Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe vs grzejniki

nicol21

Recommended Posts

Możesz, oczywiście. Można podłogówkę dać szeregowo za grzejnikiem (na jego powrocie), można też kombinować z połączeniem równoległym, na grzejniku oczywiście zawór termostatyczny, a na podłogówce RTL, ale tu może niech jakiś specjalista od ogrzewania niech się jeszcze wypowie.

J.

• 2 months później...

Podciągam temat.

Mam u siebei instalację grzejnikową i chciałbym zrobić podłogówkę tylko w łazience.

Czy potrzebne są jakies rozdzielcze i inne urządzenia? czy można to zrobić na tej zasadzie że wydłuży się rurę która będzie szła do następnego grzejnika, a w łazience zawinię sie ją np w "slimaka" i później dalej do grzejnika w pokoju ?

Też mam małe pytanie. Czy bardziej opłaca mi się położenie w całym domu (dom, to może przesada, powinnam raczej powiedzieć: domek o powierzchni 30 m2) podłogówki, czy też zamontowanie grzejników? Mój domek już od dobrych paru lat nie był używany i planuję w nim gruntowny remont (wcześniej mogłam z niego korzystać jedynie latem, bo nie posiada ogrzewania), jednak jeszcze nie zdecydowałam się jak to ogrzewanie powinno wyglądać. Proszę o radę :)

• 2 weeks później...
Też mam małe pytanie. Czy bardziej opłaca mi się położenie w całym domu (dom, to może przesada, powinnam raczej powiedzieć: domek o powierzchni 30 m2) podłogówki, czy też zamontowanie grzejników? Mój domek już od dobrych paru lat nie był używany i planuję w nim gruntowny remont (wcześniej mogłam z niego korzystać jedynie latem, bo nie posiada ogrzewania), jednak jeszcze nie zdecydowałam się jak to ogrzewanie powinno wyglądać. Proszę o radę :)

Jezeli chodzi o dobór ogrzewania należy określić kilka kluczowych elementów jakimi sa m.in.: wydajnośc pieca, stan podłóg ( w ogrzewaniu podłogowym nalezy liczyć sie z nowa wylewką) , rodzajem zastosowanych rur ( alupex, miedz, inne), ilością pomieszczeń, etc... Jeżeli jest Pani zainteresowana blizszymi informacjami prosze o kontakt:

[email protected]. Pozdrawiam