agent1983 10.12.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 oszczędny Grzesiu podpowiedz coś na temat rekuperacji.żeby nie wywalić ze 30 tysi jak kumpel.co bys polecił żeby zrobić to w mniejszych pieniążkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 11.12.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 30 klocków za WM z rekuperatorem ? Ktoś się dobrze czuje ? U mnie WM z reku to 5,5tys.zł o szczegółach można poszukac Dostalem wycene do mojego domu to na aerisieNext 450 instalator zawolal 20k brutto. System ventiflex czy jakos tak. Oczywiscie szukam czegos tanszego i chyba padnie na airpacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.12.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Było już o tym nie raz. Materiały wraz z dobrym reku na dom do 200m2 to około 10-12K. Reszta to robocizna. Jak ktoś ma dwie sprawne rączki to instalacje położy sam i mniej więcej w tej kwocie się zamknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.12.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 System termokontrol jest 50% tańszy niż ventiflex ale instalator automatycznie mniej zarobi na owieczce . Dziwna logika . Przecież kupując droższy system , dla instalatora zostanie mniej kasy . Klient ma pewną pule do wydania która jest skończona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksell 11.12.2016 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Ja sie jednak skusze na którąś pompę ciepła + fotowoltaika i być może kominek z płaszczem wodnym ale to będę musiał omowic z Panem "Konsultant Viessmann" - Co Pan na to? Co Pan by doradził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 11.12.2016 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 I znowu wychodzi nieświadomość inwestorów i strzyżenie owieczek System termokontrol jest 50% tańszy niż ventiflex ale instalator automatycznie mniej zarobi na owieczce Podobnie z rekuperatorem,z najdroższej półki a są znacznie tańsze. Tak jak plusfoto napisał,do domu 200m2 materiały to max.10tys.zl a reszta to robocizna za 2 dni roboty a ta "robocizna" to jak ukladanie klockow lego przy tym systemie. Zgadzam sie w 100%. U mnie niestety problemem jest czas i lepiej wychodzi spedzic go w firmie, zarobic swoje i zaplacic niz dlubac tydzien samemu olewajac robote. To tak w woli wyjasnienia dlaczego firma. Niemniej jednak nie chce dac sie skroic i dlatego dowiaduje sie i pytam. Czekam na keszcze kedna wycene,ktora miala sie niby zmiescic w 15k ale na onyxie z frapolu. Poczytalem sporo zlego o tej jednostce i raczej wladuje sie w airpacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.12.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 No jak widać nie dla instalatorów dziwna logika Dla instalatora prowizja od 20tys.zl jest większa niż od 10tys.zl a nieświadomy niczego inwestor otrzymuje tak kosmiczne wyceny Od kiedy to prowizja jest wartością stałą i niepodważalną . To tak nie działa jak nie będziesz miał kasy to którą prowizję wybierzesz. Przecież zbiera się oferty i wybiera optymalną . A z drugiej strony jak klient wybiera droższe rozwiązanie , to nie znaczy ,że owca . Oczywiście można być mądrym i jeździć oplem ,a głupim i kupować Lexusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.12.2016 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Dostalem wycene do mojego domu to na aerisieNext 450 instalator zawolal 20k brutto. System ventiflex czy jakos tak. Oczywiscie szukam czegos tanszego i chyba padnie na airpacka. za drogo! instalacja na dom 100m2 może kosztować do 10 tys z robocizną! A tutaj raczej nie ma proporcji więc 20 tys to niemała przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.12.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 oszczędny Grzesiu podpowiedz coś na temat rekuperacji.żeby nie wywalić ze 30 tysi jak kumpel.co bys polecił żeby zrobić to w mniejszych pieniążkach 30 tys to jakiś kosmos! Parę osób z muratora już pisało ze mną i udało się im nieźle przyoszczędzić przy samodzielnej instalacji, grunt to nie dać się naciągnąć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.12.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Jak wyżej. A poniżej ventiflex. To jest to samo z tego samego materiału. Czym się różni ? Tylko ceną... http://allegro.pl/system-kanalow-wentylacyjnych-ventiflex-75mm-50mb-i6615420236.html NA allegro czasem trzeba uważać, raz jednen gość kupił takie kanały że śmierdziały jak chiński sklep z obuwiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 12.12.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Wygląda na to, że venitflex jest 2x droższy od PE-flexa...a jak sie pytałem instalatora to usłyszałem "trochę droższy". Czekam na wycenę od tego pierwszego instalatora - tam miały być na peflexie. Zobaczymy co wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 06.02.2017 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam, coś czas tu nastała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 06.02.2017 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Coś tu cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 06.02.2017 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam, mam pytanie czy mogę pompę ciepła powietrze woda monoblok zainstalować tymi recami - jak całe CO?Czy też muszę korzystać z "fachowca"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 06.02.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Czy są jakieś przeciwwskazania odnośnie monoblock w Polsce, jeśli zaleje ją glikolem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 06.02.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 W naszych warunkach używanie monobloka bez roztworu glikolowego było by lekko uciążliwe. Minusem glikolu jest większa lepkość, ciutkę niższe ciepło właściwe i ewentualnie straty na dodatkowym wymienniku ciepła w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol.b78 06.02.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 To jaką jest różnica straty ciepła między monoblok a split? Chodzi o to, że instalatorzy strasznie koszą ale montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.02.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Do podłączenia monobloka teoretycznie wystarcza hydraulik, a jak chcesz splita to trzeba mieć kogoś z uprawnieniami F-GAZ, po szkoleniach z Urzędu Dozoru Technicznego, prowadzącego dokumentacje obrotu gazami chłodniczymi, kogoś kto ma sporą wiedzę i sprzętu za około 14tyś. żeby móc w ogóle podejść do tematu.To tak w skrócie, więc jak piszesz że instalatorzy koszą to jest tego jakiś powód. A jak hydraulik źle wykona swoją pracę to raczej sprzętu nie zniszczy a jak przy instalacji splita ktoś będzie niedokładny to zepsuje sprzęt nieodwracalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 06.02.2017 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 W naszych warunkach używanie monobloka bez roztworu glikolowego było by lekko uciążliwe. Minusem glikolu jest większa lepkość, ciutkę niższe ciepło właściwe i ewentualnie straty na dodatkowym wymienniku ciepła w domu. Dlatego myślałem żeby glikol wpuścić po całej podłogówce i wężownicy z pominięciem wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.02.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Dlatego myślałem żeby glikol wpuścić po całej podłogówce i wężownicy z pominięciem wymiennika. Nie jest to zbyt popularny rodzaj pompy, dlaczego nie wybierzesz splita? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts