Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam takie pytanie dotyczące oszczędzania w Kasie M. :

kupuję mieszkanie na rynku wtórnym i podpisuję umowę notarialną przed zakończeniem oszczędzania w Kasie, jednak ostatnia ratę chcę zapłacić właścicielowi juz po zakończeniu oszczędzania ( i po odbiorze mieszkania)i uzyskaniu pieniędzy .

Czy jest to możliwe i co na to Urząd Skarbowy?

https://forum.murator.pl/topic/14664-kasa-mieszkaniowa/

Mam takie pytanie dotyczące oszczędzania w Kasie M. :

kupuję mieszkanie na rynku wtórnym i podpisuję umowę notarialną przed zakończeniem oszczędzania w Kasie, jednak ostatnia ratę chcę zapłacić właścicielowi juz po zakończeniu oszczędzania ( i po odbiorze mieszkania)i uzyskaniu pieniędzy .

Czy jest to możliwe i co na to Urząd Skarbowy?

Pofatygowałbym się z tym pytaniem do Urzędu Skarbowego. Teoretycznie pieniądze wydane będą zgodnie z przeznaczeniem, czyli na cele mieszkaniowe. Dom też mogę zacząć budować w trakcie oszczędzania a pieniądze z kasy wydawać np. na wykończeniówkę. Jednak urzędnicy mają różne fobie tj. różną interpretację tych samych przepisów i myślę że lepiej zorientować sie u źródła czy nie ma jakiegoś haka, a najpewniej poczekać z notariuszem na zakończenie umowy, szczególnie że dopiero wtedy będzie odbiór mieszkania. Zawsze można podpisać jakąś umowę przedwstępną, nawet notarialną.

https://forum.murator.pl/topic/14664-kasa-mieszkaniowa/#findComment-235145