map78 19.01.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 U mnie się przydaje i to bardzo, ale we współdziałaniu z klimakonwektorami, bo w przypadku podłogówki to faktycznie zbędny bajer... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 19.01.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 ja mam podlogowke tylko i w tym roku skusilem sie odpalic to chlodzenie bo na dworze bylo pieklo. wg. mnie cos tam pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.01.2016 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 U mnie się przydaje i to bardzo, ale we współdziałaniu z klimakonwektorami, bo w przypadku podłogówki to faktycznie zbędny bajer... Szkoda mieć pompę i nie wykorzystać chłodzenia więc klimakonwektor to fajne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 19.01.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 ja mam podlogowke tylko i w tym roku skusilem sie odpalic to chlodzenie bo na dworze bylo pieklo. wg. mnie cos tam pomaga. Ja też w tym roku korzystałem i sobie chwalę, nie jest to klima rzeczywiście. Ale jeśli włączy się z pierwszymi upałami to daje radę. U mnie pozwoliło to utrzymywać temperaturę w domu na poziomie 23 stopnie rano, 25 wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 19.01.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 panowie po co sie sprzeczać. Jak zamontuje buderusa to bedziemy mogli je porównać a na dniach będę oglądał ją w akcji i jakieś informacje też na pewno uzyskam od użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 20.01.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 problem w tym wg mnie, ze wtedy chlodzimy przez podloge, a dla mnie to dyskomfort chodzic po lodowatej podlodze... jezeli ktos ma klimakonwektory to jest zupelnie inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 20.01.2016 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 problem w tym wg mnie, ze wtedy chlodzimy przez podloge, a dla mnie to dyskomfort chodzic po lodowatej podlodze... jezeli ktos ma klimakonwektory to jest zupelnie inny temat. Lepiej mieć w domu 27 stopni i się gotować czy 23 i zimna podłogę? Możesz sobie w papciach chodzić; ) O zbędnych bajerami piszą chyba Ci, którzy nigdy z tego nie korzystali. Fakt, że, nie jest to klima i bez klomakonwektorow nie działa idealnie, ale w domu jest chłodniej i to najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.01.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Lepiej mieć w domu 27 stopni i się gotować czy 23 i zimna podłogę? Możesz sobie w papciach chodzić; ) O zbędnych bajerami piszą chyba Ci, którzy nigdy z tego nie korzystali. Fakt, że, nie jest to klima i bez klomakonwektorow nie działa idealnie, ale w domu jest chłodniej i to najważniejsze. Trzeba też pamiętać że temperatura to nie wszystko bo wysoka wilgotność latem potrafi być największym problemem. Tego lata u mnie miałem 27C ustawione na klimie kanałowej w domu w upały po 39C i było o niebo lepiej niż u znajomego który miał w domu 23'C lecz masakryczną wilgotność...nie dało się wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.01.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Nie ma klimatyzacji bez wentylacji.No chyba, że ktoś lubi wydawać pieniądze na produkcję kondensatu i siedzieć w zaduchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.01.2016 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Nie ma klimatyzacji bez wentylacji. No chyba, że ktoś lubi wydawać pieniądze na produkcję kondensatu i siedzieć w zaduchu. Niestety nie wszyscy to rozumieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 20.01.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 problem w tym wg mnie, ze wtedy chlodzimy przez podloge, a dla mnie to dyskomfort chodzic po lodowatej podlodze... jezeli ktos ma klimakonwektory to jest zupelnie inny temat. Właśnie że nie lodowatej, ja nie mam czujnika punktu rosy i raz mi się zdarzyło skroplić na płytkach wodę. Od tego czasu puszczałem w podłogę najniżej bodaj 16 stopni, podłoga nie była zimna, była przyjemnie chłodna. Dla mnie osobiście efekt super, u innych w domach po 32 stopnie, u mnie prawie 10 niżej. Ale tak jak zwykle, najwięcej do powiedzenia mają osoby które nie widziały ale gdzieś słyszały i wiedzą lepiej od aktualnych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.01.2016 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Właśnie że nie lodowatej, ja nie mam czujnika punktu rosy i raz mi się zdarzyło skroplić na płytkach wodę. Od tego czasu puszczałem w podłogę najniżej bodaj 16 stopni, podłoga nie była zimna, była przyjemnie chłodna. Dla mnie osobiście efekt super, u innych w domach po 32 stopnie, u mnie prawie 10 niżej. Ale tak jak zwykle, najwięcej do powiedzenia mają osoby które nie widziały ale gdzieś słyszały i wiedzą lepiej od aktualnych użytkowników. Dokładnie... Jak ktoś sprawdził i sprawuje się ok i jest komfort to widać można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 26.01.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Mam takie pytanie do fachowców. Tak się zastanawiam na sensem ogrzewania pompą ciepła CWU. Gdzieś wyczytałem, że COP wychodzi poniżej 2, a inwestycja w zbiornik z wężownicą 300L ok. 3000 zł. Czy nie lepiej kupić zwykły bojler 120 litrów i grzać prądem w taniej taryfie? Tak mam teraz w mieszkając w bloku, z tym że bojler ok. 60 litrów i płacę rachunki poniżej 300 zł/2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 26.01.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Mam takie pytanie do fachowców. Tak się zastanawiam na sensem ogrzewania pompą ciepła CWU. Gdzieś wyczytałem, że COP wychodzi poniżej 2, a inwestycja w zbiornik z wężownicą 300L ok. 3000 zł. Czy nie lepiej kupić zwykły bojler 120 litrów i grzać prądem w taniej taryfie? Tak mam teraz w mieszkając w bloku, z tym że bojler ok. 60 litrów i płacę rachunki poniżej 300 zł/2 miesiące. znajomy miał mieszkanie w starym bloku gdzie ogrzewał je prądem i piecem kaflowym CWU samym prądem i JEGO potrzeby to ok 60msc w taniej taryfie rocznie 720 zł teraz ma dom 132m2 i PC i grzeje za 1200zł CO i CWU rocznie z czego niby na dom 4/5 czyli CWU za 250zł, maks 300zł czyli (jeżeli utrzymał ten sam pobór CWU) to wychodzi COP lepszy niż 2 sezonowo. Co ważniejsze - kup zasobnik ok 240-260L za 2400zł. Rocznie z 400zł na CWU oszczędzisz to w 6 lat się spłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.01.2016 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Mam takie pytanie do fachowców. Tak się zastanawiam na sensem ogrzewania pompą ciepła CWU. Gdzieś wyczytałem, że COP wychodzi poniżej 2, a inwestycja w zbiornik z wężownicą 300L ok. 3000 zł. Czy nie lepiej kupić zwykły bojler 120 litrów i grzać prądem w taniej taryfie? Tak mam teraz w mieszkając w bloku, z tym że bojler ok. 60 litrów i płacę rachunki poniżej 300 zł/2 miesiące. Fachowiec sprzedawca może zawsze zachwalać pompy ciepła bo w tym rzecz by je sprzedać. Ale teraz jeżeli chodzi o realną sytuację to przedze wszystkim należy zastanowić się ile tej wody zużywamy lub będziemy zużywać i dopiero wtedy dopasować odpowiednie rozwiązanie. Jeśli masz 2 taryfy to bojler nie jest złym rozwiązaniem. Jeśli bardzo duże zużycie to pompa ciepła wygląda ciekawie. Tak z danych z dzsiaj, to rodzina 3 osobowa przy pompie ariston 100L (za poniżej 4 tys zł) za 365 dni zużyła 760 kwh. Co do COP to zależy jake urządzenie porównujemy i jak wykonana jest instalacja takiej pompy.Masz jakiś system oszczędzania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 26.01.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Fachowiec sprzedawca może zawsze zachwalać pompy ciepła bo w tym rzecz by je sprzedać. Ale teraz jeżeli chodzi o realną sytuację to przedze wszystkim należy zastanowić się ile tej wody zużywamy lub będziemy zużywać i dopiero wtedy dopasować odpowiednie rozwiązanie. Jeśli masz 2 taryfy to bojler nie jest złym rozwiązaniem. Jeśli bardzo duże zużycie to pompa ciepła wygląda ciekawie. Tak z danych z dzsiaj, to rodzina 3 osobowa przy pompie ariston 100L (za poniżej 4 tys zł) za 365 dni zużyła 760 kwh. Co do COP to zależy jake urządzenie porównujemy i jak wykonana jest instalacja takiej pompy.Masz jakiś system oszczędzania wody? Rozpatruję w kategoriach ogrzewania całego domu pompą ciepła. Oszczędzam jedynie na tym że nie mam wanny. Wszyscy kąpiemy się pod prysznicem( 4 osoby). Zrobię eksperyment, podepnę pod licznik zużycia prądu, kiedy kupiłem sobie, żeby sprawdzić ile prądu ciągnie moje akwarium z oświetleniem 120wat. O wynikach poinformuję Edytowane 26 Stycznia 2016 przez darianus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 27.01.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Rozpatruję w kategoriach ogrzewania całego domu pompą ciepła. Oszczędzam jedynie na tym że nie mam wanny. Wszyscy kąpiemy się pod prysznicem( 4 osoby). Zrobię eksperyment, podepnę pod licznik zużycia prądu, kiedy kupiłem sobie, żeby sprawdzić ile prądu ciągnie moje akwarium z oświetleniem 120wat. O wynikach poinformuję Myślałem że pytasz o pompę tylko do cwu. Ale zużycie sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 27.01.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Rozpatruję w kategoriach ogrzewania całego domu pompą ciepła. Oszczędzam jedynie na tym że nie mam wanny. Wszyscy kąpiemy się pod prysznicem( 4 osoby). Zrobię eksperyment, podepnę pod licznik zużycia prądu, kiedy kupiłem sobie, żeby sprawdzić ile prądu ciągnie moje akwarium z oświetleniem 120wat. O wynikach poinformuję chcesz kupic PC PW by potem nie grzać nią CWU gdyż zasobnik jest drogi. Bezsens. jak byś chciał nie grzać CWU to kup sobie PP. Taniej i sprawniej od PW. Wtedy jakiś sens będzie. Tańsza PC i brak zasobnika za 3 tys. jak już kupujesz PW czyli droższą od PP to skorzystaj z tego co daje czyli grzania CWU a koszt zasobnika się zwróci, skoro chcesz prysznice to nie musi być zasobnik 300L za 3tys, móże być i taki za 2200-2400zł jak poszukasz. Aaaa i ten zasobnik do prądu tez pewnie z 800zł kosztuje (chyba, ze ten co masz teraz wymontujesz do nowego domu). Wiec dokładasz do nowego zasobnika z 1600zł - a to się na grzaniu CWU w kilka lat zwróci i będzie to pewnie mniej niż 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 27.01.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Co to jest PP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.01.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Co to jest PP? Pompa ciepła powietrze-powietrze. Mam takie pytanie do fachowców. Tak się zastanawiam na sensem ogrzewania pompą ciepła CWU. Gdzieś wyczytałem, że COP wychodzi poniżej 2, a inwestycja w zbiornik z wężownicą 300L ok. 3000 zł. Czy nie lepiej kupić zwykły bojler 120 litrów i grzać prądem w taniej taryfie? Tak mam teraz w mieszkając w bloku, z tym że bojler ok. 60 litrów i płacę rachunki poniżej 300 zł/2 miesiące. Głupota. Ja mam Galmet SGWS 300l za znacznie poniżej 2000zł i śmiga bez problemu. http://allegro.pl/wymiennik-bojler-300l-1xwezownica-spiralna-galmet-i5576053185.html Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts