Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla powietrzna

arecki1338

Recommended Posts

Tymbardziej po tym co Panowie napisali nie rozumiem zwiazku miedzy naszym a ich rynkiem.

W Niemczech zdecydowano sie tez odejsc od energii pochodzacej z elektrowni jadrowych i zamiast tego powstaja juz elektrownie geotermalne. W Polsce natomiast jest odwrotnie, hitem jest to, ze za nascie lat wybudujemy nasza pierwsza elektrownie jadrowa. Wyglada na to, ze my dopiero idziemy tam, skad oni juz wracaja. Nie zmienia to faktu, ze (pomimo braku wiary), zycze sobie i nam wszysktim, bysmy wymienione przez Pana rozwiazanie kiedys w Polsce uswiadczyli.

Nie chodzi o walke o COP, tylko o to, ze spotykamy sie z kontrofertami, w ktorych wymiarowanie pompy nie ma uzasadnienia ekonomicznego (roznica w inwestycji nie do zamortyzowania przy tak niewielkich roznicach w pokryciu zapotrzebowania energetycznego).

Edytowane przez I***ia

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę podobnie jak kolega Liwko - decyzja o wycofaniu się z atomu była bardziej polityczna aniżeli uzasadniona ekonomicznie, zwłaszcza że Niemcy podobnie zresztą jak Polska jak wiadomo leżą na samych uskokach tektonicznych :-) Ponieważ to jest wątek o pompach powietrznych pozwolę sobie jeszcze zwrócić uwagę, że przewymiarowanie w ich przypadku to pojęcie trochę względne zważywszy na to, że są to w większości urządzenia o regulowanej wydajności. Argument o przepłacaniu też nie do końca jest prawdziwy jeśli wziąć pod uwagę ceny np Alfea Excelia Tri - różnice w cenie przy zmianie mocy urządzenia są niewielkie i raczej opłaca kupić się droższą zyskując przy okazji pewność, że nie będzie zimą kuperek marzł :-)

Do tego czasu Tunezja bedzie juz zasilac Europe swoja energia z Sahary :)

chociaz na forum nie pisze sie perPani/Pan,

smutno ale musze (a robie to zadko na forum) przyznac Panu racje :(

i wiem ze ogniwa wodorowe, lub inne ,przyszle rozwiazania jak i w autach, tak i ogrzewaniu domow to przyszlosc :)

ale kiedy to nadejdzie ...

a my mamy co mamy ....

• 5 weeks później...

Witam wszystkich, chciałbym zamontować w domu pompę ciepła powietrza. Dom ma około 450mkw, ściany są docieplone styropianem 15cm, dach wełną 25cm.

Chciałbym się dowiedzieć jaką pompę polecacie do tak dużego domu. Pompa powinna ogrzewać dom i ciepłą wodę. Na razie posiadam piec koksowy ale zużywa on około 6 ton koksu na sezon i myślę aby czymś go zastąpić. Od razu mówię że jestem laikiem w tych tematach i dopiero czytam na temat różnych pomp.

Duuuża pompa będzie potrzebna :)

Lepiej dwie mniejsze .Niezawodność systemu będzie wysoka.

NP dwa razy tri 16 Atłantica.

Oczywiście zakładając ,że instalacja jest przystosowana

Bo można też jedna tri 16 i kociołek olejowy na mrozy:)

I taniej wyjdzie Jest jeszcze kolka albo

Ale jak chcesz zostawić to co masz i przez 2 tygodnie popalisz to jedna typowa 16 taka do -15 .

Bo it ak będziesz palił od -10C albo -5

A do tej temperatury powinna wystarczyć typ 16 dowolnej firmy (naitańsza)

Witam wszystkich, chciałbym zamontować w domu pompę ciepła powietrza. Dom ma około 450mkw, ściany są docieplone styropianem 15cm, dach wełną 25cm.

Chciałbym się dowiedzieć jaką pompę polecacie do tak dużego domu. Pompa powinna ogrzewać dom i ciepłą wodę. Na razie posiadam piec koksowy ale zużywa on około 6 ton koksu na sezon i myślę aby czymś go zastąpić. Od razu mówię że jestem laikiem w tych tematach i dopiero czytam na temat różnych pomp.

A jaką masz temperaturę grzejników w duże mrozy np-20 lub -10 C

HAL9000 - ciekawe lecz znając życie będzie to promocja typu kup pompe ciepła "w promocj" i oczywiście na raty z dofinansowaniem firmy X a my ci prąd sprzedamy po normalnej cenie w ktorej podlicznik dla PC bedziemy rozliczac 5% taniej

ale mam nadzieje ze sie myle

PZDR

Qter

A ja mam takie pytanie.Przeliczmy dokładnie przy jakim COP ogrzewanie pompą powietrzną zrówna się z kosztem ogrzewania gazem.Tak trochę od drugiej strony ,ale to da fajny obraz potencjalnym zainteresowanym.Będą mogli wierzyć lub nie wierzyć w jakiś tam COP ,ale będą wiedzieć przy jakim COP powietrzna zrównuje się z gazem.

Obydwa systemy są bezobsługowe a koszt ich zrobienia jest podobny lub gaz jest tańszy o parę koła -zależy to od konkretnych warunków,głownie opłaty za przyłączenie.

Więc ,jak gazu nie ma lub jest daleko już przy COP.....X.....koszty ogrzewania pompą powietrze/woda się zrównają.Policzmy ,dla pracy w 2 taryfach i jednej taryfie

A ja mam takie pytanie.Przeliczmy dokładnie przy jakim COP ogrzewanie pompą powietrzną zrówna się z kosztem ogrzewania gazem.Tak trochę od drugiej strony ,ale to da fajny obraz potencjalnym zainteresowanym.Będą mogli wierzyć lub nie wierzyć w jakiś tam COP ,ale będą wiedzieć przy jakim COP powietrzna zrównuje się z gazem.

Obydwa systemy są bezobsługowe a koszt ich zrobienia jest podobny lub gaz jest tańszy o parę koła -zależy to od konkretnych warunków,głownie opłaty za przyłączenie.

Więc ,jak gazu nie ma lub jest daleko już przy COP.....X.....koszty ogrzewania pompą powietrze/woda się zrównają. Policzmy ,dla pracy w 2 taryfach i jednej taryfie

Wałkowane na forum, można przyjąć szacunkowo, liczyć dokładnie mi się nie chce, szkoda czasu, bo gazu nie będę zakładał m.in. dlatego, że nie ma go w promieniu 20 km :) :

Przy jednej taryfie COP musiałby wynosić ok. 2,1 (ale w G11 prawie nikt nie grzeje PC)

Przy tylko taniej taryfie (b.trudne do osiągnięcia w praktyce) COP musiałby wynosić ok. 1,2

Przy przewadze 80% taniej taryfy i 20% drogiej w G12 lub G12w (co jest osiągalne bez większego problemu) COP musiałby wynosić ok. 1,4

Zakładając średnioroczny COP dobrej i dobrze dobranej PC P-W i z dobrze zrobioną podłogówką o max. 35st.C na poziomie nawet jedynie 2,8 otrzymujemy połowę kosztów grzania gazem, co w praktyce się zgadza, chyba, że wszyscy forumowicze posiadacze powietrzne PC kłamią, ale z drugiej strony można równie dobrze założyć, że wszyscy inni też kłamią - gazownicy, ekogroszkowcy, glikolowcy, śmieciuchwcy, kabelkowcy i kto tam jeszcze :)

Polecam więcej wiary w ludzi i ich doświadczenia.

Witam

Moja sytuacja wygląda następująco: jestem na etapie projektowana domu. Już wiem, że w pobliżu mojej działki nie ma gazu ziemnego, więc ogrzewanie tą metodą (a brałem ją pod uwagę jako pierwszą) odpada. Skreśliłem wszystko co dotyczy gazu z butli, oleje i elektrykę, pozostaje mi więc ogrzewanie eko groszkiem lup PC. PC z kolektorem gruntowym odpada ze względu na wysokie koszty wszystkich prac potrzebnych do ich zainstalowania (odwierty itp.). Już jestem prawie przekonany, że będzie to pompa PC P-W razem z podgrzaniem wody użytkowej. Ale mam kilka wątpliwości natury praktycznej, jeśli możecie to pomóżcie je rozwiać:

1). jaką moc powinna mieć pompa w moim przypadku (dom z pełnym podpiwniczeniem , poddasze użytkowe, powierzchnia po podłogach w sumie około 240 m2), dom będzie dopiero budowany więc wszystkie instalacje i ocieplenie mogę dostosować do zastosowanego źródła ciepła. W domu planuję także rekuperację i kominek bez żadnych udziwnień.

2). jak to jest z hałasem z jednostki zewnętrznej? Czy sąsiedzi mnie nie zlinczują i czy można swobodnie posiedzieć przy niej na tarasie latem?

3). jakiego rzędu zużycie energii ma taka pompa w czasie kiedy nie jest wspomagana grzałkami?

4). czy ktoś ze Śląska umożliwi mi posłuchanie i obejrzenie pompy na żywo?