Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla powietrzna

arecki1338

Recommended Posts

U mnie panasonic pracuje ponad 90 % w taniej taryfie, którą mam 3 razy tańszą od dziennej. Z tego powodu pompa buderusa nie osiągałaby wyższej sprawności od panasonica bo musiałaby gonić na 100% swoich możliwości. Jeśli ktoś jednak będzie używał pompy na częściowym obciążeniu przez 24h to wybór takiego buderusa jest dobrym kierunkiem. Inna sprawa to straty, które będą wynikały z umieszczenia modułu na zewnątrz. Dlatego miło będzie jak inwestor opomiaruje instalację i przedstawi wyniki.

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze wracając do braku prądu to można zawsze taką pompę zasilić agregatem. Ona maksymalny pobór ma na poziomie 1,2-1,4 kW dla grzania... Jakoś można przebiedować te braki w dostawach energi. Ale przede wszystik budując dom trzeba zainwestować w izolacje bo to bezpośrednio przekłada się na dobór systemu do ogrzewania oraz oszczędności.

Witam

W teorii - tak.. W praktyce, przy pracy z dużą modulacją -3,6 kW

Na niskich modulacjach ta pompa pracować będzie jedynie przy pracy ciągłej.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

W teorii - tak.. W praktyce, przy pracy z dużą modulacją -3,6 kW

Na niskich modulacjach ta pompa pracować będzie jedynie przy pracy ciągłej.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pamiętaj, że ja piszę o pompie powietrze-powietrze czyli w Polsce nazywanej raczej klimatyzatorem kanałowym :). Przy mrozach -19'C mój model 3,8kW pobierał maksymalnie 1,2kwh.

Odkąd zacząłem się interesować powietrznymi pompami ciepła najbardziej skłaniałem się ku panasonicowi, ale teraz musze stwierdzić że odnoszę wrażenie że jest tu strasznie dużo naganiaczy na panasa ponieważ każda inna propozycja jest zaraz krytykowana

Ponieważ patrząc na pompy innych znanych producentów Panasonic jest najtańszy, stąd jego popularność.

Ponieważ patrząc na pompy innych znanych producentów Panasonic jest najtańszy, stąd jego popularność.

A mimo tego że najtańszy, nie odbiega parametrami czy awaryjnością od innych producentów. Co potwierdza duża ilość Panasoniców tu na forum, które działają bez zarzutu. Tylko zauważ jeszcze, że nie ma tu naganiaczy na Panasonica, tylko niektórzy instalatorzy próbują oczerniać Panasonica z niewiadomego mi powodu, a zwykli użytkownicy po prostu przedstawiają swoje zdanie.

A mimo tego że najtańszy, nie odbiega parametrami czy awaryjnością od innych producentów. Co potwierdza duża ilość Panasoniców tu na forum, które działają bez zarzutu. Tylko zauważ jeszcze, że nie ma tu naganiaczy na Panasonica, tylko niektórzy instalatorzy próbują oczerniać Panasonica z niewiadomego mi powodu, a zwykli użytkownicy po prostu przedstawiają swoje zdanie.

Powiem tak...czasem zawsze może zdarzyć się "awaryjna" jednostka nawet u producentów najlepszych marek i to dotyczy wręcz wszelkich urządzeń. Są sprężarki (mowa o klimach), które działają dosłownie bez przerwy od 8-10 lat w trybie auto i nic im się nie dzieje. Oczywiście są serwisowane regularnie.

A mimo tego że najtańszy, nie odbiega parametrami czy awaryjnością od innych producentów.

Jak szukałem pompy w 2013r to powiem szczerze, że robiłem dziesiątki porównań i nie było wtedy żadnej powietrznej, która miała by lepsze parametry niż Panasonic (patrząc na tabelki). Nie wiem jak jest teraz, ale widzę, że Panasonic co roku wypuszcza nowe modele, więc z pewnością się rozwija czego nie do końca można powiedzieć o konkurencji...

Jak szukałem pompy w 2013r to powiem szczerze, że robiłem dziesiątki porównań i nie było wtedy żadnej powietrznej, która miała by lepsze parametry niż Panasonic (patrząc na tabelki). Nie wiem jak jest teraz, ale widzę, że Panasonic co roku wypuszcza nowe modele, więc z pewnością się rozwija czego nie do końca można powiedzieć o konkurencji...

Witam

Bliskopięć lat temu też rozważałem różne możliwości. Wyboru takiego jak dziś oczywiście nie było.

Daikin był przeraźliwie drogi, a przy tym niezbyt odpowiadał moim oczekiwaniom. Mitsubishi - cena kosmos.

Ostatecznie wybór ograniczyłem do T-Capa i Nibe Split 12 kW. Ta ostatnia bardzo mi się podobała; elegancka obudowa, znaczek i takie tam...

Cenowo Nibe nie była wiele droższa od T-Capa, liczonego jako komplet. Ostatecznie zrezygnowałem z Nibe z dwóch powodów; zintegrowany zbiornik wykonany w technologii blachy pokrytej emalią oraz bardzo mała moc (poniżej 5 kW) w niskich temperaturach.

Panasonic, zwłaszcza w początkowych wersjach nie był pozbawiony wad. Część, w tym zwłaszcza prądożerną pompę obiegową usunąłem.

Pozostałe, w tym nadużywanie grzałki - zaakceptowałem.

Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że T-Cap spełnił moje oczekiwania, nie mam z nim żadnych kłopotów.

Obserwując pracujące w sąsiedztwie kilka PC Toshiba Estia odnoszę jedynie wrażenie, że jakby mniej się szronią.

Pozdrawiam

Pratchawiec

No własnie tego nie wiem jeśli Panas T-Cap jest ograniczony obrotami inwertera już na wstępie to przy jakiej mocy inwertera są podane dane? Wiadomo, że w T-Capie jest większa sprężarka czyli są zredukowane obroty . Możemy porównać ze zwykłą Aquarea :

Dane z BAFA:

Buderus WPL 8AR A-2/W35 2,95 A7/W35 4,29 moc grzewcza 5,05 kW

Panasonic Aquarea 9kW A-2/W35 2,75 A7/W35 3,48 moc grzewcza 7,07 kW

Wydaje mi się, że producenci wybierają najkorzystniejsze punkty pracy i nie jest zdefiniowana dokładna moc do testów. Tyle tylko, że buderus podaje przy copie moc inwertera a panas nie.

no proszę jaki obiektywizm może porównaj porównywalne a nie z czapy

tj. P sdc09f3e8

A2/W35 cop 3,59 moc 9kw

A7/W35 cop 4,84 moc 9kw

wyniki P przy wydajności 100% a nie jak u B 40%

Co z tym BUDERUSEM nawet przy 40% wydajności nie dorównuje P "rokręconemu" na 100%!!!

To nie pompa t-cap jak twierdzisz "skręcona" tylko zwykła 9kw

Szczególny z ciebie Obserwator jedno oko na Maroko drugie na Kaukaz

no proszę jaki obiektywizm może porównaj porównywalne a nie z czapy

tj. P sdc09f3e8

A2/W35 cop 3,59 moc 9kw

A7/W35 cop 4,84 moc 9kw

wyniki P przy wydajności 100% a nie jak u B 40%

Co z tym BUDERUSEM nawet przy 40% wydajności nie dorównuje P "rokręconemu" na 100%!!!

To nie pompa t-cap jak twierdzisz "skręcona" tylko zwykła 9kw

Szczególny z ciebie Obserwator jedno oko na Maroko drugie na Kaukaz

Żal.pl

Żal.pl

jak już jesteś...

Jak widzisz rozwiązanie w naszym klimacie tematu wyprowadzenia instalacji c.o. na zewnątrz w pompie B.

Osobiście znam przypadek gdzie takie rozwiązanie po zaniku napięcia doprowadziło do rozszczelnienie wymiennika i zalania inst. freonowej wodą.

Glikol i jeszcze niższy cop w konsekwencji?

Napięcia nie było nie z powodu "elektrowni" inny sprzęt spowodował zadziałanie zabezpieczenia przedlicznikowego pech chciał że w nocy.

jak już jesteś...

Jak widzisz rozwiązanie w naszym klimacie tematu wyprowadzenia instalacji c.o. na zewnątrz w pompie B.

Osobiście znam przypadek gdzie takie rozwiązanie po zaniku napięcia doprowadziło do rozszczelnienie wymiennika i zalania inst. freonowej wodą.

Napięcia nie było nie z powodu "elektrowni" inny sprzęt spowodował zadziałanie zabezpieczenia przedlicznikowego pech chciał że w nocy.

Nie dyskutuje z tobą .

jak już jesteś...

Z przywołanej uprzednio instrukcji "01Materiały techniczno-projektoweLogatherm WPL ... AR Zakres mocy od 6 kW do 14 kW "

[B]Środek przeciw zamarzaniu[/b]

Użycie środka przeciw zamarzaniu nie jest

zalecane ani dozwolone! Użycie środka przeciw

zamarzaniu zmniejsza wydajność systemu

o 10-15%! Jeśli mimo to środek przeciw zamarzaniu

zostanie użyty, firma instalatorska będąca

wykonawcą ponosi odpowiedzialność za to

działanie i wynikające z niego skutki.

Ja bym nie ryzykował.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Panasonic, zwłaszcza w początkowych wersjach nie był pozbawiony wad. Część, w tym zwłaszcza prądożerną pompę obiegową usunąłem.

Pozostałe, w tym nadużywanie grzałki - zaakceptowałem.

A z którego roku masz T-Cap'a, bo Panas ciągle coś tam ulepszał i okazuje się, że nawet modele z tego samego roku mają różne parametry. U mnie np zamontowany jest T-Cap pierwszej generacji z prądożerna obiegówką, ale za to z zupełnie innym algorytmem pracy grzałki -włącza się tylko podczas defrostów i to nie zawsze. Teraźniejsze modele F to już w ogóle nie wiele mają wspólnego z tymi naszymi, a kolejne szykują się jeszcze bardziej "dopracowane"...