oszczednyGrześ 28.11.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witaj Ja bym poszedł w pompę ciepła. W przyszłości zainstalujesz fotowoltaikę i będziesz grzał za darmo, czego nigdy nie zrobisz przy gazie. Koszty jednego i drugiego systemu są porównywalne... Oczywiście, gaz, węgiel i podobne nie pozwalają na wykorzystanie źródeł odnawialnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.11.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 Witam ! Wszystkie nasze pompy ciepła powietrze/woda mogą współpracować w układach biwalentnych, ale żeby powiedzieć coś o kosztach trzeba najpierw dobrać odpowiednią pompę do aktualnego zapotrzebowania oraz źródła szczytowego. Po określeniu punktu biwalencyjnego i przeliczeniu ilości przepracowanych godzin można już coś więcej powiedzieć na temat kosztów. Zgadzam się z poprzednikiem w przypadku kiedy klient zamierza zainstalować fotowoltaikę wtedy oszczędności mogą być jeszcze większe. Prąd, grzanie,a nawet chłodzenie w lato za półdarmo. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent1983 29.11.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 dzięki za odpowiedz Panowie:).chyba się skusze na pompę.a może ktoś napisze jakie są mniej więcej rachunki za prąd za użytkowanie pompy.nie musi być to bardzo precyzyjne:).zapewne taniej niż gaz??:)czy nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.11.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 dzięki za odpowiedz Panowie:).chyba się skusze na pompę.a może ktoś napisze jakie są mniej więcej rachunki za prąd za użytkowanie pompy.nie musi być to bardzo precyzyjne:).zapewne taniej niż gaz??:)czy nie?? Taniej niż gazem. Do wyboru są pompy p-p, p-w. Najtańsze są powietrze-powietrze, powietrze woda droższe. Na pewno żadne gruntówki! Pamiętaj jednak o dobrej izolacji domu. Jak ma być podłogówka to trzeba dać minimum 20 cm styro od gruntu. Dom szczelny z rekuperacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent1983 30.11.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Aha.mi wychodzi 16cm styro w posadzce i zwykła wentylacja grawitacyjna.także z tego co piszecie to pompa i kominek żeby ją wspomógł to będzie chyba najlepsze rozwiązanie.tragedii nie powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.11.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Aha.mi wychodzi 16cm styro w posadzce i zwykła wentylacja grawitacyjna.także z tego co piszecie to pompa i kominek żeby ją wspomógł to będzie chyba najlepsze rozwiązanie.tragedii nie powinno być ������.ponadto jak coraz więcej czytam forum na różne tematy to dużo każdy trzyma się współczynników i parametrów. Ja patrzę na to trochę z przymrużeniem oka ������.widziałem jak ludzie robią chaty i powiem że chula im wszystko i żyją a zastosowane metody to by co nie którym włosy dęba stanęły.klimat coraz cieplejszy a styro ludzie zaczynają dawać coraz więcej.a jest nawet tak że sąsiad 15 cm to ja dam 20.ale do tematu������.chyba zostanę przy pompie i kominku������.pozdrawiam ������ wentylacji mechanicznej bym raczej nie pomijał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 30.11.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 16cm pod wylewką to aż za dobrze, przez podlogę nie traci sie tyle ciepła co przez ściany i dach. Ocieplony jest fundament i temperatura pod podłogą bardzo rzadko spada poniżej 10 stopni wiec różnica temepratur nie jest duża = straty nie są duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent1983 30.11.2016 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 fajnie że odpisujecie:).muszę dać 16 cm pod podłogowe bo dojdzie mi 6cm wylewki i 1cm na płytki lub coś innego.a tak mi się okna zaczynają i tyle musi być.chyba że coś doradzicie:)zastanawiam się ile dać styro na strop bo mam strop z technobetonu(coś takiego jak teriva)poddasze będzie jako strych tylko i chce mieć tam posadzkę.Grzesiu nie za bardzo mam monetę na wentylacje mechaniczną i tu jest bóllll:).a macie może jakieś doświadczenia z bramami garażowymi novoferm bo taką mi polecają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.11.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 fajnie że odpisujecie:).muszę dać 16 cm pod podłogowe bo dojdzie mi 6cm wylewki i 1cm na płytki lub coś innego.a tak mi się okna zaczynają i tyle musi być.chyba że coś doradzicie:)zastanawiam się ile dać styro na strop bo mam strop z technobetonu(coś takiego jak teriva)poddasze będzie jako strych tylko i chce mieć tam posadzkę.Grzesiu nie za bardzo mam monetę na wentylacje mechaniczną i tu jest bóllll:).a macie może jakieś doświadczenia z bramami garażowymi novoferm bo taką mi polecają Wm nie musi być droga, żebyś potem nie dorabiał... bo takie przypadki znam a potem dopiero gimnastyka. Nie musisz przecież iść od razu w nie wiadomo jakie rekuperatory prostą WM na ekonomicznym reku można zrobić z nieduże pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent1983 30.11.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Grzesiu aż tak to się nie znam ale to pewnie kilka lub kilkanaście tysięcy za WM a jakie za tym idą oszczędności??chyba że za jakiś czas bo wszystko naraz to mnie finansowo wykończy:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.12.2016 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Grzesiu aż tak to się nie znam ale to pewnie kilka lub kilkanaście tysięcy za WM a jakie za tym idą oszczędności??chyba że za jakiś czas bo wszystko naraz to mnie finansowo wykończy:). Moje podsumowanie ogrzewania głównie pompami p-p: Moje podsumowanie listopada. Temperatury od 20,5-22,5'C w zależności od pory dnia, pomieszczenia. Zdarzało się i 23'C wieczorami.: Grzejniki elektryczne w łazienkach: 19 + 13,45 kwh Kanałówka: 220 kwh Split: 27,58 --------------------- 280,03 = 162,41 zł w G11 będę przechodził na g12w lub g13 powinno wyjść taniej przynajmniej w symulacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent1983 01.12.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 fajny wynik Grzesiu:).g12 i g13 to te taryfy godzinowe od 13 do 16 i od 22 do 6 rano tak??to ładne temperatury wykręcałeś.23 to już ciepło ciepło:). widziałem na olx pompe fujitsu 11,2 kW za 7100zł i chyba zadzwonię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.12.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 fajny wynik Grzesiu:).g12 i g13 to te taryfy godzinowe od 13 do 16 i od 22 do 6 rano tak??to ładne temperatury wykręcałeś.23 to już ciepło ciepło:). widziałem na olx pompe fujitsu 11,2 kW za 7100zł i chyba zadzwonię Taryfa g13 nie jest wszędzie dostępna. G12w to ta o której piszesz ale w zależności od regionu godziny mogą być nieco i inaczej podzielone. Co do kanałówek to ja wrzucam do domów małe takie do 6kw. To potem działa w tandemie z grzaniem z cop1. Poczytać można w moim wątku o tanim ogrzewaniu kanałówka lub splitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent1983 01.12.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 a to ja za bardzo nie rozumiem o czym piszesz teraz:).a mógłbyś rzucic okiem na ta pompe na olx:).co to kanałówka i cop1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 02.12.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 a to ja za bardzo nie rozumiem o czym piszesz teraz:).a mógłbyś rzucic okiem na ta pompe na olx:).co to kanałówka i cop1 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7339521#post7339521 - polecana lektura od początku COP 1 to grzanie urządzeniami które biorą dajmy na to 1kw i dają tyle samo. Ta najprościej A pompa ciepła powiedzmy z 1 robi 3-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 05.12.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Koledzy/Koleżanki, co sądzicie o nowości frapolu Onyx3 experience? Jest sens w ogóle to rozważać? Takie combo pompa+rekuperator do ogrzewania, klimatyzowania i grzania CWU. Wygląda to świetnie, ale chyba jest to zbyt piękne... Pewnie cena powala, ale nigdzie nie mogę znaleźć nawet przybliżonej wartości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 05.12.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Trochę info i cena. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217864-Tanie-i-komfortowe-domy-zu%C5%BCywajace-od-0-do-20kWh-m2-rocznie&p=7032706&viewfull=1#post7032706 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.12.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Koledzy/Koleżanki, co sądzicie o nowości frapolu Onyx3 experience? Jest sens w ogóle to rozważać? Takie combo pompa+rekuperator do ogrzewania, klimatyzowania i grzania CWU. Wygląda to świetnie, ale chyba jest to zbyt piękne... Pewnie cena powala, ale nigdzie nie mogę znaleźć nawet przybliżonej wartości... Było to w fazie testów nawet oglądałem to. Ale jakoś kombinowali i kombinowali bo nie było łatwo to ugryźć i nie wiem w jakiej fazie jest to teraz. Spróbuję się dowiedzieć nieco więcej znowu. W jednym domu miało być to cudo zakładane a klient wybrał koncepcję mojego tandemu czyli kanałówka plus grzejniki/podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.12.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Koledzy/Koleżanki, co sądzicie o nowości frapolu Onyx3 experience? Jest sens w ogóle to rozważać? Takie combo pompa+rekuperator do ogrzewania, klimatyzowania i grzania CWU. Wygląda to świetnie, ale chyba jest to zbyt piękne... Pewnie cena powala, ale nigdzie nie mogę znaleźć nawet przybliżonej wartości... Mroźny dzień. Na zewnątrz temperatura - 8°C, wewnątrz przyjemne 20°C. Energooszczędne wentylatory EC tłoczą do pomieszczeń 800 m3 rześkiego powietrza. Powietrze mija filtry klasy F7, który zatrzymuje 99,7% ewentualnych zanieczyszczeń. Nastepnym elementem jest wysokosprawna bateria wymienników przeciwprądowych o powierzchni wymiany ciepła przekraczającej 70 m2, tu powietrze nawiewane przejmuje od powietrza wyciąganego 86% ciepła. W tym wypadku jest to ponad 7 kW. Do pomieszczeń nawiewane jest świeże, czyste powietrze o temperaturze ponad 20oC. To wentylacja ma zapewniać rześkie powietrze? 800 m3/h to jest wystarczająco "rześkiego" powietrza na 5 - 6 domów jednorodzinnych, która ładnie odprowadzi wilgoć i przy okazji wystarczającą dawkę powietrza świeżego. To nie jest rozwiązanie do domów jednorodzinnych (100 - 150 m2, max 5-6 os.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 07.12.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 To wentylacja ma zapewniać rześkie powietrze? 800 m3/h to jest wystarczająco "rześkiego" powietrza na 5 - 6 domów jednorodzinnych, która ładnie odprowadzi wilgoć i przy okazji wystarczającą dawkę powietrza świeżego. To nie jest rozwiązanie do domów jednorodzinnych (100 - 150 m2, max 5-6 os.) Pewnie dla domów jednorodzinnych prędka taki kombajn się nie pojawi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts