpl8ar-e montowana bedzie gdzieś ok kwietnia, tak wiec bedziemy mogli porównać ją do panasonica w realu. Na całość dostałem bardzo dobrą cene- porównywalną z panasonikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 17.01.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Witam Znalazłem w sieci oficjalne dane techniczne.Wklejam, na razie bez komentarza Jednostka zewnętrzna 1-fazowa Jednostka WPL 6 AR WPL 8 AR Tryb powietrze/woda Moc grzewcza przy A +2/W351) kW 6 8 Moc grzewcza przy A +7/W351) kW 7 9 Zakres modulacji przy A +2/W351) kW 2-6 3-8 Moc grzewcza przy A +7/W352) 40% mocy inwertera kW 2,96 3,32 COP przy A +7/W352) 40% mocy inwertera - 4,84 4,93 Moc grzewcza przy A-7W352) 100% mocy inwertera kW 6,18 8,43 COP przy A-7/W352) 100% mocy inwertera - 2,82 2,96 Moc grzewcza przy A +2/W352) 60% mocy inwertera kW 3,90 5,04 COP przy A +2/W352) 60% mocy inwertera - 4,13 4,23 Moc chłodząca przy A35/W71) kW 4,83 6,32 EER przy A35/W71) - 3,12 2,90 Moc chłodząca przy A35/W181) kW 6,71 9,25 EER przy A35/W181) - 3,65 3,64 Dane elektryczne Napięcie zasilania - 230 V 1N AC, 50 Hz 230 V 1N AC, 50 Hz Stopień ochrony - IP X4 IP X4 Wielkość bezpiecznika przy zasilaniu pompy ciepła bezpośrednio poprzez przyłącze do budynku3) A 16 16 Maks. pobór mocy kW 3,2 3,6 System grzewczy Przepływ znamionowy m3/h 1,19 1,55 Spadek ciśnienia wewnętrznego kPa 7,8 10,5 Powietrze i hałas Maks. moc silnika wentylatora (przetwornica DC) W 180 180 Maksymalny strumień powietrza m3/h 4500 4500 Poziom ciśnienia akustycznego w odległości 1 m4) dB(A) 40 40 Poziom mocy akustycznej4) dB(A) 53 53 Poziom mocy akustycznej „Silent mode”4) dB(A) 50 50 Maks. poziom ciśnienia akustycznego w odległości 1 m dB(A) 52 52 Maks. poziom mocy akustycznej dB(A) 65 65 Dane ogólne Czynnik chłodniczy5) - R410A R410A Ilość czynnika chłodniczego kg 1,75 2,35 Maksymalna temperatura zasilania, tylko pompa ciepła °C 62 62 Wymiary (szer./wys./dł.) mm 930/1370/440 930/1370/440 Masa kg 71 75 Całość dokumentacji producenta dostępna tu; https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiH4Z-pzLHKAhUqJnIKHXluD10QFggxMAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.buderus.pl%2Ffiles%2FBUDERUS_Pompy_ciepla_PL.pdf&usg=AFQjCNEL0yp8ZjOoZJ00VXpQm8tk-Ohcdg&sig2=cK-TUJYRdmQxqkkwcUinwg Szału nie ma. Powiedziałbym, że wręcz przeciwnie. Ale ten kolor i znaczek! Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 17.01.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 wybrałem pompe- bedzie to buderus wpl8ar-e montowana bedzie gdzieś ok kwietnia, tak wiec bedziemy mogli porównać ją do panasonica w realu. Na całość dostałem bardzo dobrą cene- porównywalną z panasonikiem Super by było gdybyś zamontował ciepłomierz i podlicznik. Będzie można dokładnie przyjrzeć się pracy pompy i porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.01.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Faktycznie nie ma szału :Panas T-CAP A2/W35 COP 3,53 Buderus 4,23 i na każdym polu jest lepszy buderus nawet sporo cichszy. Nie rozumiem o co wam wszystkim użytkownikom panasów chodzi ? Dostajecie prowizje? Albo jesteście instalatorami w róznych wcieleniach? Nie kumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.01.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Faktycznie nie ma szału : Panas T-CAP A2/W35 COP 3,53 Buderus 4,23 Przy jakiej "mocy inwertera" jedna a przy jakiej druga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 17.01.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Faktycznie nie ma szału : Panas T-CAP A2/W35 COP 3,53 Buderus 4,23 i na każdym polu jest lepszy buderus nawet sporo cichszy. Nie rozumiem o co wam wszystkim użytkownikom panasów chodzi ? Dostajecie prowizje? Albo jesteście instalatorami w róznych wcieleniach? Nie kumam. Faktycznie 4,23 przy mocy zredukowanej . Zwróć jednak uwagę na fakt, że Panasonic podaje COP dla pełnego obciążenia, a Buderus dla 60%. Pisałem już wcześniej, że T-Cap z częściowym obciążeniem potrafi pracować z COP rzędu 6. Jestem zwykłym użytkownikiem a nie fanatykiem ani instalatorem, jednak uważam, że najlepsze PC pw wytwarzają firmy związane z chłodnictwem. Wstaw do porównania np. Toshibę czy Daikina, wtedy wskażę słabości T-Capa, który doskonały oczywiście nie jest. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 17.01.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Witam Znalazłem w sieci oficjalne dane techniczne. Wklejam, na razie bez komentarza Jednostka zewnętrzna 1-fazowa Jednostka WPL 6 AR WPL 8 AR Tryb powietrze/woda Moc grzewcza przy A +2/W351) kW 6 8 Moc grzewcza przy A +7/W351) kW 7 9 Zakres modulacji przy A +2/W351) kW 2-6 3-8 Moc grzewcza przy A +7/W352) 40% mocy inwertera kW 2,96 3,32 COP przy A +7/W352) 40% mocy inwertera - 4,84 4,93 Moc grzewcza przy A-7W352) 100% mocy inwertera kW 6,18 8,43 COP przy A-7/W352) 100% mocy inwertera - 2,82 2,96 Moc grzewcza przy A +2/W352) 60% mocy inwertera kW 3,90 5,04 COP przy A +2/W352) 60% mocy inwertera - 4,13 4,23 Moc chłodząca przy A35/W71) kW 4,83 6,32 EER przy A35/W71) - 3,12 2,90 Moc chłodząca przy A35/W181) kW 6,71 9,25 EER przy A35/W181) - 3,65 3,64 Dane elektryczne Napięcie zasilania - 230 V 1N AC, 50 Hz 230 V 1N AC, 50 Hz Stopień ochrony - IP X4 IP X4 Wielkość bezpiecznika przy zasilaniu pompy ciepła bezpośrednio poprzez przyłącze do budynku3) A 16 16 Maks. pobór mocy kW 3,2 3,6 System grzewczy Przepływ znamionowy m3/h 1,19 1,55 Spadek ciśnienia wewnętrznego kPa 7,8 10,5 Powietrze i hałas Maks. moc silnika wentylatora (przetwornica DC) W 180 180 Maksymalny strumień powietrza m3/h 4500 4500 Poziom ciśnienia akustycznego w odległości 1 m4) dB(A) 40 40 Poziom mocy akustycznej4) dB(A) 53 53 Poziom mocy akustycznej „Silent mode”4) dB(A) 50 50 Maks. poziom ciśnienia akustycznego w odległości 1 m dB(A) 52 52 Maks. poziom mocy akustycznej dB(A) 65 65 Dane ogólne Czynnik chłodniczy5) - R410A R410A Ilość czynnika chłodniczego kg 1,75 2,35 Maksymalna temperatura zasilania, tylko pompa ciepła °C 62 62 Wymiary (szer./wys./dł.) mm 930/1370/440 930/1370/440 Masa kg 71 75 Całość dokumentacji producenta dostępna tu; https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiH4Z-pzLHKAhUqJnIKHXluD10QFggxMAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.buderus.pl%2Ffiles%2FBUDERUS_Pompy_ciepla_PL.pdf&usg=AFQjCNEL0yp8ZjOoZJ00VXpQm8tk-Ohcdg&sig2=cK-TUJYRdmQxqkkwcUinwg Szału nie ma. Powiedziałbym, że wręcz przeciwnie. Ale ten kolor i znaczek! Pozdrawiam Pratchawiec ale z tego właśnie wynika że buderus jest lepszy od panasonica (porównując 8kw buderusa z 9kw panasa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 17.01.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Przy jakiej "mocy inwertera" jedna a przy jakiej druga? No własnie tego nie wiem jeśli Panas T-Cap jest ograniczony obrotami inwertera już na wstępie to przy jakiej mocy inwertera są podane dane? Wiadomo, że w T-Capie jest większa sprężarka czyli są zredukowane obroty . Możemy porównać ze zwykłą Aquarea : Dane z BAFA: Buderus WPL 8AR A-2/W35 2,95 A7/W35 4,29 moc grzewcza 5,05 kW Panasonic Aquarea 9kW A-2/W35 2,75 A7/W35 3,48 moc grzewcza 7,07 kW Wydaje mi się, że producenci wybierają najkorzystniejsze punkty pracy i nie jest zdefiniowana dokładna moc do testów. Tyle tylko, że buderus podaje przy copie moc inwertera a panas nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 17.01.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Odk witaj odnośnie wyboru PC-miałem podobny problem. Ze względu na grzejniki i przeciętne ocieplenie budynku , brałem pod uwagę modele HT -wchodził w grę Daikin i Panas . Zacząłem czytać o obu modelach w/w firm. Zrobiłem zestawienie (tabelkę) i porównałem parametry .Wyszło mi ,że Panas do 45 st ma takie same średnie COP jak Daikin , im wyżej wzrost był na korzyść Daikina (ok 7-10%).Wiedziałem ,że max 55 st potrzebuję ,by ogrzać dom (obserwacje na piecu węglowym). Przeważył Panas, ponieważ : -miał niższą cenę (dużo ) , dla moich parametrów wystarczył T-cap 9kW , a dla Daikina musiał bym brać tylko HT (LT porażka z COP) -miał stałą wydajność do -15 (mieszkam na południowym zachodzie i u nas jest niezbyt często taka temp ) , mam awaryjnie piec węglowy+grzałki 9kw w PC -pytałem o części zamienne np. sprężarka w panasie 2000pln , a u Daikina ok 5000pln PC uruchomiłem 4.2015 , mogę dodać ,że mam lepsze parametry COP od katalogowych ok 5-10% , moc przy -10 st osiągnąłem trwale 10-10,5kW (mam foty). Miałem pewne perturbacje z instalacją (myślałem ,że z PC) , ale teraz jest git. Mam max temp 45 st -spodziewałem się 50-55st (miłe zaskoczenie) Uważam ,że dobrze wybrałem -do tej pory koszty od 9.2015 do teraz to ok 1270pln pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 18.01.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 i o to właśnie chodzi w porównaniu buderus wygląda lepiej niż panasonic, a będę go miał w podobnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.01.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 odnośnie porównań ,oczywiście ważna jest moc dla niskich temperatur -jeśli np 5kW jest wystarczająca dla mojego domu przy -2 st - to po co mi PC 8kW przy wyższych temperaturach? Każdy oczywiście ma swoje preferencje np COP/cena /serwis itp-dla mnie to też było ważne , natomiast przy doborze PC do mojego domu wyszedłem z założenia min mocy przy najniższych temperaturach (brałem możliwość niedoszacowania ze względu na brak OZC- dlatego postawiłem na stałej wydajności cieplnej dla jak najniższej temperatury) tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 18.01.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 i o to właśnie chodzi w porównaniu buderus wygląda lepiej niż panasonic, a będę go miał w podobnej cenie. Witam Z opisu parametrów szczegółowych zawartych w podanym wyżej linku, wynika, że pompa powyższa - pomimo jej niewątpliwych zalet jest urządzeniem o innym przeznaczeniu niż T-Cap. Wyprowadzenie obiegu hydraulicznego na zewnątrz, jest dla naszego klimatu co najmniej ryzykowne, bądź wymaga zastosowania kosztownych i nieefektywnych zabezpieczeń. Przerwy w dostawach prądu trwają niekiedy nie kilka godzin a kilka dni. Zwłaszcza tam gdzie sieci energetyczne są stare lub przeciążone. Co wtedy? spuszczanie wody z wymiennika? Szczegółowa charakterystyka pracy pompy zakłada jako standard pracę na niskich obciążeniach, co w praktyce prowadzić może do trudności w efektywnej pracy na wyższych obciążeniach. Szczególnie uwidoczni się to w przypadku cyklicznej pracy w taniej taryfie. W moim akurat przypadku, gdzie jako jeden z nielicznych na tym forum preferuję ciągłą pracę PC bez rozróżnienia taryfowego, taka charakterystyka mogłaby być nawet zaletą. Grzanie wody użytkowej, zwłaszcza w niskich temperaturach zewnętrznych może być długotrwałe i ekonomicznie mało efektywne. Osiągnięcie deklarowanych przez producenta wysokich COP-ów przy pracy cyklicznej nie będzie, jak sądzę możliwe. Tym niemniej gratuluję i życzę satysfakcji z dokonanego zakupu. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.01.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Witam Z opisu parametrów szczegółowych zawartych w podanym wyżej linku, wynika, że pompa powyższa - pomimo jej niewątpliwych zalet jest urządzeniem o innym przeznaczeniu niż T-Cap. Wyprowadzenie obiegu hydraulicznego na zewnątrz, jest dla naszego klimatu co najmniej ryzykowne, bądź wymaga zastosowania kosztownych i nieefektywnych zabezpieczeń. Przerwy w dostawach prądu trwają niekiedy nie kilka godzin a kilka dni. Zwłaszcza tam gdzie sieci energetyczne są stare lub przeciążone. Co wtedy? spuszczanie wody z wymiennika? Szczegółowa charakterystyka pracy pompy zakłada jako standard pracę na niskich obciążeniach, co w praktyce prowadzić może do trudności w efektywnej pracy na wyższych obciążeniach. Szczególnie uwidoczni się to w przypadku cyklicznej pracy w taniej taryfie. W moim akurat przypadku, gdzie jako jeden z nielicznych na tym forum preferuję ciągłą pracę PC bez rozróżnienia taryfowego, taka charakterystyka mogłaby być nawet zaletą. Grzanie wody użytkowej, zwłaszcza w niskich temperaturach zewnętrznych może być długotrwałe i ekonomicznie mało efektywne. Osiągnięcie deklarowanych przez producenta wysokich COP-ów przy pracy cyklicznej nie będzie, jak sądzę możliwe. Tym niemniej gratuluję i życzę satysfakcji z dokonanego zakupu. Pozdrawiam Pratchawiec Tam w Twoich okolicach tak często zdarzają się wyłączenia prądu? Tak czy inaczej teraz wszystko jest na prąd. Kotły też potrzebują energii, potem pompki obiegowe itd. Ja fanem pomp powietrze-woda, czy gruntowych nie jestem jak i ich dobierania tylko pod kątem syberyjskich mrozów. Podobnie rzecz ma się do kotłów oraz innych rozwiązań grzewczych gdzie następuje przewymiarowywanie. Patrząc na dane klimatyczne nawet ponad 30 lat wstecz średnia temperatura dla miesięcy zimowych kształtuje się na poziomie 2,86'C (Liczyłem od października do marca 6 miesięcy dla lat 1981-2010 dla Opola). I teraz według mnie lepiej jest dobrać urządzenie które grzeje z dobrą efektywnością przez znakomitą większość sezonu i połączyć je z drugim źródłem ciepła w razie "w". Stąd wzięła się u mnie koncepcja by ogrzewać budynki pompami powietrze-powietrze w połączeniu z grzejnikami/kablami czy matami bo koszty instalacji są nieduże podobnie jak i eksploatacja. Skoro w budynku 100m2 słabo izolowanym pompa 3,8kW katalogowo dla parametrów (7'C/20'C) sama daje radę grzać pokoje nawet jak na zewnątrz jest do -10'C to dla mnie to najlepsze rozwiązanie. Grzejniki lub kable czy inne jakie kto woli rozwiązanie na prąd dogrzeje "tylko" tę różnicę kiedy będzie potrzeba. A jak dom lepiej zbudowany to sprawa wygląda jeszcze lepiej. Oczywiście nie każdy koncepcję taką musi lubić ale widzę że coraz więcej osób takie rozwiązanie wybiera i są zadowoleni chociaż wiadomo, że są pewne plusy jak i minusy jak przy wszystki zresztą. Jeszcze wracając do braku prądu to można zawsze taką pompę zasilić agregatem. Ona maksymalny pobór ma na poziomie 1,2-1,4 kW dla grzania... Jakoś można przebiedować te braki w dostawach energi. Ale przede wszystik budując dom trzeba zainwestować w izolacje bo to bezpośrednio przekłada się na dobór systemu do ogrzewania oraz oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts