Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa ciepla powietrzna

arecki1338

Recommended Posts

• Odpowiedzi 801
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie,ale poczekamy co wprowadzi Vattenfall:

http://www.vattenfall.pl/pl/promocje-pompy-ciepla-slask.htm

Na którymś z forów ktoś pisał, że wysłał maila z zapytaniem o tę promocję do vattenfalla i w odpowiedzi dowiedział się, że promocje będzie tylko dla klientów, którzy zainstalują pompę Viessmanna ...

Nie potwierdzałam nigdzie tej informacji, ale znalazłem ją na też tutaj:link

:(

Stary, to forum jest po to by się czegoś dowiedzieć, a Arturo w szczególności powinien być zainteresowany podaniem tej odpowiedzi zanim mu czegoś nie sknocisz. Mi to niby rybka, ale jak słyszę o buforach przy podłogówce to jestem bardzo ciekaw tematu.

Bufor jest fajny w szczególności z gruntówką w komplecie z odwiertami podobnie jak ty ale chyba nia masz buforu bo reszte masz :).

Jakbyś sprawdził jaką płytę ma Arturo to wiedziałbyś że idzie bez buforu.

Stary, to forum jest po to by się czegoś dowiedzieć, a Arturo w szczególności powinien być zainteresowany podaniem tej odpowiedzi zanim mu czegoś nie sknocisz. Mi to niby rybka, ale jak słyszę o buforach przy podłogówce to jestem bardzo ciekaw tematu.

I jak zawsze cały ty obrażasz człowieka

Bufor jest fajny w szczególności z gruntówką w komplecie z odwiertami podobnie jak ty ale chyba nia masz buforu bo reszte masz :).

Jakbyś sprawdził jaką płytę ma Arturo to wiedziałbyś że idzie bez buforu.

Ja nie mam bufora.

Podsumujmy.

Arturo będzie zasilał swoją podłogówkę temp.+27* w taniej taryfie. Taka temperatura mu wystarczy by naładować wystarczająco bufor(podłogówkę) na okres drogiej taryfy.

Powodzenia. Nie pytam o więcej, nie proponuję inaczej, czekam na relację Arturo.

Ja nie mam bufora.

Podsumujmy.

Arturo będzie zasilał swoją podłogówkę temp.+27* w taniej taryfie. Taka temperatura mu wystarczy by naładować wystarczająco bufor(podłogówkę) na okres drogiej taryfy.

Powodzenia. Nie pytam o więcej, nie proponuję inaczej, czekam na relację Arturo.

A odpowiedz czy masz kolektor do dz za 3 k czy odwiert bo jakoś sprzeczne informacje do mnie docierają???

Wszystkim mówisz że za 3k masz super kolektor a inni mi mówią że masz odwiert to jak to jest..

A tak poza tematem ile masz zamontowanych pomp ciepła powietrze - woda a ie gruntowych bo wynika z tego ze zjadłeś na tym zęby???

Jeżeli dyskusja między nami ma polegać na wymianie informacji która może pomóc inny to ok ale jeżeli ma polegać na tym że ty zachowujesz się jak oświecenie a innych traktujeszz jak id... to nie tędy droga:)

Każda firma ma swoje roziwązani i przekonuje instaltorów do swojej wizji pompy ciepła a ty jakoś masz jedną która nie trawi innych alternatyw

A czy jest problem zwiększyć temperaturę zasilania do np.30st.C ?

Nie koniecznie II taryfa będzie tutaj opłacalna,mówię o p-w.

Nie, nie ma. Nie ma problemu nawet zwiększyć w największe mrozy nawet do 35 jak to większość robi. Przecież przy równych parametrach zasilania, gruntowa od powietrznej właśnie się różni tym COP. Żebyś to lepiej zrozumiał. Ja ładuję w mrozy temp.+35 z COP 3,5. Ty w te mrozy będziesz miał COP 2,5. Ale lepiej wykorzystasz tanią taryfę! U mnie wieczorem w sypialni jest +20*, o 21 załącza się PC, temperatura przez pewien czas jeszcze delikatnie spada a następnie do rana wzrasta do 21. U ciebie przy lepszym ociepleniu spadek tej temperatury może być jeszcze mniejszy a więc wykorzystanie taniej taryfy większe.

Pompy przecież montujemy po to by zmniejszyć rachunki, więc tędy ta droga. Nie obawiaj się, nie przegrzejesz domu, wystarczy że ta wyższa temp. zostanie osiągnięta pod koniec taniej taryfy. Tylko po co tyle rurek? Kto za to zapłaci?

Proponuje podyskutować w temacie o ogrzewaniu podłogowym.