Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla powietrzna

arecki1338

Recommended Posts

Witaj

Ja bym poszedł w pompę ciepła. W przyszłości zainstalujesz fotowoltaikę i będziesz grzał za darmo, czego nigdy nie zrobisz przy gazie. Koszty jednego i drugiego systemu są porównywalne...

Oczywiście, gaz, węgiel i podobne nie pozwalają na wykorzystanie źródeł odnawialnych.

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam !

Wszystkie nasze pompy ciepła powietrze/woda mogą współpracować w układach biwalentnych, ale żeby powiedzieć coś o kosztach trzeba najpierw dobrać odpowiednią pompę do aktualnego zapotrzebowania oraz źródła szczytowego. Po określeniu punktu biwalencyjnego i przeliczeniu ilości przepracowanych godzin można już coś więcej powiedzieć na temat kosztów. Zgadzam się z poprzednikiem w przypadku kiedy klient zamierza zainstalować fotowoltaikę wtedy oszczędności mogą być jeszcze większe. Prąd, grzanie,a nawet chłodzenie w lato za półdarmo.

Pozdrawiam !

dzięki za odpowiedz Panowie:).chyba się skusze na pompę.a może ktoś napisze jakie są mniej więcej rachunki za prąd za użytkowanie pompy.nie musi być to bardzo precyzyjne:).zapewne taniej niż gaz??:)czy nie??

Taniej niż gazem. Do wyboru są pompy p-p, p-w. Najtańsze są powietrze-powietrze, powietrze woda droższe. Na pewno żadne gruntówki! Pamiętaj jednak o dobrej izolacji domu. Jak ma być podłogówka to trzeba dać minimum 20 cm styro od gruntu. Dom szczelny z rekuperacją.

Aha.mi wychodzi 16cm styro w posadzce i zwykła wentylacja grawitacyjna.także z tego co piszecie to pompa i kominek żeby ją wspomógł to będzie chyba najlepsze rozwiązanie.tragedii nie powinno być ������.ponadto jak coraz więcej czytam forum na różne tematy to dużo każdy trzyma się współczynników i parametrów.

Ja patrzę na to trochę z przymrużeniem oka ������.widziałem jak ludzie robią chaty i powiem że chula im wszystko i żyją a zastosowane metody to by co nie którym włosy dęba stanęły.klimat coraz cieplejszy a styro ludzie zaczynają dawać coraz więcej.a jest nawet tak że sąsiad 15 cm to ja dam 20.ale do tematu������.chyba zostanę przy pompie i kominku������.pozdrawiam ������

wentylacji mechanicznej bym raczej nie pomijał...

fajnie że odpisujecie:).muszę dać 16 cm pod podłogowe bo dojdzie mi 6cm wylewki i 1cm na płytki lub coś innego.a tak mi się okna zaczynają i tyle musi być:).chyba że coś doradzicie:)zastanawiam się ile dać styro na strop bo mam strop z technobetonu(coś takiego jak teriva)poddasze będzie jako strych tylko i chce mieć tam posadzkę.Grzesiu nie za bardzo mam monetę na wentylacje mechaniczną i tu jest bóllll:).a macie może jakieś doświadczenia z bramami garażowymi novoferm bo taką mi polecają:)

fajnie że odpisujecie:).muszę dać 16 cm pod podłogowe bo dojdzie mi 6cm wylewki i 1cm na płytki lub coś innego.a tak mi się okna zaczynają i tyle musi być:).chyba że coś doradzicie:)zastanawiam się ile dać styro na strop bo mam strop z technobetonu(coś takiego jak teriva)poddasze będzie jako strych tylko i chce mieć tam posadzkę.Grzesiu nie za bardzo mam monetę na wentylacje mechaniczną i tu jest bóllll:).a macie może jakieś doświadczenia z bramami garażowymi novoferm bo taką mi polecają:)

Wm nie musi być droga, żebyś potem nie dorabiał... bo takie przypadki znam a potem dopiero gimnastyka. Nie musisz przecież iść od razu w nie wiadomo jakie rekuperatory prostą WM na ekonomicznym reku można zrobić z nieduże pieniądze.

Grzesiu aż tak to się nie znam ale to pewnie kilka lub kilkanaście tysięcy za WM a jakie za tym idą oszczędności??chyba że za jakiś czas bo wszystko naraz to mnie finansowo wykończy:).

Moje podsumowanie ogrzewania głównie pompami p-p:

Moje podsumowanie listopada. Temperatury od 20,5-22,5'C w zależności od pory dnia, pomieszczenia. Zdarzało się i 23'C wieczorami.:

Grzejniki elektryczne w łazienkach: 19 + 13,45 kwh

Kanałówka: 220 kwh

Split: 27,58

---------------------

280,03 = 162,41 zł w G11

będę przechodził na g12w lub g13 powinno wyjść taniej przynajmniej w symulacjach

fajny wynik Grzesiu:).g12 i g13 to te taryfy godzinowe od 13 do 16 i od 22 do 6 rano tak??to ładne temperatury wykręcałeś:).23 to już ciepło ciepło:).

widziałem na olx pompe fujitsu 11,2 kW za 7100zł i chyba zadzwonię :)

Taryfa g13 nie jest wszędzie dostępna. G12w to ta o której piszesz ale w zależności od regionu godziny mogą być nieco i inaczej podzielone. Co do kanałówek to ja wrzucam do domów małe takie do 6kw. To potem działa w tandemie z grzaniem z cop1. Poczytać można w moim wątku o tanim ogrzewaniu kanałówka lub splitem.

a to ja za bardzo nie rozumiem o czym piszesz teraz:).a mógłbyś rzucic okiem na ta pompe na olx:).co to kanałówka i cop1

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7339521#post7339521 - polecana lektura od początku :)

COP 1 to grzanie urządzeniami które biorą dajmy na to 1kw i dają tyle samo. Ta najprościej :) A pompa ciepła powiedzmy z 1 robi 3-4 :)

Koledzy/Koleżanki, co sądzicie o nowości frapolu Onyx3 experience? Jest sens w ogóle to rozważać? Takie combo pompa+rekuperator do ogrzewania, klimatyzowania i grzania CWU. Wygląda to świetnie, ale chyba jest to zbyt piękne... Pewnie cena powala, ale nigdzie nie mogę znaleźć nawet przybliżonej wartości...

Koledzy/Koleżanki, co sądzicie o nowości frapolu Onyx3 experience? Jest sens w ogóle to rozważać? Takie combo pompa+rekuperator do ogrzewania, klimatyzowania i grzania CWU. Wygląda to świetnie, ale chyba jest to zbyt piękne... Pewnie cena powala, ale nigdzie nie mogę znaleźć nawet przybliżonej wartości...

Było to w fazie testów nawet oglądałem to. Ale jakoś kombinowali i kombinowali bo nie było łatwo to ugryźć i nie wiem w jakiej fazie jest to teraz. Spróbuję się dowiedzieć nieco więcej znowu. W jednym domu miało być to cudo zakładane a klient wybrał koncepcję mojego tandemu czyli kanałówka plus grzejniki/podłogówka.

Mroźny dzień. Na zewnątrz temperatura - 8°C, wewnątrz przyjemne 20°C. Energooszczędne wentylatory EC tłoczą do pomieszczeń 800 m3 rześkiego powietrza. Powietrze mija filtry klasy F7, który zatrzymuje 99,7% ewentualnych zanieczyszczeń. Nastepnym elementem jest wysokosprawna bateria wymienników przeciwprądowych o powierzchni wymiany ciepła przekraczającej 70 m2, tu powietrze nawiewane przejmuje od powietrza wyciąganego 86% ciepła. W tym wypadku jest to ponad 7 kW. Do pomieszczeń nawiewane jest świeże, czyste powietrze o temperaturze ponad 20oC.

To wentylacja ma zapewniać rześkie powietrze?

800 m3/h to jest wystarczająco "rześkiego" powietrza na 5 - 6 domów jednorodzinnych, która ładnie odprowadzi wilgoć i przy okazji wystarczającą dawkę powietrza świeżego.

To nie jest rozwiązanie do domów jednorodzinnych (100 - 150 m2, max 5-6 os.)

To wentylacja ma zapewniać rześkie powietrze?

800 m3/h to jest wystarczająco "rześkiego" powietrza na 5 - 6 domów jednorodzinnych, która ładnie odprowadzi wilgoć i przy okazji wystarczającą dawkę powietrza świeżego.

To nie jest rozwiązanie do domów jednorodzinnych (100 - 150 m2, max 5-6 os.)

Pewnie dla domów jednorodzinnych prędka taki kombajn się nie pojawi...